Mektig, slovensk kor i toppklassen til Olavsfest

Olavsfest henter Slovenian Philharmonic Choir til Norge, og det mektige koret vil prege årets festival med hele tre konserter: Åpningskonsert og avslutningskonsert i Nidarosdomen, samt en egen konsert i Vår Frue Kirke.

Det er et særdeles dyktig og velrennomert kor som vil sette sitt sterke særpreg på sommerens Olavsfest.

– Korkulturen står enormt sterkt i Slovenia, forteller Ragnar Rasmussen, som dirigerer både det slovenske koret og Nidaros Vokal under åpningskonserten 28. juli i Nidarosdomen. Da skal koret sammen med Nidaros Vokal framføre Rakhmaninovs Vesper (All-Night Vigil) samt urframføre Henning Sommerros nyskrevne Helnattsvake

Verdis Requiem med 80 sangere

Under avslutningskonserten i Nidarosdomen 3. august får de selskap av TSO og TSO-koret med vokalsolister på Verdis Requiem. De holder også en konsert alene i Vår Frue kirke onsdag 31. juli med Urša Lah som dirigent, da står samtidkomponister som MacMillan, Rautavaara, Sandström og Forte på programmet.

Slovenian Philharmonic Choir er som navnet antyder tilknyttet filharmonien i Ljubljana – som igjen har sine røtter tilbake til 1700-tallet. Koret ble etablert i sin nåværende form rett etter andre verdenskrig, fra røttene av det nasjonsbyggende musikalske prosjektet Glasbena Matica. Koret består av hele 40 heltidsansatte sangere, og er det eneste profesjonelle konsertvokalensemblet i Slovenia.

– Landene i regionen har historisk vært en del av unioner, derfor har korsangen spilt en viktig rolle i å bevare språk, kultur og identitet. Derfor holder korsang i Slovenia aller høyeste nivå og har svært høy status, fortsetter Rasmussen.
Dirigenten ledet også koret da de sist framførte «All-Night Vigil» i Filharmonien i Ljubljana i mai 2022, en konsert som også ble sendt på slovensk radio.

Midt i kunstmusikktradisjonen

Rasmussen forklarer at en stor del av den romantiske kortradisjonen har slavisk opphav, og det slovenske koret har en unik og autentisk forståelse av verkenes DNA, stil og språk. Samtidig har koret tradisjon for å framføre musikk av samtidskomponister og er også der i sitt rette element. 

Sammenlignet med norske forhold, er Slovenian Philharmonic Choir et stort kor. De har en ubrutt tradisjon med å synge sin regions musikk – samtidig er det kort vei mellom Ljubljana og Wien. Slik sett har Slovenia ligget plassert midt i den sentraleuropeiske kunstmusikktradisjonen.

– Kormusikk har også representert makt – på godt og ondt. Samtidig er verk som Rakhmaninovs «All-Night Vigil» noe av det aller skjønneste og høyeste av kunst, sier Rasmussen.

Vi gleder oss til Slovenian Philharmonic Choir gir oss et bredt spekter av korsang fra aller høyeste hylle under Olavsfest!