Fra krigen i Ukraina til Olavsfest

Mens krigen raser i Ukraina, synger Kyiv kammerkor daglig i sin hjemby. I sommer er de support for Björk under Olavsfest!

De opptrer i tillegg i flere andre sammenhenger under festivalen.

Krigen i Ukraina berører oss alle. De grusomme rapportene om bomber, tortur og overgrep, mens millioner av mennesker er drevet på flukt. Midt i alt det håpløse, vil Kyiv kammerkor komme til Olavsfest som har valgt HÅP som tema for årets festival.

– For oss er det viktig å gi dem den aller største plassen vi har. På Festningen får tusenvis av mennesker høre kirkemusikk før Björk og Trondheimsolistene går på. Dette er en type forskyvning vi prøver å få til under Olavsfest, sier direktør Petter Myhr, og utdyper:

– Det gjør noe med vår forestillingsverden og oppfatning når et kammerkor opptrer på Festningen. Hvis alle uttrykk kun plasseres der folk forventer at de skal plasseres, er det ingenting nytt som oppstår.

Opptrådt i Det hvite hus

Kyiv kammerkor er et glimrende kor som består av 21 profesjonelle sangere, de har gitt ut mer enn 40 album, blant annet på det anerkjente plateselskapet ECM. Koret har, siden de ble stiftet i 1991, turnert i mer enn 20 land og har opptrådt både i Carnegie Hall og Det hvite hus.

Det blir likevel spesielt for Kyiv kammerkor å komme til Nidarosdomen – Olav den helliges gravkirke – som de kjenner godt til fra historien. Olav Haraldsson oppholdt seg i nettopp Kyivriket, hos storfyrsten Jaroslav, som var gift med Olavs svigerinne Ingegjerd, før han dro til Norge og falt i slaget på Stiklestad.

Hovedstadens offisielle kor

Kyiv kammerkor er den ukrainske hovedstadens offisielle kor, og opptrer ved de fleste viktige anledninger i byen.Dirigenten, Mykola Hobdych, har sett det som sin store oppgave å gjenopplive Ukrainas rike ortodokse musikk. I tillegg framfører koret musikk fra samtidskomponister, de henter mate­ri­ale fra den rike og særegne ukrainske folkemusikken og inkluderer også folke­musikk­instru­menter som sekke­piper, fløyter og trommer.

Til sammen gir det koret et stort og bredt repertoar, og de formidler musikken med dybde og styrke.

Kyiv kammerkor vil under Olavsfest ha følgende opptredener:

  • Support for Björk på Festningen lørdag 30. juli.
  • Synger på Olavsfests åpningsarrangement 28. juli
  • Synger under Våkenatten i Nidarosdomen, natt til 29. juli.
  • Synger under Høymessen i Nidarosdomen søndag 31. juli.

Kiyv Kammerkor live fra Zoomer Hall i Toronto, 2016: