Björk med Trondheimsolistene

Björk, en av verdens fremste og viktigste kunstnere de siste 30 årene, kommer til Olavsfest og Festningen.

BJÖRK ORCHESTRAL
Med Trondheimsolistene
Festningen, 30. juli 2022

Vi i Olavsfest er grenseløst stolte over å kunne presentere selveste BJÖRK i Trondheim for aller første gang!

På Festningen lørdag 30. juli 2022 får vi møte en unik artist som gjennom flere tiår har påvirket populærkulturen og flyttet grenser med sin hvileløse skapertrang og beinharde integritet.

Høsten 2021 startet Björk et nytt kapittel i en eventyrlig karriere gjennom fire «Björk Orchestral»-konserter på Island i oktober. I år tar hun med seg konseptet på turné til USA og Europa, og det er ekstra gledelig for oss i Olavsfest å presentere henne sammen med byens egen stolthet Trondheimsolistene, som selv er en internasjonal størrelse og kapabel til å matche selveste Björk. Til sammen har de to aktørene på scenen svimlende 28 Grammy-nominasjoner (15 til Björk, 12 nominasjoner og én pris til Trondheimsolistene).

Ikke nok med dét­! Før Björk går på scenen får publikum oppleve Kyiv kammerkor, som kommer rett fra Ukraina til scenen på Festningen!

Kl 19: Dørene åpner
Kl 20: Kyiv kammerkor
Kl 21: Björk med Trondheimsolistene

– Lyden av rå følelser

Björk har også tidligere framført sine sanger i orkesterdrakt med stort hell. Blant annet ble en egen versjon av det mørke, men mektige oppbruddsalbumet «Vulnicura» (2015) spilt inn med strykerarrangement. I den forbindelse uttalte hun følgende til Sinfini Music:

«For me, strings stand for the nerves of the human bodies. The voice and wind instruments are the lungs. Beats are for dancing and your heart pumping, but when you stroke stringed instruments, it’s like your nerves vibrating. It’s why we sympathise so easily with strings, I think, especially when you’re going through painful stuff. You just want to grab a clip-on mic and get that… ‘urrrrrrrrr’. It creates this angsty, almost uncomfortable sound – the sound of really raw emotion.»

Trondheimsolistene stiller for anledningen med en stor strykebesetning.

– Vi ser veldig fram til samarbeidet med Björk, sier daglig leder Steinar Larsen i Trondheimsolistene.

– Hun er en av verdens mest profilerte artister gjennom flere tiår, og det er klart at det er stort for oss å få spille med henne og at hun ønsker å jobbe med oss – og ekstra stor stas at det skjer under Olavsfest. Trondheimsolistene er jo et sjangeruavhengig orkester, og med Björk blir dette garantert en konsert helt utenom det vanlige, lover Larsen.

Popstjerne mot sin vilje

Björk platedebuterte under eget navn allerede som 11-åring, og som vokalist i Sugarcubes fikk hun senere et navn blant indiepopfans over hele verden.

Men det store sologjennombruddet kom med «Debut» (1993), av mange sett på som 90-tallets viktigste og beste album, en sensasjon hun fulgte opp med den minst like store kunstneriske og kommersielle suksessen «Post». To album som til sammen ga henne en popstjernestatus hun verken søkte eller likte.  

Flere negative episoder med nærgående medier og fans fikk henne til å trekke seg tilbake fra rampelyset – hendelsene satte også preg på den musikalske veien Björk valgte videre. Karrieren fikk et mer lavmælt og introspektivt preg, med elektronisk funderte «Homogenic» (1997) og mykere «Vespertine» (2001) som gedigne tidlige høydepunkt. Det konseptuelle ble stadig viktigere, Björk gravde dypt og utforskende i teknologi og lydbilder – som på vokalbaserte «Medúlla» (2004) og interaktive «Biophilia» (2011).

Björk har opparbeidet seg friheten til å forme en karriere som strekker seg fra dansegulvet til filmlerretet og kunstgalleriet. Fra poprefrenger til avant garde – gjerne på samme album og i samme låt.

Som ingen andre

Gjennom karrieren har Björks musikk og tekster riktignok hatt tydelig røtter til Islands unike, forblåste og vulkanske natur – forsterket av en naturnær barndom – men minst like mye til hypermoderne teknologi og urbane, grensesprengende kunstuttrykk. Enten det handler om et lydbilde som stadig ligger foran tiden, men også om et visuelt uttrykk som aldri slutter å overraske og fascinere, er Björk mye mer enn en artist, hun er i enda større grad en multikunstner og en kunstinstallasjon.

Likevel, kjernen i alt hun gjør, uavhengig av innpakning og virkemidler: Björk bærer alltid følelsene utenpå skjorta. Enten det er hjertesorg, kjærlighet, angst eller eufori – Björk vrenger sjela med et sjeldent rått og intenst nærvær. Etter 30 år høres Björk fortsatt ikke ut som noen andre.

Hun vil høres ut som noe helt for seg selv også med Trondheimsolistene på Festningen 30. juli 2022, i det som blir en forunderlig og uforutsigbar, men magisk vakker kveld. ENDELIG kommer Björk til Trondheim!

Björk:

 • Født 1965 i Reykjavik.
 • Platedebuterte som 11-åring med «Björk»
 • Etter å ha vært med i flere andre band, som blant andre Tappi Tíkarrass og Kukl, var hun med på å starte Sugarcubes i 1986. Bandet fikk et betydelig internasjonalt publikum og ble Islands største rockeksport til da.
 • Solodebuterte i 1993 med «Debut». Har gitt ut ti studioalbum, en rekke remix- og livealbum samt to album med filmmusikk.
 • Vant prisen som beste kvinnelige skuespiller under Cannesfestivalen i 2000 for sin rolle som Selma i Lars von Triers «Dancer in the Dark».
 • Har solgt mellom 30 og 40 millioner album.
 • Har hatt 22 Topp 40-hits i Storbritannia, og tre topp 10-hits («It’s Oh So Quiet», «Army of Me» og «Hyperballad»).
 • Hun har vunnet fem BRIT-awards og vært Grammy-nominert 15 ganger.
 • I 2015 ble hun av Time Magazine kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker.

Trondheimsolistene

 • Kammerorkester som ble stiftet i 1988 av fiolinist og professor Bjarne Fiskum
 • Var et tilbud til studenter ved Musikkonservatoriet i Trondheim.
 • Vakte raskt internasjonal oppmerksomhet, gjennom turneer i blant andre England, Frankrike, Tyskland og USA.
 • Turnerte en rekke ganger med stjernefiolinisten Anne-Sophie Mutter, og har gitt ut to plater med henne.
 • Øyvind Gimse tok over som kunstnerisk leder i 2002. Han ble erstattet av Geir Inge Lotsberg i 2017.
 • Vant Grammypris for «Lux», og er nominert ytterligere 12 ganger. Har vunnet Spellemannprisen tre ganger.
 • Orkesteret er sjangeruavhengig, og har samarbeidet med alt fra klassiske verdensnavn til Motorpsycho og Åge Aleksandersen.  
 • Orkesteret er etter hvert blitt profesjonalisert, men har fortsatt den ungdommelige energien, skapertrangen og dristigheten intakt.