Tore Ljøkjel spiller fra tårnet

Vakre saksofontoner fra Nidarosdomens søndre tårn, hver dag kl. 12.30 og 14.30.

Har du gått forbi Nidarosdomen og Vestfronten denne uka, er sjansen stor for at du har hørt vakker musikk fra kirketårnet spre seg ut over området og i flere kilometers omkrets. Men hvem spiller, og fra hvor? 

Stedet er søndre tårn, og navnet er Tore Ljøkjel. Sopransaksofonisten fra Molde har spesialisert seg i å spille fra tårn, og har besøkt 60 av dem rundt omkring i Norge. I hele 18 år har han hatt konserter fra Kristiansands domkirketårn i førjulstiden.

Han forklarer at tonene skal gi rom for ro, refleksjon og nærvær i livet.
– Det er mine noter, men jeg verken kan eller vil være lytterens livstolker. Målet med musikken min er ikke å få applaus eller å underholde. Alle har sin historie og jeg ønsker at tonene skal berøre og gi håp, trøst og ikke minst den dype gleden, sier saksofonisten.
– Mange trenger et friminutt, livet kan oppleves som et nummer for stort for de fleste av oss, fortsetter 50-åringen.

Tore Ljøkjel i toppen av det søndre tårnet. Foto: Ole Martin Wold

Det er ikke første gang Ljøkjel spiller fra Nidarosdomen, noen husker kanskje tilbake til 2012 og 2013, da han også spilte fra samme sted. Repertoaret består av gjenkjennelige melodier, egen- og nykomponert musikk, salmer og gospeljazz.

Ønsker du å høre Tore Ljøkjel spille, kan du være tilstede ved katedralen hver dag mellom kl. 12:30 og 12:55, samt fra kl. 14:30 til 14:55. Han spiller også under avslutningsarrangementet mandag 3. august fra klokken 21.30.

Olavsfestdagene 2020 Tore Ljøkjel i toppen av det søndre tårnet. Foto: Ole Martin Wold