AMANDA – en popsatelitt

– Nei, jeg vil ikke være en popkomet, kometer går jo bare nedover. Men kanskje en popsatelitt, rundt og rundt, eller hvorfor ikke en poprakett som lander på en popstjerne?

Av Gunnar Gjertsen (tekst) og Mina Eriksen (foto)

Fort har det i alle fall gått for Amanda Tenfjord, en ganske fersk artist fra Tenfjord utenfor Ålesund. På spørsmål til en trofast, fanskare i Vår Frue kirke om hva slags musikk Amanda lager, det vil si før vi hadde hørt henne, svarte de indiepop. Men det kan jo samtidig være alt mellom punk og viser, så det er ikke så lett å bli klok på hva skal få høre om noen minutter, når hun skal spille et sett før det blir åpen mikrofon i kirka. Men et kort intervju inne i sakristiet gjorde oss litt klokere:

– Jeg synger om det som opptar meg til daglig, og dermed spiller humøret mitt inn, hva jeg tenker og hva som skjer med meg eller rundt meg. Jeg er opptatt av å ha det gøy og at folk hører på meg, selv om jeg kanskje høres litt melankolsk ut med min altstemme, forklarer hun.

Amanda Tenfjord skapte god stemning under Åpen mikrofon i Vår Frue kirke fredag kveld. Foto: Mina Eriksen

Gresk som farsmål

Amanda har til nå bare gitt ut én EP og et knippe singler. Dette har hun fått tid til samtidig med legestudiene i Trondheim. Mange har likevel fått sansen for henne, og hun er regnet som en av landets fremste poptalenter. I hele vår har hun varmet opp på turneen til Highasakite. Er det grunnen til at hun bare synger på engelsk når norsk er morsmålet hennes?

– Nei, for farsmålet mitt er gresk! Pappa er greker, det er ikke mulig å synge på verken gresk eller sunnmørsk, begge deler høres helt gresk ut for folk, og dermed blir det engelsk!

Og så står hun plutselig på scenen, ikledd en diger gitar pluss mikrofon, og dermed avslører hun en kraftfull alt, klar og ren. Hun virker litt trist og melankolsk, men det er bare utenpå. I øynene ser hun leken ut, og hun liker seg.

– Det er litt nifst med bare meg og gitaren på scenen, foran så mange folk, ellers har jeg oftest et band med meg.

Stående applaus

«Run» er den første låta som spilles. «I Need Lions», er den andre, og Amanda hevder at den er inspirert av Henrik Ibsen. Så får vi sanger som «Making Madness», «Let Me Think» og flere andre, spilt både på piano og gitar.

Og da Amanda er ferdig, reiser folk seg og klapper begeistret, og dermed blir hun flau. Dette hadde hun ikke ventet! Bare håpet.

– Det var veldig fint å spille i Vår Frue, med publikum så nært, og så mange!