Tord Gustavsen Trio m/Nils Petter Molvær

Det er duket for et meditativt mestermøte når Tord Gustavsen Trio møter trompetist og stilskaper Nils Petter Molvær i Nidarosdomen under Olavsfest. 

Tord Gustavsens stadige søken etter den rene og vakre tonen i hver strofe som spilles, er blitt et sterkt varemerke. Med utsøkt følsomhet og intenst samspill leverer denne trioen melodiøs og kreativ kammerjazz. Repertoaret er en musikalsk dialog mellom Tords originalkomposisjoner, salmetoner og frie improvisasjoner. Musikken er blitt omtalt som «ordløse salmer» eller «abstrakt gospel» – et univers der den sterke melodien leder an, og den meditative tilstedeværelsen bestemmer hva som skjer videre.

I Nidarosdomen vil denne musikalske mystikken finne nye veier når trioen inviterer en av sine største musikalske helter inn i et nyskapende møte. Nils Petter Molvær er en av de virkelig store pionerene i norsk jazz. Med sin unike klang og berørende frasering skaper han helbredende musikk, med kvaliteter som formelig ber om få å gå opp i en høyere enhet med trioen.

Medvirkende:

Nils Petter Molvær – trompet, elektronikk 
Tord Gustavsen – piano, elektronikk
Steinar Raknes – bass, elektronikk
Jarle Vespestad – trommer
Louise Lavoll – lyddesign

Tord Gustavsen Trio:

Tord Gustavsen Trio har sluppet det nye albumet «Opening» i år, og er midt i en 40 konserters release-turné rundt i verden, med ny bassist og ny vinkling på den melodiøse og ettertenksomme jazzen som har fengslet lyttere over hele verden. Tords triologi av trio-album fra 2003 til 2007 – «Changing Places», «The Ground» og «Being There» – fikk oppsiktsvekkende respons fra både publikum og kritikere, og trioen opplevde som første band noensinne å få et instrumental-album på første plass på VG-lista i Norge. Musikkanmeldere verden over så spesielle og sterke kvaliteter i Gustavsens spill og i trioens særegne, ladede minimalisme og nedstrippede skjønnhet.

Etter dette har Gustavsen gitt ut fire sterke album i andre formater, og et nytt trio-album i 2018, i tillegg til side-prosjekter med bl.a. Solveig Slettahjell, Kristin Asbjørnsen, Mahsa Vahdat, Det norske Jentekor, Oslo Domkor og SKRUK, samt arbeid som kapellmester og musikalsk leder. Han har vunnet Spellemannsprisen og NOPAs Musikkpris for beste populærmusikalske komposisjon, og mottatt tallrike andre kritikerutmerkelser. Hans album fra 2016, med den afghansk-tyske vokalisten Simin Tander, vant «Jahrespreis der Deutschen Shcallplattenkritik» som et av årets 12 beste album i Tyskland uavhengig av sjanger. Tord har turnert aktivt i store deler av verden og spilt på festivaler og i konserthus fra California til New Zealand.

Jarle Vespestad og Steinar Raknes er begge karaktersterke og innfølende musikere med imponerende CVer. De har spilt i banebrytende prosjekter som Farmers Market, Supersilent, Trondheim Jazzorkester med Chick Corea, The Core, Stillhouse og mange andre.    

TORD GUSTAVSEN TRIO (fra venstre Tord Gustavsen, Jarle Vespestad og Steinar Raknes)

Nils Petter Molvær:

Nils Petter Molvær er en norsk jazzmusiker, trompetist, komponist og produsent. Som trompetist er han kjent for sin unike spilleteknikk og særpregede klangkvalitet. Molvær har i løpet av sin karriere jobbet innen et bredt spekter av moderne jazz, men er særlig kjent for sine arbeider i kombinasjoner av et atmosfærisk jazzuttrykk med ambient, house og annen elektronisk musikk. Han omtales på grunn av dette gjerne som en pioner innen såkalt «future jazz». Molvær høstet stor internasjonal anerkjennelse for disse arbeidene og sine utgivelser på den tyske etiketten ECM på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Albumet «Khmer» (1997) solgte hele 200 00 eksemplarer.

NILS PETTER MOLVÆR (Foto: Peder Otto Dybvik)

Kritikerne mener:

«A trilogy [that] could be the most essential jazz document of the last ten year. Sublime.» (The Independent, UK)

«A stunningly beautiful recording… draws the listener in so completely – making us consider each
note, each small gesture in its ethereal, shimmering whole… nothing less than magical»
(Downbeat,
USA – 4 1/2 of 5 stars)

«A delicious collage of hypnotic grooving, softly stroked gospel themes» (The Guardian, UK).

«Every note is perfectly placed» (The Times, UK).