The Cardigans & The September When

To av 90-tallets største popband lager helaften i Borggården.

Alle som vokste opp på 90-tallet, har et forhold til The Cardigans og The September When. Bullet MeErase/RewindLovefoolCries Like a BabyCan I Trust You og My Favourite Game. Sanger de aller fleste som ikke bodde under en stein på 90-tallet, har et nært forhold til. På hver sin side av kjølen definerte norske The September When og svenske The Cardigans popmusikken på 90-tallet, og under årets Olavsfest lager de en helaften med hver sin konsert i Borggården fredag 2. august.

Lettantennelig Abel

– Jeg er lettantennelig, smiler Morten Abel, som fra starten med Mods, via The September When, Pelz og en lang og variert solokarriere, står som en levende eksponent for Olavsfests tema for 2019 – FORVANDLING.

– Du har så mange muligheter! For noen kan det være helt topp å bare være én ting. Men jeg har alltid vært nysgjerrig og søkende, jeg kjeder meg fort og blir lett inspirert av kunst, musikk og film. Jeg liker å åpne alle luker og lukte på alt. Mye for å underholde meg selv, men forhåpentligvis også publikum på veien, mener han.

Selv om Morten Abel hadde hatt suksess i Rogaland med Mods, var det med The September When han for alvor tok rollen som Norges mest karismatiske frontfigur. Bandet ble startet i 1986, men det store gjennombruddet kom i 1991 med albumet Mother I’ve Been Kissed.

De rakk å gi ut ytterligere to storselgere, One Eye Open (1993) og Huggermugger (1994) før bandet ble oppløst i 1996. Morten Abel fikk deretter en solokarriere med minst like stor suksess, før bandet igjen ble gjenforent i 2008. I utgangspunktet med én konsert for øyet, men den ble såpass vellykket at bandet begynte å skrive ny musikk og ga ut albumet Judas Kiss i 2009. Fra 2011 har det imidlertid vært stille – men denne sommeren legger ringrevene ut på veien igjen.

– Det ligger en spenning og dirrer

Responsen på comebacket har vært overveldende, ifølge Abel.

– Det er veldig ekte for meg å synge de gamle tekstene, jeg gjenopplever det musikken betød for meg den gangen. Det beste fra den tiden synes jeg fortsatt er ekstremt bra, mener Abel.

– Gitarist Morten Mølster døde i 2013, og vi bestemte oss for å erstatte ham med to nye gitarister, begge med særpreg. Jeg gleder meg til hver øving, det skjer fantastiske ting stadig vekk. Ettersom det er så lenge siden vi spilte sammen, ligger det en spenning og dirrer. Så gjelder det å holde på den spenningen også når ting er skikkelig innøvd.

The September When kommer til Borggården i august.

Størst etter Abba

Omtrent da The September When ble oppløst første gang, startet The Cardigans sin raske stigning mot verdenstoppen. Jönköping-bandet med Nina Persson som frontfigur ble stiftet i 1992 og debuterte i 1994 med Emmerdale. Albumet ble en suksess i Sverige, men det var på oppfølgeren Life (1995) de skapte seg et verdensnavn. Sukkersøt musikk var inngangsporten, men bak den lurte en stadig mørkere stemning i tekstene.

En million solgte plater på verdensbasis la grunnlaget for det neste steget, som kom da singelen Lovefool kom med på soundtracket til Baz Luhrmanns storfilm Romeo + Juliet. Suksessen førte til at albumet First Band on the Moon solgte til platina i USA og Japan. Bandet ble også spurt om å lage temasangen til James Bond-filmen Tomorrow Never Dies, men avslo. Neste album, Gran Turismo (1998), solgte like mye og fikk verdenshits med Erase / Rewind og My Favourite Game.

Etter en pause kom bandet tilbake med Long Gone Before Daylight i 2002, et mer americana-inspirert album, før Super Extra Gravity ble sluppet i 2005. Etter noen år dominert av sideprosjekt, som Nina Perssons A Camp, ble bandet samlet igjen til en serie sporadiske konserter mellom 2012 og 2016. Bandets fire eneste konserter i 2018 ble holdt i Storbritannia for å markere 20-årsjubileet til Gran Turismo.

Bandet har solgt nær åtte millioner plater på verdensbasis, men Nina Persson har uttalt at det neppe kommer flere Cardigans-album. Da er det god trøst i å vite at et av tidenes største skandinaviske popband likevel kan oppleves i levende live i Borggården denne sommeren!

Billettpris: Kr 595.- inkl avgift
Aldersgrense: Fri aldersgrense
Ståplasser
Dørene åpner kl 19.00. Konsertstart presis kl. 20.00, vær ute i god tid!