Susanne Sundfør // Metteson

Unike Susanne Sundfør og sensasjonen Metteson kommer til Olavsfest og Borggården.

Velkommen til dobbel konsert i Borggården mandag 31. juli med Susanne Sundfør og Metteson!

Vi er ekstra glade i artister som tør å tenke stort. Artister som ikke ber om unnskyldning for å få lov til å fylle scenen, som sprenger rammer og grenser – og som leverer på et skyhøyt kunstnerisk nivå. Derfor er vi stolte over å presentere en kveld med to artister som befinner seg på to ulike steder i karrieren, men som begge representerer det ypperste av norsk popmusikk.

Klassiker på klassiker

Susanne Sundfør kommer til Borggården med fullt band og låter fra hele sin fantastiske karriere.

Få norske artister klarer kunststykket å kombinere publikumsappell med kompromissløs kunstnerisk kreativitet på samme skyhøye nivå som Susanne Sundfør. Siden debuten i 2007 har hun vokst til å bli noe av en nasjonalskatt, og levert den ene albumklassikeren etter den andre.

Der debuten fra 2007 lente seg tungt på 70-tallets melodiøse folk- og pianopop, tok Sundfør fort større musikalske sjanser og beveget seg inn i et elektronisk og ambisiøst lydbilde. Det store gjennombruddet kom med Sundførs andre studioalbum «The Brothel», som ble det mestselgende albumet i Norge i 2010 samtidig som tittelsporet ble en kjempehit. Fortjent, men likevel gledelig overraskende med tanke på musikkens dybde og kompleksitet.

«The Silicone Veil» (2012) fulgte samme spor, før Sundfør tok en særdeles vellykket kursendring i retning dansegulvet på «Ten Love Songs» (2015). Hun headlinet både Øya- og Pstereofestivalen samme år, og fikk for alvor et internasjonalt gjennombrudd.

I april slapp hun sitt sjette album «Blómi», og nok engang var anmelderne unisone i sin begeistring.

Fire plater, fem priser

På «Music For People in Trouble» (2017) gikk Sundfør tilbake til et folk-inspirert og det akustiske lydbildet fra tidlig i karrieren, iblandet den ambisiøse og komplekse låtskrivingen fra senere i karrieren. For fjerde gang på rad gikk hun til topps på albumlistene. Hun har også vunnet hele fem Spellemannpriser samt Nordic Music Prize.

I 15 år har hennes musikalske univers tøyd seg lengre, dypere og bredere. Uansett hvilken vei hun går, kan vi være sikre på at Susanne Sundfør leverer på et skyhøyt nivå. Og i unike i Borggården får musikken hennes de storslåtte omgivelsene den fortjener!  

«Høres ut som fremtiden»

Før Sundfør går på scenen med bandet sitt, får publikum oppleve det neste store i form av Metteson.

«Dette høres ut som fremtiden: uforskammet storslått kaleidoskopisk pop», har britiske The Guardian skrevet om Norges neste store popstjerne

Når mannen Sverre Breivik går på scenen blir han til artisten Metteson – en unik, teatral scenepersonlighet. Bland inn et stort knippe smarte og fengende poplåter med store refrenger, og du får en uimotståelig helhet. Han vakte først nasjonal oppmerksomhet da han ble kåret til «Årets stjerneskudd» under Bylarm i 2021. Siden har Metteson bare vokst, og sist sommer trakk han 6000 entusiastiske lyttere til et stappfullt Sirkus under Øyafestivalen.

29-åringen fra Moss er utdannet skuespiller, og har hatt flere store roller ved Den Nationale Scene i Bergen. Skuespillerbakgrunnen er åpenbar, Metteson skaper et dramatisk rom både i musikken og på scenen.

Glede og energi

Han finner inspirasjon i artister som ABBA, Perfume Genius, George Michael, Christine & the Queens og Robyn. Men hans største musikalske forbilde er nettopp Susanne Sundfør, og særlig stemmen hennes.

«Jeg liker store stemmer. Og jeg kan selvsagt bli både smigret og glad om anmeldere kaller musikken min kunstpop. Samtidig høres det ut som om noen vil gi musikken min kredibilitet. Men jeg er ikke redd for at musikken min skal være kommersiell. Jeg har ikke noe mål om å bli en smal kred-artist. Jeg har jo vokst opp med Whitney Houston, Maria Carey, Toni Braxton og Celin Dion. Jeg har ligget i senga og fått sjokkbehandling i kroppen av de store stemmene», sier Metteson i et intervju med Blikk.

Han forklarer at musikken hans handler om å løfte folk, få folk til å danse, gjennom å formidle glede og en tydelig energi.

Mandag 31. juli får du oppleve begge i Borggården. Velkommen til en kveld med to publikumsfavoritter som begge søker nye måter å møte, utfordre og røre publikum på.