Olavskino

Hvert år samarbeider Olavsfest med Kosmorama om et skreddersydd program på Prinsen kino. Filmene som presenteres i løpet av festivaluka, har tematikk som er tett knyttet opp mot festivalens tema: forvandling. Alle forestillinger går på Prinsen kino kl. 17.

Søndag 28. juli:

Amazing Grace (Alan Elliott, Sydney Pollack, 2018) 

Over to kvelder i 1972 løftet Aretha Franklin (bildet) taket i New Temple Missionary Baptist Church i Los Angeles. Albumet fra konsertene er fortsatt tidenes mest solgte gospelplate. Men Sydney Pollacks planlagte dokumentar fra konserten ble aldri ferdigstilt. Ikke før vi nå, nesten 50 år senere, endelig får oppleve Arethas dypt personlige og overskridende musikalske kraftprestasjon. «Filmen vil få deg til å føle at du har sett Guds ansikt» (Rolling Stone). 

Visningen blir en førpremiere på filmen, som har ordinær norgespremiere i august. 

Mandag 29. juli:

Reformisten (Marie Skovgaard, 2019) 

Den kvinnelige imamen Sherin Khankan besøkte Olavsfest i 2017. Nå er hun tilbake med en dokumentarfilm om sin kamp for toleranse og kvinners rettigheter innenfor islam. Det er kamp mot både konservative krefter innenfor religionen og en økende islamofobi i samfunnet for øvrig. Hvor langt er det mulig for Sherin Khankan å gå i sin nytolkning av Koranen? Filmen introduseres av Sherin Khankan. Samtale i etterkant. 

Tirsdag 30. juli: 

Keep Quiet (Joseph Martin og Sam Blair, 2018) 

En sterk og tankevekkende dokumentarfilm om den ungarske høyrepopulisten og Holocaust-fornekteren Csanad Szegdi, som får livet snudd på hodet da bestemoren avslører at hun er jøde og har en fortid som fange i Auschwitz.  

Onsdag 31. juli:

Den tilfeldige rockestjernen (Igor Devold, 2015) 

En formleken dokumentarfilm om en uvanlig norsk rockestjerne, Helge Risa, kjent som mannen med trøorgel og gassmaske i Kaizers Orchestra. Filmen forteller om hvordan det er å være en kristen outsidertype i et band som lever rockedrømmen.  

Torsdag 1. august:

Nattverdsgjestene (Ingmar Bergman, 1962) 

Hvorfor er Gud stille? Det er et av spørsmålene som stilles i filmen Nattverdsgjestene. Handlingen utspiller seg på den svenske landsbygda, hvor pastor Thomas Ericsson sliter med en menighet som blir stadig mer glissen. Snart er det bare noen få igjen, blant dem en kvinne som er dypt forelsket i ham. 

Fredag 2. august:

First Reformed (Paul Schrader, 2017) 

«En sjokkerende bra film … Løftet av en av de beste rolleprestasjonene til Ethan Hawke som tvilende, alkoholisert prest i en gammel kirke som feirer jubileum i en amerikansk småby … First Reformed borer skarpt og godt i spørsmål som tro og tvil, og om miljøengasjement er en sak Kirken og en prest bør engasjere seg i.» (Adresseavisen, 20. desember 2018) 

Lørdag 3. august:

L’Apparition / Åpenbaringen (Xavier Giannoli, 2018) 

En anerkjent journalist blir sendt til en landsby for å undersøke en 16 år gammel foreldreløs jente som hevder å ha sett jomfru Maria. Det er Vatikanet som har gitt ham oppdraget, fordi det allerede er skapt en kult rundt åpenbaringen, og pilegrimene strømmer til. «Et lite mirakel av en film om troen på mirakler.» (Politiken)

Olavskino er et samarbeid mellom Olavsfest og Kosmorama.