NDR 150 år

Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) fyller i år 150 år, og tilbyr en rekke aktiviteter for store og små i løpet av festivaluka.

Oppmøtested: Billettboden på Olavsmarkedet, dersom ikke annet står oppgitt.

MINIHÅNDVERKEREN

La barna prøve seg som håndverkere ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider.

Hvordan er det å reparere et bygg som er nesten 1000 år gammelt og med hundrevis av glassmalerier og tusenvis av skulpturer? Barna får hugge stein med feisel og meisel, smi sitt eget sverdsmykke og prøve seg som blyglassarbeider sammen med håndverkere som til daglig jobber med restaurering av Nidarosdomen.

Mandag til lørdag kl. 12
Fra 8 år
Pris: 170,-

RIDDERSKOLE

Lær alt du trenger for å bli ridder!

For lenge, lenge siden bodde det riddere i Erkebispegården. Jobben deres var å beskytte Erkebiskopen. Har du lyst til å bli ridder? Er du modig nok til å møte den mørke ridder? Lær å bygge en skjoldborg og å skyte med katapult.

Mandag til lørdag kl. 11
Alder: 6-12 år
Pris: 140,-

Skulpturverksted

Vi antar at det finnes rundt 5 000 skulpturer på og i Nidarosdomen. Gjennom historien har mange billedhuggere og steinhuggere laget store og små, vakre og skumle figurer ute og inne i katedralen. På skulpturverkstedet får barna lage sin egen skulptur inspirert av skulpturene på Nidarosdomen. Skulpturen kan de ta med hjem.  

Mandag til lørdag kl. 11–15
Oppmøte: Museet Erkebispegården
Pris: 140,-

Skyggeteater: Hvis Nidarosdomen kunne snakke

Kom og se historier bli spilt ut rett foran øynene dine!

I nesten 1000 år har Nidarosdomen stått midt i Trondheim. Først som flott katedral, senere som en ødelagt ruin og nå gjenreist som hele Norges nasjonalhelligdom. Hva ville Nidarosdomen fortalt, hvis veggene kunne snakke? Bli med på en skyggeteaterforestilling, der du får høre dramatiske historier fra middelalderen og fra restaureringen av kirken som startet for 150 år siden. Og, hva er egentlig greia med den munken?

Mandag til lørdag kl. 14
Pris: 140,-

Blir Nidarosdomen aldri ferdig?

De som jobber ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider, får ofte spørsmålet: «Blir domkirka aldri ferdig?» Restaureringen av Nidarosdomen har pågått i 150 år, men fremdeles jobber håndverkere kontinuerlig med ulike prosjekter på nasjonalhelligdommen. Rune Langås – tidligere steinhugger, nå avdelingsdirektør ved NDR, inviterer til en vandring rundt Nidarosdomen for å se på både utførte og planlagte restaureringsoppgaver.

Tirsdag, onsdag og torsdag kl. 14
Oppmøte: Kongeinngangen på sørsiden av katedralen
Pris: 170,-

Bygg en katedral: 150 år i 150 bilder

I år er det 150 år siden restaureringen av den forfalne Nidarosdomen tok til i 1869. Siden da har over seks hundre håndverkere, kunstnere, arkitekter og forskere lagt ned flere tusen årsverk sammen i dette gigantiske prosjektet: å gjenreise Nidarosdomen som nasjonalhelligdom. I anledning jubileet presenterer vi en kavalkade av historiske bilder fra disse 150 årene som til sammen forteller hvordan Nidarosdomen ble gjenoppbygget. Et engasjerende foredrag av Øystein Ekroll, arkeolog og forsker ved NDR.

Mandag og fredag kl. 14
Oppmøte: Rustkammeret i Erkebispegården
Pris: 170,-