Likegyldighetens mur – Carsten Jensen i samtale med Helga Haugland Byfuglien

Forfatter Carsten Jensen i samtale med preses Helga Haugland Byfuglien om mennesker på flukt.

Danske Carsten Jensen har vist sort engasjement for mennesker på flukt, ikke minst i sin nyeste bok Hodestuperne, som gis ut på norsk under Olavsfest.

Preses i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, har tatt til orde for at den norske regjering må hente barn av IS-krigere hjem til Norge.  

Sammen vil Jensen og Byfuglien reflektere over den prekære situasjonen for mennesker på flukt i verden i dag.

Carsten Jensen er forfatter og journalist, født i 1952 i Marstal. Han har over år skrevet for aviser i flere land, og siden 1981 utgitt en rekke romaner, essays, artikler og ikke minst beretninger om sine mange reiser verden rundt. Det store publikumsgjennombruddet kom med reisebøkene Jeg har sett verden begynne (1996) og Jeg har hørt et stjerneskudd (1997). Med romanen Vi, de druknede (2006), forteller han fra hjembyen Marstal om fire generasjoner av danske sjøfolk. Denne boken er utgitt i mer enn tyve land og solgt i over en halv million eksemplarer.

Carsten Jensen har høstet en rekke priser og utmerkelser for sitt brennende virke, og han går tilsynelatende ikke tom for temaer. I 2016 kom dokumentarboken Krigen som aldri tar slutt, i samarbeid med den norske journalisten Anders Hammer, om krigen i Afghanistan. I debattboken fra i fjor høst, Kjellermennesker, handler det om populisme og vanskeligheten med å være menneske i en kaotisk samtid. Dette er første bok i en pamflettserie, hans andre bok utkom i vår, Mot stjernene henvender seg til unge mennesker i Europa i dag.  Tredje bok, Hodestuperne, lanseres under Olavsfest og handler om flyktninger. Han tar i boka et kraftfullt oppgjør med hvordan vi snakker, tenker og handler omkring mennesker som er på flukt.

Helga Haugland Byfuglien, født 1950, ble valgt til første kvinnelige preses i Den norske kirke 2. oktober 2010. Hun ble med dette den første kvinne som ledet bispekollegiet i Den norske kirke. Byfuglien ble også utnevnt til den første preses i fast stilling i Norge i mars 2011.

Helga Haugland Byfuglien tok teologisk embetseksamen ved Det teologiske Menighetsfakultet i 1976, praktisk-teologisk eksamen våren 1977 og ble ordinert til prest i 1981. Fra 1981 til 1986 var hun ansatt som kapellan i Kolstad menighet i Nidaros bispedømme. I 1986 tiltrådte hun stillingen som kapellan i Ås prestegjeld i Borg bispedømme, hvor hun hadde sitt virke frem til 1993. Senere var hun stiftskapellan og rådgiver for biskopen i Borg. Byfuglien var assisterende generalsekretær i KFUK-KFUM fra 1997–2001, og generalsekretær fra 2001–2005. 23. september 2005 ble hun vigslet som tredje kvinnelige biskop i Norge, til Borg bispedømme.

Hun har blant annet også vært andaktsholder i NRK og spaltist i Vårt Land.