Rob Bell – Everything is Spiritual

Rob Bell bygde opp den raskest voksende menigheten i USA og ble kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker av Time magazine. Så skrev han en bok der han stilte spørsmål ved helvetes eksistens. Det fikk amerikanske kristenkonservative til å legge ham for hat.

Det er en av den moderne kristendommens store verdensstjerner som kommer til Olavsfest 2019.

Under Olavsfest vil Bell presentere «Everything is Spiritual» på Byscenen, en forestilling som er framført for fulle hus over hele USA. Kun ustyrt med tusj og et stort whiteboard, tar han oss med fra «the big bang» via samtiden og inn i fremtiden, gjennom en humoristisk og karismatisk utforsking av vitenskap, tro og meningen med det hele.

Han vil også delta under Vestfrontmøtet dagen før, under temaet «Kan Gud skifte mening?». Der møter han blant andre Bjørn Eidsvåg og preses Helga Haugland Byfuglien til samtale.

Fra helt til skurk

Rob Bell (48) er en av mest karismatiske og samtidig kontroversielle figurene i det kristne USA.

Se The New Yorkers minidokumentar om Rob Bell, «The Hell-Raiser», her

Bell ble berømt først som pastor i Mars Hill Bible Church i Michigan, den raskeste voksende menigheten i USA. Allerede i 2007 ble han av TheChurchReport.com utnevnt til en av de 50 mest innflytelsesrike kristne i USA.

I 2011 skrev han imidlertid boken «Love Wins». Boken er blant annet et oppgjør med den tradisjonelle kristne oppfatningen av helvetet og fortapelsen. Utgivelsen førte til en konflikt med menigheten, og han forlot den og dro ut på en søken etter «en mer tilgivende form for tro».

I boka uttrykker Bell en åpen holdning til læren om universell forsoning – et syn som framholder at alle mennesker, troende eller ikke-troende, vil forenes med Gud etter sin død. Han har også uttrykt aksept for homofilt samliv og fremhevet homofiles plass i kirken.

Til sammen har dette gjort ham tung å svelge for den konservative delen av det kristne USA, og dokumentarfilmen «The Heretic» (kjetteren) fra 2018 forteller om de kraftige reaksjonene han fortsatt møtes med. Til gjengjeld har Bell kalt den konservative kristendommen «a very narrow, politically intertwined, culturally ghettoized Evangelical subculture».

Stormen rundt ham førte til at Time Magazine plasserte Bell på lista over verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker i 2011.

Samtidig har de samme holdningene og den samme læren gjort at Bell har svært stort gjennomslag blant mer liberale kristne verden over.

Foredraget «Everything is Spiritual» ble først framført i 2006, men Bell kommer til Olavsfest med en kraftig oppdatert versjon.

Rob Bell er blitt omtalt en rekke ganger i publikasjoner som The New Yorker, CNN og Time magazine. Hans mange bøker har ligget høyt på New York Times’ bestselgerliste. Han leder den ukentlige podcasten The RobCast, som i 2015 ble trukket fram av iTunes som en av årets beste. Han har turnert med Oprah Winfrey og vært gjest på hennes show flere ganger.

Rob Bell bor i dag i Los Angeles sammen med sin kone Kristen og parets tre barn.

Billettpris: Kr 275,- inkl avgift.
Aldersgrense: 18 år.
Dørene åpner kl 17.00.