Katta – solo orgel

Vi lover en orgelkonsert helt utenom det vanlige når Olavsfest presenterer den tsjekkiske organisten og komponisten KATTA i Trondheim og Nidarosdomen for aller første gang.

«Katta moans, whispers, roars, caresses and generally provides an unearthly accompaniment to some vivid organ colour», skriver det velrenommerte musikkmagasinet Gramophone.

For Kateřina Chroboková, med artistnavnet Katta, er nemlig en organist som bryter med våre forventninger til hvordan en kirkeorganist skal framstå. Musikalsk, men også visuelt. Hun spiller alltid barbeint, og bruker tærne aktivt til å operere orgelets registerknapper. Hun er også en sterk vokalist med en dyp, sjelfull stemme hun gir plass til på flere sanger under konsertene.  

Under Olavsfest vil hun spille på Steinmeyer-orgelet, og framføre verk av Johann Sebastian Bach og Philip Glass, samt en rekke av sine egne komposisjoner.

Utfordrer grenser og fordommer

Musikeren er også selv bevisst på at hun utfordrer kirkeorgelets tradisjonelle grenser, dette har gitt henne mange fans og en raskt stigende stjerne også utenfor det tradisjonelle klassisk-publikummet. Konsertene hennes er intense seanser der vi får oppleve en musiker som ikke er redd for å utfordre tradisjoner, sjangerpurisme og fordommer.  

Se et eksempel på hvor hypnotisk Katta kan være når hun framfører en av sine egne komposisjoner:

Hun studerte både orgel og cembalo i Nederland, Belgia og Sveits, og har brukt begge instrumenter både i konsertsammenheng og på plateinnspillinger. Katta har spilt med en rekke kammer- og symfoniorkester over hele Europa og opptrådt på sjangeruavhengige festivaler. Hun har også delt scene med orgelfenomentet Cameron Carpenter, som på side kaller Katta «a very special artist».

I 2009 ga Katta ut sitt første album, og i 2016 kom milepælen «Veni Sancte Spiritus» der hun for første gang inkluderte sine egne komposisjoner. Albumet er en spirituell reise som har vunnet gjenklang både hos kritikere og publikum. Prosjektet «Vox Organi» vant pris under Classic Prague Awards i 2018.

Skal samarbeide med Gåte

Fortsatt i tvil om Katta er en musiker som tenker utenfor boksen? Etter Olavsfest, i løpet av høsten 2022, jobbes det med en konsert der Katta skal holde en tv-sendt konsert fra Nidarosdomen sammen med trondheimsbandet GÅTE!

Men først kan du oppleve fyrverkeriet Katta under Olavsfest lørdag 30. juli!

Program for konserten

J.S. Bach:

Toccata D Minor «Dorian» BWV 538

Arvo Pärt:

Trivium

Katta:                  

Vox Organi:
Meditation I

Kyrie

Bogorodice djevo 

Meditation II

Stabat Mater Dolorosa

Agněče Bóžij

In Paradisum

Slavkof

Veni Sancte Spiritus