Kari Bremnes

– Stillheten tok liksom kvelertak på dagene, sier Kari Bremnes. Selv for en som er topptrent i å jobbe mye alene og trives med det, har den helt spesielle våren 2020 lignet en krigstilstand.

Går du inn på Kari Bremnes’ hjemmeside, er det første som møter deg en tekst kalt «Den nye stillheten». Her forsøker hun å beskrive korona-våren i Norge, og teksten ledsages av en avsluttende bønn – «Kjære dere. Vi må ikke la stillheten ta helt over».

«Savne lufta som va fri for alle / savne å gi mora mi en klem / gå imot en venn med åpne hender / ikkje bøye utenom og hjem /
Nærme sæ et verdensherredømme / denne nye stillheten vi hør / trudde ikkje det kunn bli så stille / skjønte ikkje at vi va så skjør».

-Det ble så øredøvende stille når så mange av byens lyder ble borte. Ingen unger som sprang forbi og hojet på vei til skole eller barnehage, ingen lyder fra kaféen på hjørnet. Den stillheten tok liksom kvelertak på dagene, skildrer Bremnes.

-Vi begynte å se på hverandre med engstelse, forsiktighet, opptatt av å holde avstand, passe på. Plutselig kan du være en fare for noen eller de kan være farlig for deg, det er skummelt og fremmedgjørende. Og det er interessant å oppleve hvor fort blikket vårt kan skifte. Venn eller fiende, hvem kan vi stole på? Det var mye som minnet om en krigstilstand, mener hun.

Likevel innser hun at hun er privilegert, topptrent som hun er i å jobbe mye alene og faktisk like det. Det kjentes likevel rart og tungt å ikke ha konserter å se fram til, å ikke få møte bandet sitt.

-For ikke å snakke om å ikke kunne møte min kjære mamma, 89 år og på sykehjem. At hele verden er berørt av dette viruset skulle gjøre oss enda mer klar over hvor avhengige vi er av hverandre på denne jorda. Å erkjenne det er helt essensielt- fordi vi må jobbe sammen om de store tingene, sier Bremnes, som synes det er direkte nedslående og uhyggelig å være vitne til hvordan flere statsledere fornekter viktigheten av fellesskap og samarbeid.

-Ikke minst at USA har en så uklok og splittende president i denne tida er virkelig skremmende. Og det tyder dessverre på at vi lærer lite av historien. Hvordan dette kan forandrer oss som samfunn tenker jeg endel på. I kjølvannet av dette her vil mange slite økonomisk, flere har fått livsverk rasert, dette vil nok gjøre noe med oss. Jeg er i tvil om det var så klokt å kalle det for en felles dugnad, når noen må oppleve å ofre mye mer enn andre, sier hun.


Tema for årets Olavsfest er «ære», og Kari Bremnes synes det er interessant at betydningen av begrepet har forandret seg gjennom århundrer. For henne, i dag, handler begrepet mest som en åndelig verdi hos et menneske, mens det i det førmoderne Europa var mer knyttet til status, anseelse og posisjon – ytre faktorer. Æren kunne til og med mistes ved dom.

-For meg er ære mer subjektivt. Jeg assosierer ordet med verdighet og integritet, og å stå på det godes side. Det motsatte av skam. Det har i høyeste grad relevans for oss i dag. Vi bruker ikke ordet ofte, kanskje vi skulle gjøre det, spør hun.

Konserten under Olavsfest blir den første hun gjør i nasjonalhelligdommen. Det er en oppgave hun går til med ydmykhet.  

-Der kommer æresbegrepet inn igjen – det kjennes som en stor ære å få gjøre en konsert i Nidarosdomen. Et enestående praktfullt kirkerom, så fullt av historie, gjennom så mange generasjoner. Jeg gleder meg intenst. Det hadde vært enda bedre med folk i benkene å synge til, men jeg får tenke at de er med oss likevel, på en annen måte!

Kari Bremnes har vært involvert i flere prosjekter som har utforsket den norske salmeskatten, for eksempel på platene «Salmer på veien hjem» med Ole Paus og Mari Boine og «Mit Navn er Petter Dass» med bror Ola Bremnes. Konserten i Nidarosdomen vil ikke være en salmekonsert, men setter sammen sanger fra hele karrieren til en dynamisk, innholdsrik helhet.

-Men jeg er glad i kirkemusikk og salmer, musikk av Palestrina, Gabrieli, Bach, Beethoven, Händel, Pärt. Jeg forbinder bare gode opplevelser med salmesang, det var det jeg likte best med å være i kirka som barn. At jeg kunne synge så høyt jeg ville og blande stemmen med de andre stemmene, beskriver Bremnes.

-Salmer har så mange fabelaktig sterke melodier, noen ganger er tekstene en utfordring å svelge, men mange av melodiene er fantastiske – ikke minst i de lavkirkelige salmene. Petter Dass er min favoritt som salmedikter. Der er det ikke mange nødrim!

KARI BREMNES
NIDAROSDOMEN
FREDAG 31.07 KL. 20.00
Strømmes på Adressa.no/Olavsfest