Den samiske artisten og komponisten Georg Buljo har laget bestillingsverket «Kalvskinnsangen» – en meditativ musikalsk kjærlighetshistorie fra Tukthuset i Nidaros.
I Tukthuset i Nidaros kommuniserte fangene hemmelig og kamuflert gjennom å synge. Under gudstjenestene benyttet fangene sitt eget morsmål til å formidle beskjeder og utveksle informasjon – forkledd som salmesang.
Nå blir historien et verk som urframføres i Nidarosdomen under Olavsfest!
Musikken er skrevet for Nidarosdomens Oratoriekor, joikesolistene Marja Mortensson, Niko Valkeapää og Georg Buljo, samt et knippe håndplukkede og erfarne musikere.
Musikken er meditativ og melodisk, med fokus på stemninger og klanger. Publikum vil få høre joikemelodier, norsk tradisjonsmusikk og musikalske referanser til tidlig kirkemusikk, der deler kan minne om Arvo Pärts korverk.
Både norsk, nord- og sør-samisk samt engelsk og latin blir å høre i tekstene.
Oratoriekoret med 75-årsjubileum
«Kalvskinnssangen» er et av mange spennende prosjekter Nidarosdomens Oratoriekor jobber med i 2022, et år der de også feirer 75-årsjubileum. Etter 100-årsmarkeringen for samefolkets dag i 2017, ønsket koret å ha et større fokus på samisk musikk. Dette resulterte i en studietur til Karasjok for domkantorene Petra Bjørkhaug og Karen Haugom Olsen. Det var viktig for koret å få en bedre forståelse av joikens funksjon, for hva som egnet seg i konsert- og kirkesammenheng, slik at de klarte å utvise respekt både overfor joiken og kirka.
Dette endte i et konsertsamarbeid med joikeren Johan Anders Bær høsten 2017, der musikk av Johann Sebastian Bach ble kombinert med joik og norsk folkemusikk. Georg Buljo deltok som musiker under konserten, som også ble framført i Uppsala domkirke i 2018.
Begge parter ønsket å videreutvikle samarbeidet, og slik ble ideen om at Buljo skulle skrive et verk for koret født. Buljo kjente til historien om samene som ble holdt fanget på tukthuset på Kalvskinnet og om hvordan de kommuniserte med hverandre under salmesangen ved gudstjenestene i Nidarosdomen. Dette var en historie han hadde ønsket å fortelle.
Nå blir ønsket virkelighet – med et av landets fremste kor, to av landets fremste joikere og selve Nidarosdomen som mektig arena.

GEORG BULJO:
Georg Buljo er komponist og utøver vokal med fokus på moderne joik. Han har i en årrekke beveget seg fordomsfritt og alternativt mellom tradisjons- og verdensmusikk, og er en erfaren og meritert musiker med Spellemannpriser og utnevnelser bak seg. I tillegg til joik/vokal spiller han perkusjon, gitar, tangentinstrumenter og jobber som produsent, driver musikkstudio og plateselskap.
I august 2020 var han aktuell med bestillingsverket «Historja – Embrothered» til den samiske kunstneren Britta Markatt Labbas utstillingsåpning ved Adde Zetterquist Kunstgalleri i Storjord, Nordland.
Han har i tillegg skrevet en lang rekke bestillingsverk, laget filmmusikk og komponert musikk for blant annet Mari Boine, Niko Valkeapää, Johan Anders Bær, Marja Mortensson og Susanna Wallumrød.
Den siste utgivelsen under eget navn var albumet «Electric Bidus» (2019) og tidligere har han gitt ut «Neve» (2014) sammen med felespiller Nils Økland og soloplaten «Saxapahaw» (2011). Buljo var i 2015 «Årets profil» under Festspillene i Nord-Norge og «Årets samiske artist» i 2014. Han har fremført sin moderne joikeform under åpningsseremonien av Sjakk-VM i Chennai i 2013, og foran kunstkritikere og publikummere på Manhattan, NYC.
Buljo har en bred musikalsk bakgrunn fra tradisjonell norsk og samisk folkemusikk, eksperimentell rock, jazz og impro.

NIKO VALKEAPÄÄ:
Niko Valkeapää er utøver, komponist, poet, ansatt som fylkesjoiker i Troms og Finnmark og representant på Sametinget.
Han vant Spellemann for sin debutplate i 2003 og to Folkelarm-priser i 2008, har gitt ut syv album og er en av de viktigste bidragsyterne til samisk samtidskultur. Valkeapää er opprinnelig fra Finland, men har i store deler av sitt liv bodd og arbeidet i Norge og reist verden rundt med sin samiske musikk.
På sine siste utgivelser har han tatt opp arven etter sin gudfar Nils-Aslak Valkeapää gjennom å bruke tradisjonelle og egenkomponerte joiker som sitt musikalske utgangspunkt.
Niko Valkeapää har i tillegg til musikken i en årrekke vært aktiv innen urfolks rettigheter og sitter som representant på Sametinget.

MARJA MORTENSSON:
Marja Mortensson er en ung sørsamisk joiker og sanger fra Hedmark med en oppsiktsvekkende stemme. Hun er født inn i en reindriftsfamilie, og både hennes liv og musikk er rotfestet i den sørsamiske kulturen og levemåten. Sangene setter søkelys på ulike aspekter ved den samiske identiteten – som nærheten til naturen og beskyttelse og revitalisering av det samiske språket.
De siste årene har Mortensson sammen med den samiske musikeren Frode Fjellheim jobbet for å blåse nytt liv til tradisjonell samisk joik. Gjennom prosjektet «Russuoh Vuölieb» og studier ved Nord universitet har hun lykkes i å lære seg den sørsamiske og Ume-samiske joiketradisjonen. Hun har også deltatt i Fjellheims sceneoppsetning «The Orchestral Joik Project», sammen med blant andre Mari Boine, Anneli Drecker og Berit Nordbakken Solheim.
Mortensson har vunnet Hedmark fylkeskommunes kulturpris, blitt kåret til «Årets unge artist» under Riddu Riddu-festivalen og opptrådt i Taiwan, Kongo og Sibir. Hun har vært fylkesmusiker for Troms og vant Spellemannpris for sitt andre album «Mojhtestasse – Cultural Heirlooms».
Under Olavsfest vil hun også delta på Trondheimsnatt med Åge Aleksandersen og Sambandet på Festningen 3. august.
UTØVERE:
- Nidarosdomens Oratoriekor
- Karen Haugom Olsen – dirigent
- Marja Mortensson – joik/vokal
- Niko Valkeapää – joik/vokal
- Georg Buljo – joik/vokal, perkusjon, elgitar, elektronikk
- Petra Bjørkhaug – kirkeorgel
- Per Willy Aaserud – trompet, elektronikk
- Helge Harstad – bass, barytongitar
- Christian Svensson – perkusjon, elektronikk