Barokk i endring – Italia vs Frankrike

Ringvekursets lærere lar Italia møte Frankrike til duell i Hospitalskirka!

Gåseleverpostei vs Parmaskinke?
Parmesan eller Comté?
Burgund eller Amarone
?

Alt er et spørsmål om smak, så også i musikken: Italiensk og fransk barokk var motpoler i 16- og 1700-tallets europeiske musikkliv.

Knapt noen musikkstil har et slikt spenn og så store indre motsetninger som barokkmusikken.  Hvert dalføre hadde sine særegenheter, hver komponist sine spesialiteter. Franskmennene syntes italienernes barokkmusikk var pompøs og stiv, mens italienerne fant den franske barokken jålete og uforutsigbar.  Likevel vokste en av de mest innflytelsesrike franske barokkomponistene, Jean Baptiste Lully opp i Italia!

Komponisten François Couperin (bildet) satte seg fore å forene de to «smakene» i sitt verk «Les goûts-réunis» eller «de forente smaker» (en forløper for FN?), og det ønsker vi også å gjøre i denne konserten.

Italia representert ved fiolin-ikonet Chiara Banchini og gambisten Paolo Pandolfo og Frankrike representert ved den betagende sangerinnen Claire Lefilliatre, supplert med fremragende engelske og norske krefter fra Ringve Internasjonale Sommerkurs for tidlig musikk og dans. Italiensk eller fransk? Ja takk, begge deler!

Medvirkende :
Claire Lefilliâtre – sang
Chiara Banchini – fiolin
Rachel Brown – traverso
Elizabeth Svarstad – dans
Paolo Pandolfo – viola da gamba
Thomas Boysen – lutt
Ketil Haugsand – cembalo