Adressa-samtalen 2022

Kadafi Zaman, Dag O. Hessen, Åslaug Haga, Ingar Dragset, Olena Ivashkina og Morten Jentoft er blant gjestene du møter i Adressa-samtalen under Olavsfest.

Samtalene, et samarbeid mellom Adresseavisen, Litteraturhuset i Trondheim og Olavsfest, foregår på Parkscenen utenfor Nidarosdomen kl. 14-15 og sendes også direkte på NRK P2 og adressa.no.

Gratis inngang. Velkommen! 

PROGRAM:

Fredag 29.7: Alt blir dyrere. Er festen over nå? 

Tøffe tider venter. De som aldri var invitert til festen, vil få det verst. Dyrere mat, drivstoff, strøm og høyere rente. Hva skjer med forskjellene i samfunnet? Sosionom og foredragsholder Armand Vestad har erfaring som både gjeldsoffer og økonomirådgiver. Endre Jo Reite, privatøkonom og direktør for personmarked i BN Bank, er sterkt bekymret. De deltar sammen med Mari Holm Lønseth fra Høyre og AUF-leder Astrid Hoem. Hva har vi i vente?

Programleder: Siv Sandvik, politisk redaktør i Adresseavisen.

Lørdag 30.07: Mustafa. Sara. Kadafi. Hvem er norsk nok?

Mustafa Hasan, kjent fra blant annet NRK-serien «Uønsket», har bodd i Norge siden han var seks år. Hvordan beholdt han håpet da myndighetene ville kaste han ut av landet? Hva gjorde det med hans norske identitet? TV2s Kadafi Zaman ble kalt muslimjævel under en direktesending. Han har konkludert med at han er «Kadafi fra Lier. Punktum». Mangfoldrådets leder Sara Shafighi (Ap) fra Trondheim var 25 da noen utenfor familien endelig uttalte navnet hennes riktig. Det var Magdi og Chirag fra Karpe.

Programleder: Siv Sandvik, politisk redaktør i Adresseavisen.

Søndag 31.07: Hannah Ryggen. Hvordan kan kunsten gi oss håp?

Ingar Dragset fra den internasjonalt anerkjente kunstnerduoen Elmgreen & Dragset stiller ut verker over hele verden. Trondhjemmeren har et nært forhold til vevkunstneren Hannah Ryggen. Hennes budskap om solidaritet og frihet er brennaktuelle. Kunstnerne Julie Ebbing og Veslemøy Lilleengen har også et sterkt forhold til Ryggen. Hvordan kan kunsten gi oss håp i urolige og krevende tider? 

Programleder: Annemona Grann, journalist i Adresseavisen.

Mandag 01.08: Øivind. Claes. Andrea. Jon Reidar. Når kan vi alle være fri?

Professor Øivind Lunde (78) og journalist Claes Gylling (77) forelsket seg da homofili var straffbart og en sykdomsdiagnose i Norge. Nå er de gift, men først som 50-åring våget daværende riksantikvar Øivind å komme ut av skapet for fullt. Fotograf og musiker Andrea Blåsmo har levd som mann mesteparten av livet. Så oppdaget hun hvem hun egentlig er. Politiker Jon Reidar Øyan fra Snillfjord visste at faren mislikte homofile. Etter å ha tiet i flere år, tok han mot til seg. I Adressa-samtalen møter du ham sammen med foreldrene Jan og Mary Øyan.

Programleder: Siv Sandvik, politisk redaktør i Adresseavisen.

Tirsdag 02.08 kl. 14-15: Øyenvitnet. Journalisten. Forskeren. Hva er krigens konsekvenser? 

Noe av det sterkeste jeg har opplevd, sa NRKs Morten Jentoft etter å ha kjørt inn i ukrainske Butsja. Bildene derfra av døde sivile i gatene har rystet verden. Karen-Anna Eggen var en av få forskere som forsto at Russland ville gå til krig mot Ukraina. Russland-eksperten tar også doktorgrad på russisk informasjonskrigføring. Hvordan foregår kampen om sannheten? Ukrainske Olena Ivashkina jobbet som fotograf da Russland invaderte landet med flere styrker 24. februar. Etter mer enn en måned under angrep, i skjul og i kamp, flyktet hun til Trondheim.

Programleder: Siv Sandvik, politisk redaktør i Adresseavisen.

Onsdag 03.08: Veier. Hytter. Vindkraft. Er det håp for naturen?

Hytter som popper opp, nye E6, vindkraftutbygging og annen industri. Hvor mye natur tåler vi å miste? Kan natur repareres? Biolog og professor Dag O. Hessen har tatt et oppgjør med nybygging og forbrukersamfunn. Seniorforsker Dagmar Hagen ved Norsk institutt for naturforskning har sett konsekvensene av natur som forsvinner i Romania, Sør-Afrika, Svalbard – og i Norge. Norwea-sjef og tidligere Sp-statsråd Åslaug Haga mener mer vindkraft på land må til for å nå klimamålene. Hvilke dilemmaer må vi stå i fremover?

Programleder: Siv Sandvik, politisk redaktør i Adresseavisen.

Foto: Adresseavisen, Åslaug Haga: Norwea, Dagmar Hagen: NINA, Kadafi Zaman: Goran Jorganovich, Dag O. Hessen: Universitet i Oslo, Morten Jentoft: NRK.