Vestfrontmøtet 2022

 «Så bra at Olavsfest 2022 har valgt HÅP som tema!», er det mange som sier. «Er det noe vi trenger nå, så er det håp», sier de. Og det er sant, vi trenger virkelig håp, men ikke alle slags håp.

Det finnes falske håp, det finnes urettferdige håp og det finnes urealistiske håp, men det finnes også genuine håp som kan bære oss gjennom de vanskeligste av tider. På Vestfrontmøtet skal vi reflektere over mange sider ved håpstemaet. 
 

Vi skal snakke om «håp for de fremmede», «håp om god helse», «håp som bedrar oss», «håp om ekte kjærlighet», «håp i en krigstid» og «håp om en framtid». For første gang siden 2019 er Vestfrontmøtet tilbake der det hører hjemme, på den vakre Vestfrontplassen ved Nidarosdomen. Der pleier vi å samle rundt 1000 mennesker, seks dager på rad, i tillegg til at møteserien sendes direkte på NRK P2. Alle møtene ledes av Håkon Haugsbø. Flere medvirkende vil legges til opp mot festivalen, se oppdatert deltakerliste på olavsfest.no og i Olavsfest-appen. 

«HÅP FOR DE FREMMEDE» 

Vestfrontplassen 
Fredag 29. juli 
Gratis 
 

Aldri før har så mange mennesker vært på flukt fra krig og nød. Millioner av fortvilte ukrainere blir tatt imot i Europa, mens tusener drukner i Middelhavet eller stenges inne i Moria-leiren på Lesvos. Allerede før krigen i Ukraina var 82 millioner mennesker på flukt i verden. De få som er så heldige å få oppholdstillatelse i et land, blir en fremmed i det nye landet. Er det håp for de fremmede? 

Nicolas Lunabba  
Virksomhetsansvarlig for organisasjonen Hela Malmö, som arbeider med mennesker som lever i utsatte områder i byen. Han har mottatt flere priser, blant dem: Martin Luther King-prisen i 2022. 

Haddy Njie 
Programleder, forfatter, journalist.  

Isam Bachiri 
Dansk artist, tidligere vokalist i gruppa Outlandish. 

Mahmoud Alizadeh
Tidligere TV-medarbeider i Afghanistan, nå flyktning i Moria-leiren på fjerde året.

Katrin Glatz Brubakk
Barnespykolog og feltarbeider for Leger uten grenser.

«HÅP OM GOD HELSE» 

Vestfrontplassen 

Lørdag 30. juli 

Gratis 
  

Hva slags håp sitter du igjen med når vi får vite at alt håp er ute? At ingen behandling kan hjelpe? At dine dager på jorden er talte? På Vestfrontmøtet denne dagen tar vi den vanskelige samtalen. 

Eli Strand og Trond Idås 
Programlederen i TV2 er rammet av uhelbredelig kraft, og lager podkasten: «Helsikes kreft». Før det ble hennes mann, Trond Idås, rammet av en livstruende sykdom.  

Shabana Rehman  
Komiker, forfatter og foredragsholder, er rammet av en livstruende kreft.  

Solveig Djønne Lian
Søster til Torgeir som døde ved aktiv dødshjelp etter en sjelden nevrologisk sykdom. Lian skriver master om aktiv dødshjelp.

Astrid Rønsen
Hospiceforum Norge.

«HÅP SOM BEDRAR OSS» 

Vestfrontplassen 

Søndag 31. juli 
Gratis 

«Håpet er så bedragersk at det kan være en avsindig farlig størrelse», sier den danske håpshistorikeren Bertel Nygaard, «den enes håp kan meget vel være en annens frykt.» Her møter vi også moren til Therese Johannesen, som har hatt håp om å finne datteren, som forsvant sporløst i 1988, og teologen Barry Taylor som sluttet å håpe på Gud.  

Inger-Lise Johannessen  
Mor til Therese Johannessen, som aldri er blitt funnet, til tross for en rekke leteaksjoner og en omfattende politietterforskning. 

Bertel Nygaard (DK) 
Håpshistoriker ved universitetet i Århus. 

Barry Taylor (UK) 
Forfatter, teolog og mangeårig roadie for rockegruppa AC/DC.  

Cecilie Schrøder Fjellhøy
Ble lurt av Tinder-svindler. 

 

«HÅP OM EKTE KJÆRLIGHET» 

Vestfrontplassen 

Mandag 1. august 

Gratis 

Alle håper på å finne den store kjærligheten. Noen er veldig heldige. Andre er veldig uheldige. Mens atter andre ikke får anledning til å leve ut kjærligheten, fordi det er for skamfullt eller til og med forbudt. I boka «Ett lyckligare år», forteller Jonas Gardell om en mann som måtte skjule sin homofili så lenge han levde, men som likevel ville stå fram som den han egentlig var, 50 år etter sin død, i en fram­­tid «der allt er forandret». 

Jonas Gardell, forfatter, komiker og artist. 

Annie Jalloh
Skeiv politibetjent

«HÅP I EN KRIGSTID» 

vestfrontplassen 

Tirsdag 2. august 
Gratis 

Er det håp for Ukraina? Er det håp for Afghanistan? Er det håp for Syria? På dette Vestfrontmøtet skal vi reflekterte over hva håp kan være i de områdene av vår verden hvor alt virker fullstendig håpløst.  

Yama Wolasmal 
Utenrikskorrespondent i NRK, født i Kabul i Afghanistan.  

Taibeh Abassi 
Student. Familien Abassi fikk inndratt sin oppholdstillatelse til å bo i Norge i 2014. Siden da har de kjempet i årevis for å få bli i landet. I 2020 fikk Taibeh oppholdstillatelse, sammen med sine to søsken. Nå har også moren endelig fått oppholdstillatelse. 

Julie Wilhelmsen
Seniorforsker ved NUPI, Russland-ekspert.

Irina Reitan
Spesialpedagog / lærer med ukrainsk bakgrunn.

 

«HÅP FOR FRAMTIDEN» 

Vestfrontplassen 

Onsdag 3. august 
Gratis 
  

En kartlegging av 70 000 nordmenns livskvalitet viser at lykkenivået til unge voksne har falt markert de siste årene. For første gang på mange tiår tenker mange unge at framtiden kommer til å bli dårligere enn fortiden. Pandemi, krig, klima og miljø – utfordringene står i kø, og vi har forferdelig kort tid på å løse dem. Er det håp for framtiden? 

Dag O. Hessen  
Professor i biologi, forfatter.  

Gina Gylver
Klimaaktivist

Odd Nordstoga
Artist

Fraser T. Smith (UK)
Musikkprodusent, mannen bak Future Utopia, Storbritannia.