Diakonhjemmet og VID tar tak i fem aktuelle tema når de stiller spørsmålet «Hva er kilde til håp i vår tid?»
Foto: Pål A. Berg
Det finnes mange historier om håp. Diakonhjemmet sykehus, Diakonhjemmet Omsorg og VID vitenskapelige høgskole har lange tradisjoner for å være lydhøre for nødens eller krisens mange ansikter.
Før vi kan snakke om håp, må det først være mørkt, vondt, og vanskelig.
I vår programserie tar vi tak i fem aktuelle tema når vi stiller spørsmålet: «Hva er kilde til håp og styrke?»
Diakonhjemmets arrangementer finner sted fra lørdag 30. juli til onsdag 3. august, på kulturtorget (Trondheim folkebiblioteket) – kl 11.30-12.30
På Folkebiblioteket vil du møte fagfolk, praktikere, forfattere, sosialarbeidere og bistandsarbeidere som bruker kunst, ulike trosuttrykk, refleksjoner og samtaler til å berøre temaet håp. De vil bygge på praksis, erfaring, teori og med et diakonalt perspektiv som rettesnor.
Lørdag 30. juli: KRIGEN I UKRAINA FORTSETTER – FINNES DET HÅP?
Vi har levd med nyhetsmeldingene i måneder – Millioner på flukt, meningsløse henrettelser av sivile, og mangelen på mat, vann og medisiner er prekær. Mennesker er blitt revet bort fra sine liv, hjem, hverdager og gleder.
Nødhjelpsorganisasjoner Caritas og Kirkens Nødhjelp arbeider i felt. Hvordan kan en se etter håpet i det allmennmenneskelige? Og hva tenker en migrasjonsforsker som jobber i Norge og har røtter i Ukraina?
Innretningen av temaet vil kunne påvirkes av utviklingen av krigen i Ukraina.
Composer and Performers
Oleksandr Ryndyk er forsker ved Senter for interkulturell kommunikasjon, VID og er født og oppvokst i Ukraina. Ryndyk har siden 2012 forsket på ulike aspekter ved migranters integrering i Norge, fra inkludering i arbeidslivet, familiegjenforening og barneoppdragelse i migrasjonskontekst til flerkulturelle ungdommers deltakelse på skole og fritid. Han er aktiv i Den ukrainske foreningen i Rogaland og jobber med ukrainske flyktninger i Norge.
Alexander Golding er administrasjonssjef i Caritas Norge. Han er teolog og organisasjonsteoretiker og har siden 2013 hatt ulike roller i Caritas. Caritas er en av de største humanitære organisasjonene i Øst-Europa og er til stede både i Ukraina og omkringliggende naboland. Caritas-nettverket driver blant annet mottakssentre og hjelper internt fordrevne og flyktninger med utdeling av mat og utstyr, informasjon og videre transport for å sikre til trygge fluktruter. I Norge arbeider Caritas for å bistå ukrainske flyktninger gjennom veiledning, kurs og sosiale aktiviteter.
Håvard Bjelland er fotograf i Kirkens Nødhjelp. Han dokumenterer behov og den humanitære situasjonen på bakken verden over. Gjennom å dokumentere Kirkens Nødhjelps arbeid, og at det nytter å hjelpe, er dette bilder som kan være med på å skape innsikt, håp og endring. Han er en prisbelønt fotograf, shortlistet i Sony World Photography Awards for bilder av moderne slaveri i kullgruveindustrien i Malawi, 17 priser i «Årets bilde» og står bak mange fotoutstillinger, blant annet «Ser alt du er» på Olavsfest 2018.
Bård Mæland er rektor ved VID vitenskapelige høgskole og er utdannet teolog. Mæland er ordinert prest i Den norske kirke, og jobbet som feltprest og etikklærer i Forsvaret mellom 1995 og 2006, blant annet ved Hærens Krigsskole, hos Feltprosten og i UNIFIL-styrkene i Sør-Libanon. Han har hatt lengre forskningsopphold ved University of Oxford og Luther Seminary, St. Paul.

Søndag 31. juli: Etnisk identitet under angrep – kan skriving, lesing og dans gi håp og styrke?
Rasisme og diskriminering er to tydelige former på angrep på en persons identitet. Det kan føre til angst eller depresjon.
Forfatter, samtaleterapeut og gruppeterapeut Synne Sun Løes vil dele noen av de verktøyene hun tar i bruk for å hjelpe personer som sliter. Som kunstnerisk leder av Tabanka Dance Ensemble bruker Thomas Prestø begrepet «bærekraftig identitet» i sitt arbeid. Dans er sosial endringsagent, med kulturelle uttrykk som kunst, musikk, dans, sang, poesi som metode for byggende ungdomsarbeid.
Composer and Performers
Synne Sun Løes er samtaleterapeut og gruppeterapeut på Vinderen voksenpsykiatrisk avdeling, Diakonhjemmet sykehus. Hun er også prisbelønt skjønnlitterær forfatter og utforsker et nytt konsept «lese- og skriveterapi». Hør mer om hennes arbeid i denne podkasten .
Thomas Talawa Prestø er kunstnerisk leder, danser, koregraf og pedagog. Han er grunnlegger av Tabanka Dance Ensemble og av tidligere ungdomsorganisasjon African Youth in Norway. Han er en anerkjent foredragsholder og underviser bl.a. på Politihøgskolen.
Manuela Ramin-Osmundsen er leder for kommunikasjon og samfunnskontakt ved Stiftelsen Diakonhjemmet. Manuela har lang erfaring med å arbeide med fagområder og prosesser knyttet til integrering og diskriminering. Hun er en erfaren foredragsholder og konferansier.

Mandag 1. august: Flyktninger bak murene – kan en marsj og en livssynsåpen opplevelse være kilde til håp og styrke?
Vi ser ulikt på mennesker. To diakoner besøkte høsten 2021 folk som står fast ved Europas yttergrense og delte måltid med dem. De var i Bosnia i en uke, i fire ulike byer, ikke som journalister eller frivillige, men som lyttende medmennesker. Et lite tegn på at det finnes varme og humanitet i Europa. Kontakten med de menneskene de møtte fortsetter.
Vi har ulike tro og livssyn. Med symbolhandlinger, ord og musikk vil to diakoner også få deltakere til å oppleve en innovativ, inkluderende, reflekterende og livssynsåpen kilde til håp.
Composer and Performers
Signe Myklebust er menighetsdiakon i Fjell menighet og integreringsdiakon i Drammen. Hun har bidratt aktivt i utviklingen av Kulturkirken Fjell som en åpen og utadrettet møteplass. Hun jobber sammen med Forandringshuset Drammen og Kirkelig Dialogsenter rundt prosjekter innen interreligiøs dialog og flerkulturell integrering. Hun er styremedlem i stiftelsen Diakonhjemmet.
Hilde Kirkebøen er diakon i Ål. Hun har tidligere jobbet som diakon i Oslo og var blant annet med på å starte HjerteRom; en arbeidsgruppe i bispedømme i møte med fattige tilreisende og personer som lever av å tigge. Fra 2013-2015 var hun prosjektleder for Kirkens Bymisjons prosjekt «Rom for fattige tilreisende». I Ål var hun med på å starte TID miljø som jobber med arbeidstrening, språkpraksis, integrering og aktiviteter knyttet til kafe TID kafe&landhandel. Hun er også utøver av hardingfele.
Gudmund Johnsen Wisløff er utdannet sykepleier og nå sykehusdiakon ved Diakonhjemmet sykehus. Han har tidligere arbeidet i Kirkens Bymisjon Oslo med kvinner i rus- og prostitusjonsmiljøer. Hør Gudmund i podkasten- min sykehushverdag
Eilev Erikstein har etter sykepleier og diakoniutdanning ved Diakonhjemmet og noen år på Gaustad sykehus, siden 1991 vært prostidiakon i Vest-Telemarker prostidiakon i Vest-Telemark. Erikstein er ansvarlig for podkasten Diakonalgang sammen med diakon Ivar Solbu, «Diakonispalta» i Vest-Telemark blad og «Påfyll» i Telemarksavisa. Erikstein fikk den nasjonale diakoniprisen for sitt arbeid i 2019.

Tirsdag 2. august: Kilde til håp og styrke når livet røyner på
Sykepleierstudenter stilte følgende to spørsmål til nærmere 400 pasienter i alderen 18 til 90 år: Hvor finner du håp og styrke? Hvor henvender du deg når du trenger hjelp? Forskerne Britt Moene Kuven og Tove Giske analyserte studentenes loggnotater med refleksjon over samtalene i begynnelsen av 2022. Analysen viste at menneskene fant håp og styrke gjennom relasjoner, det åndelige, i naturen og i seg selv.
Anita Glittum er praktiker. Som daglig leder på et sykehjem er det ressursene hos beboerne hun vil løfte under arrangement, slikt hun også gjør i hverdagen på Sagenehjemmet, Diakonhjemmet Omsorg.
MEDVIRKENDE:
Tove Giske er professor i sjukepleie og arbeider som undervisar og forskar ved VID Vitenskapelige høgskole, Institutt for sykepleie i Bergen. Tove har forska på og publisert nasjonalt og internasjonalt om åndeleg omsorg i mange år. Ho har også gitt ut fleire bøker, mellom anna Giske & Cone: Å ta vare på heile mennesket. Handbok i åndeleg omsorg. Samlaget. Tove har også vore med i verdensstyret for Nurses Christian Fellowship International, som president 2016 – 2021.
Anita Glittum er siden 2020 daglig leder på Sagenehjemmet, Diakonhjemmet Omsorg. Hun startet sin karriere som sykepleier ved Ullevål sykehus i 1990, ble fulltids tillitsvalgt i Sykepleierforbundet i 10 år før hun tok videreutdanning i Verdibasert ledelse og Helserett. Anita har de siste 13 årene jobbet som prosjektleder og leder innen eldreomsorgen.
- Visning av utdrag av filmen «Leve til jeg dør» av Oscar Hedin i Film & Tell
- Samtale med publikum ledes av Tove Giske.

Onsdag 3. august: Verden står i en klimakrise. Unge mennesker viser vei fra avmakt til håp
Klima er ett av de mest sentrale innsatsområdene for ungdomsorganisasjonene Changemaker og KFUM-KFUK Norge. Virkemidler for å motivere til innsats er aktivisme, bruk av humor, forenkling og kule metoder.
På kirkemøte i november 2021 vedtok kirkens øverste organ en handlingsplan for å nå klimamålene. Hans Morten Haugen har undersøkt hvorvidt kirkens arbeid med klima er kilde til håp.
Hvilken respons gir kirken til ungdomsorganisasjoners forventninger?
Composer and Performers
Naja Amanda Lynge Møretrø er leder av ungdomsorganisasjonen Changemaker. Changemaker jobber med å engasjere unge i kampen for en mer rettferdig verden. De driver med politisk påvirkning på flere utviklingspolitiske områder: klima og miljø, fred, internasjonal handel, global helse, gjeldsproblematikk og skatteflukt. Naja jobbet tettest med klimarettferdighet og klimatoppmøter i FN, og har deltatt på flere av disse.
Benedicte Steinbakk er medlem i klimautvalget KFUK-KFUM Global. Hun skal også være med på FNs mellomforhandlinger på klima i Bonn i sommer. KFUK-KFUM Norge er en kristen barne- og ungdomsorganisasjon som kjemper for unge menneskers rett til å leve og utvikle seg som hele mennesker. KFUK-KFUM Global er en solidaritets- og bistandsorganisasjon som jobber for en rettferdig klimapolitikk og grønne handlingsalternativer.
Kristin Gunleiksrud Raaum er generalsekretær i Norske kirkeakademier og siden 2016 valgt leder av Kirkerådet i Den norske kirke. Kirkerådet vedtok en ambisiøs handlingsplan for å nå klimamålene.
Hans Morten Haugen er professor i internasjonal diakoni ved VID vitenskapelige høgskole. Han har intervjuet et tyvetalls ledere og undersøkt hvordan kirken skal vekte håp, mot og kjærlighet som alternativer til frykt og sinne. I Vårt land 22.11.20211 uttaler han at Kirkens klimastemme har en vei å gå.
Ingunn Moser er administrerende direktør og forstander ved Stiftelsen Diakonhjemmet siden august 2019. Hun tar Stiftelsens pionérkultur videre inn i nye tider for å realisere Diakonhjemmets strategiplan for 2020-2030. Hensikten er både å møte det sårbare enkeltmennesket der det er, og å bygge opp samfunnstilbud som sikrer bærekraft i vid forstand.
