Wolfgang Plagge, Rettferdighet og motstand

Wolfgang Plagge kommer til nasjonalhelligdommen med et skreddersydd program som har direkte eller indirekte berøringsflate med rettferdighet og urett. 

Som en understreking av tematikken vil Wolfgang Plagge, kjent som en utmerket og underholdende formidler, også snakke om musikken underveis. 

Plagge har valgt å kalle konserten «Rettferdighet og motstand», og musikken spenner fra klassiske mestere som Downland, Mussorgsky, Grieg, Beethoven og Ligeti, til hans egen musikk skrevet til filmen «Utøya». 

Plagge forklarer repertoaret slik: 
– Utøya-musikken tør være selvforklarende, mens Dowland måtte trå svært varsomt som katolikk i et reformatorisk England. Mussorgsky-satsen handler om rik/fattig-problematikk, mens Grieg-stykket er en nasjonal hyllest til et Norge på jakt etter sin frihet. Beethoven-sonaten er den revolusjonære komponists oppgjør med revolusjonen og seg selv, og Ligeti-etyden er stille oppgjør med politisk ekstremisme etter 2. Verdenskrig.

Vidunderbarn

Wolfgang Plagge debuterte som pianist i Universitetets Aula med en sensasjonell konsert bare 12 år gammel. Fra han var åtte år var han organist og etter hvert kantor i Asker og Bærum katolske menighet. Han har komponert 130 verk og opptrer, på tross av en revmatisk lidelse, fortsatt ofte som pianosolist alene og med viktige orkestre. Han har mottatt en rekke priser for sitt musikalske virke. Han er også professor ved Oslo Musikkhøgskole.