Trondheimsnatt med Åge og Sambandet

Olavsfest var stedet Åge holdt sin første «Trondheimsnatt»-konsert i 2014. Nå er ringen sluttet, og Åge avslutter Olavsfest 2022 på Festningen 3. august!

I oktober 2021 holdt Åge Aleksandersen og Sambandet konsert på Torvet i Trondheim. En kjærkommen og herlig markering av at vi er på vei tilbake til en verden der vi igjen kan dele musikalske opplevelser tett på menneskene vi er glade i.

Til sommeren blir det anledning for enda flere å få med seg Norges største rocker, når han holder sin tradisjonsrike Trondheimsnatt-konsert på Festningen som avslutning på Olavsfest 2022.

DØRENE ÅPNER KL. 18.00 – ÅGE & SAMBANDET GÅR PÅ SCENEN KL. 20.00

– Som alle andre gleder vi oss til det normale, og dette peker mot det normale, forklarer Åge.

– Konserten på Torvet var en helt utrolig opplevelse. Den forrige konserten med Sambandet var på Rockefeller i Oslo. Der spiller vi normalt tre konserter i året, for 1300 stående hver kveld. Nå sist var det for 200 sittende, og det blir ikke det samme. Så vi våkna med et smell på Torvet, altså. Det var så mye fint med konserten, mange familier med unger på skuldrene. Det ble et flott bilde på Trondheim, synes jeg.

Trondheimsnatt er en trondheimstradisjon

«Trondheimsnatt» med Åge og Sambandet er blitt en tradisjon og institusjon på sensommeren i Trondheim. Det er kvelden da nasjonalskatten drar på litt ekstra, og inviterer gjester som bidrar til å gjøre kvelden unik – til denne konserten har han fått med seg trekløveret Morten Abel, Odd Nordstoga and Marja Mortensson.

Samtidig blir mye nytt sommeren 2022. Olavsfest står som arrangør, slik vi gjorde i Borggården i 2014 – da «Trondheimsnatt» ble arrangert for første gang. Siden den gang har konserten holdt hus på Sverresborg, men denne gangen flyttes den til byens nye storkonsertarena Festningen. Det er første gang Åge spiller så å si i sitt eget nabolag, og vi gleder oss enormt til å la ham stå for avslutningen av Olavsfests jubileumsfestival.  

– Jeg har spilt i nærheten før, på festival i Småbergan tidlig på 70-tallet, men ikke der scenen vil ligge nå. Jeg bor jo like ved, og ser hvor flott område det er. Det blir helt sikkert suverent både for oss og publikum, mener Åge.

– Så er det veldig stas at jeg og Sambandet både får ha avslutningskonserten for Olavsfest og for Petter Myhrs siste festival som direktør. I tillegg er jeg veldig stolt over at vi har fått med oss de gjestene vi skal ha med – det er ikke noe småtteri, altså, lover han.  

Hekta på Mortensson

Han forteller at han hørte Marja Mortensson for første gang under en samisk forestilling for mange år siden.

– Jeg ble helt hekta, og siden har jeg hørt henne i mange sammenhenger. Hun er bare helt unik, og det blir en flott opplevelse å spille med henne.

Både Odd Nordstoga og Morten Abel imponerte Åge da de spilte i hans tv-sendte 70-årsdag.

– Odd hadde en fantastisk versjon av «4 pils og en pizza», mens Morten hadde gravd fram «Sangen om første gangen». Var det sånn den var, tenkte jeg. Det er en sang jeg aldri har spilt live, men som det var veldig stas å høre igjen. To flotte artister jeg har veldig sansen for.

GJESTEARTISTENE:

Er Morten Abel Norges mest naturlige popstjerne? Stavanger-artisten har gjennom flere tiår stått i front for norsk popmusikk, både som soloartist og som frontfigur i band som Mods, September When og Pelz. Han har solgt 700 000 album og ble velfortjent innlemmet i Rockheim Hall of Fame i 2018. Han har vunnet fire Spellemannpriser – blant annet hedersprisen i 2014.

MORTEN ABEL

Siden solodebuten med «Luring» i 2004, har Odd Nordstoga blitt en av våre mest folkekjære artister med hits som «Bestevenn», «En farfar i livet», «Frøken Franzen» og «Kveldssong for deg og meg». Han har, alene og som del av grupper som Nivelkinn, vunnet fem Spellemannpriser både innen folkemusikk og pop. Nordstoga ble kåret til Årets Spellemann i 2004.

ODD NORDSTOGA (Foto: Lasse Fløde)

26-åringen Marja Mortensson fra Engerdal er vår kanskje fremste formidler og tolker av sørsamisk tradisjonsmusikk. I 2018 vant hun Spellemannpris i klassen folkemusikk/tradisjosnmusikk med albumet «Mojhestasse – Cultural Heirlooms». Sammen med Hilde Fjerdingøy har hun bandet Moenie, som blandet folkemusikk og joik fra Trøndelag og Helgeland. Hun fikk også Trøndelag Fylkeskommunes kulturpris for 2020.

MARJA MORTENSSON (Foto: Jørn Kristensen)

Trondheimsnatt markerer avslutningen av Olavsfest 2022, festivalens 60-årsjubileum.