Trine Melhuus: I møte med døden

Fotograf Trine Melhuus skulle dokumentere ett år av alderdommen til sin far Thor. Etter fire måneder døde han. Nå kan du se de sterke og varme bildene under Olavsfest.   

«I møte med døden» er en fotoutstilling på 40 bilder som skildrer Trine Melhuus’ far, den kjente fotografen Thor Melhuus, i den siste tiden fram til han dør i 2017. Thor hadde kognitiv svikt etter et kraftig hjerteinfarkt. De sterke bildene viser hvordan sykdommen preger ham og forholdet til menneskene rundt ham.   

Den opprinnelige planen var å ta bilder av faren i ett år, som en dokumentasjon på hvordan det er å bli eldre. Så ble Thor Melhuus raskt dårligere, og døde etter bare fire måneder.  

– Jeg spurte ham underveis om hvor lenge jeg skulle fortsette å fotografere. «Ta det helt ut, Trine», sa han. Så jeg gjorde det, og med ydmykhet ville jeg vise foreldrene mine på en fin og kjærlig måte, også etter at pappa døde, forklarer Trine Melhuus. 

Trodde det skulle ordne seg

Underveis hadde hun ikke engang tenkt tanken på at faren kom til å dø. Hun hadde hele tiden et håp om at han skulle bli bra igjen og få et godt liv hjemme med moren. Hun så riktignok at han ble tristere og mistet livsgnisten, men trodde det ville ordne seg.  

– Det ordnet seg jo alltid for pappa, smiler hun. 

 Først i etterkant, da hun begynte å se gjennom bildene, innså hun hvor fort det hadde gått nedover med ham.  

– Det var nesten et sjokk, en veldig rar opplevelse. Jeg så det ikke da jeg sto midt oppi det. Da gjorde jeg på en måte bare det vi hadde blitt enige om, og det føltes godt å ha kameraet mellom oss og sammen med oss. 

Har trengt tid

Trine Melhuus forteller at hun la bort prosjektet i to år etter farens dødsfall, lot det synke inn både for sin egen og for morens del.  

– Da jeg tok fram bildene igjen ble jeg innmari glad, jeg syntes de var så fine og fortalte en nydelig historie om to eldre menneskers siste tid sammen. Men da jeg viste dem til mamma, ble hun ulykkelig over å se bildene av pappa etter at han var død. Det var ubetenksomt av meg å vise dem til henne, jeg innså ikke at hun var på et annet sted i sorgen enn meg, sier Melhuus, og forteller at det derfor har vært nødvendig at prosessen har fått lov til å modnes og ta tid.  

 – Jeg har ikke ønsket å såre mamma. Nå sier hun til meg at jeg må gjøre det jeg må, fortelle den historien jeg må. Men hun ønsker fortsatt ikke å se bildene av ham som død, og har sagt at hun vil lukke øynene når hun går forbi dem.  

En kjærlighetserklæring

Trine Melhuus har vist bildene til sine søsken og til Thors barnebarn, som synes det er fint, men rart å se dem. De kjenner jo Thor som en helt annet menneske enn mannen som vises fram på de fleste bildene.  

– Jeg håper folk vil se på bildene som en kjærlighetserklæring til en far fra en datter, jeg har alltid vært pappajente.  VI har jobbet sammen, reist mye sammen og pappa var i tillegg kjempeartig å danse med. Mange har spurt meg hvordan jeg har klart å gjøre dette prosjektet, og mye av svaret ligger nok i at i vi også var kolleger, ikke bare far og datter, mener hun.   

Personlig, men universelt

«I møte med døden» er i utgangspunktet en bok ved samme navn, der bildene presenteres sammen med dialoger mellom far og datter i livets siste fase. En trist, men vakker og poetisk bok. Å skulle stille ut bildene offentlig i tillegg, har krevd lange og vanskelige avveininger.  

– Samtidig har jeg ikke lyst til å gjemme ham bort, og døden er et viktig tema som kan få alle generasjoner til å stille viktige spørsmål og reflektere litt, tror Melhuus.  
 Hun mener at selv om bildene er personlige, er temaet universelt og allment. At døden kommer til noen som står oss nær, er noe vi alle har erfart eller vil erfare. Når Melhuus viser fram bildene til andre, får hun høre deres historie om tap og sorg, og opplever at det er noe alle føler at det er godt å snakke om.  

 – Så er det også i pappas ånd. Han var en mann som bød på seg sjøl – også i møte med døden.   

NÆR TIL DET SISTE: Gretha og Thor Melhuus var gift i 64 år. – De utfylte hverandre både på jobb og hjemme, de hadde hatt et rikt liv sammen.
MØTTES I PORTEN: Thor Melhuus kommer hjem fra sykehuset og blir møtt av sin kjære kone Gretha. Å komme hjem var alltid et høydepunkt for Thor. De møttes i porten, og gikk hånd i hånd sammen inn i leiligheten.

STERKE FØLELSER: Thor Melhuus får besøk av et av sine barnebarn. Familien kjente ham som en annen mann enn han som vises på de fleste av bildene i utstillingen.

Alle foto: Trine Melhuus