Åpningskonserten for Olavsfest 2023 blir et møte mellom Frode Fjellheim og SKRUK, mellom samisk musikk, salmer og toner fra bedehuset.
Komponist og musiker Frode Fjellheim har gjennom en årrekke stått fram som en våre fremste tradisjonsbærere og -fornyere av samisk musikk – både gjennom band som Transjoik og som komponist av bestillingsverk til blant andre Festspillene i Nord-Norge. Han fikk også stor internasjonal suksess da han komponerte åpningslåten «Vuelie» til Disney-suksessen «Frost».
Koret SKRUK feirer i år 50 år, hele tiden under karismatisk ledelse av dirigent Per Oddvar «Prots» Hildre. De har i alle sine år vært blant landets mest profilerte kor, og spesielt utmerket seg med sine tolkninger av religiøse folketoner, men også for sine mange samarbeid med musikere fra andre musikkulturer.
Møtet mellom dem i Nidarosdomen blir åpningskonsert for Olavsfest 2023.
– Ikke flink, men god
– Jeg har fulgt SKRUK med dyp respekt i mange år. De er et spesielt og flott kor, og for meg som har jobbet mest med damekor tidligere blir det spennende å lage musikk for blandakor, sier Fjellheim, før Prots kvitterer:
– Jeg liker ikke å bruke orden «flink» om musikere, så for meg er Frode en god musiker. Han evner å strippe ned musikken, og er ingen posør.
– Jeg noterer meg kommentaren, smiler Fjellheim.
Prots forteller om da han hørte Fjellheim og perkusjonist Snorre Bjerck (som også blir med på åpningskonserten) i et prosjekt i Aserbajdsjan, der de framførte norsk og samisk musikk for et muslimsk publikum.
– Musikken gikk ikke fra hode til hode, men fra hjerte til hjerte. Det er jo nettopp det vi håper skal skje i denne konserten også.
Ekstra dimensjon
Initiativet til samarbeidet med tatt av SKRUK, opprinnelig skulle det skje allerede for et par år siden, men pandemien stakk kjepper i hjulene – helt fram til nå. Før jul skal SKRUK gi ut album med persisk musikk sammen med sangeren Mahsa Vahdat («dødsvanskelig, men vakkert»). På nyåret går derimot all energi inn i samarbeidet med Fjellheim, og allerede i april går de i studio for å spille inn materialet på et album som slippes under Olavsfest.
Albumet og konserten på Olavsfest vil inneholde både helt nyskrevet musikk og tidligere materiale som tilpasses anledningen.
– Konseptet og detaljene er ikke helt klare ennå. Jeg har mange nye ideer på blokka, men også noe som blir omarbeidet og tilpasset SKRUK. Vi har prøvd ut noe allerede, jeg har sendt demoer til koret og fått tilbake ting som har vært veldig kult. Som ikke høres ut som det jeg hadde i hodet, men som vokser og får en ekstra dimensjon, forklarer Fjellheim.
Gnist og formidlingsevne
Han trekker fram at SKRUK er et kor som har gjort mange spennende samarbeid i sin etter hvert lange historie. De har utforsket både latinamerikansk, afroamerikansk, øst-europeisk, afrikansk og arabisk musikk.
– Det gir dem en genuin gnist og formidlingsevne, de når ut med det de gjør. De tar med seg erfaringen til dirigenten over en imponerende lang periode og det gir et eller annet du ikke finner noe annet sted. En genuin musikalsk sjel som treffer folk – uavhengig av språkbarrierer eller andre ulikheter, sier Fjellheim.
Tillit – det motsatte av frykt
Tema for Olavsfest 2023 er TILLIT, noe både komponist og kor mener er et godt utgangspunkt for et musikalsk møte.
– Det er et fint begrep i dag, og aktuelt som aldri før med situasjonen i verden og generelt mellom oss mennesker. Det går an å uttrykke musikalsk på mange måter, mener Fjellheim.
– Tillit er på mange måter det motsatte av frykt. Når ulike kulturbakgrunner møtes må vi ha tillit til hverandre, tillit til å våge menneskemøter på tvers. Mye av det SKRUK holder på med er tillitsbasert, noe som bygger bruer på tross av ulikheter, sier Ingeborg Mork Håskjold, leder for SKRUK.
– I en kirkelig setting er tillit grunnlaget for fellesskap, og fellesskapet er en kristen dyd – mens med splittelse er helvete løs. Tillit er et veldig sterkt begrep. Som musiker må en ofte tøye komfortsonen, må ha tillit til den du jobber med og samtidig jobbe for å ha tillit til deg sjøl, mener dirigent Prots.
Utforsker musikalske kulturer
SKRUK startet for 50 år siden, i 1973, ved Volda Gymnas – da Hildre mente det var synd om koret han var med i der skulle slutte. Han samlet en gjeng sangere i påska 1973, og planen var å møtes hver påske.
Slik startet det, og det ble raskt mer enn årlige påsketreff. Koret platedebuterte i 1977, og siden er det blitt 30 plateutgivelser og utallige konserter i Norge og utlandet.
– Vi startet med å synge Bach og de andre klassikerne for kirkekor. Så møtte vi Erik Hillestad fra Kirkelig Kulturverksted og han oppfordret oss til å gjøre ting annerledes. Vi begynte å ta tak i bedehusmusikken, vi utforsket folkemusikk sammen med Henning Sommerro. Så ble det salmer, så gospel og spirituals med Ytre Suløen Jass-ensemble. Siden har de musikalske turene gått til Sør-Amerika, Aserbajdsjan, Afrika og Iran. Du kan si at vi kan ingen ting helt skikkelig, men vi kan litt av hvert. Det er SKRUK, proklamerer Prots.
SKRUK har opptrådt flere ganger tidligere på Olavsfest. I 2010 framførte de Tord Gustavsens Requiem i Vår Frue kirke, og i 2019 holdt de konsert med militærkoret LOVA fra Madagaskar. Det er en udelt glede å ønske dem velkommen tilbake sammen med Frode Fjellheim!
Composer and Performers
SKRUK – dirigent Per Oddvar Hildre
Frode Fjellheim: keyboard og vokal
Åsbjørg Ryeng: bandoneon
Snorre Bjerck: perkusjon og vokal
Foto: Stein Grebstad (Frode Fjellheim) og Erlend Berge (Per Oddvar Hildre)