Pilegrimsvandring og åpning – minutt for minutt!

Kulturminister Abid Raja er bare én av flere spennende gjestevandrere når du i år kan følge hele pilegrimsvandringen fra Lian til Nidarosdomen – direkte på nett!

Registrer deg til åpningsarrangementet her

Det blir pilegrimsvandring på åpningsdagen 28. juli også i år. Vanligvis inviterer vi hundrevis av mennesker til å gå sammen med oss, noe smittesituasjonen ikke tillater i år. Likevel blir det vandring med et mindre knippe inviterte gjester.

Underveis blir det livemusikk, samtaler og taler, og hele vandringen sendes direkte på adressa.no/olavsfest fra klokken 12.30.

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja skal holde årets åpningstale, men først skal han være med på hele den tradisjonsrike pilegrimsvandringen fra Lian til Nidarosdomen.

-Jeg gleder meg til å delta på pilegrimsvandringen, hele veien fra Lian til Nidarosdomen. Å være pilgrim betyr kort og godt å dra et sted som er viktig for deg. Og det er veldig viktig for meg å være med på årets Olavsfest, jeg vil gjerne rose festivalen for å ha snudd seg raskt i en vanskelig tid. Jeg er dypt imponert og stolt over hvor kreative og oppfinnsomme arrangørene har vært, sier Raja.

Underveis skal han ha en samtale med Olavsfest-direktør Petter Myhr om ære og skam.

– Ære favner over begreper som anseelse og heder. Det handler om verdighet, godt navn og rykte, hyllest og ros. Men ære handler også om maktforhold, ubalanse, skam og frykt. De vonde fortellingene om maktbruk, kontroll og frykt, gjør at vi bør stille spørsmål ved hele æresbegrepet. Jeg er full av respekt og beundring for de som deler disse erfaringene. Ære burde ikke være viktig i et raust, åpent og inkluderende samfunn. I et sånt samfunn har vi ingen ære å miste, mener kulturministeren.

I tillegg til å bidra på åpningsdagen, skal Raja også delta på samtalen «Diskriminert. Hvordan oppleves hverdagsrasismen i dag?» på Litteraturhuset onsdag 29. juli. 

Hele turen filmes og sendes direkte på adressa.no/olavsfest, og de som følger sendingen vil få et innholdsrikt og spennende program med mange innslag og gjester som slutter seg til direktør Petter Myhr og de andre som går pilegrimsvandringen.

-Jeg er veldig glad for at også Olavsfest 2020 kan starte med en pilegrimsvandring fra Lian til Domen. En stor takk til kulturminister Abid Raja og de andre medvandrerne som bidrar til at dette ikke bare blir en pilegrimsvandring, men også selve åpningsarrangementet for årets festival, sier Petter Myhr.

-Olavsfest 2020 kommer til å by på veldig mye av det publikum elsker med denne festivalen – strålende konserter i Nidarosdomen og mange spennende gjester som reflekterer over årets tema ÆRE på Vestfrontmøtet og en rekke andre samtaleprogram, utdyper han.

Både vandringen og sendingen starter klokken 12.30, og varer til ca. 15.30. En rekke gjester samtaler med festivaldirektør Petter Myhr mens de går, det blir også musikalske innslag og flere interessante stoppesteder underveis, før følget ankommer Nidarosdomen og etter hvert Kirkehagen for årets åpningsmarkering litt etter klokken 15.

Artist Rohey Taalah, kjent fra Rohey, GURLS og Trondheim Jazzorkester, synger sangen «$20 Bill (for George Floyd)», en låt skrevet av Tom Prasado-Rao som ble et viralt fenomen under sommerens Black Lives Matter-protester. 12 år gamle Rabia Tahir er superflink til å tegne, men da hun tegnet en «alt blir bra»-regnbue med kritt på fortauet foran huset sitt, ble hun utsatt fra rasistisk utskjelling fra en forbipasserende mann. Dette forteller hun mer om til oss.

I løpet av turen får vi følge av flere – blant andre kinodirektør og styreleder for Olavsfest Arild Kalkvik, teologistudent og transaktivist Alex Ramstad Døsvik, artist Stefan Sundström, vokalgruppa Sursum Corda, preses Olav Fykse Tveit og ordfører Rita Ottervik. På veien er gruppa innom Sverresborg Trøndelag Folkemuseum, Ilen kirke, Justismuseet og Suhmhuset. Når de ankommer Vestfrontplassen, møtes de av vakre toner oppe fra tårnet av Nidarosdomen, spilt av saksofonist Tore Ljøkjel.

Etter at deltakerne har lagt ned utsmykkede steiner ved Nullsteinen på Vestfrontplassen, holder Abid Raja årets åpningstale. Åpningsarrangementet avsluttes på verdig vis med urframføringen av Marthe Valles bestillingssalme, som hun har valgt å gi tittelen «Ære være vi».

-Det har vært en tung og vanskelig vår og sommer. Nå som samfunnet gradvis åpnes opp igjen, gleder jeg meg til å være her sammen med andre festivalglade mennesker, konkluderer Abid Raja.

Etter det er Olavsfest 2020 i gang!