Pilegrimsfrokost på Lian

I år er det 25 år siden Kronprins Håkon Magnus erklærte Pilegrimsleden for åpnet. Dette skjedde under Olavsfest – 29. juli 1997. Siden den gangen har Pilegrimsleden fått status som Europeisk Kulturrute, og blitt til ni ulike leder som strekker seg mot Trondheim og Olav den helliges gravkirke. Ansvaret for koordineringen av den nasjonale pilegrimssatsningen ligger hos Nasjonalt pilegrimssenter.

– Antallet pilegrimer som vandrer kortere eller lengre vandringer mot Nidarosdomen økte år for år fram til pandemien, og nå er vi skikkelig spente på hvor mange det blir å se langs ledene denne sommeren, sier Hans Morten Løvrød, leder for Nasjonalt pilegrimssenter.

De første pilegrimene kom for snart 1000 år siden. Da den lutherske reformasjonen nådde Norge i 1537 ble helgendyrkelse forbudt og pilegrimsvandringer tok slutt. Helt til pilegrimene i moderne tid igjen begynte å gå til katedralen i nord.

25 årsjubileet markeres med jubileumsvandringer fra både Oslo i sør og Selånger i øst – til Trondheim og Nidarosdomen. Siste stopp for jubileumsvandrerne vil være den tradisjonelle pilegrimsfrokosten på Lian 28. juli. Siden 2015 har Nasjonalt Pilegrimssenter invitert både vandrere, festivaldeltakere og Trondheims befolkning til kortreist frokost og musikalske innslag på Lian. Under frokosten i år framføres konserten «En Nordisk historie» av de tre svenske folkemusikerne Göran Månsson, Ulrikka Boden og Niklas Rosvall, musikk med røtter i Olavshistorien.

Pilegrimsfrokosten på Lian markerer slutten på en lang pilegrimsvandring og starten på Olavsfest. Etter frokosten vandrer pilegrimer og andre deltakere sammen ned til sentrum for å overvære åpningen av Olavsfest i Borggården i Erkebispegården.

Torsdag 28. juli

☀ Gratis trikk går fra St. Olavs gate til Lian kl. 08.00 og 08.30
☀ Gratis frokost til de 600 første – matserveringen starter 08.30.
☀ Konserten på Lian starter kl. 09.00
☀ Ta med sitterunderlag og drikkeflaske. Det er muligheter for å fylle på vann før vandringen.
☀ Pilegrimsvandringen starter kl. 10.15.