Også i år samarbeider Kosmorama og Olavsfest om et program bestående av kvalitetsfilmer som gjenspeiler festivaltemaet «ære».
Alle visninger foregår kl. 15.00 på Prinsen kino.
Tirsdag 28. juli / Onsdag 29. juli
CORPUS CHRISTI (Jan Komasa, 2019)
Daniel gir seg ut for å være prest, men er egentlig en ungdomskriminell som nettopp er sluppet ut av fengsel på prøve. I en avsidesliggende by får han anledning til å gå inn i en helt ny rolle, som gir ham en helt annen respekt. Hans uortodokse forkynnelse kan vise seg å ligge nærmere kristendommen enn det kirkas maktapparat gir uttrykk for. En meget sterk og tankevekkende film, basert på virkelige hendelser.
Torsdag 30. juli / Fredag 31. juli
GOD EXISTS, HER NAME IS PETRUNYA (Teona Strugar Mitevska, 2019)
30 år gamle Petrunya er godt utdannet, men uten arbeid. På vei hjem fra nok et ydmykende jobbintervju, går hun forbi en gruppe halvnakne menn som står klare til å hoppe ut i elva, så snart presten kaster et krusifiks ut i vannet. Den som fanger krusifikset først, blir tildelt ære og et år med lykke og fremgang. Petrunya kaster seg ut i elva sammen med mennene og griper krusifikset før alle de andre. Men dette ritualet er bare for menn. Hvorfor kan ikke kvinner vinne ære? Er lykke bare oppnåelig for menn? Petrunya tar opp kampen mot de patriarkalske konvensjonene.
Lørdag 1. august:
AMERICAN HERETICS (Jeanine Isabel Butler, 2019)
For å bli gjenvalgt som president, er Donald Trump helt avhengig av støtte fra kristenfundamentalistene. Sju av ti republikanske velgere er hvite og kristne. I denne dokumentarfilmen fra det amerikanske bibelbeltet møter vi noen predikanter – av mange sett på som amerikanske kjettere – som forkynner et inkluderende evangelium. «American Heretics» viser koblingen mellom kristen tro og hvit makt i USA og hvilke konsekvenser den fører til for det amerikanske samfunnet.
Søndag 2. august:
HVA VIL FOLK SI? (Iram Haq, 2017)
Ei norsk jente blir tvangssendt til Pakistan av sin far. På nyansert vis skildrer regissør Iram Haq en æreskultur hun har personlige erfaringer med. Hun ble selv sendt fra Norge til Pakistan mot sin vilje som tenåring. Mange nordmenn kan kjenne seg igjen i denne filmen, blant dem kulturminister Abid Raja: «Jeg kjente meg igjen … spesielt måten faren i filmen snakker om ære på».
Mandag 3. august:
DISCO (Jorunn Myklebust Sivertsen, 2019)
19 år gamle Mirjam er stedatter til den karismatiske pastoren i menigheten Friheten. Som regjerende verdensmester i disco freestyle-dans og leder av frikirkens ungdomsgruppe, er hun kirkens stolthet. Handlingen i filmen er et lappeteppe av virkelige hendelser, basert på research i norske pinsemenigheter og samtaler med mennesker som har brutt med ulike menigheter. «Den beste, mest intelligente filmen du kan se på kino nå.» (VG)
I samarbeid med :