Moddi går 64 mil fra Oslo til Trondheim – skriver bestillingsverk på veien

– Jeg får angst bare ved tanken, innrømmer artisten Moddi, som i sommer skal gå pilegrimsleden mellom Oslo og Trondheim før han blir sentral under Olavsfest 2021.

Artister er vante til å være på veien i sommerhalvåret, men Moddis reiserute sommeren 2021 kan trygt kalles annerledes.

Olavsfest har lenge hatt lyst til å spørre en artist om å gå pilegrimsleden mellom Trondheim og Oslo. Valget falt på Moddi, en artist som både har vist stor evne til refleksjon og bevissthet for verden rundt seg. Selv om Moddi umiddelbart tente på ideen, innser han at vandringen vil bli både anstrengende og skremmende. 34-åringen tror de lange tankene er blitt ubehagelige for oss.

– Alle distraksjonene vi omgir oss med i hverdagen er noe vi bruker aktivt for å slippe unna, tror jeg. 2020 ble året jeg gikk til psykolog for første gang. Jeg betalte noen for å hjelpe meg å tenke disse store tankene. Og nå kaster jeg meg ut i en vandring hvor de store tankene er selve gulroten. Det er nettopp derfor jeg ønsker å gå pilegrim, for å konfrontere ubehaget i det hele, sier han.  
Meld deg på vårt nyhetsbrev for siste oppdateringer om sommerens festival

Olavsfest har også gitt Moddi et annet oppdrag: I løpet av turen skal han lage årets bestillingssalme i tråd med festivalens tema: Rettferdighet:

– For meg er det et vanskelig tema, ettersom jeg – en hvit, velutdannet, norsk mann – nyter godt av nesten all urettferdighet som eksisterer. Det gjør det vanskelig å skrive om. Det finnes mange gode sanger om urettferdighet, men de kommer oftest fra de som er blitt urettferdig behandlet selv, forklarer han.

Med temaet som bakteppe er tanken at Moddi også skal skrive flere nye sanger underveis. Disse får vi, sammen med inntrykk fra turen, høre når han holder denne konserten – helt alene – i Nidarosdomen lørdag 31. juli. Moddi vil også være sentral i flere andre konserter og samtaler under årets Olavsfest. 

Moddi. Foto: Geir Mogen


Fakta om vandringen:

* Moddi skal gå hele pilegrimsleden fra Middelalderparken i Oslo til Nidarosdomen i Trondheim.
* Turen blir på 644 kilometer i alt.
* Han skal gå i 37 dager, uten hviledag, fem og en halv uke. I snitt vil han gå 17 kilometer daglig.
* Vandringen skjer i samarbeid med seks regionale pilegrimssentre, som alle bidrar med overnattingssted og annen tilrettelegging underveis.
* Til gjengjeld planlegger Moddi å holde flere konserter langs ruta – kanskje blir det flere spontane opptredener?

De planlagte konsertene er per. dags dato som følger:
25. juni: Søsterkirkene – Granavollen, Hadeland
28. juni: Hamardomen – glassbygget over Domkirkeruinen
28. juli – 3. august: Olavsfest (Flere opptredener. Én av disse vil være Moddi alene i Vår Frue kirke, hvor han blant annet urframfører rykende ferske sanger og deler inntrykk fra pilegrimsvandringen.)