Marias forvandling

Kan fortellingen om Jesu mor, så sentral både i kristendommen og islam, bidra til dialog og forståelse over religiøse skillelinjer?

Mehda Zolfaqari og Anne Berit Evang forteller om den modige Maria, Jesu mor, som er så sentral både i kristendom og islam. Solfrid Molland vever historiene sammen med sanger og musikk hentet fra Midtøsten og fra norsk musikktradisjon.

Gjennom historien har kvinner ofte blitt ekskludert fra å tolke religiøse tekster og fortellinger. Religion har også blitt brukt til å fremme krig og konflikt, og i dag opplever vi igjen økende polarisering og fremmedfrykt. Kan fortellingen om Maria, Jesu mor, bidra til dialog og til å fremme likestilling og forståelse over religiøse skillelinjer?

I dette fortellerteateret utforsker vi disse spørsmålene. Fra hvert vårt ståsted formidler vi historien om Maria, denne unge jenta som levde for mer enn to tusen år siden, og fortsatt inspirerer mennesker i dag.

Etter forestillingen åpnes det for samtale og spørsmål med utgangspunkt i forestillingen.


Forestillingen er støttet av Kulturdepartementet.

PERFORMERS:


Mehda Zolfaqari (koranforteller)
Anne Berit Evang (prest- og bibelforteller)
Solfrid Molland (vokal/trekkspill)


Manus: Mehda Zolfaqari, Anne Berit Evang og Solfrid Molland
Regi: Kjersti Haugen
Produskjonsår: 2019

OM UTØVERNE:


Mehda Zolfaqari er profesjonell historieforteller og medlem av Fortellerhuset, Norges eldste muntlige fortellergruppe. Hun er født i Iran, vokste opp i Oslo og har studert i Australia og i Norge. Mehda har film- og journalistutdanning i bunn, i tillegg til persisk, fortellerkunst og tolkeutdanning. Hun har tidligere jobbet i NRK. I sin fortellerkunst er Mehda opptatt av å speile religiøse og mytiske fortellinger mot personlige opplevelser og dagsaktuelle tema. Mehda vært opptatt av å se på koranske fortellinger fra et feministisk og humanistisk perspektiv. Hun har også brukt fortellinger i interreligiøst dialogarbeid. Mehda har blant annet opptrådt i Tyskland, Libanon, Danmark og på pilegrimsvandring sammen med tidligere kulturminister Linda Hofstad Helleland. Gjennom Den kulturelle skolesekken har hun turnert på skoler landet rundt.

Mehda Zolfaqari. Foto: Lars Opstad/Kulturtanken 2018


Anne Berit Evang
er ansatt som prest i Den norske kirke, i Grorud menighet. Hun brenner for å legge til rette for møteplasser på tvers av kulturell og religiøs bakgrunn og å formidle hellige fortellinger til nye generasjoner på nye måter. Anne Berit har utstrakt erfaring innen dialogarbeid blant annet fra religionsdialog i Groruddalen, hvor hun samarbeider med flere lokale religiøse organisasjoner om ulike dialogtiltak. I tillegg til teologistudiene er hun utdannet muntlig forteller fra Høyskolen i Oslo, og har tatt kurs i å tilrettelegge for dialog i ulike sammenhenger. Hun har vikariert ved Kirkelig dialogsenter og har et bredt kontaktnettverk innenfor dialogarbeid. Hun er en engasjert kirkepolitiker og sitter i Oslo bispedømmeråd, Kirkemøtet og Kirkerådet. Hun har tidligere vært ansatt i Ungdomsredaksjonen i NRK og ved Kirkelig ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep.

Anne Berit Evang.

Solfrid Molland er sanger, pianist og komponist. Hun har utgitt album med fredssanger i samarbeid med Johan Galtung og utgitt tre album ved Kirkelig Kulturverksted med sigøynermusikk og egne komposisjoner inspirert av kirker og katedraler i Europa. Solfrid opptrådte i flere år med jødisk og arabisk musikk sammen med Mariam Segal. Hun er utdannet klassisk pianist ved Østlandets Musikkonservatorium, og har Storfag i musikk fra Universitetet i Oslo. Hun ble tildelt Oslo Bys Kunstnerpris i 2015 og fikk Statens arbeidsstipend i 2017 for å fordype seg i jødisk og arabisk folkemusikk.   

Solfrid Molland.