Etter en magisk konsert i Nidarosdomen i 2020, er Kari Bremnes tilbake – denne gangen i Borggården!
Flere hundre tusen fikk med seg konserten hennes fra Nidarosdomen, som på grunn av pandemien ble overført på nett og tv – uten publikum til stede i katedralen.
Derfor er vi ekstra glade for å kunne presentere Kari Bremnes for et høyst levende, publikum i Borggården mandag 2. august 2021. Konserten har ståplasser
Se konserten fra Nidarosdomen her!
Personlig og melankolsk
Nordvendt, europeisk, åpent, stort, personlig og melankolsk – ord som kan knyttes til Karis Bremnes’ musikk. Den enorme spennvidden i konsertene hennes er en signatur for Kari Bremnes band. Fra det lyseste til det ganske mørke og rå – hele tiden med en nærhet til folk og livsskjebner. Kari Bremnes har skrevet sanger i 20 år og gitt ut 15 soloalbum.
Hun har i dag et større publikum enn noen gang, med et stort konsertpublikum i flere land og et platepublikum over hele verden.
Den kvelende stillheten
Før konserten i 2020 snakket Olavsfest med Bremnes om virkningen pandemien hadde hatt på henne og på samfunnet.
– Stillheten tok liksom kvelertak på dagene, sa Bremnes. Selv for en som er topptrent i å jobbe mye alene og trives med det, har pandemien lignet en krigstilstand.
På Bremnes’ hjemmesideligger det en tekst kalt «Den nye stillheten». Her forsøker hun å beskrive den første tiden med korona-pandemien i Norge, og teksten ledsages av en avsluttende bønn – «Kjære dere. Vi må ikke la stillheten ta helt over».
«Savne lufta som va fri for alle / savne å gi mora mi en klem / gå imot en venn med åpne hender / ikkje bøye utenom og hjem /
Nærme sæ et verdensherredømme / denne nye stillheten vi hør / trudde ikkje det kunn bli så stille / skjønte ikkje at vi va så skjør».
– Det ble så øredøvende stille når så mange av byens lyder ble borte. Ingen unger som sprang forbi og hojet på vei til skole eller barnehage, ingen lyder fra kaféen på hjørnet. Den stillheten tok liksom kvelertak på dagene, skildrer Bremnes.
– Vi begynte å se på hverandre med engstelse, forsiktighet, opptatt av å holde avstand, passe på. Plutselig kan du være en fare for noen eller de kan være farlig for deg, det er skummelt og fremmedgjørende. Og det er interessant å oppleve hvor fort blikket vårt kan skifte. Venn eller fiende, hvem kan vi stole på? Det var mye som minnet om en krigstilstand, mener hun.
Likevel innser hun at hun er privilegert, topptrent som hun er i å jobbe mye alene og faktisk like det. Det kjentes likevel rart og tungt å ikke ha færre konserter å se fram til, å ikke få møte bandet sitt like ofte.
– For ikke å snakke om å ikke kunne møte min kjære mamma, 89 år og på sykehjem. At hele verden er berørt av dette viruset skulle gjøre oss enda mer klar over hvor avhengige vi er av hverandre på denne jorda. Å erkjenne det er helt essensielt- fordi vi må jobbe sammen om de store tingene, sier Bremnes.
– Hvordan dette kan forandre oss som samfunn er noe jeg tenker en del på. I kjølvannet av dette her vil mange slite økonomisk, flere har fått livsverk rasert, dette vil nok gjøre noe med oss. Jeg er i tvil om det er så klokt å kalle det for en felles dugnad, når noen må oppleve å ofre mye mer enn andre, sier hun.
KARI BREMNES
BORGGÅRDEN
Mandag 2. AUGUST KL. 20.00