Utopia & Reality Chamber Choir og Nidaros Vokal utforsker festivaltemaet FLUKT i årets åpningskonsert.
FLUKT, tema for Olavsfest 2025, utforskes musikalsk i årets åpningskonsert når to kor på høyt nivå tolker noen av våre flotteste korverk i Nidarosdomen.
Den store oppgaven er gitt Utopia & Reality Chamber Choir and Nidaros Vokal, under ledelse av dirigent Ragnar Rasmussen.
FLUKT er et sterkt ord. Umiddelbart gir det assosiasjoner til den fysiske og livsnødvendige flukten fra overhengende fare, krig og naturkatastrofer. Man flykter fra noe utrygt for å finne trygghet.
Men i andre livssituasjoner kan vi snakke om andre typer flukt, hvor selve flukten representerer en frihetsfølelse og en lengsel etter frihet: Fugler i flukt, tankenes flukt, tonenes flukt.
Åpningskonserten på Olavsfest 2025 belyser nettopp fluktbegrepets innhold. Til sammen 45 sangere fordelt på to kor, internasjonale Utopia & Reality Chamber Choir og Trondheims egne Nidaros Vokal, tolker fluktbegrepet gjennom et ambisiøst og spennende repertoar.
PROGRAM
Svenske Anders Hillborgs banebrytende verk «Myouyayoum» skaper en meditativ overtone-flukt som setter oss som lytter i direkte kontakt med universet selv.
Ragnar Rasmussen, dirigent og kunstnerisk leder for begge korene, beskriver verket som en musikalsk ekvivalent til nordlyset:
– Verket er blitt kalt «usyngelig». Det er det ikke, men det kreves sangere av topp kvalitet for å klare å skape den meditative overtone-flukten. der tonene flyr som tanken eller fuglen. Vi tror og håper dette verket også vil åpne opp publikum mentalt for det som kommer senere, sier Rasmussen.
Kveldens urfremføring er et nytt verk av den internasjonale, men trondheimsbaserte komponisten Kim André Arnesen. «Sanctuare» er et verk for a cappella vokalensemble, hvor han ser ordet «flukt» gjennom sine egne kunstneriske brilleglass. Verket vil ha en varighet på 6-8 minutter.
– Arnesen har en egen evne til å skape rom for refleksjon i sin musikk, og det er akkurat det denne åpningskonserten tar mål av seg til å gjøre; nemlig åpne dørene til Olavsfest som verdibasert festival og årets tema, forklarer Rasmussen.
Den sveitsiske komponisten Frank Martin ville ikke at hans fantastiske «Messe for dobbeltkor» noen gang skulle fremføres. Han mente dette var en sak kun imellom ham selv og Vår Herre. Er dette verket en flukt fra verdens trivialiteter og inn i en altoppslukende åndelighet?
– Mange plasserer dette på topp fem blant korkomposisjoner. Det er et fabelaktig verk, så vakkert og velskrevet, mener Rasmussen.
Sir James MacMillan's «Miserere» er et samtidsverk hvor nåtiden omfavner fortiden, her representert av et fragment av Gregorio Allegris «originale» «Miserere mei, Deus». Macmillans fantastiske verk er en bønn om nåde for menneskehetens manglende evne til å leve i fred og harmoni med seg selv og sine omgivelser – og som dermed selv skaper ekstreme forhold som leder til krig og klimakrise.
– Dette er er noe av det flotteste som er skrevet av en nålevende komponist. Musikk jeg vil ha i min egen begravelse, mener dirigent Rasmussen.
Konserten avsluttes med Samuel Barbers vakre og tragiske «Agnus Dei». Et verk som av svært mange forbindes med den hjerteskjærende fluktscene i «Platoon», en av tidenes sterkeste anti-krigsfilmer.
UTOPIA & REALITY CHAMBER CHOIR er et internasjonalt kor etablert i 2011 av de to dirigentene Urša Lah fra Slovenia og Ragnar Rasmussen fra Norge. Koret samler ledende vokaltalenter fra mange forskjellige land. Koret har som mål å opptre på et høyt kunstnerisk nivå, samtidig som sangerne oppmuntres til å reflektere over kunstens rolle i det moderne samfunnet. Korprosjektet ønsker å utvikle unge sangere ved å fremheve individets rolle i en gruppe. Tanken er at hver sanger, oppmuntret av sine medkorister, ikke bare skal utvikle vokale ferdigheter, men også øke sin toleranse for andre land ved å bli kjent med deres sangtradisjoner.
Korets filosofi oppsummeres i navnet: Utopi og realitet – to i utgangspunktet totalt forskjellige ideer – men gjennom kreativ aktivitet, og gjennom menneskets iboende trang til forvandling, kan det utenkelige blir virkelig.
Koret har hatt vellykkede opptredener på internasjonale festivaler, blant annet i Kina, Italia, Hellas, Russland, Slovenia og Norge. De har vært engasjert som artist in residence under City of Derry International Choral Festival i Nord-Irland og under International Choral Festival i Hongkong.
Etter pandemien har koret opptrådt på festivaler i Italia, Norge, Hellas og Hong Kong. De har også holdt flere konserter i Slovenia og Tyrkia.
I 2025 består Utopia & Reality Chamber Choir av 24 sangere, som kommer fra Slovenia, Norge, Italia, Frankrike, Irland, Storbritannia, Finland, Hellas og Tyrkia.
NIDAROS VOKAL er et spennende, ungt ensemble bestående av profesjonelle sangere hovedsakelig fra NTNU Institutt for musikk og sangere med musikkfaglig bakgrunn.
Etablert i 2021 har ensemblet allerede markert seg som et vokalensemble verdt å følge med på i Trondheim, med solide unge stemmer som fokuserer på renstemthet og formidling.
Ensemblet har så langt gjort spennende prosjekter med både lokale og nasjonalt kjente musikere, og slipper høsten 2025 sitt debutalbum «Ro & Rom».

Nidaros Vokal i Frimurerlogen (Foto: Kristoffer Skogheim)
RAGNAR RASMUSSEN
Professor, kordirigent og komponist, bosatt i Trondheim og ansatt ved NTNU Musikk.
Han ble født i den aller nordligste delen av Norge, og vokste opp omgitt av mange ulike arktiske kulturuttrykk. Dette har sterkt påvirket hans tilnærming til musikk, både som utøver og komponist.
Ved NTNU Musikk mener han selv at han er plassert midt i smørøyet, med mulighet til samarbeid med studenter og kollegaer ved alle instituttets studieretninger.
Han holder jevnlig forelesninger ved musikkakademier, dømmer kor- og dirigentkonkurranser, og dirigerer profesjonelle kor og orkestre verden over. Som gjestedirigent har han jobbet med ensembler som BBC Singers, State Choir Latvija, Estonian National Male Choir, The Slovene Philharmonic Orchestra and choir, Ulster Orchestra (UK), Concerto Farinelli (Barokkorkester fra Tyskland) og mange flere.
I -23 hadde han æren av å dirigere åpningskonserten på Verdenssymposiet i korsang i Istanbul, da med Estonian Philharmonic Chamber Choir og Turkish State Choir sammen med seg på scenen.
Ragnar Rasmussen er i dag dirigent/kunstnerisk leder for det nye norske vokalensemblet Nidaros Vokal, og det internasjonale Utopia & Reality Chamber Choir, samt styremedlem i Norsk Komponistforening
