– Det er et sinne og et hat der ute som skremmer meg veldig, sier Marthe Valle. Med det norsk-syriske prosjektet «Every Child is a Prophet» ønsker hun å gi stemme til flyktninger som er fratatt all sin frihet og verdighet.
-Det er alltid rørende å oppleve at såpass ulike utgangspunkt ikke gjør ting mer komplisert. Det er et sterkt vitnesbyrd om at vi mennesker er like. Dette høres veldig «we are the world» ut, men det er sånn det oppleves, forteller artist og solidaritetsarbeider Marthe Valle.
I april kom albumet «Every Child is a Prophet», og torsdag 30. juli framføres musikken i Nidarosdomen. Erik Hillestad fra Kirkelig Kulturverksted hadde en idé om et solidaritetsprosjekt som involverte syriske musikere som selv var drevet på flukt. Hillestad, Valle og hennes venn komponisten Manar Alhashemi (selv syrisk flyktning bosatt i Norge) dro til Libanon og Tyrkia for å møte syriske musikere.
-Før slike møter er du nesten forberedt på å møte noen fra en annen planet, så viser det seg at vi har utrolig mange felles referanser. Innen musikk, litteratur og historiefortelling, men også som mennesker. Alle har sin historie. Deres erfaringer, flettet sammen med mine egne opplevelser fra de greske øyer og ellers i Europa, danner utgangspunktet, forklare Valle.
Blant hennes tekstbidrag til prosjektet finner vi bruddstykker fra norske salmer, blant annet en passasje av «Med Jesus vil eg fara». Valle har også fått i oppdrag av Olavsfest å skrive årets bestillingssalme.
-Når jeg skulle skrive en salme, måtte jeg konfrontere det som måtte finnes av tro i meg. For meg er troen skjør og ustabil, jeg ser ikke på meg selv som en spesielt religiøs person, sier Valle, og forklarer at utgangspunktet i salmen er misforholdet mellom uretten og lidelsen hun selv har kommet tett på – og den voksende uviljen mot å vise solidaritet, selv i et land med enorm og voksende velstand.
-Dette sliter jeg enormt med å forstå. Hvis det er noen der ute som hører, så er det nå du skal stille opp. Krafta til å gjøre verden til et bedre sted ligger i oss, men må hentes fram. Vi er blitt et vanvittig individfokusert samfunn, og det er ikke bærekraftig, mener Valle.
Arbeidstittelen på salmen er derfor «Ære være vi».
-Vi må finne igjen vi-et. Hva slags samfunn skal vi bygge? Absolutt alt i politikken preges av at vi har mista forståelsen for hvor viktig felleskapet er. Før hadde du betydning i et fellesskap, nå skal du ha betydning i deg sjøl. Mange henger ikke med i den dansen, og det gjelder både unge og voksne, mener Valle.
Desillusjonert av politikk og politikere, tror Valle derimot at musikken og kunsten har kraft i seg til å forandre mennesker. Kunst som forteller helt andre historier enn de du hører på nyhetssendingene, historier det er umulig å forholde seg likegyldig til. Historiene til mennesker som lever i en situasjon der de ikke har et snev av verdighet.
-Jeg tror på den krafta. Jeg har jo blandet musikk og solidaritetsarbeid i mange år, og utfordringen er at de som kommer og hører allerede har gjort seg sine refleksjoner. Det vanskelige er å nå de som mener noe helt annet. Men det handler også om å gi kraft og inspirasjon til å skape engasjement og til å klare å stå i kampen, forklarer hun.
Marthe Valle har i mange år sagt sin mening i offentligheten. Med de samme omkostningene som altfor mange kvinner som ytrer seg politisk i det offentlige rom opplever.
-Jeg har holdt på så lenge at jeg har opparbeidet meg en viss toleranse, og det skal sies at jeg får mer positiv respons enn jeg får hets. Samtidig bor jeg alene med en datter, og føler meg sårbar. Flere ganger i året får jeg ting som er så drøye at jeg må anmelde det. Mange er villige til å gå veldig langt for å hindre at Norge skal hjelpe mennesker fra andre land. Det er et sinne og et hat der ute som skremmer meg veldig. Jeg lurer ofte på hvordan det hadde vært å møte disse menneskene for en prat på en benk. Spurt hvor dette sinnet kommer fra, sier Valle.
-Hva gjør at du holder ut?
-Først og fremst det at jeg har vært der og blitt et vitne. Om du har sett det med egne øyne, møtt ungene, vissheten om at de er der enda og at ting bare blir verre. Da blir det en forpliktelse overfor menneskene der, og den er umulig å legge bort uten å bli sprø. Når du har barn selv, vet du hva det betyr å holde barnet ditt trygt. De mest ressurssterke jeg vet er foreldre som klarer å holde ut i Moria, der hver dag er en kamp, mener Valle.
-Og når du står i en kamp med alt du har, er musikken viktigere enn noensinne. Det foregår en verdikamp, en krig om hvilke verdier vi skal stå for både i Norge og resten av verden. Sterke ord, kanskje, men det er sånn det oppleves. I alt dette er kunsten det som skal bryte gjennom nummenheten mange av oss føler på. I lange perioder makter jeg ikke å lese nyheter, det blir for mye. Men alltid er det kunsten og musikken som bryter gjennom. Som lar meg finne tilbake til kraften. Jeg har bestemt meg for at engasjementet mitt må være sterkere enn frykten.
«EVERY CHILD IS A PROPHET»
MARTHE VALLE
Manar Alhashemi, Gjermund Silset, Knut Reiersrud, Haneen Ayoub, Hussain Hajj.
Produsent: Erik Hillestad
NIDAROSDOMEN
TORSDAG 30.07 KL. 20.00
Strømmes på Adressa.no/Olavsfest