Angrusori

Sanger om smerte og forfølgelse, kjærlighet og samhold, i unik blanding av improvisert samtidsmusikk og tradisjonell rom-musikk.  

Angrusori er navnet på det prisvinnende og kritikerroste samarbeidet mellom slovakiske rom-musikere og det norske improvisasjonsensemblet Kitchen Orchestra. Resultatet er en unik blanding av improvisert samtidsmusikk og tradisjonell rom-musikk. På åpningsdagen av Olavsfest spiller de gratiskonsert i Borggården. Velkommen!  

Angrusori 
The Archbishop’s Courtyard 
Torsdag 28. juli kl. 16.30 
Free 

«Konserten var en berg- og dalbanetur, dels planlagt og dels tok den veien vinden blåste. En annen solid klisjé: Dette er ekte vare, fullt av nerve og risiko og alt det som gjør god livemusikk til noe ekstra», proklamerte Stavanger Aftenblads anmelder om konserten i Stavanger 26. juli, og trillet sekser på terningen.

«Jeg så flere som tørket en tåre, og til slutt var det noen som ikke klarte å holde seg i sitt stavangerske skinn – og danset. Det var såpass.»

I 2016 slo medlemmer av Stavanger-baserte Kitchen Orchestra seg sammen med slovakiske musikere for å utforske blandingen mellom en musikalsk tradisjon – de gamle sangene til romfolket – med oppfinnsomheten i eksperimentell samtidsmusikk. Angrusori var født, og resulterte i albumet «Live at Tou» som kom på britisk plateselskap i 2021. Et album som høstet rosende ord og fire av fem stjerner i The Guardian. I mars vant albumet også World Music-Folk-kategorien i Radio Head Awards i Slovakia, noe som tilsvarer Spellemannpris.  

I forgrunnen for prosjektet står den norske komponisten og organisten Nils Henrik Asheim og den tsjekkiske avantgarde-fiolinisten, sangeren og komponisten Iva Bittová. Sistnevnte har, etter lang tids samarbeid med slovakiske musikere, nytolket og omarbeidet den tradisjonelle musikken i en mer moderne estetikk.  

Asheim og Bittová har også jobbet med forsker Jana Belišová, som har tilbragt mange år sammen med romfolket i Slovakia. Der har hun samlet og dokumentert sanger som tidligere knapt er blitt sunget utenfor den slovakiske landsbygda.  

Albumet inneholder et knippe av disse sangene, i ny form og innpakning, med mål om å nå et bredt publikum – både de som er kjente med romfolkets musikk og de som ikke er det. Dette er sanger fra et samfunn som vanligvis er lukket, sanger som vanligvis kun synges i private stuer og kjøkken. Sanger som forteller om en annen europeisk virkelighet, en virkelighet som bærer på opplevelser om sosial segregering, dyp fattigdom og alvorlig sykdom, om sjalusi, tap – og kjærlighet. Historier om menneskelig tragedie, som likevel forteller om motstandskraft og samhold.  

Angrusori er et uvanlig og uvanlig modig forsøk på å skape et møte mellom to svært ulike musikalske verdener og verdensbilder. Dette er musikk som prøver å gi nytt håp for vår felles humanitet, gjennom evnen til å krysse grenser.  

Angrusori er: 

Iva Bittová – komponist/fiolin/vokal, Nils Henrik Asheim – komponist/orgel/orkesterleder, Signe Irene Time – vokal, Marcela Dreveňáková – vokal, Jozef Dreveňák – vokal/gitar, Gjertrud Økland – fiolin, Patrik Žiga – fiolin, Roman Harvan – cello, Petter Frost Fadnes – saksofon, Johan Egdetveit – trekkspill, Ståle Birkeland – trommer/perkusjon. 

Konserten støttes av EØS-midlene.