Angélique Kidjo – Celebrating 40 Years + support Beharie

Det er en stor ære for Olavsfest å presentere selveste Angélique Kidjo på scenen i Borggården tirsdag 30. juli.

Angelique Kidjo er en levende musikalsk legende. I 2024 feirer verdensmusikk-pioneren fra Benin 40 år som artist, og er mer vital enn noen gang.

– Angélique Kidjo er en udiskutabel verdensstjerne, og det er unikt at hun velger å komme til Olavsfest som en del av sin store jubileumsturné. Dette er stort for oss, sier Olavsfest-direktør Steinar Larsen.

Billetter i salg!

– Et fyrverkeri

Den omfattende verdensturneen startet i Royal Albert Hall i London i november. Den skal innom blant annet operahuset i Sydney, Kennedy-senteret i Washington – og Borggården i Trondheim – før den avsluttes i New York neste høst.

– Jeg var selv så heldig å få være til stede på turnéåpningen i London, og fikk se et fyrverkeri av en artist. Ikke minst var det gøy å se publikummet, som både i alder og bakgrunn viste et mangfold vi også etterstreber i Olavsfest, sier Larsen.

Prisgrossist

Time Magazine har kalt Angélique Kidjo «Africa’s premier diva». Gjennom sine 16 album har hun hanket inn hele fem Grammypriser, ingen andre afrikanske soloartister har flere. Så sent som i 2023 mottok hun den høythengende Polar Music Prize («musikkens Nobelpris»), og havnet dermed i selskap med navn som Bob Dylan, Paul McCartney, Paul Simon, Björk, Pink Floyd, Iggy Pop og Metallica.

Stemmen, utstrålingen og energien Angelique Kidjo viser på scenen er formidabel. Musikalsk kan hun kalles en sann verdensmusikk-pioner med sin blanding av tradisjonell vestafrikansk musikk, amerikansk R&B, funk og jazz, i tillegg til musikalske elementer både fra Europa og Latin-Amerika. Alle hennes 14 siste album har vært inne på topp 10 av Billboard World Albums-liste, tre av dem har gått helt til topps. Hun kan skilte med mange hits, blant andre «Agolo», Wombo Lombo», «Salala» og «Wé-Wé».

Stort engasjement

Kidjo flyttet fra Benin til Paris i voksen alder. Planen var å bli menneskerettighetsadvokat, men hun endte opp med å studere musikk. Engasjementet hennes for menneskerettigheter har imidlertid ikke avtatt. Angélique Kidjo har engasjert seg i en rekke veldedige saker og har hatt flere verv, spesielt innen fredsarbeid og kvinners globale rettigheter. Blant annet er hun ambassadør for både UNICEF og OXFAM. Siden 2006 har drevet sin egen stiftelse, Batonga, som arbeider for utdanning blant vanskeligstilte unge jenter i hjemlandet Benin.

– Tema for Olavsfest 2024 er MAKT, og i Angéliqe KIdjo har vi fått en artist som bruker sin store påvirkning og makt konstruktivt og positivt, sier Larsen.  

Angélique Kidjo har en bunnsolid diskografi, men som et inntrykk av hva har i vente fra scenen, anbefaler vi det eksplosive livealbumet «Spirit Rising» fra 2010:

Vi er stolte å presentere Norges nye soulstjerne BEHARIE som support for Angélique Kidjo i Borggården 30. juli.

Som en varm klem – slik føles det å utforske Beharies musikalske univers. Musikken er dypt forankret i et indie/soul-uttrykk, og musikken har en sårbar og insisterende nerve. Denne kombinasjonen har ført til dedikerte fans og begeistrede anmeldelser i flere land.

Beharies debutalbum «Are You There, Boy?» kom i fjor høst. Albumet tar lytterne med på en utforskende og følelsesladet reise som avdekker flere nyanser av Beharies kunstneriske verden. Med et komplekst narrativ utforsker albumet temaer som identitet, skeiv kjærlighet, selvsikkerhet, sårbarhet og følelsen av ensomhet. Albumet ble særdeles godt mottatt, og her til lands har det ikke manglet på superlativer – et samlet anmelderkorps har erklært Beharie som Norges nye soulstjerne. Aftenposten sier det slik:

«På sitt beste greier Beharies musikk å få lytteren til å forsvinne som et dykk under vann som tilsynelatende aldri ender. Han behersker både det mektige og det lille, og selv om han blant annet er sammenlignet med storheter som Frank Ocean, er Beharie først og fremst Beharie. En av de beste artistene vi har i Norge i dag.»

Dagens Næringslivs kritikernestor Audun Vinger mener på sin side at Beharie «fremstår som en av de mest givende og imponerende mannlige artistene i dagens norske popmusikk.»

Da albumet kom hadde Beharie allerede vunnet Spellemannpris for sin andre EP, «Beharie // Beharie», han ble også nominert til samme pris for sin tredje EP, «Beharie, the Third».

De gode skussmålene har ført til ærefulle oppdrag for 29-åringen fra Sandnes. Blant annet har Beharie spilt support for Leon Bridges på Sentrum Scene, spilt på den offisielle åpningen av Nasjonalmuseet, han opptrådte også under regjeringens markering av Skeivt Kulturår. Andre høydepunkter inkluderer månedslang support-turné i Europa og prestisjetunge festivaler i både Norge og utland, ikke minst på hovedscenen under fjorårets Øyafestival. I tillegg til å bli nominert av svenske GAFFA som «Årets internasjonale gjennombrudd», har også internasjonale musikkmedier som Wonderland, COLORS og Clash lagt sin elsk på Beharie.

Beharie fortsetter å utforske nye og spennende horisonter med sin evne til å uttrykke følelser gjennom et varmt, sjelfullt og tidløst lydbilde.

Sammen med Angélique Kidjo kommer Beharie til å skape en kveld i Borggården du kommer til å huske!

Beharie varmer opp for Angélique Kidjo 30. juli.

Beharie