Velkommen til Vestfrontmøtet, selve hjertet i Olavsfest. Under festivalen inviterer vi hver dag kl. 13 til samtaler ved Vestfronten om viktige tema i skjæringspunktet mellom tro og samfunn.
Hver dag kl. 13 er møtet satt på Vestfrontplassen ved Nidarosdomen. Hver dag kommer folk i god tid, selv når det er dårlig vær, for å sikre seg en av de 650 sitteplassene. Flere hundre tar til takke med ståplass. Adresseavisen oppsummerte Vestfrontmøtet 2018 på denne måten: «Årets møteserie er den mest vellykkede så langt, både i oppslutning og innhold.» Alle møtene ble kringkastet dirkete og i opptak av NRK P2.
Olavsfest 2019 har valgt FORVANDLING som overordnet tema. Vi stiller to krav til våre temaord: Det skal angå absolutt alle mennesker på jordskorpen, og det skal være interessant både i religiøs og ikke-religiøs sammenheng. Dette gjaldt for fjorårets tema KROPP, og det gjelder i like stor grad for årets tema FORVANDLING.
Alt er i forvandling. Helt siden the Big Bang har universet vært i kontinuerlig forvandling. Helt siden unnfangelsen har hvert eneste menneske vært i kontinuerlig forvandling. Men i dag lever vi i forvandlingens tid på en helt ny og avgjørende måte, ifølge den tyske sosiologen Ulrich Beck. Ikke på grunn av demokratiske valg eller politiske visjoner, heller ikke på grunn av kriger eller revolusjoner.
Vår menneskelige eksistens forvandles på grunn av utilsiktede sideeffekter av den teknologiske utviklingen, sideeffekter som tiltar i en nesten ubegripelig akselererende hastighet. Det som var utenkelig i går, er både tenkelig og virkelig i dag. Det stiller oss overfor utfordringer som ingen andre mennesker i historien har vært nødt til å forholde seg til. «Fra nå av må enhver forandring være et resultat av beslutninger tatt med vidåpne øyne», skriver forfatteren Carsten Jensen i boka Mot stjernene.
I forvandlingens tid trenger vi kunst og kultur som gjør vår forestillingsverden større. Som får oss til å se bortenfor gamle kategorier, som evner å finne nye sammenhenger, og som gir oss håp om at forvandling ikke bare er noe som rammer oss, men også noe vi kan bidra til. For det må vi.
Alt dette skal vi reflektere over på Vestfrontmøtet 2019. Som alltid på selve olsokdagen, stiller vi utfordrende spørsmål om religion og kirke, men vi skal også innom den politiske forvandlingen i Europa, den kritiske forvandlingen av klima, og på lille-olsok – den dagen da Olav Haraldsson ble helligkåret – spør vi: Finnes det mirakel?
Møteleder for alle Vestfrontmøter, i år som i fjor, er Håkon Haugsbø. Han har bakgrunn fra blant annet NRK Brennpunkt og som kommunikasjonssjef i Kirkens Nødhjelp. Nå er han tilbake i NRK, der han i disse dager er aktuell med sitt nye program «Desse dagar» på P2. Programmet tar mål av seg til å se etter de store sammenhengene i et fragmentert nyhetsbilde.
PROGRAM (endringer kan forekomme):
MANDAG 29. JULI (OLSOK)
Kan Gud skifte mening?
Alle religioner sier de forvalter evige sannheter. Eldgamle tekster får makt over moderne liv. Likevel forandres måten vi tror på hele tiden. Kan Gud skifte mening?
Deltakere:
- Rob Bell (forfatter, foredragsholder, tidligere megachuch-pastor )
- Bjørn Eidsvåg (artist, låtskriver, har komponert bestillingssalmen for Olavsfest 2019: «Ingenting er som det engang var»)
- Helga Haugland Byfuglien (preses i bispemøtet)
- Kristine Hovda (journalist, forfatter, musiker)
- Mehda Zolfaqari (forteller, muslim, opptatt av «religiøse innovatører»)
TIRSDAG 30. JULI KL. 13.00:
Mister vi Europa nå?
Europas hus står i brann. Nå må vi ville Europa, eller gå under i bølgen av populisme, skriver 28 europeiske kulturpersonligheter i et manifest. Mister vi Europa nå?
Deltakere:
- Sir James MacMillan ( komponist, dirigent, katolikk. Hans verk «A European Requiem» ble framført under åpningskonserten i Nidarosdomen)
- Carsten Jensen (forfatter)
- Leiv Igor Devold (universitetslektor, filmregissør, halvt polsk)
- Karolina Dmitrov-Devold (gift med Leif Igor, polsk)
- Kate Hansen Bundt (generalsekretær for Den norske atlanterhavskomite, statsviter, stipendiat ved Humboldt Universitet i Øst-Berlin under DDR-regimets siste år, vant Willy Brandt-prisen i 2018)
ONSDAG 31. JULI KL. 13.00:
Er det greit å gjøre alle folkeslag til disipler?
Ateistene utgjør en stadig mindre del av verdens befolkning. Kristendommen vokser kraftig i sør. Er det greit å gjøre alle folkeslag til disipler?
Deltakere:
- Cia Marie Martinsen (ateist og feminist som ble mormoner)
- Rune Edvardsen (daglig leder for Troens bevis)
- Maren Sæbø (journalist, vokst opp i Angola, studert i Sør-Afrika, Afrikaekspert)
- Olav Fykse Tveit (generalsekretær i Kirkenes verdensråd, som består av mer enn 340 kirkesamfunn med 550 millioner medlemmer i 120 land)
- Revoma J. Maksera (leder for militærkoret Lova fra Madagaskar )
- Anders Rønningen (tidligere misjonær på Madagaskar og kunstnerisk ansvarlig for konserten med SKRUK/Lova)
TORSDAG 1. AUGUST KL. 13.00:
Når livet forvandles
Noen ganger skjer det noe som er så fundamentalt at du fra det ene øyeblikket til det neste blir en annen. På Vestfrontmøtet i dag får vi møte noen mennesker som har opplevd ekstrem forvandling.
Deltakere:
- Veronica Orderud (dømt til 21 års fengsel for medvirkning til trippeldrap, løslatt i 2015 etter å ha sonet 2/3 av straffen, studerte teologi i fengslet)
- Kevin-saken:
- Robin Dahlén (beskyldt for drap, nå frikjent)
- Christian Karlsson (beskyldt for drap, nå frikjent)
- Weine Dahlén (far til brødrene som ble beskyldt for drap)
- Patrik Skog (far til Kevin)
FREDAG 2. AUGUST KL. 13.00:
Kan vi redde kloden?
2030 er fristen FNs klimapanel har satt på å halvere verdens utslipp av klimagasser. Greier vi ikke det vil 400 millioner mennesker bli direkte berørt. Vi har 11 år på oss. Kan vi redde kloden?
Deltakere:
- Johan Mjønes (forfatter)
- Tina Razafimandimby Våje ( aktivist, initiativtaker til nasjonal skolestreik for klimaet)
- Embla Regine Mathisen (aktivist, leder for Changemaker)
- Imam Ibrahim Saidy (aktivist for grønn jihad)
- Mads Simonsen (klimadatamann i Ducky.no)
- Beate Nossum (byråleder og spesialrådgiver i Footprint)
LØRDAG 3. AUGUST (LILLE-OLSOK):
Finnes det mirakler?
Nidarosdomen har eksistert i snart 1000 år på grunn av et påstått mirakel. I vår moderne tid kan utallige mennesker fortelle om mirakuløse erfaringer. Finnes det mirakler?
Deltakere:
- Gunnhild Røthe (religionshistoriker med doktorgrad på olavsmirakler)
- Arne Berggren (forfatter og katolikk)
- Victor Skimmeland (ble helbredet for kreft etter besøk i Jerusalem)
- Charlotte Rørth (ateistisk journalist som møtte Jesus)
- Jan-Olav Henriksen (teologiprofessoren som fikk varme hender)