Se alle årets Vestfrontmøter

Velkommen til Vestfrontmøtet, selve hjertet i Olavsfest. Også i år inviterer vi hver dag til samtaler om viktige tema i skjæringspunktet mellom tro og samfunn – med utgangspunkt i årets festivaltema: Ære.

Se video fra alle møtene lengre nede i saken.

Møteserien Vestfrontmøtet holdes hver dag fra og med olsokdagen 29. juli, til og med den 3. august, som er lille-olsok. Alle seks møter vil bli sendt direkte kl. 13 på NRK P2 og adressa.no/olavsfest. De sendes også i reprise på adressa.no/olavsfest hver dag kl. 18.
Møtene ledes av Håkon Haugsbø.

Onsdag 29. juli: «ÆRE VÆRE GUD I DET LAVESTE»


For 2000 år siden snudde Jesus opp ned på datidas æreskodeks: De siste skulle bli de første, og de første skulle bli de siste. Han ga ære til de fattige, til de urene og de utstøtte – alle dem som var blitt påført skam av kulturen. Så ble kristendommen opphøyet til statsreligion i Romerriket. Siden den gang har den kristne tradisjonen vært en del av makten. Ble kristendommen kidnappet av keiser Konstantin på 300-tallet? Er kristendommen fortsatt kidnappet i vår tid?

Deltakere: Artist og aktivist Marthe Valle, preses Olav Fykse Tveit, teolog og feminist Gyrid Gunnes, religionshistoriker Hanne Eggen Røislien og frikirkemann og kirkekritiker Are Karlsen.

Torsdag 30. juli: «ALLE MOT ALLE I KAMPEN FOR ÆRE»

Unge i dag føler at de må prestere på skolen, de må ha den fineste kroppen, de må ha flest venner, de shopper, de sulter, de tar operasjoner og lider av angst og depresjoner. Aldri har Røde Kors mot­tatt så mange henvendelser fra barn og unge med selvmordstanker. Men det handler ikke bare om en gene­ra­­sjon, det handler om en hel nasjon som preges av en nådeløs tidsånd, der alle kjemper sin egen kamp for ære.

Deltakere: Internasjonal modell og vernepleier Rawdah Mohamed, blogger Martine Halvorsen, artist Stefan Sund­ström, journalist og forfatter Linn Stalsberg.

Fredag 31. juli: «ER DET MAKT I DE FOLDEDE HENDER?»


Koronaepidemien har fått internettbrukere verden over til å søke på bønn i stedet for flyreiser. Aldri har så mange mennesker søkt etter bønn på google, viser en stor internasjonal undersøkelse fra 95 land. De søker på beskyttelsesbønner og bønner for verden, og økningen skjer uavhengig av om man lever i et riktig eller fattig land. I kriser ber menneskene. I Norge har statsminister Erna Solberg uttrykt takknemlighet for at mange troende ber for henne: «Det er fint å vite at det er mange mennesker som ber for oss som sitter med ansvaret», sier statsministeren. Men kan Gud gripe inn i verden? Og er det i så fall rettferdig?

Deltakere: Artist Ole Paus, Sr. Hanne-Maria Berentzen fra Tautra Mariakloster, regionleder i Human-etisk forbund Dagfinn Ullestad.

Lørdag 1. august: «MAKTEN OG ÆREN»

i Ungarn har Viktor Urbán be­stemt at årets store tema på landets 18 statlige kulturinstitusjoner skal være kristendom. I Polen drøm­mer statsminister Mateusz Morawiecki om å «gjenkristne EU», sam­tidig som det innføres LHBT-frie soner i landet. I Russland har president Putin åpnet De væpnende styrkers katedral, han foreslår å innlemme Gud i landets grunnlov og slå fast at ekte­skapet skal være mellom mann og kvinne, mens amerikanske evan­ge­likale ser på Donald Trump som Guds redskap i en åndskamp mellom det gode og det onde: «Å si nei til Trump er å si nei til Gud.» Det er nå vi bestemmer hvordan verden vil se ut etter koronakrisen, sier historiker Yuval Harari. Neste år er det for sent. Hvilken verden er det som skapes nå? Og hvordan kan vi påvirke den?

Deltakere: President i Røde Kors Robert Mood, statsviter og jurist Cecilie Hellestveit, utenrikssjef i NRK Sigurd Falkenberg Mikkelsen og filmskaper Gjermund Eriksen fra podkasten «Trump mot verden».

Søndag 2. august: «ÆRE – ELLER IKKE VÆRE»

Hvert år ber 500 mennesker om hjelp til å komme seg ut av strenge kristne miljøer i Norge. Halv­parten av dem sliter med angst og depresjon. Å forlate islam kan være minst like problematisk som i lukkede kristne grupper. Ofte er det også mye farligere. Flere hundre barn lever i skjul i Norge, fordi familie­medlemmer ønsker å drepe dem. Unge norske kvinner jaktes på av fedre, brødre og mødre, fordi de ønsker å bestemme over egne liv. De er sviktet av alle, også av samfunnet de søkte beskyttelse hos. De er flyktninger i eget land.

Deltakere: Filmregissør Iram Haq, tidligere medlemmer av Oslokirken Christine Andreassen og Anders Torp, daglige leder for Hjelpekilden Hilde Langvann og redaktør Alf Gjøsund og Haider, koverntitt fra islam.

Søskenparet Anders Torp og Christine Andreassen forteller i dette Vestfrontmøtet om hvordan det var å vokse opp i, og bryte ut av, menigheten Oslokirken. Deres far Jan-Aage Torp, som også er pastor i Oslokirken, deltok ikke i den direktesendte samtalen. Han kom derfor ikke til orde. Dette er hans tilsvar på NRK P2, i intervju med Håkon Haugsbø : https://radio.nrk.no/serie/olavsfestdagene-2018/sesong/202008/KMRA05000720

Mandag 3. august: «VÅRT BEHOV FOR VERDIGHET»

Hva skjer med vår verdighet når vi mister arbeidet eller helsen? Alle mennesker er bærere av en ibo­en­de, ukrenkelig verdi uavhengig av rase, nasjonalitet, kjønn, alder, hudfarge, funksjonsevne, seksuell legning eller livssyn. Men hvordan fungerer det i praksis? I en verden som dyrker dem som er flinkest, penest og rikest? I en verden som rammes av en pandemi som river livsgrunnlaget bort for millioner av men­nes­ker? Hvor skal vi da finne vår verdighet?

Deltakere: Prest Ingrid Nyhus, filosof Andreas Ribe, Sorgenfri-selger og spaltist Anita Balle Walstad, daglig leder for House of Math, Vibeke Gwendoline Fængsrud og personlig trener Yngvar Andersen.