Velkommen til våkenatt i Nidarosdomen Olsoknatta, med yoga og musikk fra Kristoffer Lo og Petra Bjørkhaug.
Natta er tid for drømmer og framtidsvisjoner. Natta er tid for mørke og uro. Natta er tid for å søke sammen etter Gud. Olav hadde en visjon om himmelstigen natta før han døde. I våkenatta i katedralen 28.–29. juli vil vi søke den himmelstigen som bringer Guds fred nærmere oss mennesker. Derfor inviteres du inn i Nidarosdomen til våkenatt under Olavsfesten.
I våkenatta møtes tradisjonen fra middelalderen og livet i verden i dag. Gregorianske toner møter elektronisk jazz fra Kristoffer Lo og domkantor Petra Bjørkøys improvisasjoner på Steinmeyerorgelet. Fortellinger om Olav som sto opp for det som var rett møter vår bønn for rettferd og fred i verden i dag. Ord og stille bønn møter kroppslige øvelser med yoga. Alt sentrert er rundt det som inspirerte Olav og som inspirerer kirka i dag – Kristi gode gjerning i verden – men finner ulike uttrykk. Vi mennesker er ulike, men vi er alle kropp, ånd og sjel. Og i våkenatta kan vi som hele mennesker våke og be, og være nærværende og åpne for Guds nærvær i natta.
Våkenatta inviterer oss til å følge Olav. Men i dag må vårt svar på Olavsarven være ropet om en fred som kan forvandle verden. En fred som aldri lener seg selvtilfreds tilbake, men er et konstant og varig prosjekt. En fred som ikke er som «et vart regn» eller en «taus tilstand», men som er «ild» og «lidenskap». Olavs kongsgjerning var å stå opp for sin sak og en ny rett, og ikke lene seg på en verdensordning som bare hviler på seier og makt. Ut av dette kan vi i dag reise et flammende rop og en lidenskapelig bønn om fred. Kan vi, som Hellig Olav, bli forvandlet til bærere av et fredsbudskap for vår verden?
Olsokkvelden kommer pilgrimene vandrende den siste etappen til Nidarosdomen og samles til midnattsmesse kl. 23. Våkenatta begynner like over midnatt og varer til kl. 6 om morgenen. Inne i katedralen følger vi en rytme med musikk, tidebønner, yoga og stillhet. Yogaen kom inn i våkenatta i 2018 og fortsetter i år, sammen med de mysteriøse gregorianske tonene fra tradisjonen og et lekende og søkende tonespråk fra Kristoffer Lo i domkantor Petra Bjørkhaugs åpnende spill på orgelet. Her kan du finne din plass. Her kan du møte nye impulser. Her kan du bli med i kirkens tidebønnrytme som går dag etter dag over hele jorden. Her kan du oppleve en liten bit forvandling.
Andreas Hilmo Grandy-Teig
Sogneprest, Nidaros domkirke og Vår Frue menighet
NB! Ta med egen yogamatte og varme klær!
