«Jordens sang» av Rolf Gupta har vakt enorm begeistring både hos publikum og kritikere. Trondheim Symfoniorkester & Opera er blant bidragsyterne når verket for første gang oppføres i en katedral under Olavsfest 2022.
Hvordan høres verdens begynnelse ut? Hva skjedde før The Big Bang? Hvordan lyder klangen fra et stille verdensrom, der luften ikke finnes? Disse spørsmålene grunnet komponist Rolf Arvind Gupta på som barn.
«Jordens sang» omhandler intet mindre enn jordens skapelse og menneskets søken etter svar.
Uendelighetens gåte
Komponisten selv beskriver verket slik:
«Mennesket vil alltid søke det umuliges forklaring. Vi kan forestille oss uendeligheten, men ikke fatte den. I evighetens perspektiv er våre liv knapt nok et pust. Selv universets tilblivelse, liv og fremtidige død er et blaff sett opp mot uendeligheten.
«Jordens sang» er en refleksjon over undringen, lengselen og gleden over skaperverket. Det er samtidig en advarsel til oss selv. Dersom vi ikke stanser opp og lytter til jordens sang kan vi komme til å slukke vår egen pust og den skjøre naturen vi er en del av. Er vi i ferd med å ødelegge oss selv i frustrasjon over mangel på svar?
For å ta vare på oss selv må vi ta vare på vår jord. Den vil klare seg helt fint på egen hånd, men uten oss vil det ikke lenger finnes noen til å søke og lengte etter svar på uendelighetens gåte. Jordens sang er en bønn for vår klode».
Håp og undring
Verket er basert på 3000 år gamle indiske tekster, Bibelen og tekster av Friedrich Schiller og Gustav Mahler. Konserten i Nidarosdomen under Olavsfest blir første gang verket framføres i en katedral, noe Gupta gleder seg til:
– Jordens sang omhandler de eksistensielle spørsmålene – de samme som ligger til grunn for menneskets behov for hellige steder og bygg; Katedraler, moskéer, templer og synagoger, forklarer han.
– Teatre, scener og konserthus er naturligvis også rom for eksistensielle temaer, men må kunne romme hele spekteret av menneskelig utfoldelse og er således profane templer. En katedral står i motsetning til dette som et hellig tempel reservert for eksistensiell undring og tilbedelse. Jeg forestiller meg at en fremføring av «Jordens sang» i Nidarosdomen vil bidra til å sette et skarpere lys på verkets innhold om tilblivelse, undring, ødeleggelse og og håp, sier Gupta, som også mener verkets tematikk passer svært godt til Olavsfests tema for 2022, HÅP.
– Håp og undring er det viktigste budskapet i «Jordens sang», slik jeg ser det.
Kritikerrost
Rolf Gupta (f. 1967) er en av vår tids sentrale norske dirigenter, og har i tillegg vært aktiv som komponist siden slutten av 1980-tallet. Han skrev «Jordens sang» som et bestillingsverk til Kristiansand Symfoniorkesters 100-årsjubileum, og komponisten, orkesteret og dirigent Peter Szilvay ble tildelt Kritikerprisen 2020 for verket og fremføringen. Szilvay er med også under Olavsfest, der han dirigerer Trondheim Symfoniorkester. I tillegg deltar stort kor og sangsolister.
«Jordens sang» ble nylig nominert til Norsk Komponistforenings pris «Årets verk». Det fikk også æren av å åpne samtidsmusikkfestivalen Ultima tidligere i år, til stående applaus fra publikum og strålende kritikker:
«Det er sjelden å oppleve alle medvirkende på et så høyt nivå». «Hans unike stemme er en berikelse for norsk musikkliv» – Vårt Land
«Et kunstverk som faktisk er vellykket og levende fra innerst til ytterst.» – Ballade
«Formal beherskelse og orkestrasjonskunst av ypperste rang». «Uten tvil en milepæl i komponistens karriere» – Morgenbladet
«En bevegende og rystende framførelse» – Klassekampen
MEDVIRKENDE:
Dirigent: Peter Szilvay
Solist: Caroline Wettergreen
Solister fra Operaens Barnekor: Christian Stenberg Kløv og Inga Lohne-Otterstad
Trondheim Symfoniorkester & Opera
Kormester: Urša Lah
Trondheim Vokalensemble
Trondheim Symfoniske Operakor
Utopia & Reality Chamber Choir
Barnekoret Jordens sang
NRKs guttekor Sølvguttene med kormester Fredrik Otterstad
Hør Rolf Gupta og dirigent Peter Szilvay i samtale med Paul Leer-Salvesen før urframføringen i Kristiansand: