Fotoutstilling: Alle kommer vi fra et sted – ВСЕ МЫ РОДОМ ОТКУДА-ТО

15 mennesker fra Russland i Norge. 15 portretter. 15 historier. 

Olavsfest er stolte av å kunne vise fotograf Hege Landrø Johnsens fotoutstilling «Alle kommer vi fra et sted» under årets festival. 

Utstillingen, som vil stå på Ytre Kongsgård, viser 15 portretter av 15 mennesker fra Russland bosatt i Norge. Bildene akkompagneres av disse menneskenes personlige historier, relatert til krigen i Ukraina,  og deres erfaringer med å bo i Norge etter krigsutbruddet. 

I fjor laget Johnsen en sak for et magasin om en kvinne med russisk opphav som drev hjelpearbeid blant ukrainske flyktninger. 

Forsonende utstilling

– Hun fortalte hvordan hun ble påvirket av krigen, og det hun fortalte gjorde noe med meg, forteller Johnsen. 

Sakte, men sikkert vokste ideen til utstillingen fram. Målet er å gi de russiske menneskene i Norge et ansikt og en stemme. Slik kan vi bli bedre kjent med dem, og få en større forståelse i en tid med mye uro og usikkerhet.  

– Det kan lett oppstå fordommer mot folk fra Russland nå, men alle de jeg snakket med og fotograferte er motstandere av krigen. Hva har krigen gjort med dem? Hvordan kan vi fortsatt leve sammen? Jeg håper det er blitt en forsonende utstilling som handler om tillit og passer godt inn i Olavsfests tema, mener fotografen. 

Identitetskrise

Hun har møtt mennesker med russiske røtter bosatt over hele Norge, fra Svolvær til Moss, i ulike aldre og livssituasjoner. 

Blant annet har hun fotografert en familie der en av foreldrene har russisk bakgrunn og den andre ukrainsk, med barn født i Norge. 

– Før 24. februar i fjor var ikke dette et tema hos dem , forklarer Johnsen, som sitter igjen med sterke historier og inntrykk etter møtene.  

– Jeg fikk vite mye jeg ikke visste fra før og som forbauset meg. Vi mennesker har lett for å kategorisere, men alt flyter inn i hverandre. Mange av russerne har for eksempel familie og slekt i Ukraina. For mange av dem har krigen ført til en identitetskrise. Hvor kommer vi egentlig fra, spør Johnsen. 

Utstillingen vises på Ytre Kongsgård under hele festivalen 28. juli – 3. august, og er gratis.  

Bilde 1:
Anna, 28, født i Pskov, Russland. Bor i Oslo
– Jeg har gått gjennom mange faser. Først håpet jeg bare at krigen ville stoppe. Så innså jeg at veldig mange i Russland er påvirket av propagandaen, til og med noen av mine nærmeste. Når noen som står meg så nær, og som jeg elsker, støtter krigen, blir det et sjokk og et stort nederlag. Men jeg føler at min historie bare er et lite fragment av det marerittet som nå pågår. Den kan ikke sammenlignes med den kampen ukrainske mennesker går gjennom, under den daglige russiske bombingen.

Bilde 2:
Helene (10), russisk-norsk. Bor i Trondheim
– Det verste med krigen var at mamma ble så lei seg. Da ble jeg lei meg jeg også. Jeg synes det er trist å høre om det Yarik har opplevd.
Yarik (11), Ukrainsk, bor i Trondheim.
– Det er vanskelig at det ble krig. Jeg mistet bestekompisen min, Daniil, i rakettangrep i boligblokken vi bodde i.

Foto: HEGE LANDRØ JOHNSEN