SFO-dagen

Over 1000 SFO-barn fra hele Trondheim har samlet inn ødelagte plastleker og bidratt til årets kunstprosjekt – skulpturen Plastmonsteret, som du kan se på Ytre Kongsgård!

Skulpturen er skapt og montert av barna selv, sammen med Vincent Gartiser fra Plasteriet.no.

Plastskillpadden er Olavsfests bidrag til det internasjonale nettverket Earthday.org, som i år har fokus på plast i havet. Barnas kunst minner oss på viktigheten av miljøvern og bærekraft. Vi har MAKT til å gjøre en forskjell!

I tillegg skal SFO-barna delta på forestillinger med Blåmåka og danse disco og social dancing i Borggården med RAW Dance Studio. Barna har også laget tegninger, kort og hilsninger og tar dem med til The Flying Seagulls. Bendik legger disse i sin store koffert, som han tar med seg til flyktningleire over hele verden. Der deler han ut hilsningene fra barna i Trondheim til barna han møter der.

Etterfest på Bifrons

Bifrons, som ligger 100 meter fra Borggården, inviterer til før- og etterfest til Borggårdskonsertene!

2 timer før og 2 timer etter konserten snurrer Dj Ranja (bildet) plater spesielt utvalgt til konsertene og lager feststemning i Bifrons’ hage.

Gratis inngang!

Førfest på Bifrons

Bifrons, som ligger 100 meter fra Borggården, inviterer til før- og etterfest til Borggårdskonsertene!

2 timer før og 2 timer etter konserten snurrer Dj Ranja (bildet) plater spesielt utvalgt til konsertene og lager feststemning i Bifrons’ hage.

Gratis inngang!

UTSTILLING: Forme framtid

Verdiseglas 2024 har segla langs kystpilegrimsleia frå Egersund til Nidaros. Undervegs har kyst-ungdommar blitt invitert til verdisamtalar og dei har kome med råd til våre samfunnsleiarar. No blir desse råda presentert i utstillinga «Forme framtid» under Olavsfest.

Samtalane er inspirert av dei fire guddommelege søstrene, som personifiserer verdiane miskunn, sanning, rettferd og fred. Verdiane var ein viktig del av Landslova av 1274.

Bakgrunn

Verdiseglas 2024 er ei pilegrimsferd i fleire etappar frå Sokndal/Egersund til Nidaros. Med bakgrunn i rettsjubilea i 2024 er unge på nøkkelstadane langs leia inviterte inn i verdisamtalar inspirert av Guds fire døtrer og omgrep som makt, likeverd og demokrati. 

Under samtalane har ein skrive verdibrev med tilrådingar for framtida, som har vorte lagt i Kystpilegrimskista, som har følgt heile seglasen. I Trondheim skal verdikista overleverast til preses i Den norske kyrkja, Olav Fykse Tveit og stortingspresidenten ved Gunnar Bovim.  Dagen etter skal verdikista med breva frå ungdommane berast frå festivalfrokosten på Lian og ned til den offisielle opninga av Olavsfest søndag 28.juli.

Les meir: Verdiseglas 2024- Kyrkjekultur Vest

Opning av utstilling

Etter opninga av Olavsfest på Vestfrontplassen opnar biskop i Nidaros Herborg Finnset  utstillinga av verdibreva og fotografia frå verdiseglasen i området ved sidan av Nidaros Pilegrimsgård. Ho opnar utstillinga saman med nokre av ungdommane som har segla med verdiseglasen. Opningstidspunktet er kl. 14.30.

Initiativ og samarbeid

Verdiseglasen er ein del av Nasjonaljubileet Noreg i 1000 år og er eit samarbeid mellom dei regionale kystpilegrimssentra, Den norske kyrkja og den historiske båtparken langs leia. Koordinator er Kyrkjekultur Vest AS.

UTSTILLINGSÅPNING: Ludvig Wang

Ludvig Wang var blant de første pasientene som kom til det nyåpnede Kriminalasylet i Trondheim på slutten av 1800-tallet. Det var starten på et langt liv som sikkerhetspsykiatrisk pasient.

Utstillingsåpningen er en del av Justismuseets markering av Olavsfest som i år setter søkelyset på begrepet MAKT.

Program:
Velkommen, ved Åshild Karevold, direktør ved Justismuseet

Ludvig Wangs liv og arbeidet med ustillingen, ved museumskonsulent Amine Skousgaard Johnsen.

Sikkerhetspsykatri og makt, ved kriminolog Hilde Dahl, forsker ved SIFER, nasjonalt kompetansenettverk for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri.

Gratis inngang, enkel servering, velkommen!

Justismuseet ligger på Kalvskinnet/Skansen, like ved Ilen kirke. Inngang fra Erling Skakkes gate.

Bildet: Ludvig Wang på cella (Foto: Sverresborg Folkemuseum, Digitalt Museum)

En halvtime på Britannia

Olavsfest inviterer til «En halvtime på Britannia» fra mandag 29. juli til fredag 2. august hver dag mellom kl. 09.30-10.00

Direktør Steinar Larsen vil på hverdagene under Olavsfest ha en samtale med noen av de sentrale artistene og aktørene på årets festival. Samtalene foregår i den historiske salongen Wedel Jarlsberg, også kalt Blåsalen, på vårt festivalhotell Britannia. Arrangementet er gratis, og det er en maksimal kapasitet på 40 personer. For de som ønsker det, så kan det kjøpes frokost i Palmehaven i forkant av arrangementet. Vi serverer kaffe under samtalen.

Alle som ønsker å komme, må ta ut billett på forhånd. Her kan også de som ønsker frokost, bestille det.

Mandag 29. juli

En Halvtime på Britannia med Hilde Sandvik. Hilde er journalist, programleder, forfatter og redaktør. Hun etablerte i 2020 radioprogrammet Norsken, svensken og dansken, som gjester Olavsfest for andre år på rad. Hør henne fortelle hva som foregår bak mikrofonen i et av NRKs mest populære radioprogram.

Bestill billetter her

Tirsdag 30. juli

En Halvtime på Britannia med Harald Stanghelle og Knut Arild Hareide. Harald er pressemann, forfatter og tidligere redaktør. Knut Arild er tidligere stortingspolitiker, statsråd og partileder, og nåværende administrerende direktør i Norges Rederiforbund. I tillegg er begge to styremedlemmer i Olavsfest. Hva tenker de om årets festivaltema MAKT?

Bestill billetter her

Onsdag 31. juli

En Halvtime på Britannia med Oda Felicia. Artisten Oda Felicia presenterer for første gang den 1. og 2. august sitt livsverk «The Huntington Chorea Project» live i Nidarosdomen. Dette blir et unikt møte med en artist som viser den kunstneriske og kreative kraften som ligger i en sterk opplevelse av maktesløshet, og er det tyngste kunstneriske prosjektet knyttet opp mot årets festivaltema MAKT.

Bestill billetter her

Torsdag 1. august

En Halvtime på Britannia med Gunnhild Sundli og Magnus Børmark fra Gåte.

Gunnhild og Magnus er frontfigurer i bandet GÅTE, som spiller i Borggården samme kveld.

De har vært gjennom litt av en reise sammen siden Gåte ble etablert i 1999. I år er bandet Norges representant i Eurovision Song Contest, og er et av Norges mest populære band.

Bestill billetter her

Fredag 2. august

En Halvtime på Britannia med Jan-Frode Janson og Svein Erik Nordbotten.

Jan-Frode er konsernsjef i Sparebank1 SMN mens Svein Erik er administrerende direktør i E C Dahls Eiendom. Begge selskapene er hovedsamarbeidspartnere til Olavsfest.

Hvorfor ønsker de å samarbeide med en verdibasert kulturfestival som Olavsfest, og hva kan vi oppnå sammen, som ingen av oss klarer hver for oss.

Bestill billetter her

Velkommen til en hyggelig stund sammen med oss!

UTSTILLING: Katharina Fritsch – «Madonna»

Religiøs ikonografi, kommersialisme og en særegen fargesterk estetikk veves sammen med lokal religionshistorie, når et hovedverk av den verdenskjente tyske billedkunstneren Katharina Fritsch vises for første gang i Norge i Trondheims offentlige rom. Verket presenteres av PoMo, Trondheims nye kunstmuseum.

Katharina Fritsch presenterte sin skulptur Madonnenfigur for første gang i 1987 på den offentlige kunstutstillingen Skulptur Projekte Münster i Tyskland. Til utstillingen ble den fargerike skulpturen av den bedende jomfru Maria plassert direkte på bakken i byens sentrale handlegate, mellom et varehus og Münsters dominikanske kirke. I øyehøyde med byens travle handlende tok skulpturen en fremtredende plass i byrommet med sin sterke gule farge og tvetydige religiøse symbolikk.

Mellom kirken og butikkvinduet

Madonnenfigur er oppskalert fra en liten suvenirstatuett Fritsch hadde kjøpt i en pilegrimsby. Verket undersøker relasjonen mellom private religiøse ritualer og offentlig kommers. For Fritsch avspeiler de masseproduserte kristne suvenirstatuettene en interessant dobbelthet mellom «kirken og butikkvinduet». Denne dobbeltheten gjenspeiles i utstillingen av Madonnenfigur i Trondheims offentlige rom, plassert mellom Vår Frue kirke og handlegaten Nordre gate.

Vår Frue kirke ble oppført på slutten av 1100-tallet og var en av Trondheim første sognekirker fra Middelalderen. Kirken har i dag status som «byens åpne omsorgskirke» hvor Kirkens Bymisjon tilbyr en møteplass for mangfoldige fellesskap. Plasseringen av Fritschs Madonnenfigur ved Vår Frue kirke utvider verkets historie fra den originale utstillingen i Münster til en lokalhistorisk kontekst, med referanse til Trondheim som både pilegrimsmål og økonomisk kraftsenter for Midt-Norge. Utstillingen viser videre til spørsmål om omsorg og helse, samt føyer seg i rekken av Trondheims store eksisterende samling av kunstverk i offentlig rom.

Utstillingen og avdukingen av Katharina Fritschs Madonnenfigur (1987) er gjort mulig i samarbeid med Kirkens Bymisjon, Kirkelig fellesråd i Trondheim, Nidaros domkirkes menighetsråd, kunstneren og Matthew Marks Gallery.

Om Katharina Fritsch

I sine lett gjenkjennelige skulpturer undersøker Katharina Fritsch ulike arketypiske motiver fra både den verdslige og mytologiske verden. Disse skaper hun nøkternt med hendene fra tilfeldige gjenstander og menneskelige modeller, som ofte skifter skala og er malt i hennes særegne matte monokrome farger. Gjennom forenklede fremstillinger fremstår Fritschs skulpturer ofte som todimensjonale bilder som gir rom for forundring, refleksjon og underfundig humor.

Katharina Fritsch (f.1956, Tyskland) er en av de mest fremtredende billedkunstnere på den internasjonale kunstscenen. Fritsch har stilt ut på mange av de viktigste museene og galleriene i verden, og hennes verk finnes i samlingene til bl.a. Museum of Modern Art (MoMA) i New York og Centre Pompidou i Paris. I 2022 ble Fritsch tildelt ‘Gulløven’ på Venezia-biennalen, kunstverdenens viktigste ‘Lifetime Achievement Award’. Hun har aldri før stilt ut i Norge. Utstillingen i Trondheim er den første offisielle av henne her til lands.

Figuren står utstilt utenfor Vår Frue kirke fram til januar 2025

Gratis lekefest på Ytre Kongsgård

Flying Seagulls og gjester tar over Ytre Kongsgård under Olavsfest, og det betyr tre dager med gratis fest og moro!

Fra klokka 10 til 16 1., 2. og 3. august blir det lek på høygir, forestillinger, workshops, gjesteopptredener, sirkus og musikk. Her blir det umulig å kjede seg for alle barn mellom 0 og 100.

Her kan man lære sirkusferdigheter, le gjennom hele dagen, se flott underholdning, leke med profesjonelle lekespesialister og være så klin kokos som man bare vil!

Flying Seagulls har med seg en magisk koffert hvor du kan legge brev eller tegninger til en venn du ikke kjenner. Neste år vil du kanskje få svar fra noen der ute i verden!

Alle dager blir det show med gjesteartister:

1. august kl. 13: AHMED TOBASI fra THE FREEDOM THEATRE, Palestina.

2. august kl 13: RAW DANCE STUDIO og BART gatedans (danseshow og workshop)

3. august: kl 11: IGOR DUNDEROVIC (konsert)

Den 3. august vil også Redd Barna ha en egen stand på området. Der vil barna kunne lage fredsønsker, det blir ansiktsmaling og en egen popcorn-mann!

Det er ammetelt og stellerom på området.

RAW Dance Studio er Trondheims første og Midt-Norges ledende danseskole innen streetdance. De underviser stiler som hiphop, locking og house og jobber med å skape et fellesskap som oppmuntrer til kreativitet, individualitet og aksept gjennom dans. Hos RAW kan du bygge danseferdigheter uansett nivå og vi er opptatt av å ha det artig og kose oss med dansen underveis.

BART Gatedans er en frivillig organisasjon som har som hensikt å ivareta og forsterke streetdance-kulturen i Trøndelag. De arrangerer store og små dansearrangementer i ulike sjangere og tilbyr dansekonkurranser, dansejams og workshops med dommere og artister fra inn- og utland. Arrangementene har blitt en samlingsarena for mange barn, ungdommer og voksne, både for dem som driver med dans og dem som trives med å se på dans som underholdning.

IGOR DUNDEROVIC (3. august)

Igor Dunderovic a.k.a. Yngvar Dundervik er norsk komiker, dramatiker og visesanger. Han har skrevet og levert teater og musikkforestillinger for barn og voksne og har 3000 forestillinger på CVen, som hovedartist, foredragsholder, komiker, teaterinstruktør, musiker og produsent. Han har bodd i Sarajevo, Hareid, Oslo, Nittedal, Trondheim, Milano, Shanghai, Stavanger, Skien og bor for tiden i Sandefjord. Igor har produsert og gitt ut musikk siden 2008, ble nominert til Spellemannsprisen for beste barneplate 2014. 

Igor besøker lekefesten med en fartsfull og moro solokonsert. Her blir det kjente barnesanger med Balkansk vridning, morsomme overraskelser og høy stemning i publikum!

FLYING SEAGULLS er en frivillig hjelpeorganisasjon som jobber for barns rett til lek, latter og glede. Alt de får inn av midler under festivalen, går til deres humanitære arbeid.

Alle gjesteartister stiller opp gratis til støtte for Flying Seagulls.

I stedet for å ta billettpris, ønsker organisasjonen at du som publikum kan bidra til å støtte arbeidet gjennom å Vippse en sum til Vipps-nummer 622805.

Maleverksted i hagen med Trondheim Kunstmuseum

Kan kunst forandre verden? Hvordan skjer det i så fall? 

Bli med på gratis tegne- og maleverksted i hagen rett utenfor Trondheim Kunstmuseum. Her kan du fundere på svaret, lage et kunstverk ut fra Olavfestdagenes tema: Makt, eller la deg inspirere av omgivelsene. 

Blir det dårlig vær trekker vi inn i formidlingsverkstedet. Dette gir ikke adgang til resten av museet. Verkstedet er gratis og åpent for alle – velkommen! 

Sted: Hagen til Trondheim kunstmuseum 

Tid: Tirsdag 30.juli til fredag 2. august, kl. 12.00 – 15.00

Balkan Ensemble

Trondhjems Kunstforenings festivalkunstner Tiril Havdal har ulike uttrykksformer for sin skaperkraft.

TKFs program under Olavsfest avsluttes med to konserter med henne og resten av Balkan Ensemble som tar oss med på en reise gjennom regionens rike kulturarv.

Balkan Ensemble ønsker å dele sin begeistring for balkan-musikkens spennende rytmer og harmonier, med festlige sanger som innbyr til dans og fest til melankolsk musikk hvor regionens dramatiske historie har satt sitt preg.

Balkan Ensemble ble startet i 2022 og består av Svetlana Krstic Aksnes, Ellen Margrethe Eide, Kristina Cepkenovic Karlsen, Kristina Jane Murdin, Aya Gil, Tiril Havdal og Jelena Radinovic.

Gjestemusiker Erlend Eide på klarinett.

Billetter kr. 180,- kjøpes her :

kl. 14:00: https://tkf.hoopla.no/event/3369413314

kl. 16:00: https://tkf.hoopla.no/event/3424922892

Se fullstendig program for Trondhjems Kunstforening under Olavsfest her

SAMTALE: Makt og kunst i et kunsthistorisk perspektiv

Den gamle Bispeboligen ble bygd for «å være en embetsmann verdig». Å sette opp vakre bygg som var rikt utsmykket hørte med til det å ha en posisjon i samfunnet. Kunstnerne over hele Europa skapte kunst på oppdrag fra makthaverne.

Bruk av kunst i dagens offentlige rom er det et forsøk på å løsrive kunst fra makt? Eller er det fortsatt slik at det er nære bånd mellom kunst og makt?

Kunsthistoriestudent Torstein Olav Eriksen vil belyse hvordan kunst har vokst fram i samspill med makthaverne opp gjennom tidene og hvordan kunst og makt alltid har hengt sammen.

Billetter kr. 150,- kjøpes her:

https://tkf.hoopla.no/event/3698861711

Se fullstendig program for Trondhjems Kunstforening under Olavsfest her

Street Art i hagen

Sindre Woldvik er en dedikert street artist, som henter inspirasjon fra livet han ser rundt seg. Han han funnet en lidenskap i å drive med kunst, og latt seg sluke helt av denne hobbyen. Du får se Sindre i arbeid, og han viser deg hvordan du også kan bruke boksene.

Street Art er gjerne assosiert med motkultur og undergrunnen, og man kan møte mye motstand som tagger. Men det kan også være en mulighet for å bringe mer kunst og glede ut til folk der de er – ute i byen, eller i hagen.

OBS! Vi bruker spraymaling, så det er en risiko for at maling kan sette seg på klær. Vi stiller med engangshansker for å beskytte hender, og masker for å beskytte lungene, men møt opp i klær du ikke er redd for slik at du også kan bli street artist!

Arrangeres av Trondhjems Kunstforening, og finner sted i hagen bak foreningens lokaler i Bispegata.

Billetter kr. 150,- kjøpes her:

31. juli : https://tkf.hoopla.no/event/3173079241

2. august: https://tkf.hoopla.no/event/2905880404

Se fullstendig program for Trondhjems Kunstforening under Olavsfest her

SAMTALE: Bella da Silva Buxbom med «Kongetronen»

Billedkunstneren Bella da Silva Buxbom kommer med installasjonen «Kongetronen» til den gamle bispeboligen og inviterer alle til å innta en ny rolle.

Kunstneren utfordrer vår forståelse av kunst og det hverdagslige og tar gjerne med seg kunsten hun skaper ut av atelieret og til beboerne i nabolaget.

Etter Olavsfest kommer kunstneren tilbake til Trondhjems Kunstforening med flere kunstneriske uttrykksformer som veggbaserte verk, roterende gulvskulpturer og en interaktiv installasjon spesielt for barn og unge.

Møt kunstneren i en samtale med Ragna Vorkinnslien om kunst og makt.

Installasjonen er tilgjengelig mellom 13-18 fra tirsdag den 30. juli til lørdag den 3. august.

Se fullstendig program for Trondhjems Kunstforening under Olavsfest her

Pop Up Kunstterapi

I regi av Trondhjems Kunstforening inviterer billedkunstner og kunstterapeut Solveig Birna Stefansdottir til en time med kunstterapi, hvor du kan oppleve fargeglede og kanskje fordypning i deg selv.

Kunst er for mange en måte å bearbeide tanker og uttrykke følelser på. Kunst i historien har symbolisert hva vi drømmer om, hva vi føler og tenker på, og som kanskje ikke er så enkelt å forklare med ord.

Kanskje du har sider ved deg som du ikke er kjent med, eller et talent som har potensiale til å virkelig blomstre opp?

Åpent for alle.

Billetter kr. 150,- kjøpes her:

30. juli: https://tkf.hoopla.no/event/2625198188

1. august: https://tkf.hoopla.no/event/2890301275

Se fullstendig program for Trondhjems Kunstforening under Olavsfest her

SAMTALE: Tiril Havdal – rå og naken kunst

Trondhjems Kunstforenings festivalkunstner Tiril Havdal og kunsthistoriker Oda Pareliussen Austnes snakker sammen om kunst og natur.

Keramiker Tiril Havdal har gjennom sine tretti år som keramiker flyttet fokus fra estetikk til det råe og nakne, fullt av spor. Hun setter pris på og ser verdien i ulike formen for spor, slik som arr, sår, forvridninger. Hun utforsker og eksperimenterer med leire, ofte i stort format, for å se hva materialet tåler – det samme som livet utsetter mennesker for.

Tiril Havdal er Trondhjems Kunstforenings Olavsfestkunstner 2024 med utstillingen «Sevje», som vises i perioden 18. juli – 11. august.

Bli nærmere kjent med kunstnerskapet til Tiril Havdal, kunstneren som mener at døden er en prosess som starter samtidig med livet. Og som ser skjønnheten bortenfor idealene.

Se fullstendig program for Trondhjems Kunstforening under Olavsfest her

SAMTALE: Makt, motmakt, avmakt og kunst

Trondhjems Kunstforening inviterer til en samtale om å leve kunstnerliv utenfor de tradisjonelle maktbastionene.

Skuespilleren/billedkunstneren Coby Omvlee og dukkespilleren/allmenpraktikeren Jaap den Hertog ga byens befolkning mulighet til å oppleve teater utenfor de store scenene da de kom til byen for førtifire år siden. I samarbeid med andre kunstnere bidro de til å utvide vårt kulturelle tilbud, gjerne gjennom forestillinger med samfunnsmessige brodd.

Valg av tema for Jaap den Hertogs forestillinger er preget av hans erfaringer med å leve tett på pasientenes eksistensielle spørsmål. Han spiller nå sin splitter nye forestilling, «Greetings from», som handler om flyktningebarna Hans og Grete og mye mer.

Cobys Omvlees billedkunstnerskap inkluderer også redesign, hvor hun finner bilder og gjenstander andre har forkastet, og gir dem nytt liv med hjelp av sin særegne prikketeknikk. Både barn, unge og voksne opplever stor glede over å prikke bruks- og prydgjenstander sammen med henne på hennes verkstedbord. Hennes nyeste forestilling er «Langligger», hvor hennes langvarige opphold på sykehuset etter en bilulykke har blitt til en forestilling som hun nå viser i mange land.

Bli kjent med Fusentastenes mangslungne kunstnerskap.

Se fullstending program for Trondhjems Kunstforening under Olavsfest her

WORKSHOP: Fotomakt i sosiale media

Fotomakt i sosiale media – workshop med Torstein O. Eriksen og August Grøstad i regi av Trondhjems Kunstforening.

De to nyutdannede fotografene hjelper deg til å fortelle dine historier i sosiale media, slik du ønsker å dele dem med andre.

Billetter kr. 150,- kjøpes her:

29.juli :https://tkf.hoopla.no/event/3474416151

31. juli: https://tkf.hoopla.no/event/4204285094

Se fullstendig program for Trondhjems Kunstforening under Olavsfest her

Maling i hagen for barn og unge

Trondhjems Kunstforening arrangerer maling i hagen bak TKF for barn og unge med kunsthistoriker Oda Pareliussen Austnes.

Elsker du følelsen av sommer? Blir du inspirert av å se lyset filtreres gjennom løvet på trærne?

Du er ikke alene – mange kunstnere har likt å ta med seg arbeidet ut og forsøkt å fange lyset og stemningen fra naturen. Trondhjems Kunstforening er så heldige at vi har en hage med store fine trær i, og vil invitere deg til å bli med inn blant lønnetrærne og male utendørs med oss i sommer!

Kunsthistoriker Oda Pareliussen Austnes setter opp et felles kunstprosjekt i hagen og inviterer barn og unge til å uttrykke seg kreativt med maling.

Vi skal male på et felles stort lerret ute i hagen, med vannfarger som flyter fritt. Etterpå skal Oda dele opp kunstverket og du kan ta med mesterverket ditt hjem!

Oppmøte kl. 12.45.

Anbefalt aldersgruppe 8-12 år. Vi starter kl. 13:00 og holder på i en time.

Vi har store t-skjorter som kan brukes utenpå klær, men anbefaler at man møter i klær som tåler eventuelt malingssøl av akrylmaling.

Billetter kr. 150,- kjøpes her:

29. juli: https://tkf.hoopla.no/event/4256698039

1. august: https://tkf.hoopla.no/event/3990121132

3. august: https://tkf.hoopla.no/event/2411167355

Se fullstendig program for Trondhjems Kunstforening under Olavsfest her

UTSTILLING: Tiril Havdal – «Sevje»

Vår nabo Trondhjems Kunstforening presenterer også i år et spennende program i festivaluka.

Trondhjems kunstforening har også i 2024 planlagt et utvalg av aktiviteter som vil foregå i sammenheng med Olavsfest, både for barn og voksne. De inviterer til samtaler med kunstnere, konserter, kunstopplevelser, barneaktiviteter og mye mer.

Trondhjems kunstforening er stolte over å samarbeide med Olavsfest igjen i 2024. Dette er et stort årlig event i byen vår, som bringer mye i form av forskjellige aktiviteter, samtaler, konserter og liv. Trondhjems kunstforening har også i år planlagt et utvalg av aktiviteter som vil foregå hos oss i sammenheng med festivalen, både for barn og voksne. De inviterer til blant annet samtaler med kunstnere, konserter, kunstopplevelser og barnaktiviteter. 

De ønsker også velkommen innom festivalutstillingen i 2. etasje. Årets festivalkunstner er Tiril Havdal med utstillingen Sevje. Havdal er inspirert av natur og skog, noe som også speiles i utstillingstittelen. Hun finner inspirasjon og ro ved å være i skog og natur, og omgi seg med naturens lyder, former, og lukter. Havdal viser både keramikk og kulltegninger, og arbeider med organiske former, og den umiddelbare impulsen av formgiving som ikke alltid lar seg styre eller planlegge. Sevje åpner den 18. juli og står til den 11. august. Mer informasjon om utstillingen finner du her!

Håvard Werkland og veien til Lyon – en unik matopplevelse i Herresalen

Opplev en historisk middag med en av Norges mest talentfulle kokker, Håvard Werkland, lørdag 3. august i den storslåtte Herresalen i Erkebispegården.

Werkland (bildet), som denne vinteren skal representere Norge i Bocuse d’Or i Lyon, som er verdensmesterskapet i kokkekunst, har satt sammen en utsøkt 4-retters meny spesielt for denne kvelden.

Dette eksklusive arrangementet er et samarbeid mellom Olavsfest, Britannia Hotel og Oi! Trøndersk Matfestival, og finner sted rett før konserten med Bigbang i Borggården. Gjestene kan derfor se frem til en kveld fylt med både kulinariske opplevelser og musikalsk underholdning.

Vi er stolt av å presentere denne middagen med Håvard Werkland som også er årets festivalprofil for matfestivalen. Bli med på en uforglemmelig aften og feire trøndersk matkultur på sitt aller beste.

Meny – Håvard Werkland Herresalen 3. august

«Smak av Trøndela
Erter & ost

**

«Kveite «ceviche»»
Agurk, stikkelsbær & aji amarillo 

**

«Kalveculotte»
Kål, løk & potet 
Kalvesjy m/madeira 

**

«Sommerminner»
Jordbær, mascarpone & havre 

Den store familiedagen

Det blir masse aktiviteter og god underholdningen når vi inviterer til stor, GRATIS familiedag i Borggården søndag 28. juli!

På åpningsdagen mellom klokken 12.00 og 17.00 blir det aktiviteter og underholdning for barn i alle aldre: Du får verksteder, musikk, NRK Super-show og urpremiere på årets BlimE-dans når Olavsfest inviterer til gratis familiedag.

PROGRAM FOR FAMILIEDAGEN:

Kl. 12-16: Verksteder
Kl. 14-16: Danseverksteder
Kl. 16-17: Sceneshow

LAG GAVER TIL BARN FRA HELE VERDEN

Fra klokken 12 fylles Borggården med en rekke verksteder. Her kan barna lage brev, tegninger og gaver – men ikke til seg selv. The Flying Seagulls vil dra rundt på området og samle inn det barna lager i en magisk koffert. Denne tar de med seg når de reiser rundt i verden for å underholde barn som lever i en vanskelig situasjon. Som rømmer fra krig, barn som er syke eller barn som lever i fattigdom og på barnehjem. De reiser til land som Tyrkia, Libanon, Hellas, Bulgaria, Jordan og Polen. De tar med seg sirkus, lek, musikk, magi og moro fordi de mener alle barn har rett til en fin barndom full av lek, latter og glede.

The Flying Seagulls tar med seg kofferten til andre barn rundt omkring i verden. Disse barna kan sende brev og tegninger tilbake, og Flying Seagulls kommer tilbake med en koffert full av kunstverk og brev til Olavsfest 2025!

LÆR DEG ÅRETS BLIME-DANS!

Verkstedene er åpne helt til klokken 16, men fra klokken 14 til 16 blir det også flere danseverksteder.

RAW Dance Studio kommer for å spre streetdance-glede til store og små. RAW Dance Studio er Trondheims første og Midt-Norges ledende danseskole innen streetdance, og underviser stiler som hiphop, locking og house. De jobber med å skape et fellesskap som oppmuntrer til kreativitet, individualitet og aksept gjennom dans.

Et danseverksted blir satt av til å lære seg årets BlimE-dans, dermed blir barna som kommer på familiedagen de aller første i hele Norge som får lære seg årets dans!

MUSIKK, HUMOR OG NRK SUPER-SHOW

Den siste timen av familiedagen, mellom kl. 16 og 17, blir det sceneshow!

Her får du møte klovnen Benno fra Flying Seagulls, mens NRK Super stiller med et helt eget show der du både får møte Fantorangen og bli med på urpremieren på årets BlimE-dans sammen med Ane Norum Kvistad!

Vi får også en morsom og energisk konsert med Igor, Måker og Marihøner! I bandets sentrum står Igor Dunderovic, artist, dramatiker og komiker fra Sarajevo og et kjent ansikt på norske scener. Han har gjestet NRK, TV2, P1, P2, P3, Norske Talenter, God Morgen Norge, God ettermiddag Norge, Eides Språksjov, dessuten konsertscener fra Finnmark til Montenegro, og har gitt ut mange musikkalbum, blant annet «På feil side av låven», spellemannsnominert for beste barneplate 2014.
Igor lover teatralsk balkanjazz, improvisasjon, skeive rytmer, raske temposkift, dramatiske overganger, barnlig glede og høy energi!

Velkommen til familiedag i Borggården, vi gleder oss til å se deg! ❤️🎈

NRK Superbussen

NRK Super har et eget show under familiedagen

Igor Dunderovic

The Flying Seagulls

UTSTILLING: Karen Bit Vejle – Poetry in Paper

Bakklandet Ramme & Kunst inviterer til et møte med verkene til den verdensledende dansk-norske papirkunstneren Karen Bit Vejle som i en årrekke bodde og arbeidet i Trondheim.

Velkommen til utstillingen «Poetry in Paper» hos Bakklandet Ramme & Kunst under Olavsfest!

Karen Bit Vejle er en verdensledende psaligraf og foregansperson innen «slow art». Kunstnerens uttrykksform, psaligrafi, betyr bokstavelig talt kunsten å tegne eller male med saks.

Hun åpnet sin første utstilling på Nodenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim i 2008, og på få år har kunsten hennes spredt seg over hele Skandinavia, resten av Europa, USA og Asia.

Bit Vejle skaper store bilder av luft og papir. Med saksen som eneste verktøy klipper hun historier inn i papiret. Det er en omtankens og kompromissløshetens kunst.

Adresse, Bakklandet Ramme & Kunst: Parkgården, St. Jørgensveita 11.

Program for utstillingsåpning 27. juli:

12.00: Bit Vejle forteller om sitt kunstnerskap og veien til verdensberømmelse

13.00 Ordfører Kent Ranum åpner utstillingen. Musikk ved Jon Pål Inderberg og Bjørn Alterhaug.

Utstillingen vises mellom 27. juli og 31. august.

Åge Aleksandersens våpenskjold

St. Olav (Stiklestadklippet)

UTSTILLINGSÅPNING: Karen Bit Vejle – Poetry in Paper

Bakklandet Ramme & Kunst inviterer til et møte med verkene til den verdensledende dansk-norske papirkunstneren Karen Bit Vejle som i en årrekke bodde og arbeidet i Trondheim.

Velkommen til utstillingen «Poetry in Paper» hos Bakklandet Ramme & Kunst under Olavsfest!

Karen Bit Vejle er en verdensledende psaligraf og foregansperson innen «slow art». Kunstnerens uttrykksform, psaligrafi, betyr bokstavelig talt kunsten å tegne eller male med saks.

Hun åpnet sin første utstilling på Nodenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim i 2008, og på få år har kunsten hennes spredt seg over hele Skandinavia, resten av Europa, USA og Asia.

Bit Vejle skaper store bilder av luft og papir. Med saksen som eneste verktøy klipper hun historier inn i papiret. Det er en omtankens og kompromissløshetens kunst.

Adresse, Bakklandet Ramme & Kunst: Parkgården, St. Jørgensveita 11.

Program for utstillingsåpning 27. juli:

12.00: Bit Vejle forteller om sitt kunstnerskap og veien til verdensberømmelse

13.00 Ordfører Kent Ranum åpner utstillingen. Musikk ved Jon Pål Inderberg og Bjørn Alterhaug.

Utstillingen vises mellom 27. juli og 31. august.

Åge Aleksandersens våpenskjold

St. Olav (Stiklestadklippet)

OLAVSKINO: Den siste reisen – tilbake til Rivieraen

Regissør: Filip Hammar og Fredrik Wingingsson
År: 2024

Når Lars Hammar går av med pensjon etter 40 år som fransklærer, ser han frem til en herlig tid fylt med reiser, vin og opplevelser med kona Tiina. Virkeligheten blir imidlertid en annen – Lars faller inn i passivitet, til stor frustrasjon for Tiina og sønnen Filip.

Da får Filip en strålende idé – å ta med sin gamle far til Frankrike for å gjenoppleve stedene som har betydd mest for ham. Ved å gjenskape familiens gamle bilferier håper han å vekke farens livsgnist. Med hjelp fra sin beste venn Fredrik, en stor dose optimisme og kreativitet, samt en gammel, oransje Renault 4, kan eventyret begynne!

La deg inspirere av DEN SISTE REISEN – en livsglad og rørende film, elsket av både kritikere og publikum.

DEN SISTE REISEN vises også fredag 2. august kl. 16.00

Olavskino er et samarbeid mellom Olavsfest, Kosmorama Internasjonale Filmfestival og Trondheim kino.

OLAVSKINO: Den siste reisen – tilbake til Rivieraen (førpremiere)

Regissør: Filip Hammar og Fredrik Wingingsson
År: 2024

Når Lars Hammar går av med pensjon etter 40 år som fransklærer, ser han frem til en herlig tid fylt med reiser, vin og opplevelser med kona Tiina. Virkeligheten blir imidlertid en annen – Lars faller inn i passivitet, til stor frustrasjon for Tiina og sønnen Filip.

Da får Filip en strålende idé – å ta med sin gamle far til Frankrike for å gjenoppleve stedene som har betydd mest for ham. Ved å gjenskape familiens gamle bilferier håper han å vekke farens livsgnist. Med hjelp fra sin beste venn Fredrik, en stor dose optimisme og kreativitet, samt en gammel, oransje Renault 4, kan eventyret begynne!

La deg inspirere av DEN SISTE REISEN – en livsglad og rørende film, elsket av både kritikere og publikum.

Intro ved Kinodirektør Arild Kalkvik

DEN SISTE REISEN – TILBAKE TIL RIVIERAEN vises også lørdag 3. august kl. 16:00

Olavskino er et samarbeid mellom Olavsfest, Kosmorama Internasjonale Filmfestival og Trondheim kino.

OLAVSKINO: No Other Land

Regissør: Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham, Rachel Szor
År: 2024

Siden barndommen har Basel Adra, en ung palestinsk aktivist, kjempet mot tvangsutkastelsen av befolkningen i byen Masafer Yatta på Vestbredden. Gradvis ødelegger de israelske okkupasjonsstyrkene hjem, tvinger beboerne til å forlate området, og etterlater det til israelske bosettere, som har tette bånd til det israelske militæret. Basel allierer seg med journalisten Yuval, og sammen dokumenterer de overgrepene som stiller palestinerne overfor et umulig dilemma; de kan enten bli og leve under uverdige forhold, eller gi opp og forlate sine hjem.

No Other Land forteller på en kraftfull måte om palestinsk aktivisme og understreker hvordan aktivisme går i arv fra generasjon til generasjon gjennom fokuset på Basels historie.

NO OTHER LAND vises også torsdag 1. august kl. 16.00

Olavskino er et samarbeid mellom Olavsfest, Kosmorama Internasjonale Filmfestival og Trondheim kino.

OLAVSKINO: No Other Land (førpremiere)

Regissør: Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham, Rachel Szor
År: 2024

Siden barndommen har Basel Adra, en ung palestinsk aktivist, kjempet mot tvangsutkastelsen av befolkningen i byen Masafer Yatta på Vestbredden. Gradvis ødelegger de israelske okkupasjonsstyrkene hjem, tvinger beboerne til å forlate området, og etterlater det til israelske bosettere, som har tette bånd til det israelske militæret. Basel allierer seg med journalisten Yuval, og sammen dokumenterer de overgrepene som stiller palestinerne overfor et umulig dilemma; de kan enten bli og leve under uverdige forhold, eller gi opp og forlate sine hjem.

No Other Land forteller på en kraftfull måte om palestinsk aktivisme og understreker hvordan aktivisme går i arv fra generasjon til generasjon gjennom fokuset på Basels historie.

Intro ved kinodirektør Arild Kalkvik og gjest.

NO OTHER LAND vises også fredag 2. august kl. 16.15

Olavskino er et samarbeid mellom Olavsfest, Kosmorama Internasjonale Filmfestival og Trondheim kino.

OLAVSKINO: Motstandskamp i Trøndelag

Denne dokumentarfilmen følger ni unge Trondhjemmere, med Odd Sørli som leder, fra den 9. april 1940 til den 8. mai 1945. De bygget opp en hemmelig militær motstandsorganisasjon som drev med etterretning, våpensmugling og våpenopplæring i Trøndelag – hele tiden med trusselen fra Gestapo og Rinnanbanden hengende over hodet. På slutten av krigen deltok de aktivt i sabotasjeaksjoner mot Dovrebanen, Rørosbanen og Nordlandsbanen.

I tillegg til å fortelle en viktig historie fra andre verdenskrig er det lagt vekt på å vise krigens mørke sider – opprullinger, mishandling, tap av liv, angst og store personlige kostnader – og hvordan dette påvirket deres liv etter krigen.

MOSTANDSKAMP I TRØNDELAG vises også onsdag 31. juli kl. 16:00

Olavskino er et samarbeid mellom Olavsfest, Kosmorama Internasjonale Filmfestival og Trondheim kino.

OLAVSKINO: Motstandskamp i Trøndelag (førpremiere)

Denne dokumentarfilmen følger ni unge Trondhjemmere, med Odd Sørli som leder, fra den 9. april 1940 til den 8. mai 1945. De bygget opp en hemmelig militær motstandsorganisasjon som drev med etterretning, våpensmugling og våpenopplæring i Trøndelag – hele tiden med trusselen fra Gestapo og Rinnanbanden hengende over hodet. På slutten av krigen deltok de aktivt i sabotasjeaksjoner mot Dovrebanen, Rørosbanen og Nordlandsbanen.

I tillegg til å fortelle en viktig historie fra andre verdenskrig er det lagt vekt på å vise krigens mørke sider – opprullinger, mishandling, tap av liv, angst og store personlige kostnader – og hvordan dette påvirket deres liv etter krigen.

Intro ved kinodirektør Arild Kalkvik

MOSTANDSKAMP I TRØNDELAG vises også torsdag 1. august kl. 16:15

Olavskino er et samarbeid mellom Olavsfest, Kosmorama Internasjonale Filmfestival og Trondheim kino.

OLAVSKINO: Straff

Regissør: Øystein Mamen
År: 2024

Denne dokumentarfilmen regissert av Øystein Mamen og produsert av Ingvil Giske forteller historien om en gruppe menn i Halden fengsel.
I Halden fengsel sitter 250 menn inne, mange med lange dommer i den øvre enden av straffeskalaen som mord, store narkotikasaker og vold. En gang i året får noen av dem delta på noe unikt. De lever som munker i tre uker i en avdeling av fengselet som er blitt gjort om til et kloster. Hva skjer når mennene frivillig underkaster seg strengere regler enn fengselet pålegger dem?

STRAFF vises også tirsdag 30. juli kl. 16.00.

Olavskino er et samarbeid mellom Olavsfest, Kosmorama Internasjonale Filmfestival og Trondheim kino.

OLAVSKINO: Straff (førpremiere)

Regissør: Øystein Mamen
År: 2024

Denne dokumentarfilmen regissert av Øystein Mamen og produsert av Ingvil Giske forteller historien om en gruppe menn i Halden fengsel.
I Halden fengsel sitter 250 menn inne, mange med lange dommer i den øvre enden av straffeskalaen som mord, store narkotikasaker og vold. En gang i året får noen av dem delta på noe unikt. De lever som munker i tre uker i en avdeling av fengselet som er blitt gjort om til et kloster. Hva skjer når mennene frivillig underkaster seg strengere regler enn fengselet pålegger dem?

Intro ved regissør Øystein Mamen og produsent Ingvil Giske. Etter visningen blir det en samtale med noen av de medvirkende i filmen.

STRAFF vises også onsdag 31. juli kl. 16.15

Olavskino er et samarbeid mellom Olavsfest, Kosmorama Internasjonale Filmfestival og Trondheim kino.

OLAVSKINO: The New Boy

Regissør: Warwick Thornton
År: 2023

I et avsidesliggende kloster i 1940-tallets Australia, drives et hjem for foreldreløse aboriginske barn av nonnen søster Eileen (Cate Blanchett). En ny gutt står igjen midt på natten – en gutt (Aswan Reid) som ser ut til å ha spesielle krefter. Når klosteret mottar en dyrebar relikvie av Kristus på korset, møter den nye gutten Jesus for første gang og blir trollbundet. Men guttens aboriginske åndelige liv står i kontrast til misjonens kristendom og hans mystiske krefter blir en trussel. Søster Eileen står overfor et valg mellom tradisjonene i troen og sannheten som er legemliggjort i gutten. Hvem er denne foreldreløse og drømmende gutten?

THE NEW BOY vises også mandag 29. juli kl. 16.00

Olavskino er et samarbeid mellom Olavsfest, Kosmorama Internasjonale Filmfestival og Trondheim kino.

OLAVSKINO: The New Boy

Regissør: Warwick Thornton
År: 2023

I et avsidesliggende kloster i 1940-tallets Australia, drives et hjem for foreldreløse aboriginske barn av nonnen søster Eileen (Cate Blanchett). En ny gutt står igjen midt på natten – en gutt (Aswan Reid) som ser ut til å ha spesielle krefter. Når klosteret mottar en dyrebar relikvie av Kristus på korset, møter den nye gutten Jesus for første gang og blir trollbundet. Men guttens aboriginske åndelige liv står i kontrast til misjonens kristendom og hans mystiske krefter blir en trussel. Søster Eileen står overfor et valg mellom tradisjonene i troen og sannheten som er legemliggjort i gutten. Hvem er denne foreldreløse og drømmende gutten?

Intro ved Arild Kalkvik, direktør Trondheim kino og styreleder i OIavsfest.

THE NEW BOY vises også tirsdag 30. juli kl. 16.15

Olavskino er et samarbeid mellom Olavsfest, Kosmorama Internasjonale Filmfestival og Trondheim kino.

Moddi på Terna

I 2021 fikk artisten Moddi et svært uvanlig oppdrag. Olavsfest inviterte ham til å gå pilegrim fra Oslo til Nidarosdomen, det vil si 643 kilometer i løpet av 37 dager.

Underveis skrev han en rekke nye sanger, og framførte disse for første gang i Nidarosdomen under Olavsfest 2021. For kort tid siden ga han ut sangene på albumet «Vandreviser». Nå kan du høre Moddi i en unik konsert på Terna Brygge på Sula.

Gratis inngang!

Moddi har gitt oss udødelige sanger som «House by the Sea»,»Togsang» og sin fortryllende versjon av «Nordnorsk julesalme». Han har vunnet Spellemann to ganger, solgt ut Operaen, mottatt den høythengende Prøysenprisen og turnert verden rundtmed konseptalbumet «Unsongs».

Kriminell byvandring

Et hus, en gate og en park rommer mange historier om det beste og det verste i mennesket. Trondheim er to byer: På oversiden har politikere, politi og bedriftslederne makten, men på undersiden er det de kriminelle som rår.

Omvisere: Byhistoriker Terje Bratberg og økonomiekspert og ekskriminell Arman Vestad (bildet)

Gjennom Trondheim har det alltid rent mye penger. Det har alltid vært fattigfolk og forbrytere, og på denne byvandringen får du historien om dem som falt utenfor samfunnet, tok snarveier og brøt alle regler.

Byhistoriker Terje Bratberg forteller om Nerbyns mange mørke sider, med bondefangere, ransmenn og mannlige enkejegere som spesialiserte seg på kvinner som hadde arvet mye penger, mens eks-kriminell Arman Vestad forteller om det ville livet på 90-tallet når hvitt pulver fløt fritt på byens utesteder og de kriminelle forretningsideene fikk blomstre.

Men før eller senere tar festen slutt. Selv mesterkriminelle må gi tapt for politiet, avhengighet eller samvittigheten sin. Hvordan skal de komme seg ut av underverdenen og inn i varmen?

Svaret kan være overraskende: – Vi må ta i bruk de kriminelle ferdighetene også, sier Arman helt til slutt, og forklarer hvorfor. Men det må du være med på byvandringen for å få vite…

Kriminell byvandring finner sted fire ganger under Olavsfest. Trykk på ønsket tidspunkt for å kjøpe billetter:

29. juli kl. 16.00
29. juli kl. 18.00
31. juli kl. 16.00
31. jul kl. 18.00

Oppmøte ved Bønnekorset på Ytre Kongsgård.

Vi snakkes på Terna – Makt og rett

Olavsfest besøkte for første gang i fjor øya Sula i Frøya kommune. I år kommer vi tilbake med Harald Stanghelle, som leder samtalen «Vi snakkes på Terna – Makt og rett». Artisten Moddi kommer også, han spiller en konsert med sanger han skrev under sin pilegrimsvandring fra Oslo til Olavsfest 2021.

Grensen mellom makt og rett forandres av skiftende tider. Hvor går grensen i vår egen tid? Hvordan oppfatter minoritetene dagens maktøvelse? Eller hva med miljøkampens krav om å utøve rett overfor fremtidens generasjoner?

I år feirer vi Landslovens 750 år og tusenårsjubileet for Kristenretten på Moster feires. Verdiseilasen som besøker Sula 25. juli, tar også tak i disse temaene.

Dette er noe av det som vil bli berørt i samtalen som ledes av en av Norges mest profilerte kommentatorer, Harald Stanghelle i «Vi snakkes på Terna».

Gratis inngang.

DELTAKERE:

Harald Stanghelle, redaktør, kommentator, forfatter og styremedlem i Olavsfest
Jørn Øyrehagen Sunde, professor i rettshistorie, ekspert og suveren formidler
Kristin Furunes Strømskag, profilert ordfører i Frøya kommune
Steinar Larsen, direktør Olavsfest


Kl. 15.30: Filmpremiere på Terna med Mari Nilsen Neira – «Da Little Amal kom til Sula»
Kl. 16:00: Samtalen starter
Kl. 17.15: Konsert med Moddi

Terna Brygge, Sula

Samkome

Med SAMKOME ønsker vi å møtes utenfor Vår Frue kirke og dele et ritual av ulikhet og å holde hverandres sorg. Afghanske, palestinske, bosniske, norske og jødiske stemmer og melodier skaper en vev gjennom denne samlingen. 

Mia Habib er en Oslo-basert danser og koreograf og med Mia Habib Productions engasjerer hun seg i og tilrettelegger laboratorier og forskning med en rekke spesialister, inkludert kunstnere, forskere, politiske aktivister og andre. 

I den norske offentligheten har hun engasjert seg rundt temaer om kunstnerisk frihet og rasisme knyttet til det frie scenekunstfeltet. I tillegg er hun en av grunnleggerne av gruppen Jødiske stemmer for rettferdig fred, et nettverk av jøder og mennesker med jødiske røtter i Norge som står i solidaritet med Palestina. Hun vil også delta på Vestfrontmøtet «Makt i krig og konflikt» tirsdag 30. juli.

LES INTERVJU MED MIA HABIB HER

Hvordan sørge,
hvordan bevege seg gjennom fortvilelse, 
hvordan holde oss selv og hverandre.
Hvordan romme andres smerte.

Samkome er et forsøk. I umulige situasjoner. I rom som allerede har falt sammen. Det finnes ingen annen vei enn å prøve. Sammen. Dette er et forsøk for i dag. Et forsøk på å sørge. Sang, poesi og ild beveger oss gjennom dette sammen – venner og fremmede.

Hvordan fortsette å leve, 
hvordan være vertskap for det som føles umulig, 
hvordan åpne for et mykt møte. 
Hvordan reparere.

We are, at present, swimming in a sea of grief. That sea includes death, but it is also so much larger, encircling all sorts of sorrows. In a better world, many of these disappearances would be avoidable, even unimaginable. For now, given the loss-filled waters we inhabit, how to better navigate through them, and without drowning? How to shift course, veering closer to a more humane self and society?” 

Excerpt From Rebellious Mourning, Cindy Milstein


Fasilitert av Mia Habib Productions med gjester.

Kunstnerisk leder og konsept: Mia Habib i samarbeid med Ariel Efraim Ashbel

Leder for musikalsk prosess: Siri Gjære

Med: Zaineb Abdulsatar, Zryan Farman Amin, Ariel Efraim Ashbel, Kathy Barolsky, Siri Gjære, Mia Habib, Azra Halilovic, Shams Jabari, Ishan Momand, Beate Esthersdatter Myrvold

Produsenter: Ida Frømyr Borgen, Nicolai Lopez

Samprodusert av: DansiT, Rosendal Teater, Olavsfest, CODA Oslo International Dance Festival, Dansens Hus Oslo, Embassy of Movement

I samarbeid med Flerkulturelt informasjons- og dialogsenter, Trondheim.

Støttet av Kulturrådet

Samkome ble tildelt en Big Pulse Dance Alliance Development Support Grant, medfinansiert av Creative Europe-programmet i EU.

Foto: Aimé Dabbadie

FADER VÅR

FADER VÅR

FADER VÅR

FADER VÅR

UTSTILLING: Mennesker har makt!

Utstillingen viser fotografier av mennesker som engasjerer seg for det de tror på og sammen bruker makten demokratiet i Norge gir. 

I bildene får vi se et mangfold av mennesker i organisasjoner som ønsker å endre samfunnet til noe bedre for flere, og som ved å gå sammen kjemper mot fattigdom og sosial ekskludering. 

Utstillingen står utenfor Vår Frue kirke fra 28.08 til 13.09.

 “Vi vil utgjøre en forskjell, tilføre samfunnet noe av verdi” (sitat Batteri-gjest) 

 “Åpenhet og kunnskap om egen situasjon, gir makt” (sitat Batteri-gjest) 

 Organisasjonene på bildene er alle tilknyttet Batteriet Midt-Norge som er et av fem Batterier i Norge. Batteriene er ressurssenter for frivillige organisasjoner som jobber mot fattigdom og sosial ekskludering, som er tiltak i Stiftelsen Kirkens Bymisjon. Batteriene ble opprettet som en del av fattigdomsløftet til Bondevik 2 regjerningen for 20 år siden.  

Arbeidet til Batteriene er å gi alle tilgang til sine rettigheter, retten til å bli hørt, ta demokratiet i bruk for å endre sine livsbetingelser gjennom organisering, egenkraftmobilisering, nettverksbygging og tilgang til beslutningstakere. 

Fotograf Ingunn Moen har i flere måneder fulgt organisasjoner og deres virke, og med sin linse har hun fanget øyeblikk av makt og fellesskap. Kom og se en utstilling som ønsker å løfte mennesker som bruker sine ressurser på noe større enn seg selv og som bruker sin makt til å endre sitt eget og andres liv.   

Utstillingen vil stå fra 28.08 til 13.09, og er gratis. 

Åpning av Olavsfest 2024

Bli med på frokost på Lian,vandring og åpning av Olavsfest 2024!

Åpningen av årets Olavsfest finner sted på Vestfrontplassen 28. juli kl. 13. Men før det ønsker vi alle velkommen til frokost på Lian og vandring ned til Nidarosdomen.

– Målet mitt i år som i fjor er at vi blir 1030 mennesker som får servert gratis frokost på Lian før vi går de siste kilometerne av pilegrimsleden ned til Nidarosdomen og åpningen av Olavsfest 2024, sier direktør Steinar Larsen.

1030 er nemlig året Olav Haraldsson falt i slaget på Stiklestad, noe som markeres gjennom et storstilt nasjonaljubileum i 2030.

Det settes opp gratis trikk fra St. Olavs gate i Trondheim sentrum til Lian kl. 08.00 og 08.30. 

Ettersom det er søndag og få busser som går tidlig på morgenen, går det fint å sette igjen bil på Lian, for så å ta trikken opp igjen fra byen senere på dagen.

HUSK VANNFLASKE!


På Lian blir det gratis frokost til alle fra kl. 08.30, i samarbeid med Nasjonalt pilegrimssenter og Streif Bakeri & Cafe.

På Lian vil vi også få en markering av Kystpilegrimsleia og «Verdiseilas 2024», som ankommer Trondheim i forbindelse med Olavsfest. Under frokosten får vi også møte ungdommer som har deltatt på seilasen.

Kl. 10.00 starter vi den drøyt sju kilometer lange vandringen ned mot sentrum og Nidarosdomen. Vi oppfordrer barn og voksne i alle aldre til å være med oss på denne hyggelige starten på årets Olavsfest.

Klokken 13.00 er det offisielt åpningsarrangement på Vestfrontplassen, hvor vi får en smakebit på hva vi kan vente oss på åpningskonserten i Nidarosdomen samme kveld kl. 19.

Under åpningsarrangementet har vi et prøveprosjekt med skrivetolk. Les mer om prosjektet HER.

Like etter åpningsarrangementet, slår vi opp portene til Borggården og årets «Familiedag i Borggården». Arrangementet er gratis.

Olavsfest 2024 er da i gang og det går slag i slag en hel uke i strekk.

Velkommen til frokost, vandring og åpning av Olavsfest 2024! ❤✨

Familiemesse

Pilegrimsmesse

Middagsbønn

Pilegrimsmesse

Middagsbønn

Pilegrimsmesse

Middagsmesse

Pilegrimsmesse

Middagsbønn

Drop-in-dåp

Kompletorium

Katolsk messe

Olsokhøymesse

Våkenatt

Samtale: Gir makt rett?

Grensen mellom makt og rett forandres av skiftende tider. Hvor går grensen i vår egen tid? Hvordan oppfatter minoritetene dagens maktutøvelse? Eller hva med miljøkampens krav om å utøve rett overfor fremtidens generasjoner?

Dette er noen av temaene som vil bli berørt i denne samtalen som ledes av Harald Stanghelle (bildet) i Vår Frue kirke.

DELTAKERE:

Harald Stanghelle, redaktør, kommentator og forfatter
Biskop Herborg Finnset
Jørn Øyrehagen Sunde, professor i rettshistorie
Elle Márgget Nystad, jusstudent UiT og leder for NSR Nuorat /Norske Samers Riksforbunds ungdomsforbund. Kåret til Årets ledestjerne 2023 av Dagens Næringsliv for sin rolle i Fosenaksjonen.


Moddi
bidrar med sanger han skrev under sin pilegrimsvandring fra Oslo til Nidarosdomen i forbindelse med Olavsfest 2021.

Arrangementet er gratis.

Samtalen er et samarbeid mellom Olavsfest, Nidaros bispedømme, Justismuseet, Nidaros domkirkes sokn og Nasjonaljubileet 2030.

Da kongen ble krona, står det i Landsloven, skulle bøndene sverge til kongen. I eden het det:

«Norges konge er like pliktig å gjøre rett mot dem som er hjemme, som mot dem som er på tinget hos ham (…) Alle vet også at kongen er like forpliktet til å gjøre rett mot det barnet som blir født den siste vinteren i kongens leveår, som mot de som sverget ed for ham på det første tinget. (Landsloven II-11),

Kongen skulle altså ikke bare ivareta de som sto ham nærmest og kunne påvirke ham og politikken, men også de som ikke hadde makt til å kunne komme så nær kongen – eller ikke kunne komme nær kongen fordi de enda ikke var født. Dette å «gjøre rett» også for fremtidige generasjoner er en sentral drivkraft i miljøkampen. Blant annet Fosendommen, nasjonale klimasøksmål, og klimasøksmål i Den Europeiske menneskerettighetsdomstolen, gjør dette til verdispørsmål som bokstavelig talt er oppe til doms.

Verdier i lovverket er en del av Nasjonaljubileet 2030 – NORGE I TUSEN ÅR. Hvert år i jubileumsperioden arrangeres en «tematisk stafett» hvor hvert enkelt år har en overbyggende tematikk, og ulike aktører bidrar med lokale og nasjonale arrangement. 2024 er et år med viktige rettshistoriske jubileer hvor Landslovens 750 år og tusenårsjubileet for Kristenretten på Moster feires.


UTSTILLING: Nye dører til Nidarosdomen

Hvordan hadde Nidarosdomens ikoniske fasade sett ut med røde, blå eller grønne dører? Eller med dører i glass eller metall? Nidarosdomens kjente fasade, Vestfronten, skal få nye dører. I sommer kan publikum besøke en utendørs utstilling med 11 ulike forslag til nye dører og gjøre seg opp egne meninger om hvilke dører som bør få pryde nasjonalhelligdommen.

28. juni åpner en utendørs utstilling på Vestfrontplassen foran Nidarosdomen. Her skal 11 ulike forslag til nye dører til Nidarosdomen presenteres. 11 ulike kunstnere og kunstnergrupper står bak forslagene, som utgjør et bredt spekter i stil, form og materialer.

De nåværende dørene i portalene på domkirkens vestfront er fra 1930. De ble laget som en midlertidig løsning i forbindelse med 900 års markeringen for Olav den helliges død. Konstruksjonen er enkel og skulle bare dekke behovet for en kortere periode inntil skipet var ferdig. De midlertidige dørene har blitt stående i nesten 100 år.

I fjor inviterte Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider til en kunstnerisk konkurranse og hele 95 kunstnere meldte sin interesse. En jury valgte ut 11 kunstnere og kunstnergrupper til å utvikle ideer til utforming av de nye dørene. De 11 utvalgte har levert inn sine forslag, som nå stilles ut på plassen foran Nidarosdomens vestfront i sommer. I august vil juryen velge ut tre av forslagene til videreutvikling, hvor kunstnerne skal samarbeide tett med håndverkerne i Bygghytta ved Nidarosdomen. Vinnerforslaget vil utpekes i januar 2025.

Utstillingen vil bli stående til midten av august.

Foto: Elisa Kartum

TRO, TVIL OG MAKT

Samtale med biskop i Stavanger bispedømme, Anne Lise Ådnøy.

Den norske kirke har et rikholdig program med samtaler og musikk i Kirkehagen ved Waisenhuset også i år.

 SE FULLSTENDIG PROGRAM FOR KIRKEHAGEN HER

Adressa-samtalen: De som avslører makta – og de som må svare

I samarbeid med Adresseavisen inviterer vi til Adressa-samtalen på Vestfrontplassen. Her inviterer Adresseavisen nye stemmer og kjente profiler til å diskutere samfunnsaktuelle tema. Samtalene ledes av Siv Sandvik (bildet), politisk redaktør i Adresseavisen.

Lørdag 3. august:

DE SOM AVSLØRER MAKTA. Og de som må svare. 

Bjørn Olav Jahr, prisbelønt journalist for arbeidet med Baneheia og Tengs-sakene, og en av Norges største finansskandaler.

Adresseavisens Lajla Ellingsen har avslørt maktmisbruk i Trøndelag i over 20 år. 

Du møter også makta i Trondheim: Hvordan forholder ny byrådsleder Kristian Dahlberg Hauge (H) og ordfører Kent Ranum (H) seg til maktkritisk journalistikk?

Gratis! Se hele programmet her: Adresseavisens debatter og samtaler – adressa.no

Sendes også direkte på adressa.no.

Adressa-samtalen: Makt og avmakt. Verden på bristepunktet

I samarbeid med Adresseavisen inviterer vi til Adressa-samtalen på Vestfrontplassen. Her inviterer Adresseavisen nye stemmer og kjente profiler til å diskutere samfunnsaktuelle tema. Samtalene ledes av Siv Sandvik (bildet), politisk redaktør i Adresseavisen.

Fredag 2. august:

MAKT OG AVMAKT. Verden på bristepunktet.

Krigene i Midtøsten og Ukraina, og et skjebnesvangert valg i USA.

Når kjenner Norges mektigste mann, statsminister Jonas Gahr Støre, på avmakt?

Forfatter, journalist og hjelpearbeider Ayesha Wolasmal var i Kabul da Taliban tok over makten. Hvorfor velger hun å reise tilbake?

Folkerettsekspert Cecilie Hellestveit mener den som setter rettferdighet over fred, aldri har opplevd krig.

Student og poet Rawan Jouhar har mistet familiemedlemmer i Gaza. Hun spør: Hvor er sinnet nå?

Gratis! Se hele programmet her: Adresseavisens debatter og samtaler – adressa.no

Sendes også direkte på adressa.no.

Frokost og pilegrimsvandring fra Lian

Bli en av 1030 som spiser frokost på Lian og vandrer til åpningen av Olavsfest 2024!

– Målet mitt i år som i fjor er at vi blir 1030 mennesker som får servert gratis frokost på Lian før vi går de siste kilometerne av pilegrimsleden ned til Nidarosdomen og åpningen av Olavsfest 2024, sier direktør Steinar Larsen.

1030 er nemlig året Olav Haraldsson falt i slaget på Stiklestad, noe som markeres gjennom et storstilt nasjonaljubileum i 2030.

Det settes opp gratis trikk fra St. Olavs gate i Trondheim sentrum til Lian kl. 08.00 og 08.30. 

Ettersom det er søndag og få busser som går tidlig på morgenen, går det fint å sette igjen bil på Lian, for så å ta trikken opp igjen fra byen senere på dagen.

HUSK VANNFLASKE!


På Lian blir det gratis frokost til alle fra kl. 08.30, i samarbeid med Nasjonalt pilegrimssenter og Streif Bakeri & Cafe.

På Lian vil vi også få en markering av Kystpilegrimsleia og «Verdiseilas 2024», som ankommer Trondheim i forbindelse med Olavsfest. Under frokosten får vi også møte ungdommer som har deltatt på denne.

Kl. 10.00 starter vi den drøyt sju kilometer lange vandringen ned mot sentrum og Nidarosdomen. Vi oppfordrer barn og voksne i alle aldre til å være med oss på denne hyggelige starten på årets Olavsfest.

Klokken 13.00 er det offisielt åpningsarrangement på Vestfrontplassen, hvor vi får en smakebit på hva vi kan vente oss på åpningskonserten i Nidarosdomen samme kveld kl. 19.

Like etter åpningsarrangementet, slår vi opp portene til Borggården og årets «Familiedag i Borggården». Arrangementet er gratis.

Olavsfest 2024 er da i gang og det går slag i slag en hel uke i strekk.

Velkommen til frokost, vandring og åpning av Olavsfest 2024! ❤✨

Kompass (fredag)

NRK P2-programmet «Kompass» utforsker livssyn, verdier og etikk som vi navigerer etter i samfunnet. Programleder Pål Plassen inviterer kunnskapsrike og engasjerte gjester til samtale og undring året rundt, og under Olavsfest sendes «Kompass» direkte fra scenen foran Nidarosdomen mandag til fredag.

DAGENS TEMA: Hvordan være en god gamling? Er det innafor å slappe av i gyngestolen, eller bør man være samfunnsnyttig til «the bitter end»?


Flere detaljer kommer.

Kompass (torsdag)

NRK P2-programmet «Kompass» utforsker livssyn, verdier og etikk som vi navigerer etter i samfunnet. Programleder Pål Plassen inviterer kunnskapsrike og engasjerte gjester til samtale og undring året rundt, og under Olavsfest sendes «Kompass» direkte fra scenen foran Nidarosdomen mandag til fredag.

DAGENS TEMA: Tor, Odin og Loke har blitt trendy i populærkulturen. Hva er det med de gamle gudene som fenger?

Flere detaljer kommer.

Kompass (onsdag)

NRK P2-programmet «Kompass» utforsker livssyn, verdier og etikk som vi navigerer etter i samfunnet. Programleder Pål Plassen inviterer kunnskapsrike og engasjerte gjester til samtale og undring året rundt, og under Olavsfest sendes «Kompass» direkte fra scenen foran Nidarosdomen mandag til fredag.

DAGENS TEMA: Kan vi se spor av de olympiske idealene i dagens leker? Er utøverne gode forbilder for oss andre, slik de var ment å være?

Flere detaljer kommer.

KOMPASS (tirsdag)

NRK P2-programmet «Kompass» utforsker livssyn, verdier og etikk som vi navigerer etter i samfunnet. Programleder Pål Plassen inviterer kunnskapsrike og engasjerte gjester til samtale og undring året rundt, og under Olavsfest sendes «Kompass» direkte fra scenen foran Nidarosdomen mandag til fredag.

DAGENS TEMA: Før var det kirka som holdt oss i nakkeskinnet – og la føringer for den allmenne moralen. Kan lovverket fylle gudenes plass, eller trenger vi en høyere instans?

Flere detaljer kommer.

Olavsmarkedet 2024

Møt både organisasjoner og utstillere på sommerens Olavsmarked!

Olavsmarkedet arrangeres i området rundt Nidarosdomen under hele festivalperioden 28. juli til 3. august.

ÅPNINGSTIDER:

10.00–18.00 (håndverksmarkedet) og 11.00-17.00 (organisasjonsmarkedet)

I århundrer har pilegrimer kommet til Trondheim/Nidaros. Omkring pilegrimsmålet, katedralen, har de kunnet besøke salgsboder og kjøpe håndverksvarer av høy kvalitet. Olavsfest tar vare på denne tradisjonen og skal under festivalen fylle området med markedsboder og telt, kultur og aktiviteter.

ORGANISASJONER OG UTSTILLERE

Årets Olavsmarked vil være et todelt marked:

Organisasjonsmarkedet Ytre Kongsgård vil være navet for debatt og meningsutveksling under festivalen. Her vil publikum kunne møte ideelle organisasjoner, slå av en prat, lære noe nytt, utveksle meninger og ideer.

I Domkirkeparken finner du et bredt utvalg kvalitetsprodukter og aktiviteter, håndverk, litteratur, kunst, delikatesser, planter, matprodukter og mye mer.

Velkommen til Olavsmarkedet 2024, et hyggelig og spennende sted for hele familien! 

Årets utstillere

Håndverksmarkedet

Franz Klammer Keramikkverksted (Franziska Willuhn)

Franz Klammer Keramikkverksted finner du på Munkaunet i Trondheim. Her kan du komme på kurs i modellering og dreiing, og blir du hekta kan du bli med på åpent verksted.
Du kan også male din egen kopp! Meld deg på her!

Ren Fryd (Nina Westgård)

Ren Fryd har holdt på siden 2001 med småskala produksjon av såper, hår- og hudprodukter, med fokus på naturlige ingredienser. Naturlig velvære for kropp og sjel – med urter og eteriske oljer.

Velure (Torild Finsrud Velure)

Kommer med eget design og selvtovede hatter og sjal. Har over 35 års erfaring.

ERT Keramikk (Elin Rødal Thingsnes)
Art&Glass (Elena Leth-Olsen)

Vi er to håndverkere bosatt i Trondheim. Elin jobber i hovedsak med steingods skulpturer og endel store unika krukker og fat. Elena Leth-Olsen arbeider i hovedsak mer glassfusing, men også endel med maleri.

Beli Naturprodukter (Berit Tangstad)

Vi er i naturen og plukker planter og urter basert på gammel, norsk tradisjon.Vi lager såper,shampo. krem, salve, oljer, drops uten kunstig tilsetning. Vi bruker einer, brennesle, røsslyng mm.Vi har også egenproduserte gaveartikler. I tillegg støtter vi en kvinnegruppe fra Himalaya/Nepal. De lager garn og vevde produkter av brennesle. Dette gjør vi også fordi det er en gammel norsk tradisjon som nærmest har dødd ut i Norge.

Ocarina (Arpad Takacs)

Ocarinaer og leirfløyter i ulike former, ulik stemming og farger.

Gebo smykker (Eli Næss)

Sølvsmykker, vikingstrikking, vikingsmykker, heklede smykker, lærarbeid som for eksempel vesker og belter med mer.

Vevstua (Anne Merli)

Vevstua ble etablert i 1983. Den første tiden var det håndproduksjon kombinert med eget utsalg. I 1997 ble det investert i industrielt utstyr. Kvalitet har alltid stått i høysetet, og det brukes bare de beste naturlige råvarer – ull, lin og bomull.

Natur Alpakka (Hanne Matos)

Vi er en familiebedrift som holder til i Meråker. Moises kommer fra Peru og da han kom til Norge i 2002, begynte ønsket om å skape noe som kunne være nyttig for både Peru og Norge å ta form. Salg av alpakka-produkter var da ganske ukjent og nytt, men litt etter litt har alpakka-fiber blitt veldig populært i Norge. Fibrene er tre ganger varmere enn saueull, den er silkemyk og klør mindre.

Marthes kunstglass (Marthe Maalø)

Kunstglass. Mindre og større bilder, figurer og bruksting. En del produkter i keramikk og egenprodusert akvarellkunst.

Vevstova (Ranveig Lunestad)

Ranveig har hatt Vevstova som næring siden 1985.Hun vever tradisjonelle mønstringer og teknikker. Håndtverket har hun lært via Handverket har hun lært via nedarvet kunnskap. Faget er i dag rødlistet.

GOFORM (Beate Lund Kristiansen)

Keramikk til nytte og hygge. Kunsthåndtverker med verksted i Oslo.

Rirkula (Jan Helge Helgesen)

Rirkula er en liten trevareprodusent,driver også med restaurering av eldre treprodukter. Produktspektret inneholder popper,boller,ørepynt,skoskje,bakeartikkler med mer.

Oyemam.no (Pearl Hamre)

Vi er en familiebedrift som samarbeider med et kvinnekooperativ i Ghana. Kvinnene utvinner sheasmør for hånd som vi bruker i hudpleieproduktene våre. Har vært utstillere på Olavsfestdagene to ganger tidligere.

Holum Gård (Gunn Elin Folland)

Holum gård ligger i Meldal. Her driver vi med sau av gamle raser som gammelnorsk spælsau,grå trøndersau og kvit spælsau. Sauene går i vakre Trollheimen om sommeren og blir godt passet på av oss i fjøset om vinteren. For oss er det viktig med bærekraft og vi forvalter hele dyret i form av kjøtt,ull og skinn. Foruten at Halsan kjøtt lager spekemat og grillmat av kjøttet,så blir skinn forvandlet til votter, tøfler og store feller av husfrua selv. Alt produseres for hånd. Etter klipping på høsten blir ulla sortert etter kvalitet og farge på gården og sendt til spinneri for så å komme tilbake som nydelig garn. Det er sjuende året vi holder på med dette og har jobbet oss gradvis opp. Husfrua holder også kurs i skinnsøm og skinnfellkurs.

Tautra Såpe (Renata Dabrowska)

Vi er en kommunitet av Cisterciensernonner som bor på Tautra, en liten øy i Trondheimsfjorden i Norge. Vi lovpriser Gud syv ganger om dagen i vår vakre kirke, og lever et liv i bønn og kontemplasjon. For å tjene til livets opphold, har vi utviklet et såpe- og hudpleiekonsept der vi bruker de fineste råmaterialene som er å få tak i.

Cappelen (Camilla Cappelen)

Interiørartikler og brukskunst, støpt i et komposittmateriale kalt jesmonite og i betong. Utformer modellering med luftørkende leire. Håndtverk av høy kvalitet utformet med kjærlighet for det kreative.

Bybrandhaug

Håndstøpte lys i soyavoks

Kredah

Sølvsmykker

Buvik Design (Jorun Birgitte Buvik)

Egenproduserte smykker/ørepynt i sølv, messing, kobber, glass og halvedelstener. Ønsker spesielt å framheve Olavsrosa som anheng/ørepynt i sølv.

GIJERNET (Henriette Bryn)

Varer fra Himalaya, Nepal og den tibetanske høysletten. Fra høysletten kommer eksklusive produkter av jak-ull, spesielt sokkene og luene er veldig populære. Fra Nepal kommer både billige og dyrere produkter, fra små filtpunger til Kashmir-sjal. Julekrybber, såper, vesker og julepynt er andre håndlagede produkter herfra.

Benarik (Henry Benarik)

Egenproduserte sølvsmykker med dekor i gull og stein. Veggskulpturer og bilder av metall, krystaller for samlere. Vi er et ektepar som driver med kunsthåndverk på heltid fra eget verksted i Stavanger. Vi er fagutdannet gullsmed og gullsmedmester.

Tekstilmarked

Bybliko.no (Ragnhild Blikø)

Jeg heter Ragnhild og har et firma som heter bybliko. Der designer jeg linklær for salg.

Ullogsilke.no (Janne Rosenberg Olsen)

Jeg selger skjerf og sjal i fantastisk kvalitet i ull og ull og silke. Ingen syntetiske materialer eller annet fyllstoff, kun ull eller ull og silke. Lager mange av mønstrene selv. Jeg samarbeider med en fabrikk i India, og de vever og trykker skjerfene for meg. Dette har jeg gjort i omtrent 15 år, og arbeidsforholdene der er gode og trygge.

Annelineiversen.no (Anne Line Iversen)

På markedet ville jeg selge sjal og skjerf i ull og silke. De siste 23 årene har jeg laget arbeidene i India, jeg bor da i India og samarbeider med indiske trykkere. Jeg gjør alt forarbeid på mitt verksted i Oslo, så alt er planlagt. Jeg lager kun ett arbeid av hver, og varierer derfor med ulike farger og mønstre.

DUODU (Rita Nylander/Anne Grut Sørum)

Vi er to kvinner som har drevet bedriften DUODU strikkedesign i Trondheim i 27 år. Vi produserer utstillinger med strikkede kreasjoner og kleskolleksjoner med bruksklær. Vi produserer det meste i 100 prosent ull.

LykkeElise design (Linda Elise Kjelstrup)

Tanken ble født sommeren 1981 av mor Berit Elise Kjelstrup. Hun har hele livet hatt en forkjærlighet for strikking og henter inspirasjon fra nordnorsk natur i Hamarøy. Fra 2019 viderefører datteren Linda Elise familiebedriften med sin mann Stig-André. Vi er en familiebedrift som holder til i Bodø og har over 40 års erfaring. Designklærne vil gi deg oppmerksomhet, komplimenter og oppturer i massevis. Kle deg vakker og unik i våre utvalgte produkter som cape, cardigan, genser, topp, vester, kjole/tunika, skjørt, kåpe, drakt, poncho og accessories.


UTSTILLING: Kunst og makt – overlevende jesidikvinner uttrykker traumer gjennom kunstterapi

For ti år siden, 3. august 2014, opplevde befolkningen i den ellers fredelige Sinjar-regionen i Nord-Irak det totale marerittet. Tungt bevæpnet inntok terrorgruppen IS byer og landsbyer, og de som tilhørte den religiøse minoriteten jesidier ble brutalt slaktet ned. Tusenvis ble drept og minst 7000 kvinner og jenter ble tatt til fange og utsatt for seksuelt slaveri og vold, mens gutter ble tvunget til å bli barnesoldater. Titusener ble drevet på flukt.

Fortsatt er det krevende for dem å returnere på grunn av den vanskelige situasjonen, mangel på grunnleggende tjenester og stigma i samfunnet. Overgrepene kvinnene har overlevd er både et kollektivt og individuelt traume i jesidisamfunnet.

KUNSTTERAPI

Bildene du ser i denne utstillingen er malt av kvinner som overlevde overgrepene begått av IS. Kunstterapien er en del av det psykososiale støttearbeidet kvinnene tar del i gjennom Kirkens Nødhjelps arbeid mot kjønnsbasert vold. Kunstterapien gir kvinnene muligheten til å uttrykke og bearbeide det de har opplevd. Å se bildene skaper også en mulighet for samfunnet rundt til å  forstå det kvinnene har vært igjennom.

  • Se bildene i Vår Frue kirke under Olavsfest.
  • Gratis inngang.
  • OBS! Vi advarer mot sterke inntrykk.

Tid: Mandag 29. juli – fredag 2.august kl.11-15. Lørdag 3. august kl.13-15.
Sted: Vår Frue kirke

FINISSAGE LØRDAG 3. AUGUST

Velkommen til  finissage lørdag 3. august kl.14:15 i Vår Frue kirke.

Kirkens Nødhjelp ønsker velkommen til finissage for utstillingen med kunstterapibilder malt av jesidikvinner fra Irak. Hør om hvordan kvinnene tar makten tilbake i eget liv etter å ha vært utsatt for maktmisbruk av IS.

Midtøstenrådgiver Hanne Iglebæk Christensen leder samtalen med to av Kirkens Nødhjelps ansatte i Irak: Alhan Zaido Morrad, som selv er jesidi, og landdirektør Connie Shealy.

Lørdag 3. august 2024 er en minnedag for jesidier, der det markeres at det er 10 år siden angrepet på jesidier i Sinjar, Irak. Arrangementet setter søkelyset på jesidienes situasjon i dag og minnes det brutale folkemordet som ble begått av IS-terrorister.

Gratis inngang.

FINISSAGE: Kunst og makt – overlevende jesidikvinner fra Irak uttrykker traumer gjennom kunstterapi

Kirkens Nødhjelp ønsker velkommen til finissage for utstillingen med kunstterapibilder malt av jesidikvinner fra Irak. Hør om hvordan kvinnene tar makten tilbake i eget liv etter å ha vært utsatt for maktmisbruk av IS.

Midtøstenrådgiver Hanne Iglebæk Christensen leder samtalen med to av Kirkens Nødhjelps ansatte i Irak: Alhan Zaido Morrad, som selv er jesidi, og landdirektør Connie Shealy.

Lørdag 3. august 2024 er en minnedag for jesidier, der det markeres at det er 10 år siden angrepet på jesidier i Sinjar, Irak. Arrangementet setter søkelyset på jesidienes situasjon i dag og minnes det brutale folkemordet som ble begått av IS-terrorister.

For ti år siden, 3. august 2014, opplevde befolkningen i den ellers fredelige Sinjar-regionen i Nord-Irak det totale marerittet. Tungt bevæpnet inntok terrorgruppen IS byer og landsbyer, og de som tilhørte den religiøse minoriteten jesidier ble brutalt slaktet ned. Tusenvis ble drept og minst 7000 kvinner og jenter ble tatt til fange og utsatt for seksuelt slaveri og vold, mens gutter ble tvunget til å bli barnesoldater. Titusener ble drevet på flukt. Fortsatt er det krevende for dem å returnere på grunn av den vanskelige situasjonen, mangel på grunnleggende tjenester og stigma i samfunnet. Overgrepene kvinnene har overlevd er både et kollektivt og individuelt traume i jesidisamfunnet.

Bildene du ser i denne utstillingen er malt av kvinner som overlevde overgrepene begått av IS. Kunstterapien er en del av det psykososiale støttearbeidet kvinnene tar del i gjennom Kirkens Nødhjelps arbeid mot kjønnsbasert vold. Kunstterapien gir kvinnene muligheten til å uttrykke og bearbeide det de har opplevd. Å se bildene skaper også en mulighet for samfunnet rundt til å  forstå det kvinnene har vært igjennom.

  • Se bildene i Vår Frue kirke under Olavsfest: Mandag 29.07 til fredag 02.08 kl. 11-15, lørdag 03.08 kl. 13-15)
  • Gratis inngang.
  • OBS! Vi advarer mot sterke inntrykk.

Velkommen til finissage lørdag 3. august kl.14:15 i Vår Frue kirke

Gratis inngang.

Høymesse

SEMINAR: Lov, makt og rett etter Landsloven av 1274

Middelaldersenteret ved NTNU, Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) og NTNU Universitetsbiblioteket har i anledning det nasjonale jubileet for at Magnus Lagabøtes landslov er 750 år, lagd en utstilling som åpner 15.juni.

I utstillingen fins et landslovsmanuskript fra Gunnerusbiblioteket, som er et av de få som befinner seg i Norge, og et middelalderdiplom med landslovinnhold, fra samme bibliotek.

Seminaret vil ha korte innlegg med tematikk knyttet til Landsloven og bruken av den, og der Trøndelag vil bli trukket inn av flere. Seminaret vil gi en god ramme for å se utstillingen etterpå.

Seminaret er gratis, og foregår i Minne- og fanehallen i Erkebispegården.

PROGRAM:

  • 09.30 – 09.45: Erik Opsahl: Landsloven i overgangen mellom innenlandsk og unionelt kongedømme
  • 09.45 – 10.15: Jørn Øyrehagen Sunde, Øystein Ekroll og Margrete Syrstad Andås: «Guds fire døtre»: ideologi og utsmykking
  • 10.15 – 10.30: Ivar Berg: Den fysiske lova: handskrifter og rettsdokument
  • 10.30 – 10.35: Pause
  • 10.35 – 10.50: Per-Olav Broback Rasch: Christopher Hammers landslovmanuskript og Gunnerusbibliotekets middelaldersamlinger
  • 10.50 – 11.05: Susann Anett Pedersen: Kvinner og arv – lov og praksis i norsk mellomalder
  • 11.05 – 11.20: Magne Njåstad: Lokalsamfunnet i Landsloven
  • 11.20 – 11.30: Spørsmål, kommentarer. Henvisning til utstillingen

UTSTILLING: Kongen, erkebiskopen og loven

I år er det 750 år siden Norge fikk sin første felles lov for hele landet. Magnus Lagabøtes landslov var gjeldende lov i Norge i hele 413 år, og kan fortelle oss mye om det norske samfunnet på 1200-tallet.

I Norge finnes bare tre manuskripter som inneholder Landsloven bevart fra middelalderen. Ett av disse kan du nå se i en ny utstilling i Erkebispegården.

I middelalderen var Nidarosdomen og Erkebispegården sentrum for den katolske kirkens makt i Norge. Erkebispegården var det norske «Vatikanet», der administrasjonen for Nidaros erkebispedømme var samlet under ledelse av den mektige erkebiskopen av Nidaros. Landsloven sier blant annet at hvis det ikke finnes noen konge, så skal hertugen, jarlen, biskopene, abbedene, baronene og hirdstjorene dra til Nidaros for å rådføre seg med erkebiskopen.

Landsloven forteller oss mye om utviklingen av den norske staten og identiteten på 1200-tallet og hvordan landet ble samlet under én lov.

Utstillingen er et samarbeid mellom Olavsfest, Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider, NTNU Universitetsbiblioteket og NTNU Middelaldersenteret.

  • Utstillingen står fra 16. juni og ut 2024.
  • Inngang inngår i billetten til Riksregaliene.
  • Utstillingen ligger i Erkebispegården i samme bygg som Riksregaliene.

Professor Erik Opsahl, leder av Middelaldersenteret ved NTNU, under utstillingsåpningen av «Kongen, erkebiskopen og loven» i Erkebispegården. Foto: NDR/Elisa Kartum.

Adressa-samtalen: Skjermenes makt. Hvem har makt over tida di?

I samarbeid med Adresseavisen inviterer vi til Adressa-samtalen på Vestfrontplassen. Her inviterer Adresseavisen nye stemmer og kjente profiler til å diskutere samfunnsaktuelle tema. Samtalene ledes av Siv Sandvik (bildet), politisk redaktør i Adresseavisen.

Torsdag 1. august:

SKJERMENES MAKT. Hvem har makt over tida di?

Forfatter Michael Stilson og programleder Sven B. Sundet logget av smarttelefonen i september. Hvordan har de overlevd?

Artist og influenser Erika Norwich har opptil elleve timer skjermtid om dagen.

Mehri S. Agai ved Universitet i Bergen forsker på digital detox og sosial ulikhet blant ungdom.

Gratis! Se hele programmet her: Adresseavisens debatter og samtaler – adressa.no

Sendes også direkte på adressa.no.


Kompass (mandag)

NRK P2-programmet «Kompass» utforsker livssyn, verdier og etikk som vi navigerer etter i samfunnet. Programleder Pål Plassen inviterer kunnskapsrike og engasjerte gjester til samtale og undring året rundt, og under Olavsfest sendes «Kompass» direkte fra scenen foran Nidarosdomen mandag til fredag.

DAGENS TEMA: Olav – Norges største kjendis. Hvem var han egentlig, og hvorfor skal vi feire ham?

Flere detaljer kommer.

UTSOLGT: Norsken, svensken og dansken – live i Palmehaven

Har du hørt den om norsken, svensken og dansken som møttes i Palmehaven?

Etter fullt hus på Byscenen i fjor, kommer podkast-suksessen med norsken Hilde Sandvik, svensken Åsa Linderborg og dansken Hassan Preisler tilbake til Olavsfest!

Radioprogrammet «Norsken, svensken og dansken» sendes til vanlig hver helg på NRK/SR/DR.

Trioen sørger for familieterapi mellom broder- og søsterlandene, nytt av året er at de tar med seg terapibenken til selveste Britannia Hotel og ærverdige Palmehaven – og blir der hele tre dager. Hver dag tar de også med seg en gjest!

Alle tre show er nå utsolgt.

Søndag 28. juli kl. 17.00 (gjest: Mia Habib)
Mandag 29. juli kl. 17.00 (gjest: Sanna Sarromaa)
Tirsdag 30. juli kl. 16.00 (gjest: Fredrik Græsvik)

Du kan velge å kjøpe billett med eller uten matservering.

NB! Det er stor etterspørsel rundt arrangementet og vi forbeholder oss derfor muligheten til å plassere gjester sammen på større bord. Bordplassering gjøres av restauranten. Dersom dere ønsker å sitte med andre gjester som har kjøpt billett, eller vil melde fra om allergi- eller dietthensyn, ber vi om at du kontakter Britannia på hovmester@britannia.no.

Vi anbefaler også å reservere bord i baren før/etter arrangementet om det er aktuelt.

VESTFRONTMØTET: Money talks

Vestfrontmøtet er selve hjertet i Olavsfest. Her inviterer vi en rekke interessante profiler for å snakke om viktige spørsmål i forlengelsen av årets festivaltema – MAKT. Samtalene ledes også i år av Håkon Haugsbø og sendes direkte på NRK P2.

Under denne samtalen har vi et prøveprosjekt med skrivetolk. Les mer om prosjektet HER.

DAGENS TEMA: MONEY TALKS

Den ene prosenten av verdens aller rikeste eier nå nesten halvparten av pengene på kloden. Hvilken makt gir det å vere styrtrik, og hvordan er det riktig av rikfolk å bruke denne makten?

Forretningsmannen Idar Vollvik bygde seg opp en enorm formue som gav han makt og mulighet til å gjøre hva han ville. Han kjøpte seg inn i fotballklubben Brann og verdens dyreste sportsbil, før to milliarder kroner gikk tapt på børs. ‘Jeg skulle nok ha utrettet viktigere ting med de pengene’, sier Vollvik i dag. 

Han møter verdifilosofen som har studert pengemakt og moral, og forfatteren som skriver bøker om rike rederfamilier. 

DELTAKERE:

Nina Larsen
Leder for TV-aksjonen, som i 2024 fyller 50 år.

Idar Vollvik
Eks Chess-gründer og eks-milliardær.

Henrik Langeland
Forfatter av boka «Wonderboy» og flere andre romaner fra næringsliv- og finansmiljø.

Heine Holmen
Moralfilosof

Vi tar forbehold om endringer

MØTETEMA 2024:

Mandag 29. juli: DEFINISJONSMAKT
Tirsdag 30. juli: MAKT I KRIG OG KONFLIKT
Onsdag 31. juli: MAKT OG DEMOKRATI 
Torsdag 1. august: MAKT OG AVMAKT
Fredag 2. august: MAKT I RELASJONER: Hvordan komme seg fri? 
Lørdag 3. august: MONEY TALKS 

VESTFRONTMØTET: Makt i relasjoner

Vestfrontmøtet er selve hjertet i Olavsfest. Her inviterer vi en rekke interessante profiler for å snakke om viktige spørsmål i forlengelsen av årets festivaltema – MAKT. Samtalene ledes også i år av Håkon Haugsbø og sendes direkte på NRK P2.


DAGENS TEMA: MAKT I RELASJONER: Hvordan komme seg fri?

Alle mennesker lever i maktforhold – i ekteskapet, på jobb eller i de gruppene vi tilhører. Hvordan er det å bryte med disse relasjonene, når det betyr at du mister venner, familie og din identitet?

20 år etter Nokas-ranet i Stavanger forteller David Toska om den lange veien han går for å komme bort fra sitt gamle miljø og den kriminelle mentaliteten. “Å endre kurs er å satse alt du har ”, sier Norges mest kjente bankraner. Han kommer til Vestfrontmøtet med sine gode venn, presten Ragnar Tesdal. 

De møter den tidligere lederen av B-gjengen i Oslo, Ghulam Abbas, som hadde tilnavnet “Gudfaren”, og forfatteren Bjørn Markussen, som har skrevet bok om hvordan det er å bryte ut av religiøse sekter. 

DELTAKERE:

Ghulam Abbas
Tidligere leder av B-gjengen. Jobber i dag som miljøarbeider for ungdom.

David Toska
Tidligere raner, ble i 2007 dømt til 20 års fengsel for NOKAS-ranet. Ble prøveløslatt i 2018, og jobber i dag som programmerer.

Ragnar Tesdal
Prest i kriminalomsorgen.

Bjørn Markussen
Journalist og forfatter av sakprosaboka «ALENE UT – fra Menigheten Samfundet til evig fortapelse», som forteller om en ung manns brudd med det lukkede trossamfunnet Menigheten Samfundet.

Vi tar forbehold om endringer

MØTETEMA 2024:

Mandag 29. juli: DEFINISJONSMAKT
Tirsdag 30. juli: MAKT I KRIG OG KONFLIKT
Onsdag 31. juli: MAKT OG DEMOKRATI 
Torsdag 1. august: MAKT OG AVMAKT
Fredag 2. august: MAKT I RELASJONER: Hvordan komme seg fri? 
Lørdag 3. august: MONEY TALKS 

VESTFRONTMØTET: Makt og avmakt

Vestfrontmøtet er selve hjertet i Olavsfest. Her inviterer vi en rekke interessante profiler for å snakke om viktige spørsmål i forlengelsen av årets festivaltema – MAKT. Samtalene ledes også i år av Håkon Haugsbø og sendes direkte på NRK P2.

DAGENS TEMA: MAKT OG AVMAKT

Hva er det som gjør at noen mennesker takler livets største tap, og klarer å finne en mening i maktesløsheten?

Irene Ueland grunnla en fredsbyggende stiftelse etter at datteren Maren Ueland (28) og hennes danske venninne ble halshogget av terrorister i Atlasfjellene i Marokko i 2018. Målet er å forebygge terrorisme og voldelig ekstremisme. I vinter mistet Irene ett barn til. 

Til Vestfrontmøtet kommer Irene for å fortelle om sin ‘livsviljeegoisme’, som holder avmakten unna. Hun møter Kirsti Skogsholm, som mistet tvillingdøtrene i en overdose mens de var i barnevernets omsorg. I samtalen bidrar psykoterapeut Elisabeth Harnes, som har fulgt Irene tett over flere år og i fjor reiste sammen med henne til Marokko, første gang etter drapet på Maren i Atlasfjellene.

På scenen forteller også Spellemannspris-vinner Oda Felicia om hvordan hun lever med frykten for at hun kan ha arvet sykdommen som tok livet av hennes far.

Møt tre sjeldent sterke kvinner som har greid å finne en mening i maktesløsheten.

DELTAKERE:

Kirsti Skogsholm
Mor til tvillingene Mina og Mille, som døde i Spydeberg i 2023.

Irene Ueland
Mor til Maren Ueland, som ble drept i et terror-angrep i Marokko i 2018. #Marengardefredsbyggendestiftelse.

Elisabeth Harnes
Psykoterapeut og religionsviter med bred erfaring som terapeut for marginaliserte grupper og som fagekspert på ekstremisme, nasjonalt og internasjonalt. Styremedlem i Marengarden og jobber til daglig ved RVTS Vest.

Vi tar forbehold om endringer

MØTETEMA 2024:

Mandag 29. juli: DEFINISJONSMAKT
Tirsdag 30. juli: MAKT I KRIG OG KONFLIKT
Onsdag 31. juli: MAKT OG DEMOKRATI 
Torsdag 1. august: MAKT OG AVMAKT
Fredag 2. august: MAKT I RELASJONER: Hvordan komme seg fri? 
Lørdag 3. august: MONEY TALKS 

VESTFRONTMØTET: Makt og demokrati

Vestfrontmøtet er selve hjertet i Olavsfest. Her inviterer vi en rekke interessante profiler for å snakke om viktige spørsmål i forlengelsen av årets festivaltema – MAKT. Samtalene ledes også i år av Håkon Haugsbø og sendes direkte på NRK P2.

DAGENS TEMA: MAKT OG DEMOKRATI

Det er nå flere diktaturer enn demokratier i verden, og de demokratiske verdiene blir satt under press i møte med økonomisk tilbakegang og sosial uro. Hvem skal redde demokratiet, og hvordan?

Den tidligere stortingsrepresentanten Jette Christensen peker i sin bok “Demokratiet det er oss” på ti sårbarheter i det norske demokratiet. 

Hun møter lederen i partiet som innførte parlamentarismen, Venstres Guri Melby, som i mai var med å vedta en endring i Grunnloven som skal hindre at norske domstoler kan misbrukes til politisk vinning. 

De møter høyesterettsdommer Cecilie Østensen Berglund og TV2’s tidligere USA-korrespondent Fredrik Græsvik.

DELTAKERE:

Jette Christensen
Statsviter, forfatter og tidligere stortingsrepresentant. Sitter i dag i Riksvalgsstyret og er Europaanalytiker i Altinget med demokratisk tilbakegang som fagfelt. Har gitt ut boka «Demokratiet det er oss».

Cecilie Østensen Berglund
Høyesterettsdommer og styreleder for Domstoladministrasjonen. Har også vært styreleder for Norsk institusjon for menneskerettigheter og medlem av Domstolkommisjonen.

Fredrik Græsvik
Journalist, forfatter, og foredragsholder. Utenrikskorrespondent for TV2 i over 30 år med Midtøsten og Afghanistan som kjerneområder. Fra 2017 til 2022 var han kanalens USA-korrespondent.

Guri Melby
Partileder og stortingsrepresentant for Venstre. Tidligere kunnskaps- og integreringsminister.

Vi tar forbehold om endringer

MØTETEMA 2024:

Mandag 29. juli: DEFINISJONSMAKT
Tirsdag 30. juli: MAKT I KRIG OG KONFLIKT
Onsdag 31. juli: MAKT OG DEMOKRATI 
Torsdag 1. august: MAKT OG AVMAKT
Fredag 2. august: MAKT I RELASJONER: Hvordan komme seg fri? 
Lørdag 3. august: MONEY TALKS 

 

VESTFRONTMØTET: Makt i krig og konflikt

Vestfrontmøtet er selve hjertet i Olavsfest. Her inviterer vi en rekke interessante profiler for å snakke om viktige spørsmål i forlengelsen av årets festivaltema – MAKT. Samtalene ledes også i år av Håkon Haugsbø og sendes direkte på NRK P2.

DAGENS TEMA: MAKT I KRIG OG KONFLIKT“Hvis du ønsker fred, vær da rustet til krig”

Russlands angrepskrig på Ukraina og Israels bombing av Gaza har vist oss en massiv militær maktbruk verden knapt har sett siden andre verdenskrig. Hvorfor løses konflikter i moderne samfunn med vold? Og hva er alternativet?

TV2s tidligere utenrikskorrespondent Fredrik Græsvik har dekket mange av krigene og konfliktene i verden de siste tiårene, og har sammen med forskeren og forfatteren Marte Heian-Engdal fulgt Israel/Palestina-konflikten tett. De møter den palestinske teatersjefen  Ahmed Tobasi og den jødiske dansekunstneren Mia Habib.

Forfatter Linn Stalsberg og den nye direktøren for Nobelinstituttet, Kristian Berg Harpviken drøfter uttrykket “hvis du ønsker fred, vær da rustet til krig”.

DELTAKERE:

Marte HeianEngdal
Historiker, forfatter og en av Norges fremste eksperter på Midtøsten. Hun har bodd flere år i området, undervist på Universitetet i Oslo, vært seniorforsker ved PRIO, assisterende direktør for NOREF og har lang erfaring fra arbeid med internasjonalt konfliktdiplomati.

Mia Habib
Oslo-basert danser og koreograf. Har engasjert seg rundt temaer om kunstnerisk frihet og rasisme knyttet til det frie scenekunstfeltet. En av grunnleggerne av gruppen Jødiske stemmer for rettferdig fred, et nettverk av jøder og mennesker med jødiske røtter i Norge som står i solidaritet med Palestina. Også Olavsfest-aktuell med forestillingen «Samkome»

Ahmed Tobasi
Palestinsk dramatiker, skuespiller og regissør. Kunstnerisk leder for Freedom Theatre, som fra sin base i en flyktningeleir på Vestbredden produserer profesjonelle oppsetninger som utfordrer alle former for undertrykking.

Fredrik Græsvik
Journalist, forfatter, og foredragsholder. Utenrikskorrespondent for TV2 i over 30 år med Midtøsten og Afghanistan som kjerneområder. Fra 2017 til 2022 var han kanalens USA-korrespondent.

Linn Stalsberg
Frilansskribent, sosiolog og sakprosaforfatter. Hennes siste bok er «Krig er forakt for liv. Et essay om fred».

Kristian Berg Harpviken
Sosiolog og forsker mest kjent for sin kompetanse på Afghanistan. Mellom 2009 og 2017 var han direktør ved Institutt for fredsforskning, og er ny direktør for Nobelinstituttet.

Vi tar forbehold om endringer

MØTETEMA 2024:

Mandag 29. juli: DEFINISJONSMAKT
Tirsdag 30. juli: MAKT I KRIG OG KONFLIKT
Onsdag 31. juli: MAKT OG DEMOKRATI 
Torsdag 1. august: MAKT OG AVMAKT
Fredag 2. august: MAKT I RELASJONER: Hvordan komme seg fri? 
Lørdag 3. august: MONEY TALKS 

VESTFRONTMØTET: Definisjonsmakt

Vestfrontmøtet er selve hjertet i Olavsfest. Her inviterer vi en rekke interessante profiler for å snakke om viktige spørsmål i forlengelsen av årets festivaltema – MAKT. Samtalene ledes også i år av Håkon Haugsbø og sendes direkte på NRK P2.

Under dette Vestfrontmøtet, samt møtet lørdag 3. august, har vi et prøveprosjekt med skrivetolk. Les mer om prosjektet HER.

DAGENS TEMA: DEFINISJONSMAKT

Hvem er det som har makten til å definere oss? Hvordan oppstår definisjonsmakt, og hva kan den brukes til?

DELTAKERE:

Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid
Halvparten av den suksessrike rapduoen Karpe. Har også markert seg i samfunnsdebatten.

Hassan Preisler
Dansk forfatter, dramatiker og radiovert. Utdannet skuespiller. Aktuell som deltaker i podcasten «Norsken, svensken og dansken» med en halv million ukentlige lyttere. Har skrevet bøker, essays, anmeldelser, film- og teatermanus.

Sanna Sarromaa
Historiker med doktorgrad, forfatter, samfunnsdebattant, lektor og journalist i Minerva. Har gitt ut fire sakprosabøker. Også kjent som spaltist i VG.

Aurora Kolstad
President i verdens største internasjonale studentfestival, ISFiT, som finner sted på Studentersamfundet i Trondhjem.

Vi tar forbehold om endringer

MØTETEMA 2024:

Mandag 29. juli: DEFINISJONSMAKT
Tirsdag 30. juli: MAKT I KRIG OG KONFLIKT
Onsdag 31. juli: MAKT OG DEMOKRATI 
Torsdag 1. august: MAKT OG AVMAKT
Fredag 2. august: MAKT I RELASJONER: Hvordan komme seg fri? 
Lørdag 3. august: MONEY TALKS

NRK Superbussen 2024

Opplev NRK Super-showet der kjente programledere danser, synger og leker sammen med publikum!

Superbuss-suksessen er tilbake på Olavsfest!

Superbussen er NRK Supers egen turnébuss og er en attraksjon i seg selv, full av morsomme figurer for barn i alle aldre. En skjerm på scenen binder forestillingen sammen, med video-challenges, hilsener og annet innhold fra NRK Super-universet. Og selvsagt skal vi danse BlimE-dansen sammen! 

Ane Norum Kvistad er årets BlimE-artist. Hun er også en kjent og populær programleder for «Newton» og «Lurt». Bjørn Alexander har jobbet som skuespiller i Los Angeles. Her hjemme i Norge er han best kjent som den skrullete professor Dinkel i «Den magiske laben».  

Begge programlederne bor i Trondheim, og gleder seg veldig til å underholde på hjembane under Olavsfest! 

Fantorangen har vært NRK Supers maskot siden 2007, og vil også gjerne være med på showet! 

Årest show har fire forestillinger (følg lenken for å kjøpe billetter)

BARN UNDER TRE ÅR GÅR GRATIS

Mandag 29. juli kl. 15.00
Mandag 29. juli kl. 17.00
Tirsdag 30. juli kl. 11:00
Tirsdag 30. juli kl. 15.00

NB: NRK Super-profiler vil også opptre under den store familiedagen i Borggården søndag 28. juli. Dette arrangementet er gratis.

BYVANDRING: Passio et miraculi beati Olavi – en vandring i hellige Olavs fotefar

Byvandringen «Passio et miraculi beati Olavi – en vandring i hellige Olavs fotefar» ledes av Merethe Skjelfjord Kistiansen.

Denne vandringen finner sted to ganger. Trykk på ønsket tidspunkt for billetter:
28. juli kl. 17.00
3. august kl. 17.00

Tradisjonen tro arrangerer Olavsfest i samarbeid med Fortidsminneforeningen historiske byvandringer hver dag under festivalen.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men foreningens dyktige guider levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige.

Årets byvandringer blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder. Leder vandringene «Konger, geistlige og andre dødelige» og Kirker, kloster og katedral»

Merethe Skjelfjord Kristiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA. Leder vandringene «Passio et miraculi beati Olavi» og «Makt i erkebiskopens by – Magnus Lagabøtes landslov 750 år».

Aslak Draveng Røkke er historiker, korist og byguide. Leder vandringen «Vi drikker på vigslet grunn».

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det makskapasitet på 20 pers. Pris på drikke kommer i tillegg.

Se her for oversikt over alle årets byvandringer

BYVANDRING: Kirker, kloster og katedral – en vandring i middelalderbyen Nidaros

Byvandringen «Kirker, kloster og katedral – en vandring i middelalderbyen Nidaros» ledes av Øystein Ekroll.

Denne vandringen finner sted fire ganger. Trykk på ønsket tidspunkt for billetter:
29. juli kl. 14.00
30. juli kl. 17.00
31. juli kl. 14.00
2. august kl. 14.00

Tradisjonen tro arrangerer Olavsfest i samarbeid med Fortidsminneforeningen historiske byvandringer hver dag under festivalen.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men foreningens dyktige guider levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige.

Årets byvandringer blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder. Leder vandringene «Konger, geistlige og andre dødelige» og Kirker, kloster og katedral»

Merethe Skjelfjord Kristiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA. Leder vandringene «Passio et miraculi beati Olavi» og «Makt i erkebiskopens by – Magnus Lagabøtes landslov 750 år».

Aslak Draveng Røkke er historiker, korist og byguide. Leder vandringen «Vi drikker på vigslet grunn».

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det makskapasitet på 20 pers. Pris på drikke kommer i tillegg.

Se her for oversikt over alle årets byvandringer

BYVANDRING: Konger, geistlige og andre dødelige – en vandring på domkirkegården

Byvandringen «Konger, geistlige og andre dødelige – en vandring på domkirkegården» ledes av Øystein Ekroll.

Denne vandringen finner sted tre ganger. Trykk på ønsket tidspunkt for å kjøpe billetter:
28. juli kl. 19.00
30. juli kl. 14.00
1. august kl. 17.00

Tradisjonen tro arrangerer Olavsfest i samarbeid med Fortidsminneforeningen historiske byvandringer hver dag under festivalen.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men foreningens dyktige guider levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige.

Årets byvandringer blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder. Leder vandringene «Konger, geistlige og andre dødelige» og Kirker, kloster og katedral»

Merethe Skjelfjord Kristiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA. Leder vandringene «Passio et miraculi beati Olavi» og «Makt i erkebiskopens by – Magnus Lagabøtes landslov 750 år».

Aslak Draveng Røkke er historiker, korist og byguide. Leder vandringen «Vi drikker på vigslet grunn».

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det makskapasitet på 20 pers. Pris på drikke kommer i tillegg.

Se her for oversikt over alle årets byvandringer

BYVANDRING: Vi drikker på vigslet grunn – pub til pubvandring på forsvunne hellige steder

Den populære byvandringen «Vi drikker på vigslet grunn» ledes av Aslak Døveng Røkke.

Denne vandringer finner sted seks ganger. Trykk på ønsket tidspunkt for å kjøpe billetter:

29. juli kl. 19.00 (UTSOLGT!)
30. juli kl. 19.00
31. juli kl. 19.00
1. august kl. 19.00
2. august kl. 19.00
3. august kl. 19.00

Tradisjonen tro arrangerer Olavsfest i samarbeid med Fortidsminneforeningen historiske byvandringer hver dag under festivalen.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men foreningens dyktige guider levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige.

Årets byvandringer blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder. Leder vandringene «Konger, geistlige og andre dødelige» og Kirker, kloster og katedral»

Merethe Skjelfjord Kristiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA. Leder vandringene «Passio et miraculi beati Olavi» og «Makt i erkebiskopens by – Magnus Lagabøtes landslov 750 år».

Aslak Draveng Røkke er historiker, korist og byguide. Leder vandringen «Vi drikker på vigslet grunn».

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det makskapasitet på 20 pers. Pris på drikke kommer i tillegg.

Se her for oversikt over alle årets byvandringer

BYVANDRING: Makt i erkebiskopens by – Magnus Lagabøtes landslov 750 år (årets festivalvandring)

På årets festivalvandring vil vi med ulike stoppested i middelalderbyen forsøke å belyse årets tema «makt» med utgangspunkt i Magnus Lagabøtes landslov som i år feirer 750 år. Hvem hadde egentlig makten i erkebiskopens by og hvordan var dette regulert?

Vandringen ledes av Merethe Skjelfjord Kristiansen, kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA.

Denne vandringen finner sted seks ganger. Trykk på ønsket tidspunkt for å kjøpe billetter:
Søndag 28. juli kl. 14.00
Mandag 29. juli kl. 17.00
Onsdag 31. juli kl. 17.00
Torsdag 1. august kl. 14.00
Fredag 2. august kl. 17.00
Lørdag 3. august kl. 14.00

Tradisjonen tro arrangerer Olavsfest i samarbeid med Fortidsminneforeningen historiske byvandringer hver dag under festivalen.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men foreningens dyktige guider levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige.

Årets byvandringer blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder. Leder vandringene «Konger, geistlige og andre dødelige» og Kirker, kloster og katedral»

Merethe Skjelfjord Kristiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA. Leder vandringene «Passio et miraculi beati Olavi» og «Makt i erkebiskopens by – Magnus Lagabøtes landslov 750 år».

Aslak Draveng Røkke er historiker, korist og byguide. Leder vandringen «Vi drikker på vigslet grunn».

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det makskapasitet på 20 pers. Pris på drikke kommer i tillegg.

Se her for oversikt over alle årets byvandringer

UTSOLGT: Marja Mortensson & Trondheimsolistene

Velkommen til urpremiere på «Tjaktje -Haust», et bestillingsverk til Trondheimsolistene med tekster av Marja Mortensson og musikk av Knut Anders Vestad.

Tjaktje – Haust er en suite der vi får ta del i Marja Mortenssons helt egne tekstunivers. Hun er selv med som solist sammen med Trondheimsolistene under urframføringen i Vår Frue kirke 2.august.

Marja Mortensson og Knut Anders Vestad laget i 2023 suiten «Aarehgjire – Tidleg vår». Den ble urframført i Grieghallen med Trondheimsolistene, og er framført flere steder senere. Her sto Marjas musikk i sentrum, bearbeidet av Knut Anders gjennom introer, mellomspill og orkestrering for Trondheimsolistene. I den nye suiten har de gjort det på en ny måte: Knut Anders har laget musikken først, Marja har skrevet tekster over musikken og formet joikene. Suiten har åtte satser, en for hver av de åtte samiske årstidene.

På konserten vil begge suitene bli framført.

Om Tjaktje – Haust

Marja Mortensson om teksten:

Årstidene har det ikke travelt. Fra en dag til den neste pynter den seg med farger. Små nyanser av gult, små nyanser av lilla. Et blad visner, lyngen farges litt etter litt. Naturen har kledd seg i sin høstdrakt. Vinden gir et hint om været som kommer. På himmelen og skyene kan man skimte hvordan dagen blir. Men når går våren over til sommer, og sommer over til høst? I verkets åtte deler følger vi det lille treet, øya, skyen, tiden, høsten, vinteren, reinen og mennesket. Vi enser kanskje ikke dagens små umerkelige endringer, men plutselig ser vi det – nok en årstid har kommet.

Det lille treet. Først et frø, så en liten stilk. Jeg vokser sakte. Det lille treet leter etter sollyset. De andre er større og sterkere enn meg. Men litt etter litt strekker jeg meg. Kvister, knopper, grønne blad som drikker sollyset. Røttene vokser seg sterke, og jeg strekker meg høyere og høyere. Etter hvert er også jeg stor som de andre trærne. De prater til meg, gir meg mot og styrke til å stå i vinden, i snøstormene, i hetebølgene og de fine og grå allværsdagene. De andre trærne står stødig, de har stått her lenge. De har hørt historiene til dyrene og menneskene som går forbi.

En natt hører jeg de to som prater om at menneskene er så ensomme. Jeg ser for meg mennesket som en sky. Skyen observerer alt fra oven, men er ikke delaktig i livet på jorden. Mennesket høres ut som en øde øy, som håper at det kommer en liten båt forbi, slår opp en lavvo, tenner et bål, blir boende en stund. Da er det ikke så ensomt lenger.

Når natta er over, går de to som hadde slått seg ned ved røttene mine, pratet, spist og sovet litt. Jeg vet ikke hvor de drar videre, men jeg håper de følte roen fra meg og skogen. Jeg håper de finner ro til å leve, føle, være, lytte, vokse, elske, jobbe, smile, le og sove.

Så hva gir deg ro? Det er du som har makten til å gi livet den retningen du ser for deg.

Komponist Knut Anders Vestad om musikken:

Å komponere betyr å sette i hop ulike delar til ei heilheit. Ei suite består av mange ulike delar, eller satsar om ein vil. Vi har mange kjende suiter; Grieg har sin Holdbergsuite, Bach har si cellosuite. Dei bruker dansesatsar som utgangspunkt for heilheita. På 70-talet hadde ein konseptalbum, og dette er akkurat det same, ein sett i hop ulike delar til ei større heilheit.

I den første suita brukte vi joikar som Marja har gjort før anten solo, eller samane med trioen sin, og så laga eg introar, mellomspel og overgangar og skreiv dette ut slik at det skulle bli ei heilheit for TrondheimSolistene med Marja som solist. Denne gongen har vi snudd på det. Marja sa ein gong at mi stemme måtte komme fram, så no har eg laga temaene, linjene som Marja skal joike. Vanlegvis så har eg teksten framfor meg når eg komponerer melodiar, men denne gongen hadde eg ikkje det. Marja fekk mine skisser og har skrive ein tekst rundt desse. Men ein av joikane har Marja komponert, i sats 4; Daelvie doekoe – utover vinteren.

Eg arbeider på den måten at eg komponerer mange skisser, som eg koker ned til eit utval som eg presenterte for Marja. Så er det å sette dette i hop til ei heilheit der ein del kjem logisk ut frå den forrige og er ein logisk overgang til neste del. Heilheita her består av åtte satsar. I Sápmi deler ein året inn i åtte årstider; mellom vår og sommar er det vår-sommar osv. Hennar tekstunivers handlar om korleis årstidene påverkar både mennesket, dyra og elementa. Historiene har ulike perspektiv, skyen, øya, det lille treet som veks; eit frø som leitar etter sollyset og veks sakte.


Trondheimsolistene om prosjektet:

Målet med Trondheimsolistene sin bestilling er å bringe sørsamisk joik sammen med et klassisk orkester, noe som er nyskapende og bringer sørsamisk joik inn i et nytt stort format. Å formidle sørsamisk joik på denne måten er et viktig bidrag i arbeidet med å gjøre sørsamisk språk og kultur synlig. Verket inngår i en katalog av lokale folkemusikkinspirerte komposisjoner som Trondheimsolistene har forpliktet seg til å bidra med, både nasjonalt og internasjonalt.

Trondheimsolistene (foto: Terese Samuelsen)

Konserten ledes av Guro Kleven Hagen, dette blir hennes aller første prosjekt som ny musikalsk leder for Trondheimsolistene.

Guro Kleven Hagen

Guro Kleven Hagen gjester regelmessig Norges fremste orkestre og festivaler, og fra 1. august 2024 er hun ansatt som kunstnerisk leder for TrondheimSolistene.  I 2018 ble hun ansatt som 1. konsertmester ved Den Norske Opera og Ballett, og siden 2014 har Guro vært kunstnerisk leder for kammermusikkfestivalen Valdres Sommersymfoni. Festivalen har de siste årene hatt besøk av musikere som Leif Ove Andsnes, Quatuor Ebène, Mari Eriksmoen, Maxim Rysanov, Truls Mørk og Paul Lewis. Fra høsten 2024 tar Guro over som kunstnerisk leder for TrondheimSolistene.

Som kammermusiker har Guro jobbet tett med blant annet Janine Jansen, Leif Ove Andsnes, Bertrand Chamayou, Tabea Zimmermann, Eivind Ringstad og Marianna Shirinyan. Sistnevnte var også Guros duopartner i CD-utgivelsen ”Fait pleurer les songes”, som ble Spellemannsnominert i 2017.  Guros debutplate med Oslo filharmoniske orkester i 2014 ble av Gramophone Magazine kåret til ”Editor’s Choice of the Month”.

Guro har studert i Berlin med Antje Weithaas ved ”Hochschule für Musik Hanns Eisler” og i Oslo med Stephan Barratt-Due og Alf Richard Kraggerud ved Barratt Due Musikkinstitutt. Hun spiller på en C. Bergonzi, også kjent som ”Kreisler-Bergonzi”, fra 1730, utlånt av Dextra Musica.

Guro Kleven Hagen (Foto: Terese Samulsen)

Marja Mortensson

Marja Mortensson er en trondheimsbasert, ung sørsamisk joiker og sanger fra Hedmark med en oppsiktsvekkende stemme. Hun er født inn i en reindriftsfamilie, og både hennes liv og musikk er rotfestet i den sørsamiske kulturen og levemåten. Sangene setter søkelys på ulike aspekter ved den samiske identiteten – som nærheten til naturen og beskyttelse og revitalisering av det samiske språket.  

De siste årene har Mortensson sammen med den samiske musikeren Frode Fjellheim jobbet for å blåse nytt liv til tradisjonell samisk joik. Gjennom prosjektet «Russuoh Vuölieb» og studier ved Nord universitet har hun lykkes i å lære seg den sørsamiske og Ume-samiske joiketradisjonen. Hun har også deltatt i Fjellheims sceneoppsetning «The Orchestral Joik Project», sammen med blant andre Mari Boine, Anneli Drecker og Berit Nordbakken Solheim.

Mortensson har vunnet Hedmark fylkeskommunes kulturpris, blitt kåret til «Årets unge artist» under Riddu Riddu-festivalen og opptrådt i Taiwan, Kongo og Sibir. Hun har vært fylkesmusiker for Troms og vant Spellemannpris for sitt andre album «Mojhtestasse – Cultural Heirlooms».

Det er ikke første gang Marja Mortensson opptrer under Olavsfest, i 2022 hadde hun en sentral rolle i Georg Buljos «Kalvskinnsangen» i Nidarosdomen og deltok med Åge & Sambandet på Festningen, mens hun i 2023 satte preg på Little Amals besøk.

Marja Mortensson (Foto: Jørn Kristensen)

Knut Anders Vestad

Er utdanna organist frå Trøndelag musikkonservatorium og er no tilsett som førsteamanuensis ved NTNU, Institutt for musikk i komposisjonsfag. Har skrevet musikk i ulike sjangrar frå opera, oratorium, musikalar til teater- og kammermusikk. Skriver strykearrangement for artistar som AURORA, Sigrid, Sissel, Åge, Stargate, Moddi, Ingebjørg Bratland, Eva Weel Skram, Marja Mortensson og Adam Douglas mfl.  Har arrangert for TrondheimSolistene, Trondheim symfoniorkester, KORK, Arktisk filharmoni og Bergen filharmoniske orkester. To av hans operaer er framført ved Den Norske Opera: Unge Hamsun (2009) og Johnny & Mariann (2013). Skriver også tekst; som musikalane Flamme, Fisboblefest, Cappuccinosanger. Var kunstnerisk leiar for Kibnebfestivalen i Agdenes frå 1999-2019.

Knut Anders Vestad

Lyskonsert med Nidaros domkor

Velkommen til en stemningsfull nattkonsert med Nidaros domkor, domkantor Petra Bjørkhaug og lyskunstner Pekka Stokke.

«Ingen stund är såsom denna, kvällens sista, tysta timma»
Karin Boye

Se for deg kveldens siste time i Nidarosdomen: Belysningen inne i kirken er dempet, men midsommernatten utenfor gir lys til glassmaleriene. Kormusikk fyller katedralen, og idet sangen munner ut vokser det frem nye klanger, denne gangen fra orgelet. Korsangen og orgelklangene forflytter seg rundt i rommet, og gradvis endrer lyset seg.

Du opplever rommet på en ny måte, oppdager vakre utskjæringer i stein, eller ser lyset danse på søylene.

«Kveldens siste time er en time for refleksjon over det som har vært, en time med drømmer og håp for det som kommer», sier dirigent Karen Haugom Olsen. «Men det er også en time for tilstedeværelse, her og nå. Det kan ligge en enorm makt i det å være til stede nettopp i dette spennet mellom dag og natt, mellom fortid og fremtid. Refleksjonens makt – håpets makt – tilstedeværelsens makt. Hvordan ville verden sett ut om alle statsledere tok seg tid en time hver kveld til å sitte i ro og lytte – på musikk, lyder fra gatelivet eller stillheten. Hva gjør det med oss å sitte stille en time og la blikket få vandre – oppdage små innriss i stein eller betrakte skyggenes langsomme bevegelser på veggen etter hvert som solen går ned?»

Karen Haugom Olsen er domkantor i Nidarosdomen og dirigent for Nidaros domkor. Hun har en spesiell interesse for å utvikle helhetlige konsertkonsepter, og et brennende ønske om å formidle både klassisk og nyere kirkemusikk slik at den oppleves relevant i dag. (Foto: Ina Stenvig)

Lyskunst

I 2024 ville den norske komponisten Egil Hovland fylt 100 år. Med en verkliste som omfatter symfonier, opera, kammermusikk, orgelmusikk og større korverk var han en av vår tids viktigste komponister. For mange er det kanskje Hovlands omfangsrike produksjon av vakre kormotetter som er mest kjent. Egil Hovland hadde i mange år sitt virke som kantor i Glemmen kirke, der han komponerte motetter til gudstjenestene for både barnekor og voksenkor. Hovland komponerte også musikken til signingsgudstjenesten for kong Harald og dronning Sonja i 1991 i Nidarosdomen. Karin Boyes aftonbön er en av hans mest skattede korstykker, og synges av kor over hele verden:

«Ingen stund är så som denna, kvällens sista, tysta timma. Inga sorger längra bränna, inga stämmor mera stimma.»
Karin Boye

Med sitt subtile uttrykk tar lyskunstner Pekka Stokke oss med inn i ulike stemninger. Nesten umerkelige forandringer i lyssettingen kan påvirke hvordan vi opplever rommet vi er i, og musikken vi lytter til. Mørket i Nidarosdomen, slik det må ha vært i middelalderen, en varm lysstråle som beveger seg gjennom rommet, eller et opplyst krusifiks mens koret synger Christus factus est av Anton Bruckner. «Han ble lydig til døden, ja døden på korset».

Pekka Stokke er en norsk lyskunstner og visuell kunstner som jobber med menneskelig persepsjon og sanser og deres forhold til lys.

For 200 år siden ble den østeriske komponisten Anton Bruckner født. Bruckner var en stor symfoniker, men han var også organist og skrev både messer og motetter for kor. Bruckner var lenge i tvil om sitt talent, og først da han var i 40-årene følte han seg moden som komponist. Bruckner hadde en sterk gudstro som skinner igjennom musikken hans. Kormotettene handler om Jesu fødsel og død, om Maria, Jesu mor, og om kirken som hellig sted. Musikken er mektig og vakker. Den er ikke full av motstand eller dunkel og dramatisk, men opphøyd og full av håp.

«Tag då nu i dina händer denna dagen som förflutit. Visst jag vet: i gott du vänder vad jag hållit eller brutit.»
Karin Boye

Steinmeyerorgelet jubilerer

Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen fra 1930 er et av Europas største og mest ettertraktede instrumenter. I år feirer Nidarosdomen 10-årsjubileet for den omfattende restaureringen som ble ferdigstilt av den sveitsiske orgelbyggeren Kuhn i 2014. Ingen kjenner orglene i Nidarosdomen bedre enn kirkens egne kantorer, og gjennom domkantor Petra Bjørkhaugs orgelimprovisasjoner får publikum oppleve orgelet på en måte de aldri før har hørt orgelmusikk. Fløytetoner som forflytter seg rundt i rommet, mystiske orgelklanger i det fjerne, mektig orgelbrus.

Domkantor i Nidarosdomen Petra Bjørkhaug er en av Norges fremste musikere innen orgelimprovisasjon. Hun har gitt ut flere CD-er, både med orgelimprovisasjoner og egne komposisjoner. (Foto: Ina Stenvig)

Nidaros domkor ble etablert i 1946 og er et av landets ledende kor i formidling av klassisk og nyskrevet kirkemusikk. Koret er tilknyttet Nidarosdomen, Norges nasjonalhelligdom, der de synger konserter og gudstjenester. De bidrar jevnlig ved TV-overføringer og nasjonale begivenheter. Nidaros domkor ønsker å ivareta den tradisjonelle kirkemusikken og samtidig være nyskapende. De jobber for at kirkemusikken skal nå ut til et bredere publikum, blant annet gjennom bestilling og fremføring av ny musikk, variert konsertprogrammering, og samarbeid med ulike ensembler, musikere og kunstnere. Tidligere i år ga de ut albumet MOR på 2L, der Stabat Mater av barokk-komponisten Domenico Scarlatti flettes sammen med musikk av Petra Bjørkhaug.

I nattkonserten i Nidarosdomen møtes uttrykk fra tre århundrer: Anton Bruckner (1824 – 1896), Egil Hovland (1924-2013) og orgel- og lysimprovisasjoner som oppstår i øyeblikket, i 2024.

Nidaros domkor med dirigent Karen Haugom Olsen synger musikk av Hovland og Bruckner under nattkonserten i Nidarosdomen. (Foto: Titt Melhuus)

Isabelle Demers

Det «nye» Steinmeyer-orgelet feirer 10 år i 2024, og Olavsfest markerer jubileet med konsert med den virtuouse kanadiske organisten Isabelle Demers.

«Det mangler ikke på organister som får instrumentet til å brøle; men Isabelle Demers får instrumentet til å synge.» (Peter Reed, Classical Source.com, England)

Med et orgelspill beskrevet som “avspent virtuost” (Chicago Classical Review) og “uredd og ekstraordinært” (Amarillo-Globe News), har Isabelle Demers trollbundet kritikere og publikummere over hele verden.

Hun har holdt konserter i hele Europa, og i Oman, Australia, New Zealand, USA og Canada, inkludert i katedralene i Köln og Regensburg, ElbPhilharmonie (Hamburg), Royal Festival Hall, Royal Albert Hall, St. Paul’s Cathedral, Westminster Cathedral og Westminster Abbey (London); Rådhuset (Stockholm); det kongelige operahuset i Muscat (Oman); Den forbudte bys konserthus (Beijing, Kina); Victoria Hall (Singapore); Melbourne rådhus (Australia); Auckland rådhus (New Zealand); Disney Hall (Los Angeles), Davies Hall (San Francisco), Meyerson Symphony Center (Dallas), Kimmel Center og Wanamaker-orgelet på Macy’s (Philadelphia) og Maison Symphonique (Montréal). Hun var nylig en fremhevet musiker under BBC Proms i Royal Albert Hall i London.

Dr. Isabelle Demers er ettertraktet også blant sine organistkolleger, noe flere opptredener under samlinger for American Guild of Organists, Institute of Organ Builders, International Society of Organbuilders, Royal Canadian College of Organists og Organ Historical Society forteller om. Hun har gitt ut flere innspillinger på selskapene Acis og Pro Organo. Hennes siste album, spilt inn i Chicagos Rockefeller Chapel, ble utgitt i januar 2020 og inkluderer verk av Reger, Laurin, Dupré, Mendelssohn, Tsjajkovskij og Macmillan.

Dr. Demers, som bor Québec og er doktorgradsutdannet ved Juilliard School, ble nylig utnevnt til førsteamanuensis i orgel ved McGill University i Montréal. Hun var tidligere Joyce Bowden-leder i orgel og leder for orgelprogrammet ved Baylor University (Texas).

Program:

  • Rachel Laurin – Fantasy and Fugue on a Swedish Folksong
  • J.S. Bach – Allein Gott in der Höh, BWV 664 
  • C-V Alkan – Impromptu on the Lutheran Chorale (Ein feste Burg) 
  • Igor Stravinskij – Firebird Suite (trans. Demers)

(Foto: Abi Poe)

«Makt og de maktesløse» – et foredrag med Marte Heian-Engdal

Olavsfest i samarbeid med Sparebankstiftelsen SMN presenterer 22. mai et svært aktuelt foredrag med Midtøsten-ekspert Marte Heian-Engdal.

Foredraget etterfølges av en samtale mellom Heian-Engdal og Håkon Haugsbø.

Arrangementet finner sted onsdag 22. mai kl. 15-16 i Banksalen i lokalene til SpareBank 1 SMN i Søndre gate 4.
Foredraget er gratis, men krever påmelding HER.

Marte Heian-Engdal (f. 1981) er historiker, forfatter og en av Norges fremste eksperter på Midtøsten. Hun har undervist på Universitetet i Oslo, vært seniorforsker ved PRIO, assisterende direktør for NOREF, og har lang erfaring fra arbeid med internasjonalt konfliktdiplomati. Hun har bodd flere år i Midtøsten, og reist dit jevnlig for å forstå konfliktene, historiene og menneskene som preger denne urolige regionen. Hun er mye brukt som ekspert i Norske medier i forbindelse med Israel/Palestina-konfilkten.

Hennes foredrag vil særlig handle om menneskene som lider mest i krig og av militær maktbruk – de sivile.

AKTUELL MED GAZA-BOK

I september i fjor var Heian-Engdal i Gaza for å gjøre research til en bok om storpolitikkens påvirkning rundt et vanlig kjøkkenbord i Gaza. 7. oktober ble situasjonen brutalt endret. I sin nye bok «Et Gaza-liv» følger Heian-Engdal hverdagslivet til familien Al-Rantisi gjennom generasjoner, og vever samtidig inn Gazas politiske og historiske bakteppe. 

Denne palestinske familiefortellingen tar oss med på reise bakover i tid og forteller om Gazastripens historie som hjem og slagmark i over hundre år, og fram til de dramatiske ukene høsten 2023 – da de måtte flykte for livet.

Marte Heian-Engdal har tidligere bodd i Jerusalem, og også gitt ut boka «Israel – historie, politikk og samfunn». 

STØTTER OLAVSFEST MED TRE MILLIONER

Sparebankstiftelsen SMN og Olavsfest har inngått en treårig samarbeidsavtale, hvor Sparebankstiftelsen understøtter samtaleprogrammet under Olavsfest med en million kroner årlig.

– Dette samarbeidet er et ledd i utviklingen av Olavsfest fram mot 2030, og vi setter stor pris på å samarbeide med en aktør som er så viktig i vår region, sier Olavsfest-direktør Steinar Larsen.

Olavsfest sitt omfattende samtaleprogram, skal skape refleksjon rundt menneskerettigheter og verdispørsmål som er relevant for alle mennesker. Dette gjelder helt uavhengig av hvem du er, og hvilken bakgrunn du har, hva du tror på eller om du ikke har en tro.

Vestfrontmøtet er selve hjertet i Olavsfest, og gjennom denne støtten gis festivalen mulighet til å løfte seg videre.

Sparebankstiftelsen SMN støtter årlig en rekke allmennyttige formål gjennom samfunnsutbytte. Som en del av samarbeidet med Olavsfest, gir stiftelsen også et årlig foredrag til byen, hvor foredragsholderen er en profilert person i samfunnsdebatten.

– Vi i Sparebankstiftelsen SMN er opptatt av å støtte opp om viktige aktiviteter og organisasjoner i Midt-Norge, sier Berit Rustad i Sparebankstiftelsen SMN.

– Ved å bidra til videreutviklingen av samtaleprogrammet under Olavsfest, er stiftelsen med på å løfte frem relevante tema for refleksjon – i disse dager er dette stadig viktigere.

Håkon Haugsbø har samtale med Marte Heian-Engdal etter foredraget.

Gåte + support Birkeland

Gåte spiller sommerens eneste trondheimkonsert under Olavsfest!

Sett av torsdag 1. august – da står nemlig selveste Gåte på scenen på hjemmebane i Borggården. Da har de allerede hatt hele Europas øyne og ører rettet mot seg under finalen av Eurovision i Malmö i mai.


For bandet blir konserten et kjærkomment gjensyn med en arena de spilte på allerede i 2003, da de akkurat hadde hatt sitt store nasjonale gjennombrudd. Tidligere i vinter spilte de også en intimkonsert for 100 heldige fans i Herresalen i Erkebispegården, bokstavelig talt på den andre siden av veggen til Borggården.

Konserten har fri aldersgrense.

600 konserter

Gåte fikk sitt gjennombrudd på starten av 2000-tallet og skulle raskt vise seg å bli en nasjonalskatt. Deres unike kombinasjon av tradisjonell norsk folkemusikk, eksplosiv rock og et gnistrende sceneshow løftet dem ut av øvingskjelleren og inn på store scener på rekordtid. Deres musikalske univers har siden brakt norsk folklore ut til Europa og verden.

Det trondheimbaserte folkrockbandet har spilt over 600 konserter i Skandinavia, gitt ut fem album og vunnet flere priser og utmerkelser, blant annet Spellemannprisen i 2002 for «årets nykommer» med debutalbumet «Jygri».

Comeback-suksess

Etter en pause på 12 år gjorde bandet comeback i 2017, og i 2018 kom albumet «Svevn» som ble hyllet av anmelderne. 

Etter comebacket og utskiftninger i bandet, framstår Gåte anno 2024 som mer vitale enn noen gang. I dag består bandet av vokalist Gunnhild Sundli, gitarist Magnus Børmark, trommeslager og Jon Even Schärer, bassist Mats Paulsen og John Stenersen på nøkkelharpe og tangenter.

I fjor hadde Gåte en suksessfull norgesturné med mange utsolgte konsertlokaler på plakaten, blant annet Rockefeller i Oslo. Norway Rock Magazine skrev blant annet følgende om Oslo-konserten:

«Det var litt av en norsk rockebonanza som foregikk i et visst kvartal i Oslo da Kaizers Orchestra solgte ut Sentrum Scene samtidig som Gåte skulle spille foran et like utsolgt Rockefeller. Veldig godt å se at norsk rockehistorie fortsatt både lever og leverer.»

Tidlig i januar 2024 ble det kjent at Gåte er med som årets deltakere i Melodi Grand Prix med låta «Ulveham». Låten ble fort en favoritt blant det norske MGP-publikummet, og ble stemt fram som Norges representant i Malmö i mai.

Anmeldelser av Gåte live:


«To utsolgte konserter på Byscenen er ikke nok. Det Gåte har fått til nå, kan ikke oppleves nok. (…) Dette er den beste versjonen av Gåte jeg har sett.»
Adressa.no

«Jeg har sett mange konserter på Rockefeller opp igjennom årene, men denne konserten legger jeg helt øverst.»
10/10 Blezt.no

Foto, Gåte: Ole Ekker

Pangstart med Birkeland

Før Gåte sørger for en elektrisk avslutning på kvelden, sørger vi for at festen får en knallstart med det ferske trønderske bandet Birkeland. Ledet av Johndoe-vokalist og «Stjernekamp»-deltaker Jonas Skybakmoen, er bandet i nærheten av et trøndersk all-star band med folk fra en rekke suksesskonstellasjoner.

Skybakmoen er nevnt, han har fått med seg gitarhelt Terje Uv fra Johndoe. Bassist Gjermund Landrø spilte i originalbesetningen av nettopp Gåte. Multiinstrumentalist Jo Sverre Sande har hatt suksess som soloartist, mens trommis Richard Sagen har fartstid i band som The Cute Crash Combo.

Bandet selv beskriver musikken sin som «countryinspirert distriktsrock med trønderske tekster» og «kunstnerisk interessant bruksmusikk». De har fått solid oppmerksomhet for sine to første singler «Bomtur igen» og «Langlysan», og de begeistret 10 000 publikummere da de varmet opp for selveste Åge & Sambandet under Trondheimsnatt-konserten sommeren 2023.  

Birkeland slipper debutalbumet «Åker og industri» i løpet av 2024.


Alle konserter i Borggården under Olavsfest 2024:

29. juli: Chris Holsten + support Emelie Hollow
30. juli: Angélique Kidjo + support Beharie
1. august: Gåte + support Birkeland
2. august: Sigrid + support Moyka og Katarina Barruk
3. august: Bigbang med venner + special guest Darling West

Arild Andersen: SAGN

Arild Andersen og et stjernelag musikere tar klassikeren «Sagn» til Nidarosdomen og Olavsfest.

«Sagn», skrevet som bestillingsverk til Vossa Jazz i 1990 og gitt ut på plate samme år, står som av de største klassikerne i norsk jazz.

Som i 1990 har bassist Arild Andersen med seg vokalist Kirsten Bråten Berg, gitarist Frode Alnæs og saksofonist Bendik Hofseth på framføringen. I tillegg er Helge Lien på Keyboards og Thomas Strønen på trommer med på konserten i Nidarosdomen tirsdag 30. juli.

NYBROTTSARBEID

I 1990 var «Sagn» et nybrottsarbeid, med sin sømløse blanding av jazz og norsk folkemusikk. Slike sjangerblandinger står ofte i fare for å falle i én av to grøfter: Enten blir det «oppjazza» folkemusikk, eller så blir det «jazz i folkemusikkdrakt». Med «Sagn» viste Arild Andersen, Kirsten Bråten Berg og de utmerkede musikerne at det finnes en tredje vei – en vei som viste musikalsk balansekunst på høyt nivå. Andersen fikk stor respekt for folkemusikken etter å ha hørt Bråten Berg synge, og da han komponerte musikken til «Sagn» ønsket han at musikken skulle innrette seg etter folketonene og ikke omvendt. Som han forklarte i et intervju i 1990:

– Jeg hadde veldig lyst til å beholde folkemusikken helt sånn som Kirsten synger det, og bare improvisere på den stemningen som denne musikken gav. Ikke nødvendigvis på skalaen engang, men bare på den stemningen, og da hentet jeg fram dette fra frijazzen. Det å bare kunne ta en liten lyd å improvisere på, fikk jeg på en måte bruk for igjen. Jeg tenkte et sånn veldig lite rom hvor folkemusikken eksisterer, men hvor man får lov til å søke rundt i hjørnene innenfor den rammen med å improvisere. Og det ble etter hvert det som ble viktig for meg når jeg jobbet videre med Kirsten, ikke å lage å lage jazzmusikk ut av folkemusikken.

STOR SUKSESS

«Sagn» ble en stor suksess – både den bejublede konserten på Vossa Jazz og den kritikerroste plateinnspillingen som kom ut på Kirkelig Kulturverksted og senere internasjonalt på ECM.

Albumet står fortsatt som en påle, og fortsetter å være en inspirasjonskilde for både jazz- og folkemusikere over hele landet. Nå får du oppleve verket i storslåtte omgivelser i selveste Nidarosdomen!

Besetning:

Arild Andersen – kontrabass
Kirsten Bråten Berg – vokal
Frode Alnæs – gitar
Helge Lien – keyboards
Bendik Hofseth – saksofon
Thomas Strønen – trommer

Hør «Sagn» her:

Foto: KAI HANSEN

UTSOLGT: VERDIS «REQUIEM» med Slovenian Philharmonic Choir, TSO, TSO-koret og solister

Årets avslutningskonsert presenterer 80 sangere i mektig framføring av et av våre mest kjente og kjære klassiske verk i Nidarosdomen.

Noen verk trenger egentlig ingen presentasjon, og Verdis Requiem er et slikt verk. «Alle» har hørt Dies Irae-satsens rasende utforbakker, som er flittig brukt i filmer, tv-serier og tv-reklamer. Verdis Requiem rommer kolossale kontraster; fra det ubeskrivelig vakre til det drønnende dramatiske og det mektig himmelstormende. Operakomponisten maler her fram de store følelsene, og ingen av oss vil forlate konsertsalen uten å ha blitt berørt.

Verdis REQUIEM

Medvirkende:

Slovenian Philharmonic Choir
Trondheim Symfoniorkester & Opera
Trondheim Symfoniske Operakor
Dirigent: Adam Hickox

Solister:
Sopran: Ann-Helen Moen
Mezzo: Ingeborg Gillebo
Tenor: Bror Magnus Tødenes
Baryton: Håvard Stensvold

På siste dag av Olavsfest 2024, lørdag 3. august, framføres verket i Nidarosdomen av Slovenian Philharmonic Choir, Trondheim Symfoniorkester & Opera, TSO-koret og vokalsolistene Ann-Helen Moen, Ingeborg Gillebo, Bror Magnus Tødenes og Håvard Stensvold – under ledelse av dirigent Adam Hickox. Med 80 sangere i alt blir dette en svært mektig framføring av det klassiske verket.

Unik plass i musikkhistorien

Tekstene til den katolske kirkes dødsmesse inneholder en bratt kurve fra dyp inderlighet og bønn til høyspent dramatikk. Med sin veldige uttrykkskraft, som omfatter noen av Verdis mest inderlige og overveldende avsnitt, vant Messa da Requiem raskt et stort publikum og en unik plass i musikkhistorien.

Om Verdis Messa da Requiem heter det at det er hans beste opera, i alle fall er det hans kanskje dypeste og vakreste kunstverk. Det er de store følelser som her settes ut for orkester, solister og kor, og som uttrykker fortvilelse, ydmykhet, sorg og håp med et utpreget latinsk temperament.

De elegiske stemningene i Messa da Requiem er forent med en dyp religiøs følelse og mange teatrale, nesten operapregede innslag. Verket er ironisk blitt omtalt som «Verdis beste opera», men komponisten var seg helt bevisst at dette ikke skulle være kirkemusikk. Vel er det et religiøst verk, men ikke helt etter den messeordningen pave Pius V fastla allerede i 1570, og altså uegnet til kirkelig bruk. Det kunne ikke alle forstå, selv om mange oratorier og messer gjennom 1800-tallet hadde vokst seg ut av kirken og inn i konsertsalen. Italia opplevde for øvrig en motreaksjon mot denne utviklingen i form av den såkalte Cecilia-bevegelsen som ønsket en ny verdighet i forhold til den religiøse musikken på basis av gamle tradisjoner. Men raset var utløst, og i dette «oppbruddet» i den religiøse kunsten følte Verdi seg bekvem. Han var jo teatrets mann, ikke kirkens.

Mester i utrrykkskunst

Verdi behandler den gamle liturgiske teksten på en måte som inntil da var uhørt fri og udogmatisk, og Messa da Requiems ulike stemninger og tolkningsmuligheter bidrar nok til dets store popularitet. Som i siste satsen i Be­ethovens niende, An die Freude, kan man i Verdis verk opp­leve en mer eksistensiell filosofisk visjon av menneskets storhet, men også tragiske livsvilkår. Bønnen om fred og ro for den dødes sjel er verkets gjennom­gående budskap. Alt er så påtagelig til stede i tekst og musikk at vi alle kan ta til oss et eller annet gjennom våre følelser. Derfor er det frem­for alt ope­rakomponisten Giuseppe Verdi som her henvender seg til oss, mesteren i scenisk, menneskelig og musikalsk uttrykk­skunst.

Trondheim Symfoniske Operakor (TSO-koret) er tilknyttet Trondheim Symfoniorkester & Opera og deltar i TSOs produksjoner av opera og korverk. Koret holder et høyt musikalsk nivå, og har et variert og spennende repertoar.

Dirigent: Adam Hickox

28 år gamle Adam Hickox ble nylig beskrevet av Boston Musical Intelligencer som en «fullkommen, høflig og dyktig musiker; alt var elegant avrundet, både de fysiske og musikalske konturene». I 2022 fullførte han sitt engasjement som assistentdirigent for Rotterdam Philharmonic Orchestra, og han ser frem til mange debuter i kommende sesonger.

I 22/23-sesongen gjorde Hickox sin debut med BBC Scottish Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, i Wigmore Hall som en del av feiringene for Royal Academy of Music’s 200-årsjubileuim, med Romanias radiokammerorkester og Orquesta Sinfónica de Castilla y León. Han returnerte til BBC Symphony Orchestra og Rotterdam Philharmonisch. På operascenen dirigerte han Tosca med Opera North.

I løpet av tiden sin i Rotterdam assisterte Hickox blant andre deres sjefdirigent Lahav Shani og Yannick Nézet-Séguin, og dirigerte egne forestillinger i Rotterdam og andre steder, inkludert verdenspremieren på en ny bestilling av Mathilde Wantenaar.

Hickox studerte musikk og komposisjon med Robin Holloway ved Gonville and Caius College i Cambridge, og dirigering med Sian Edwards ved Royal Academy of Music.

Sopran: Ann-Helen Moen

Ann-Helen Moen er en svært allsidig sanger, kjent for sine musikalske tolkninger av et bredt repertoar som spenner fra tidlig barokk til de store romantiske komponistene og samtidsmusikk, både på konsert- og operascenen. Hun er kjent for sine Mozart-tolkninger, og da spesielt for sin Donna Anna i Don Giovanni ved Den Norske Opera & Ballett. Hun har også høstet flotte kritikker i andre Mozart-roller som Grevinnen i Figaros bryllup, Donna Elvira og Zerlina i Don Giovanni, Pamina og 1. dame i Tryllefløyten, og Sandrina i La Finta Giardiniera. Ann-Helen studerte med Susanna Eken ved Operaakademiet i København. Etter endt studietid, fulgte tre år som solist ved operaen i Graz, Østerrike. Sist hun gjestet Olavsfest, var som solist i Bertil Palmar Johansens «Dronningoffer» i 2021.

Mezzo: Ingeborg Gillebo

Ingeborg Gillebos varme fyldige mezzosopran er etterspurt verden over. Hun debuterte i 2009 på Det Kongelige Theater i København som Margret i Alban Bergs Wozzeck og året etter ved Den Norske Opera & Ballett i rollen som Cherubino i Figaros bryllup. I 2011 vant hun 2. pris i Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse, noe som førte til en rekke internasjonale oppdrag og debuter ved både The Metropolitan Opera i New York og operafestivalen i Bayreuth.

I 2015 gikk hun til semifinalen i konkurransen Cardiff Singer of the Year og samme år mottok hun Tom Wilhelmsens Opera- og Ballettpris. Ingeborg er utdannet ved Norges Musikkhøgskole og ved Det Kongelige Danske Operaakademi i København med Susanna Eken.

Tenor: Bror Magnus Tødenes

Bror Magnus Tødenes fikk sin profesjonelle operadebut som 21-åring, og allerede som 23-åring ble han tilknyttet Wiener Staatsoper som solist. Han debuterte ved Den Norske Opera & Ballett i 2018, der han spilte Rinuccio i Gianni Schicchi. Samme år gjestet han Bergen Nasjonale Opera for første gang, som Styrmannen i Den flyvende hollender. I sesongen 2020/22-sesongen gjorde han Tamino i Tryllefløyten ved Théâtre du Capitole de Toulouse, og Camille i Den glade enke ved Bergen Nasjonale Opera. Sist vi møtte Bror var i Missa Solemnis i Olavshallen i januar.

Han har sin utdannelse fra NTNU i Trondheim og ved det berømte Santa Cecilia-akademiet i Roma.

Baryton: Håvard Stensvold

Håvard Stensvold er en av Norges ledende bass-barytoner. Han synger regelmessig med norske og internasjonale symfoniorkestre, og har har flere ganger gjestet Den Norske Opera & Ballett. der har han hatt roller som bl.a. Papageno i Tryllefløyten, Guglielmo i Così fan tutte, Schaunard i La bohème og Masetto i Don Giovanni. Stensvold er ofte benyttet ved norske region- og distriktsoperaer, som i Fredkulla med TSO.

Stensvold er i tillegg til sin karriere som frilans bassbaryton også universitetslektor ved NTNU i Trondheim. Håvard Stensvold er utdannet ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Forsidefoto: Ole Wuttudal

SLOVENIAN PHILHARMONIC CHOIR – Credo In Humanitatis

Slovenian Philharmonic Choir framfører i Vår Frue kirke kontemporær musikk av Rautavaara, Sandström, Forte og MacMillan.

Verkene i dette konsertprogrammet har til felles at de ble skapt av framtredende ambassadører for sine respektive lands kortradisjon. Alle fire har, gjennom sitt originale og moderne musikalske språk, bevart en gjenkjennelig klangfarge også preget av deres nasjonalitet.

Programmet rammes inn av to eksepsjonelle musikalske uttrykk for den sentrale messeleddet Credo (tro), av to nordiske komponister. Begge døde nylig, men etterlot seg verdifulle korverker.

Einojuhani Rautavaara komponerte sin Missa a capella rund credoet, som ble laget 40 år før resten av messeleddene ble fullført i 2011. Han behandler teksten i credoet med rike rytmiske variasjoner, som en kontrast til Kyrie- og Benedictus-leddene. De to sistnevnte karakteriseres gjennom klyngeoppbygde «klanglandskap», der solostemmene som presenterer teksten trer fram.
I motsetning til Rautavaara, bruker Sven-David Sandström klyngene sammen med ekstreme vokale register og ekstreme dynamiske nivåer som et mektig, ekspressivt verktøy. Gjennom dette har han skapt et av de mest effektive og pittoreske korverk noensinne med sitt Credo.

Four Sacred Works av den internasjonalt kjente slovenske komponisten Nana Forte utmerker seg gjennom rik rytmisk oppfinnsomhet og sofistikerte lydnyanser mellom to kor som imiterer, samtaler, komplementerer eller bygger opp hverandre.

James MacMillans samling av motetter illustrerer mangfoldet i verkene fra denne innflytelsesrike britiske samtidskomponisten. Verkene finner inspirasjon både i komponistens katolske tro og i tradisjonsmusikken fra hjemlandet Skottland.

PROGRAM

Einojuhani Rautavaara (1928-2016): Missa a cappella

Kyrie
Gloria
Credo
Sanctus
Benedictus
Agnus Dei

Nana Forte (1981): Four sacred pieces

Iam non dicam
Sancta trinitas
Tanto tempore
O sacrum convivium

——-

James MacMillan (1959): A selection of motets

SvenDavid Sandström (1949-2019): Credo

Dirigent: Urša Lah

I denne konserten ledes koret av den trondheimsbaserte, slovenske dirigenten Urša Lah. Hun er kjent og respektert navn både i nasjonal og internasjonal korsammenheng, og har ved flere anledninger vært gjestedirigent for det slovenske koret.

Hun er utdannet ved Musikkakademiet i Ljubljana og Universitetet i Tromsø.

Som dirigent for «Mixed Youth Choir Veter» og «APZ Tone Tomšič University of Ljubljana» har hun vunnet mange førstepriser, spesialpriser og dirigentpriser ved nasjonale og prestisjetunge internasjonale korkonkurranser, inkludert «Grand Prix of Europe» (Debrecen, 2008).

Som sjefsdirigent for «Den Slovenske Nasjonalradioens kammerkor» (1998-2002) har hun dirigert mange urfremføringer av slovensk samtidsmusikk, både a cappella-verker og vokal-/instrumentale verker. Som en anerkjennelse for sitt verdifulle arbeid med kormusikk, mottok hun i 2008 hovedstaden Ljubljanas viktigste pris for kultur, og i 2009 «den høyeste pris for amatørkultur» fra Det Slovenske Korforbundet.

Hun har bodd i Norge siden 2009. I årene 2010 – 2017 underviste hun i korledelse og ensembleledelse ved Universitetet i Tromsø, hun var kunstnerisk leder og dirigent for Finnmark Operakor og Universitetskoret Mimas. Hun jobbet også som kormester for Arktisk Filharmoni og Kristiansand Symfoniorkester.

Fra høsten 2018 til våren 2020 hadde hun en delstilling som førsteamanuensis i ensembleleder ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim.

For tiden dirigerer hun Trondheim Symfoniske Operakor og jobber som kormester for Trondheim Symfoniorkester & Opera.

Urša Lah gir seminarer for kordirigenter, er hyppig medlem av dommerpaneler ved internasjonale kor- og dirigentkonkurranser, er gjestedirigent for profesjonelle kor og anerkjente ensembler og er kunstnerisk leder i det internasjonale «Utopia & Reality Chamber Choir».

Åpningskonsert: SLOVENIAN PHILHARMONIC CHOIR – Helnattsvake

– Vladimir Putin får ikke ta fra oss Rakhmaninov – ikke f*en! Dette er verdensarv, musikk som forbinder oss med det gode i folk, sier Ragnar Rasmussen.

Dirigenten forklarer engasjert hvorfor det er helt naturlig å framføre Vesper (All-Night Vigil), et av den russiske komponistens fremste verk, også i 2024.

Åpningskonserten for Olavsfest 2024 i Nidarosdomen samler det mektige slovenske koret Slovenian Philharmonic Choir og Trondheims egne Nidaros Vokal. Begge kor under ledelse av Ragnar Rasmussen. På programmet står Rakhmaninovs All-Night Vigil, i tillegg blir det urpremiere av Henning Sommerros nye verk Helnattsvake.

Åpningskonsert:
SLOVENIAN PHILHARMONIC CHOIR – HELNATTSVAKE
(Rakhmaninov & Sommerro)

Medvirkende:
Slovenian Philharmonic Choir
Nidaros Vokal
Dirigent: Ragnar Rasmussen

Varighet: ca. 1,5 time

– Det nye og det gamle møtes, og det nye framføres i rammen av det gamle. Litt av poenget er å knytte gårsdagen til i dag, og bygge noe som ser framover gjennom å aktualisere begge verkene og skape en ettertanke publikum kan ta med seg ut i sommernatta, sier Rasmussen.

Rakhmaninovs verk består av 15 tidebønn-satser, som på denne konserten kommenteres og kompletteres av Henning Sommerros musikk. Sommerros Helnattsvake består av fem satser som framføres enkeltvis etter hver 3. sats av Rakhmaninovs verk. De to korene vil synge to satser sammen – siste sats av Sommerros verk samt Vespers berømte Bogoroditse Devo (Ave Maria).

Vesper (All-Night Vigil) (1915) regnes som et mesterverk, det har kirke-slavisk tekst og regnes som en del av vår felles musikalske verdensarv. Sommerros Helnattsvake vil på sin side ha et norsk/vestlig utgangspunkt, med vekt på den gregorianske olavsmusikken som naturlig hører hjemme i Nidarosdomen.

– Musikken er veldig typisk Henning Sommerro. Enkelt i struktur, men han skriver jo så utrolig vakkert, skildrer Rasmussen.

Stilriktig og gripende

Den trondheimsbaserte dirigenten ledet også det slovenske koret da de sist framførte Rakhmaninovs verk i filharmonien i Ljubljana i mai 2022, en konsert som også ble sendt på slovensk radio.

– Slovensk er et slavisk språk, og det slovenske koret leverer en fullstendig overbevisende, stilriktig og gripende tolkning av et av musikkhistoriens aller vakreste og mest berømte a capella-verk. Dette koret synger virkelig med hjertet i hånda, sier Rasmussen.   

Slovenian Philharmonic Choir holder i alt tre konserter under Olavsfest 2024. I tillegg til åpningskonserten holder de en egen konsert i Vår Frue kirke onsdag 31. juli, de bidrar også sterkt under avslutningskonserten Verdis Requiem sammen med TSO og TSO-koret.

Rakhmaninov, regnet som kanskje den siste av de store komponistene innen senromantikken, skrev verket under 1. verdenskrig som en trøst overfor det russiske folk.
– I forarbeidet reiste han rundt og samlet inn ortodoks musikk, like mye fra Kyiv som fra Moskva. Etter hvert reiste Rakhmaninov til USA, han så hvilken vei det bar før revolusjonen kom. Musikken er nesten overjordisk og opphever på en måte tyngdekraften. Rakhmaninov komponerer lagvis, han maler lyder vi ikke har hørt før, og tenker farger og dybde på en helt spesiell måte. Dette er sterk og mektig musikk i seg selv, men i den nåværende situasjonen i Europa vil konserten i tillegg kunne være en viktig fredsmarkering, mener dirigent Rasmussen.

Vesper (All-Night Vigil) er beskrevet som inderlig og svært rørende. Mer introspektivt og ettertenksomt enn sedvanlig for Rakhmaninov, et verk der han tar vare på den tradisjonelle enkelheten og renheten fra de gamle religiøse sangene.

Koret Nidaros Vokal er et relativt nystartet samarbeid mellom NTNU Musikk og Trondheims profesjonelle miljø av klassiske frilanssangere. Et ungt ensemble bestående av nyutdannede klassiske sangere, under kunstnerisk ledelse av dirigent Ragnar Rasmussen.

Nidaros Vokal tar sikte på å etablere seg som et helprofesjonelt ensemble med ambisjoner om både plateinnspillinger og turneer i inn- og utland, inspirert av modellen som tidligere har gitt Trondheimsolistene stort gjennomslag og kunstnerisk suksess.  

Henning Sommerro (1952-)

Norsk komponist, musiker, sanger og professor ved NTNU, fra Surnadal.

Har skrevet musikk til over 140 scene- og filmproduksjoner, blant andre filmen «Kjærleikens ferjereiser», musikalen «Ann-Magritt», filmen «Landstrykere», operaen «Querini» på Røst, «Partisan Requiem», og gammeldansmessen «Vindens hjul». Han har tonesatt en rekke dikt av Hans Hyldbakk og salmer av Edvard Hoem.

I 2013 ble Henning Sommerro utnevnt av Kongen til kommandør av St. Olavs Orden.

Ragnar Rasmussen

Professor, kordirigent og komponist, bosatt i Trondheim og ansatt ved NTNU Musikk.

Han ble født i den aller nordligste delen av Norge, og vokste opp omgitt av mange ulike arktiske kulturuttrykk. Dette har sterkt påvirket hans tilnærming til musikk, både som utøver og komponist.

Ved NTNU Musikk mener han selv at han er plassert midt i smørøyet, med mulighet til samarbeid med studenter og kollegaer ved alle instituttets studieretninger.

Han holder jevnlig forelesninger ved musikkakademier, dømmer kor- og dirigentkonkurranser, og dirigerer profesjonelle kor og orkestre verden over. Som gjestedirigent har han jobbet med ensembler som BBC Singers, State Choir Latvija, Estonian National Male Choir, The Slovene Philharmonic Orchestra and choir, Ulster Orchestra (UK), Concerto Farinelli (Barokkorkester fra Tyskland) og mange flere.

I -23 hadde han æren av å dirigere åpningskonserten på Verdenssymposiet i korsang i Istanbul, da med Estonian Philharmonic Chamber Choir og Turkish State Choir sammen med seg på scenen.

Ragnar Rasmussen er i dag dirigent/kunstnerisk leder for det nye norske vokalensemblet Nidaros Vokal, og det internasjonale Utopia & Reality Chamber Choir, samt styremedlem i Norsk Komponistforening

Bigbang med venner + special guest Darling West

Urkraften Bigbang er en institusjon i norsk rock, og i Borggården lørdag 3. august stiller de med kraftig utvidet mannskap for å skape en pangavslutning av Olavsfest 2024!

Bass, trommer og en gitar – kanskje det mest krevende men kanskje også det edleste bandformatet. Hør bare på Cream, Nirvana eller The Jimi Hendrix Experience. Når det funker blir det magisk. Med Bigbang funker det.

Til Olavsfest 2024 kommer imidlertid bandet i XL-utgave med flere gjester og utvidet besetning for å gi publikum en festivalavslutning som lukter svidd. Detaljer om alle som vil gjeste bandet på scenen kommer. Men vi kan allerede røpe at Rohey Taalah, som sist sommer ga publikum hakeslepp under Susanne Sundfør-konserten i Borggården, er med som gjestevokalist. 

Et annet av Norges fineste band, Darling West, vil både spille et eget support-sett og være gjester under Bigbangs konsert. 

BILLETTER I SALG FRA TORSDAG 29. FEBRUAR

Musikere i toppklassen

Olaf, Niko og Øystein er ikke Bigbangs første besetning, men det er utvilsomt denne konstellasjonen som har definert dem. Like utvilsomt er det at vi snakker om tre av landets fremste musikere, uansett sjanger.

Olaf Olsen er lett gjenkjennelig bak trommene og en ettertraktet bidragsyter for andre når han ikke er på veien med Bigbang. Glem heller ikke at han er en av to Olsens i bandprosjektet til sin bror (Todd) Terje. Nikolai Hængsle, også en travel mann, både som bassist par excellence og som musikkprodusent. Han er også fast inventar i Elephant9 og svært sentral i det glimrende prosjektet Band of Gold. Både Hænglse og Olsen er i tillegg begge sentrale i Ola Kvernbergs Steamdome-konsept.

Som bandets vokalist, gitarist og låtskriver er Øystein Greni en tydelig frontmann og eneste konstante medlem siden starten. Øystein vokste opp i et hjem med en stor platesamling og en far som også er musiker. Han var med på bandøvelser fra før han kunne snakke, musikken ligger i blodet.

– Pur energi og publikumsappell

2023-albumet «Le Californie» ble til gjennom Covid-19 og full nedstenging. Låtene på albumet oser av spilleglede og unike gitarriff som har blitt finslipt gjennom den lange og ufrivillige ventetiden. Festivalsesongen 2023 ble kronet med en opptreden på Øyafestivalen der Bigbang virkelig demonstrerte hvilken unik kraft de er på en scene, til panegyrisk respons fra publikum og presse.

«Bigbang er en skatt, en urkraft i norsk rocks samtid som i sine beste stunder trekker med seg store folkemengder på pur energi og publikumsappell (…) Det er rett og slett noe av det beste vi har sett av Bigbang noensinne.» (Dagsavisen om konserten på Øyafestivalen 12. august, terningkast 6)

DARLING WEST

Før Olavsfest 2024 avsluttes med et «big bang», får du oppleve Darling West på scenen. Foruten å spille et eget sett, vil de også være gjester under Bigbangs konsert.

Darling West har siden de debuterte for ti år siden markert seg som et ekstremt stilsikkert og musikalsk strøkent band innen stilretninger som americana, vestkystpop og cosmic folk.

Darling West gav i 2023 ut sitt femte studioalbum – Cosmos – og som om ikke det var nok, spilte de inn og slapp et julealbum («Lights»)  basert på den smått legendariske NRK-konserten fra jula 2022. Men nå handler alt om en sommer fylt med festival og musikk, og bandet, som har blitt omtalt som et av Norges beste liveband, har skumle planer om å levere sitt beste festivalsett noensinne.

De som har sett bandet før vet at man kan forvente seg musikalitet fra øverste hylle, som man blant annet så da de åpnet selveste Øyafestivalen i 2023. De som er på førstereis inn i Darling West sin verden, kan se fram til gitarfinesser, flotte vokalharmonier og feelgood-stemning.

Darling West handler om musikkglede og formidlingsevne, humor og sårbarhet, og de inviterer deg herved inn i sitt univers.

Sagt om «Cosmos»:

Dagbladet: 5/6 «Et popmonster er født!»

Musikknyheter: 10/10 «Tusen takk, kjære Mari, Tor, Christer, Thomas og alle små og store medhjelpere på Cosmos! Dette var 37 minutter med pur nytelse fra start til slutt».

Klassekampen 5/6 «Uansett om man kaller dette vestkyst-pop eller americana, er det både norsk og skandinavisk. Det er fjerne ekko av både ABBA og The Cardigans her – og for den saks skyld Fleetwood Mac»

GAFFA (Sverige): «Futuristisk 70-tals americana»

iTromsø: «Like mye Taylor Swift som Fleetwood Mac»

Darling West framfører «Caroline» sammen med Bigbangs Øystein Greni.

UTSOLGT: Oda Felicia

Olavsfest er stolte over å presentere ODA FELICIA i Nidarosdomen torsdag 1. august og fredag 2. august. Der vil hun framføre et av norsk musikks aller såreste og mest personlige prosjekter – live for aller første gang.  

Billetter i salg fra onsdag 28. februar
Billetter til torsdag 1. august // Billetter til fredag 2. august

«The Huntington Chorea Project (2007-2025)» er Oda Felicias livsverk. Et audiovisuelt kunstprosjekt skrevet og komponert over en periode på 16 år, og fremdeles under utvikling. “Dette er moderne pop i kompromissløst format, fylt av variasjon og idérikdom.” skrev Aftenpostens anmelder da første akt av prosjektet ble sluppet, og trillet terningkast 6.

Oda Felicia Bardal Sigstad Abdelmaguid (34) vokste opp i en familie rammet av den sjeldne og brutale sykdommen Huntington Chorea. Den degenerative hjernesykdommen er svært arvelig, og barn av bærer vil ha 50 prosents sjanse for å arve genfeilen. Det finnes ingen kur. Alle som rammes dør.

Prosjektet er hennes dypt personlige bearbeiding av en livssituasjon og en maktesløshet det er vanskelig å sette seg inn i og begripe.

Instagram-profilen til Oda Felicia er et mektig og sterkt eksempel på kreativiteten som kan utløses også av det som er så vondt at det knapt er til å leve med. Ektemannen Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid kjenner vi alle fra Karpe, og han bidrar inn i den visuelle og konseptuelle delen av prosjektet.
 

«But this shotgun up on the attic
It pulls me right at it
‘Cause I know that I have this
And if I have it
It’s better I vanish
I’m not gonna fight it
The way that my dad did»

«Shotgun (2013)»

Et eget språk i kunsten

De to konsertene i Nidarosdomen blir aller første gang «The Huntington Chorea Project» framføres live.

– Sykdommen har påvirket absolutt alle aspekter av livet mitt, og fordi det var og er et veldig vanskelig tema å snakke om, utviklet jeg mitt eget språk i kunsten, forklarer Oda Felicia.

– Der klarte jeg å skrive, der klarte jeg å komponere og der noterte jeg hvert eneste bilde og hver eneste film jeg fikk i hodet.

LES PORTRETTINTERVJU: -Sykdommen var en slags «Lord Voldemort» i vår familie

Hun begynte å skrive samtidig som faren fikk diagnosen Huntingtons sykdom i 2007.
– Det tok mange år før prosjektet tok en konkret form, men de siste årene føler jeg at brikkene har begynt å falle på plass. Nå er jeg klar for å dele, sier Oda Felicia, som forklarer at situasjonen har vekket en rekke sterke følelser, gjerne motstridende.

– Dette er ikke bare én følelse. I så fall hadde det blitt én låt. Å vokse opp med dette er altoppslukende, så hva enn jeg skapte måtte bli nettopp det. Musikalsk lar jeg meg inspirere av alt jeg tror på. Om det er Grieg, Frank Ocean eller SAINt JHN har ingenting å si, så lenge jeg kjenner på at musikken kommer fra et følt sted.


Hvordan leve med en far som svinner bort? Hvordan leve med uvisshet om man selv er bærer av sykdommen og en potensiell belastning for sine nærmeste? Og ikke minst – hvordan leve med frykten for at man kan bære sykdommen over til sine egne barn? Dette er spørsmål som behandles uten filter i låter som virkelig setter varige spor hos lytteren.


«I don’t have time to wait for cures, if I’m gonna be a mother
How can someone grow inside of me?
What life can I offer, I am weak
You’re expecting flowers – but before you plant the seed
Know that I am weed»

«Weed (2011) – rev.3»

– ÅRETS STERKESTE PROSJEKT

«The Huntington Chorea Project» er dypt personlig og viktig kunst. Olavsfest-direktør Steinar Larsen er stolt og takknemlig for tilliten Oda Felicia har vist festivalen. 

– Verdigrunnlaget vårt og det vi står for som festival har bidratt til at hun ønsker å framføre det nettopp hos oss. Befaringene vi har hatt i Nidarosdomen med Oda Felicia har vært en spennende prosess, der hun har vist stor respekt for rommets historie og betydning, forteller Larsen.

– Gjennom to kvelder i Nidarosdomen blir dette det største og sterkeste prosjektet under årets Olavsfest. Tematikken kan naturlig knyttes direkte opp mot årets tema MAKT – prosjektet setter ord på maktesløsheten vi opplever i møte med alvorlig sykdom, men også hvordan alvorlige traumer kan forløse grenseløst kreative prosesser, forklarer han.

Konseptet og formen rundt de to konsertene er under utarbeiding. Men vi kan allerede røpe at Kristoffer Lo (som også produserte Oda Felicias første EP), vokalist Andrea Louise Horstad og fiolinist Harpreet Bansal vil delta.

UTSOLGT: Oda Felicia

Olavsfest er stolte over å presentere Oda Felicia i Nidarosdomen torsdag 1. august og fredag 2. august. Der vil hun framføre et av norsk musikks aller såreste og mest personlige prosjekter – live for aller første gang.  


Billetter i salg fra onsdag 28. februar
Billetter til torsdag 1. august // Billetter til fredag 2. august

«The Huntington Chorea Project (2007-2025)» er Oda Felicias livsverk. Et audiovisuelt kunstprosjekt skrevet og komponert over en periode på 16 år, og fremdeles under utvikling. “Dette er moderne pop i kompromissløst format, fylt av variasjon og idérikdom.” skrev Aftenpostens anmelder da første akt av prosjektet ble sluppet, og trillet terningkast 6.

Oda Felicia Bardal Sigstad Abdelmaguid (34) vokste opp i en familie rammet av den sjeldne og brutale sykdommen Huntington Chorea. Den degenerative hjernesykdommen er svært arvelig, og barn av bærer vil ha 50 prosents sjanse for å arve genfeilen. Det finnes ingen kur. Alle som rammes dør.

Prosjektet er hennes dypt personlige bearbeiding av en livssituasjon og en maktesløshet det er vanskelig å sette seg inn i og begripe.

Instagram-profilen til Oda Felicia er et mektig og sterkt eksempel på kreativiteten som kan utløses også av det som er så vondt at det knapt er til å leve med. Ektemannen Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid kjenner vi alle fra Karpe, og han bidrar inn i den visuelle og konseptuelle delen av prosjektet.
 

«But this shotgun up on the attic
It pulls me right at it
‘Cause I know that I have this
And if I have it
It’s better I vanish
I’m not gonna fight it
The way that my dad did»

«Shotgun (2013)»

Et eget språk i kunsten

De to konsertene i Nidarosdomen blir aller første gang «The Huntington Chorea Project» framføres live.

– Sykdommen har påvirket absolutt alle aspekter av livet mitt, og fordi det var og er et veldig vanskelig tema å snakke om, utviklet jeg mitt eget språk i kunsten, forklarer Oda Felicia.

– Der klarte jeg å skrive, der klarte jeg å komponere og der noterte jeg hvert eneste bilde og hver eneste film jeg fikk i hodet.

LES PORTRETTINTERVJU: -Sykdommen var en slags «Lord Voldemort» i vår familie

Hun begynte å skrive samtidig som faren fikk diagnosen Huntingtons sykdom i 2007.
– Det tok mange år før prosjektet tok en konkret form, men de siste årene føler jeg at brikkene har begynt å falle på plass. Nå er jeg klar for å dele, sier Oda Felicia, som forklarer at situasjonen har vekket en rekke sterke følelser, gjerne motstridende.

– Dette er ikke bare én følelse. I så fall hadde det blitt én låt. Å vokse opp med dette er altoppslukende, så hva enn jeg skapte måtte bli nettopp det. Musikalsk lar jeg meg inspirere av alt jeg tror på. Om det er Grieg, Frank Ocean eller SAINt JHN har ingenting å si, så lenge jeg kjenner på at musikken kommer fra et følt sted.


Hvordan leve med en far som svinner bort? Hvordan leve med uvisshet om man selv er bærer av sykdommen og en potensiell belastning for sine nærmeste? Og ikke minst – hvordan leve med frykten for at man kan bære sykdommen over til sine egne barn? Dette er spørsmål som behandles uten filter i låter som virkelig setter varige spor hos lytteren.


«I don’t have time to wait for cures, if I’m gonna be a mother
How can someone grow inside of me?
What life can I offer, I am weak
You’re expecting flowers – but before you plant the seed
Know that I am weed»

«Weed (2011) – rev.3»

«The Huntington Chorea Project» er dypt personlig og viktig kunst. Olavsfest-direktør Steinar Larsen er stolt og takknemlig for tilliten Oda Felicia har vist festivalen. 

– Verdigrunnlaget vårt og det vi står for som festival har bidratt til at hun ønsker å framføre det nettopp hos oss. Befaringene vi har hatt i Nidarosdomen med Oda Felicia har vært en spennende prosess, der hun har vist stor respekt for rommets historie og betydning, forteller Larsen.

– Gjennom to kvelder i Nidarosdomen blir dette det største og sterkeste prosjektet under årets Olavsfest. Tematikken kan naturlig knyttes direkte opp mot årets tema MAKT – prosjektet setter ord på maktesløsheten vi opplever i møte med alvorlig sykdom, men også hvordan alvorlige traumer også kan forløse grenseløst kreative prosesser, forklarer han.

Konseptet og formen rundt de to konsertene er under utarbeiding. Men vi kan allerede røpe at Kristoffer Lo (som også produserte Oda Felicias første EP), Andrea Louise Horstad og fiolinist Harpreet Bansal vil delta.

Chris Holsten + support Emelie Hollow

Chris Holsten, en av Norges aller mest populære artister, kommer til Olavsfest og Borggården. Han har også med seg stjerneskuddet Emelie Hollow!

Da Olavsfest holdt en gjettekonkurranse på Facebook før jul i forbindelse med vårt første slipp til Borggården, svarte et overveldende flertall nettopp Chris Holsten. Derfor er vi ekstra glade for å kunne gi nettopp denne konserten til vårt kjære publikum – utvilsomt en etterlengtet artist!

Konserten har fri aldersgrense.

Den sjarmerende 30-åringen fra Lillestrøm har sunget seg inn i hjertene til hundretusener av nordmenn i alle aldre med gull-låter som «Smilet i ditt eget speil», «Slå hjerte slå», «Bare når det regner», «Gå bli lykkelig, du» og «Hvis verden».

Publikum elsker Chris Holsten. I januar spilte han en triumferende konsert foran 10 000 fans i et fullsatt Oslo Spektrum, en storslått avslutning på lanseringsturneen for albumet «Gå bli lykkelig, du».

– Å få spille arenakonsert i Oslo Spektrum én gang var stort. Å få gjøre det enda en gang, drøyt ett år senere, er nesten litt uvirkelig. Det er noe helt eget å stå på scenen i den mektige salen og høre publikum synge med, forteller Chris.

Stemning og allsang

Hele to ganger har Chris Holsten vunnet Spellemannpris for «årets låt», først sammen med Frida Ånnevik for «Hvis verden» i 2020, så året etter for «Smilet i ditt eget speil». I 2021 vant han også P3 Gull som «årets artist» og for «årets låt». Han vant også Musikkforleggeprisen i 2022 for «årets verk innen populærmusikk».

Sammen med sitt eminente band er Chris klar for å lage god stemning med høy allsangfaktor når de tar fatt på festivalsommeren 2024.

– Vi har fremdeles Spektrum-konserten brusende i blodet og klarer knapt å vente til sommeren. Å få reise rundt og spille, synge og danse med folk på festival er alltid et høydepunkt for meg.

Emelie Hollow – en stigende stjerne

Før Chris Holsten går på scenen får publikum oppleve en artist som virkelig er i ferd med å bli allemannseie. Emelie Hollow (25) fra Vinterbro i Ås imponerer i skrivende stund som tolker av andres sanger i det populære tv-programmet «Hver gang vi møtes» på TV2. Der synger hun gåsehud og tårer i øyekroken både på de andre artistene rundt bordet og folk hjemme i tv-stuene. Emelie Hollow utmerker seg med en karakteristisk, nydelig stemme som er blitt beskrevet som «en krysning mellom Marit Larsen og Robyn».

Musikalsk oppvekst

Emelie vokste opp i et hjem med musikk rundt seg, tidlig lærte hun å spille piano og etter hvert cello. Allerede som 12-åring ga hun ut sin første egenkomponerte låt på stort selskap, etter å ha vunnet en låtkonkurranse i regi av P4. I intervjuer har hun fortalt at hun tidlig begynte å høre på Taylor Swift, og at hun lot seg både overraske og inspirere av nakenheten og den bunnløse ærligheten i Swifts tekster. For tenåringen Emelie ga det en stor trygghet å vite at hun ikke var alene om å kjenne på store følelser.

18 år gammel deltok hun i TV-programmet The Stream, og opplevelsen gjorde henne sikker på at det var i musikken hun hadde sitt naturlige ståsted. Seks år senere er hun en etablert artist som står støtt på egne bein, med en helt spesiell evne til å skrive låter i skjæringspunktet mellom melankoli og eufori, der det nakne og nedstrippede glir over i det storslåtte og orkestrale. Å være på konsert med Emelie Hollow er å ta del i en mektig opplevelse – få artister er i stand til å fremkalle like mye gåsehud hos tilhørerne.

Med årene har hun dessuten blitt en ettertraktet låtskriver, med oppdrag i byer som Stockholm, København, London og Nashville, og de musikalske samarbeidene har blitt mange: Dagny, Seeb, Ruben, Emma Steinbakken, Victoria Nadine, Alexander Oscar, Jesper Jenset, TIX, Skaar og Alan Walker er bare noen av artistene som fins i kontaktlista. Emelie og Alan Walkers «LILY», som hun både skrev og var gjestevokalist på, er i dag strømmet mer enn tre milliarder ganger på verdensbasis. Av forbilder trekker hun, foruten Taylor Swift, frem artister som Adele, Ane Brun og Norah Jones.

«Vår neste store pop-eksport»


Etter å ha gitt ut sin første EP i 2019, slapp Emelie i 2021 debutalbumet «Half The Story». Albumet besto av tre kapitler om de ulike emosjonelle fasene i et kjærlighetsbrudd. Mange lot seg begeistre, inkludert Aftenposten, som i sin anmeldelse våget påstanden om at Emelie Hollow «fort kan bli vår neste store pop-eksport».

Selv ser hun på låtskrivingen som en form for terapi og en måte å få uttrykk for det hun ikke alltid er i stand til å si på noen annen måte. Hun ser på seg selv som en «ekstrovert introvert», og bærer nesten alltid rundt på en bok. Den store interessen for litteratur gjorde at hun høsten 2019 startet på litteraturstudier ved Universitetet i Oslo.

En av hennes store drømmer er å en dag kunne holde konsert i operaen i Bjørvika, en annen å lære seg mer om produsentfaget.

Den største drømmen er likevel å kunne skape noe tidløst og evig som folk også vil høre på om tjue, tretti og førti år.

Angélique Kidjo – Celebrating 40 Years + support Beharie

Det er en stor ære for Olavsfest å presentere selveste Angélique Kidjo på scenen i Borggården tirsdag 30. juli.

Angelique Kidjo er en levende musikalsk legende. I 2024 feirer verdensmusikk-pioneren fra Benin 40 år som artist, og er mer vital enn noen gang.

– Angélique Kidjo er en udiskutabel verdensstjerne, og det er unikt at hun velger å komme til Olavsfest som en del av sin store jubileumsturné. Dette er stort for oss, sier Olavsfest-direktør Steinar Larsen.

Billetter i salg!

– Et fyrverkeri

Den omfattende verdensturneen startet i Royal Albert Hall i London i november. Den skal innom blant annet operahuset i Sydney, Kennedy-senteret i Washington – og Borggården i Trondheim – før den avsluttes i New York neste høst.

– Jeg var selv så heldig å få være til stede på turnéåpningen i London, og fikk se et fyrverkeri av en artist. Ikke minst var det gøy å se publikummet, som både i alder og bakgrunn viste et mangfold vi også etterstreber i Olavsfest, sier Larsen.

Prisgrossist

Time Magazine har kalt Angélique Kidjo «Africa’s premier diva». Gjennom sine 16 album har hun hanket inn hele fem Grammypriser, ingen andre afrikanske soloartister har flere. Så sent som i 2023 mottok hun den høythengende Polar Music Prize («musikkens Nobelpris»), og havnet dermed i selskap med navn som Bob Dylan, Paul McCartney, Paul Simon, Björk, Pink Floyd, Iggy Pop og Metallica.

Stemmen, utstrålingen og energien Angelique Kidjo viser på scenen er formidabel. Musikalsk kan hun kalles en sann verdensmusikk-pioner med sin blanding av tradisjonell vestafrikansk musikk, amerikansk R&B, funk og jazz, i tillegg til musikalske elementer både fra Europa og Latin-Amerika. Alle hennes 14 siste album har vært inne på topp 10 av Billboard World Albums-liste, tre av dem har gått helt til topps. Hun kan skilte med mange hits, blant andre «Agolo», Wombo Lombo», «Salala» og «Wé-Wé».

Stort engasjement

Kidjo flyttet fra Benin til Paris i voksen alder. Planen var å bli menneskerettighetsadvokat, men hun endte opp med å studere musikk. Engasjementet hennes for menneskerettigheter har imidlertid ikke avtatt. Angélique Kidjo har engasjert seg i en rekke veldedige saker og har hatt flere verv, spesielt innen fredsarbeid og kvinners globale rettigheter. Blant annet er hun ambassadør for både UNICEF og OXFAM. Siden 2006 har drevet sin egen stiftelse, Batonga, som arbeider for utdanning blant vanskeligstilte unge jenter i hjemlandet Benin.

– Tema for Olavsfest 2024 er MAKT, og i Angéliqe KIdjo har vi fått en artist som bruker sin store påvirkning og makt konstruktivt og positivt, sier Larsen.  

Angélique Kidjo har en bunnsolid diskografi, men som et inntrykk av hva har i vente fra scenen, anbefaler vi det eksplosive livealbumet «Spirit Rising» fra 2010:

Vi er stolte å presentere Norges nye soulstjerne BEHARIE som support for Angélique Kidjo i Borggården 30. juli.

Som en varm klem – slik føles det å utforske Beharies musikalske univers. Musikken er dypt forankret i et indie/soul-uttrykk, og musikken har en sårbar og insisterende nerve. Denne kombinasjonen har ført til dedikerte fans og begeistrede anmeldelser i flere land.

Beharies debutalbum «Are You There, Boy?» kom i fjor høst. Albumet tar lytterne med på en utforskende og følelsesladet reise som avdekker flere nyanser av Beharies kunstneriske verden. Med et komplekst narrativ utforsker albumet temaer som identitet, skeiv kjærlighet, selvsikkerhet, sårbarhet og følelsen av ensomhet. Albumet ble særdeles godt mottatt, og her til lands har det ikke manglet på superlativer – et samlet anmelderkorps har erklært Beharie som Norges nye soulstjerne. Aftenposten sier det slik:

«På sitt beste greier Beharies musikk å få lytteren til å forsvinne som et dykk under vann som tilsynelatende aldri ender. Han behersker både det mektige og det lille, og selv om han blant annet er sammenlignet med storheter som Frank Ocean, er Beharie først og fremst Beharie. En av de beste artistene vi har i Norge i dag.»

Dagens Næringslivs kritikernestor Audun Vinger mener på sin side at Beharie «fremstår som en av de mest givende og imponerende mannlige artistene i dagens norske popmusikk.»

Da albumet kom hadde Beharie allerede vunnet Spellemannpris for sin andre EP, «Beharie // Beharie», han ble også nominert til samme pris for sin tredje EP, «Beharie, the Third».

De gode skussmålene har ført til ærefulle oppdrag for 29-åringen fra Sandnes. Blant annet har Beharie spilt support for Leon Bridges på Sentrum Scene, spilt på den offisielle åpningen av Nasjonalmuseet, han opptrådte også under regjeringens markering av Skeivt Kulturår. Andre høydepunkter inkluderer månedslang support-turné i Europa og prestisjetunge festivaler i både Norge og utland, ikke minst på hovedscenen under fjorårets Øyafestival. I tillegg til å bli nominert av svenske GAFFA som «Årets internasjonale gjennombrudd», har også internasjonale musikkmedier som Wonderland, COLORS og Clash lagt sin elsk på Beharie.

Beharie fortsetter å utforske nye og spennende horisonter med sin evne til å uttrykke følelser gjennom et varmt, sjelfullt og tidløst lydbilde.

Sammen med Angélique Kidjo kommer Beharie til å skape en kveld i Borggården du kommer til å huske!

Beharie varmer opp for Angélique Kidjo 30. juli.

Beharie

Sigrid + support Moyka og Katarina Barruk

Opplev fantastiske Sigrid i helt nye omgivelser i Borggården.

Vi får aldri nok av Sigrid! Da hun gjestet Byscenen tidligere i høst, var etterspørselen så stor at det måtte settes opp hele to ekstrakonserter. Selv dansende ut døra til «Strangers», hadde ikke publikum fått nok av Sigrid, skrev Adresseavisen etter tre fulle hus og elektrisk stemning i oktober.

Verdensnavn

Nå kan Sigrids utallige fans se fram til å se henne i helt nye og magiske omgivelser i Borggården under Olavsfest 2. august.

Konserten har fri aldersgrense.

Som Sigrid sier selv:

Jeg har hørt så mye bra om Olavsfest, og har jo spilt i Trondheim flere ganger – men nå gleder jeg meg vilt mye til å se Borggården!

Sigrid, som er ute med fersk EP og den populære radiohiten «The Hype», har levert en imponerende rekke prestasjoner på verdensscenen. Hun har blitt et stort navn både her hjemme og i utlandet, har bevist at hun er en av våre aller beste og mest populære liveartister og selger ut konserter i mange land.

Wembley, Spektrum og Øya

I 2023 headlinet hun noen av landets største festivaler, inkludert Neon, Bergenfest, og ikke minst Øyafestivalen, hvor hun mottok strålende anmeldelser. Bare det siste året har Sigrid turnert i Europa, inkludert en minneverdig opptreden på Wembley Arena i Storbritannia og konserter i USA og Asia. Hun fylte også Oslo Spektrum, en begivenhet Aftenposten belønnet med terningkast 6. Nå i høst har hun holdt hele 22 konserter i 16 ulike byer over hele Norge.

Med 1,6 milliarder strømminger globalt, en million solgte album og hits som «Strangers», «Don’t Kill My Vibe», «Sucker Punch», «Bad Life», «Don’t Feel Like Crying», «Home To You», «Mirror» og «Burning Bridges», har Sigrid etablert seg som låtskriver, vokalist og liveartist av høyt internasjonalt format.

TO STERKE SUPPORTARTISTER

Som support for Sigrid er vi stolte over å gi dere to andre knallsterke artister:

MOYKA har lenge vært en snakkis innen den nye generasjonen alternativ-pop i Norge. Siden EP-ene «Circles» (2019) og «Spaces» (2020) har vi fulgt Moyka i hennes reise som artist, låtskriver og produsent, helt uten at hun har gått på kompromiss med seg selv en eneste gang. Hun har opparbeidet seg en katalog med tydelig identitet som har vekket oppmerksomhet fra internasjonale tungvektere som Billboard, Notion og The Line of Best Fit.

Debutalbumet «The Revelations of Love» (2021) tok oss med på en reise gjennom kjærlighet og tap, og viste tydelig at prosessen for å reparere et knust hjerte verken er linjær eller ryddig. På oppfølgeren «Movies, Cars & Heartbreak» ser vi et mer konsentrert og lekent uttrykk i låtskriving og produksjon. Med låter som «Never Say Sorry», «Rear View» og «Already Gone» blir vi med ned i mørket, men ikke uten et dryss av håp. Vi får vakre, svevende synther, heftige og basstunge beats – og Moykas vokal står stødig midt i det hele.

På scenen leverer Moyka et energisk liveshow i tråd med den mektige musikken. Igjen og igjen har hun overbevist publikum og anmeldere. Fra Vill Vill Vest og deretter Den Hemmelige Festen i Bergen i 2018, til store festivaler som Bylarm, Bergenfest og Øya i 2019, i tillegg til at hun også var support for Sigrid på hennes Norgesturné samme år. 

KATARINA BARRUK er kjent som en av Sábmies mest talentfulle artister. Hun er oppvokst i Lusspie (Storuman) og Gajhrege (Gardfjäll) på svensk side, men er for tiden basert i Oslo. I løpet av de siste ti årene har Katarina turnert gjennom Europa med en rekke kritikerroste konserter.

Barruk har en unik stemme og sterk tilstedeværelse på scenen, hun leverer en både sårbar og sterk blanding av popmusikk, tradisjonell joik og improvisasjon.

Katarina synger på morsmålet sitt, umesamisk. Språket er på UNESCOs røde liste over kritisk truede språk, men mange umesamer tar språket tilbake.

– Jeg vokste opp et sted der alle snakket svensk, med et morsmål jeg aldri kunne dele med vennene mine. Jeg bruker ikke umesamisk språk i musikk for å bevise et poeng, det handler mer om det faktum at jeg kan være meg selv. Å gjøre musikk på umesamisk er en måte å invitere venner og publikum inn i universet mitt, der umesamisk er norm, høyaktuell og levende.


Barruks kraftfulle opptredener gjør sterke inntrykk noe som har gitt henne et solid publikum over de siste årene. I 2022 gav hun ut sitt andre album, «Ruhttuo (Boreal Forest)» med produsentene Arnljot Nordvik og Christo Stangness. Albumet ga henne nylig en nominasjon til Manifestgalan og SKAP som «årets tekstforfatter». Turneen fikk strålende mottakelse og konserten på Øya-festivalen i 2023 ble omtalt som «Øyas største åpenbaring» av den anerkjente musikknettstedet The Line of Best Fit.

– Når jeg opptrer, ser jeg indre bilder av steder, mennesker og hendelser. Jeg prøver å ta publikum med meg til disse stedene og til min emosjonelle tilstand. Jeg tror mange har tilpasset seg dagens raske samfunn. Jeg vil at musikken min skal gi frihet, et pusterom for folk å hvile i hvordan det er å være menneske.

🌞 Velkommen til Borggården fredag 2. august, til en uforglemmelig trippel med Moyka, Katarina Barruk og Sigrid!

Tro, tvil og tillit

Prest Petter Dille inviterer – med utgangspunkt i en bibeltekst – biskop i Borg, Kari Mangrud Alvsvåg og publikum i hagen til samtale rundt temaet tro, tvil og tillit. har har du også muligheten til å komme med innspill og stille spørsmål til biskopen.

Sted: Kirkehagen ved Waisenhuset

Arrangeres av Den norske kirke

Tro, tvil og tillit

Prest Petter Dille/prest Gunnhild Hermstad inviterer til samtale rundt bibeltekster med Olav Fykse Tveit, preses i Den norske kirke og biskop for Nidaros domprosti.

Sted: Kirkehagen ved Waisenhuset

Arrangeres av Den norske kirke

Drop-in-dåp i Kapittelhuset

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Søndag 30. juli er Kapittelhuset i domkirken åpent for drop-in-dåp – Dette passer særlig for deg som har vært på vei som søkende pilegrim en stund, for deg som ønsker deg dåp i en enkel ramme, eller for deg som det aldri har passet for før nå.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Utstillingsåpning: Gi oss en drøm vi kan tro på

Åpning av fotoutstillingen Gi oss en drøm vi kan tro på med påfølgende samtale mellom Mette Randem og Marit Skartveit, Frelsesarmeen, Ingunn Moser, Diakonhjemmet, Hege Farnes Hildrum, Signo.

Samtaleleder: Magne Vik Ravndal.

Koret Liv Laga deltar.

BOKLANSERING: «Inntoning. Pilegrim i poesi og teologi»

Boka «Inntoning. Pilegrim i poesi og teologi» lanserast 30.juli kl. 17.00 ved Nidaros pilegrimsgård.

Boka omhandlar pilegrimsverksemda i Nidaros bispedømme og er skriven av pilegrimsprest Einar Vegge.

Under lanseringa blir det ein samtale mellom pilegrimsprest Einar Vegge og preses i Den norske kyrkja, Olav Fykse Tveit. Samtalen blir leia av direktør ved Nasjonalt pilegrimssenter, Hans Morten Løvrød.

Det blir også musikalsk innslag ved Ole Henrik Moe og Kari Rønnekleiv. Talar frå bispedømmerådet og forlaget Embla akademiske.

Få også med deg fotoutstillinga «Verden rommer mye mer», ei fotoutstilling om pilegrimsverksemda i Nidaros bispedømme.

«Verden rommer mye mer» – ei fotoutstilling om pilegrimsverksemda i Nidaros bispedømme

Kva er og gjer ein pilegrimsprest? Og kven møter han ute pilegrimsvandring? Under Olavsfest viser vi fotoutstillinga «Verden rommer mye mer» for første gong. I denne utstillinga møter du pilegrimsprest i Nidaros, Einar Vegge, gjennom ord og bilete.

I juli 2022 følgde fotograf i kommunikasjonsbyrået Berre,  Amanda Gerhardsen Vollen, pilegrimspresten i Nidaros bispedømme, Einar Vegge, ute på pilegrimsvegane til Nidaros og under Olavsfest.

– Det religiøse pilegrimsuniverset er mykje omtalt, men det er sjeldan folk får anledning til å gå inn i den eksistensielle opplevinga. Her blir folk tatt med inn i det, som ein del av bybilete, og i nær kontakt med Nidaros pilegrimsgård. Arven frå det kristne pilegrimsuniverset gir nerve til pilegrimsrørsla som heilskap. Her får folk moglegheit til å sjå korleis denne tradisjonen kan førast inn i vår samtid, seier pilegrimsprest Einar Vegge.

Fotoutstillinga har tittelen «Verden rommer mye mer» og tittelen er teken frå eit av dikta til pilegrimsprest Einar, som du møter i utstillinga. Utstillinga er produsert av Berre AS på oppdrag frå Nidaros bispedømmeråd, i samarbeid med Olavsfest. Utstillinga skal stå like ved Nidaros Pilegrimsgård.

– Eg tykkjer det er viktig at pilegrimsopplevingar blir synleggjort under Olavsfest, som ein del av festivalens DNA. Plasseringa til utstillinga mellom bispegata og pilegrimsgården vil gi kontakt med bybilete, samstundes som staden gir rom for refleksjon.

Dikta i utstillinga er tekne frå boka «Inntoning- pilegrim i poesi og teologi». Boka omhandlar pilegrimsverksemda i Nidaros, og blir lansert under Olavsfest 30.juli kl. 17.00 ved Nidaros pilegrimsgård.

Pilegrimsmøte

I utstillinga følgjer vi pilegrimsprest Einar på Gudbrandsdalsleden seint i juli 2022 og under Olavsfeiringa same år.

– Det var veldig interessant å ha Amanda Gerhardsen Vollen med meg langs pilegrimsledene i møte med pilegrimane. Ho har klart å fange augeblikk som uttrykkjer møter mellom pilegrimar. Og eg tykkjer samklangen mellom natur og menneske som ho har fått fram i bileta, er eineståande.

Pilegrimsvandring og håp

Forteljarstemma til fotograf Amanda Gerhardsen Vollen møter du gjennom heile utstillinga.

– Det har vore utruleg spanande. Det å vere vitne til kva Einar gjer med menneska han møter, har vore veldig spesielt.  Eg trur ikkje han skjønar det sjølv, men energien var annleis då vi gjekk frå pilegrimane enn då vi møtte dei,  fortel Gerhardsen.

Ho trur pilegrimsvandring i vår tid er ekstra viktig og riktig.

Pilegrimsvandring gir påfyll, men det gir også håp, i ei tid kor håp somme stunder kan kjennast langt unna. Det er viktig at pilegrimspresten møter pilegrimane ute på ledene til Nidaros. Det å møte folk ansikt til ansikt, vere nysgjerrig og vise interesse er viktig for folk. Det å sjå forskjellen eit slikt møte kan gjere, gir meg håp. Eg blir rørt og stolt over at Den norske kyrkja gjer dette for mange menneske.

Ho håpar utstillinga gir folk flest eit innblikk i ei verd dei kanskje ikkje kjenner så godt.

– Det er viktigare enn nokon gong å oppsøke det utilgjengelege. Eg håpar det kan røre nokon, at dette håpet skin gjennom heile utstillinga.

Boka «Inntoning. Pilegrim i poesi og teologi» lanserast 30. juli kl. 17.00 ved Nidaros pilegrimsgård. Boka omhandlar pilegrimsverksemda i Nidaros bispedømme og er skriven av pilegrimsprest Einar Vegge.

Under lanseringa blir det ein samtale mellom pilegrimsprest Einar Vegge og preses i Den norske kyrkja, Olav Fykse Tveit. Samtalen blir leia av direktør ved Nasjonalt pilegrimssenter, Hans Morten Løvrød.

Det blir også musikalsk innslag ved Ole Henrik Moe og Kari Rønnekleiv. Talar frå bispedømmerådet og forlaget Embla akademiske.

Bønn for verden

Hver dag kl. 14.00 i Vår Frue – Åpen kirke har vi «Hverdagsbønn».

Her lytter vi til en bibeltekst, vi tenner lys og vi ber for den verden som vi lever i og deler. Med «bønn for verden» ønsker vi å invitere inn andre fra byen til å lage en bønn. En bønn med ord, som musikk, dans mm.

Mandag 31.juli kl. 14: Bønn for verden med Kjersti Kveli og Knut Størdal

Tirsdag 1. august kl. 14: Hverdagsmesse

Onsdag 2. august kl. 14: Bønn for verden med Matilda Rolfson

Torsdag 3. august kl. 14: Bønn for verden med Jakob Leirvik og Knut Størdal

Farvel, Little Amal

Etter en fantastisk uke er det på tide å ta farvel med vår nye venn Little Amal. ❤😥

Hun starter med å se på barneaktivitetene øverst i Munkegata ca. kl 13.45.

Klokken 14 går hun derfra sammen med Olavsfest-direktør Steinar Larsen ned mot Ravnkloa via Torvet.

Fra Matfestivalens produsenter får hun med seg ferdamat, og kl. 14.30 tar hun båten fra Ravnkloa og videre ut i verden… 👋🥰

Little Amal på Trøndersk Matfestival

Little Amal er opptatt av bærekraft og matsituasjonen i verden, så hun er selvfølgelig nysgjerrig på hva som skjer på Trøndersk Matfestival!

Klokken 10.30 er hun på plass i Ravnkloa, der hun tar imot båtene som kommer fra Frosta med mat.

Sammen med landbruks- og matminister Sandra Borch blir hun med i paraden som går opp til Stiftsgården og åpningsseremonien for Matfestivalen.

Alle Little Amal-arrangement er gratis, og passer for alle aldre.

Little Amal og havet

Olavsfest tar med seg Little Amal til havgapet og øya Sula.

Etter flere dager på festival i Trondheim, tar Little Amal fri fra byens kjas og mas og drar ut til havgapet og Sula! 

For Amal er det naturlig å besøke kysten og havet. Havene har spilt en sentral rolle i flyktningers situasjon opp gjennom årene – både som reisevei og kysten som et sted å livnære seg. På Sula, Hitra og Frøya finnes det i dag 45 ulike nasjonaliteter. Sula er også et nøkkelsted på Kystpilegrimsleia.

Sentralt plassert på Sula, og på Little Amals vei, står også kunstverket «Plastsolen» av Eirik Audunsson Skaar. Verket er inspirert av Edvard Munchs «Solen», kjent fra Universitetets aula, men er i sin helhet laget av plastsøppel kunstneren har samlet inn langs trøndelagskysten.


Verket tydeliggjør den sårbare sitasjonen vi befinner oss i med plastforsøplingen av verdenshavene, og med Little Amals engasjement for klimasaken og bærekraft er det naturlig at hun betrakter kunstverket under sitt besøk.

Little Amal vil komme inn med båt fra Bogøya ca kl. 12 og følges av en armada av småbåter. Hun starter vandringen rundt på Sula ca. klokken 14.

Du kan nå Sula i tide til Amals besøk dersom du tar Frøyaferga kl 10:00.
Det blir organisert skyss for de minste og eldste fra Sula fergekai.

Alle Little Amal-arrangement er gratis, og passer for alle aldre.

Little Amal – tillit til den fremmede

Little Amal er blitt ønsket velkommen til byen, men hun leter fortsatt etter vennskap og fellesskap med andre – på vei gjennom et mangfoldig Trondheim.

Denne dagen starter hun fra Vår Frue kirke ca. kl. 12.25, og møter flere grupper på vei opp til Nidarosdomen og Vestfronten.

Blant dem som hjelper Little Amal på veien er en dansegruppe med barn fra Ukraina.
Ved Vestfronten møtes hun av Danseteaterer (seniordansere) og danselaboratoriet (dansere med funksjonsvariasjoner) i regi av DansiT – samt sangere fra Barnas Katedral.

Alle Little Amal-arrangementer er gratis og passer for alle aldre.

Åpning av Olavsfest 2023 – Velkommen til Trondheim, Little Amal!

Little Amal har reist langt og endelig kommet fram til Norge og Trondheim. La oss gi henne en varm velkomst!


Etter å ha sovnet i byen blir hun vekket av det samiske miljøet.

Ca. klokken 12.30 vil hun komme pilegrimsvandrerne, som har gått fra Lian på morgenen, i møte ved området mellom Gamle Bybro og Pilegrimsgården.

Herfra vil alle gå til Vestfronten, akkompagnert av trommeslagere og sanger Marja Mortensson. På veien får de følge av felespillere og folkedansere fra BUL Nidaros.

Little Amal og følget kommer fram til Vestfronten i tide til Olavsfests åpningsseremoni kl. 13.

Der vil publikum og Little Amal få oppleve kunst laget av barn fra Barnas katedral, mens Frode Fjellheim og SKRUK framfører Fjellheims verdenshit «Vuelie».

Stortingspresident Masud Gharahkhani holder årets åpningstale!

Alle Little Amal-arrangementer er gratis og passer for alle aldre.

Velkommen!

Kriminell byvandring

Et hus, en gate og en park rommer mange historier om det beste og det verste i mennesket. Hvordan har vi taklet de som faller utenfor gjennom tidene, og hvordan skal vi få tillit igjen til dem som trår feil?

Omvisere: Byhistoriker Terje Bratberg og økonomiekspert og ekskriminell Arman Vestad (bildet)

Gjennom Trondheim har det alltid rent mye penger. Det har alltid vært fattigfolk og forbrytere, og på denne byvandringen får du historien om dem som falt utenfor samfunnet, tok snarveier og brøt alle regler.

Byhistoriker Terje Bratberg forteller om Nerbyns mange mørke sider, med bondefangere, ransmenn og mannlige enkejegere som spesialiserte seg på kvinner som hadde arvet mye penger, mens eks-kriminell Arman Vestad forteller om det ville livet på 90-tallet når hvitt pulver fløt fritt på byens utesteder og de kriminelle forretningsideene fikk blomstre.

Men før eller senere tar festen slutt. Selv mesterkriminelle må gi tapt for politiet, avhengighet eller samvittigheten sin. Hvordan skal vi få tillit igjen til dem som har brutt den?

Svaret kan være overraskende: – Vi må ta i bruk de kriminelle ferdighetene også, sier Arman helt til slutt, og forklarer hvorfor. Men det må du være med på byvandringen for å få vite…

Kriminell byvandring finner sted to ganger:

Tirsdag 1. august kl. 16
Onsdag 2. august kl. 16

Oppmøte ved Bønnekorset på Ytre Kongsgård.

Kriminell byvandring

Et hus, en gate og en park rommer mange historier om det beste og det verste i mennesket. Hvordan har vi taklet de som faller utenfor gjennom tidene, og hvordan skal vi få tillit igjen til dem som trår feil?

Omvisere: Byhistoriker Terje Bratberg og økonomiekspert og ekskriminell Arman Vestad (bildet)

Gjennom Trondheim har det alltid rent mye penger. Det har alltid vært fattigfolk og forbrytere, og på denne byvandringen får du historien om dem som falt utenfor samfunnet, tok snarveier og brøt alle regler.

Byhistoriker Terje Bratberg forteller om Nerbyns mange mørke sider, med bondefangere, ransmenn og mannlige enkejegere som spesialiserte seg på kvinner som hadde arvet mye penger, mens eks-kriminell Arman Vestad forteller om det ville livet på 90-tallet når hvitt pulver fløt fritt på byens utesteder og de kriminelle forretningsideene fikk blomstre.

Men før eller senere tar festen slutt. Selv mesterkriminelle må gi tapt for politiet, avhengighet eller samvittigheten sin. Hvordan skal vi få tillit igjen til dem som har brutt den?

Svaret kan være overraskende: – Vi må ta i bruk de kriminelle ferdighetene også, sier Arman helt til slutt, og forklarer hvorfor. Men det må du være med på byvandringen for å få vite…

Kriminell byvandring finner sted to ganger:

Tirsdag 1. august kl. 16
Onsdag 2. august kl. 16

Oppmøte ved Bønnekorset på Ytre Kongsgård.

SFO-dagen: Lek med Little Amal

SFO-barn fra Trondheim møter Little Amal på Marinen med kunst de har laget selv!

Little Amal deltar på Olavsfests tradisjonelle SFO-dag! Fra klokken 11 vil over tusen SFO-barn fra hele Trondheim, som gjennom sommeren har forberedt seg og laget flott kunst til ære for Amal, komme til Marinen.

Der tar de imot Little Amal, og leker med henne. Med på leken er også The Flying Seagulls og Propellen teater,
mens det blir danseverksteder der barna kan lære dans fra Nicaragua, Hellas og Norge.

Ikke minst kommer NRK Super-profilen Martin Lilleberg og framfører årets BlimE-dans sammen med barna!

Arrangementet foregår mellom kl. 11.00 og 13.00 og er åpent for alle!

Alle Little Amal-arrangement er gratis og passer for alle aldre.

Utstilling: «Flashbacks» / Peter Sutton

«Flashbacks» er Trondhjems Kunstforenings festivalutstilling under Olavsfest, og i tillegg til utvidete åpningstider inkluderer den en rekke aktiviteter og samtaler relatert til festivalens tema som i år er Tillit.

Sutton jobber med flere medier, deriblant olje, råpigment, eggtempera, glitter og akryl. Han har tidligere arbeidet med glassmaleri, og jobber stadig med å la bildeflaten gløde og stråle på samme måte. For ham er farge det samme som følelse, og han leker seg med varierende fargeintensiteter, kraftige opake strøk, og tynne lag maling over tykk vev.

I flashbacks bearbeider kunstneren minner, korte glimt som mer enn å beskrive en naturalistisk scene avbilder følelser som de var i et øyeblikk som har passert. Bildenes utgangspunkt er gjerne raske fotografier, snapshots som kan være mer eller mindre banale men som skaper en emosjonell reaksjon som deretter utvikler seg til å bli et maleri.

Utover i prosessen blir det mindre viktig å forholde seg til hva fotografiet avbildet, og mer til hva som gjør selve maleriet bra. Hvordan viser man hva det øyeblikket føltes som. Det er ingen planlagte bilder, men en magefølelse som styrer hvordan bildene blir til sist.

Motivene nærmest svever mellom abstraksjon og narrativ, i en serie drømmeaktige scener.

Utstillingen åpner 20. juli kl. 18, og vises fram til 14. august.

Åpningstid: 12.00-18.00

Olavmarkedet 2023

Møt både organisasjoner og utstillere på sommerens Olavsmarked!

Olavsmarkedet arrangeres i området rundt Nidarosdomen under hele festivalperioden 28. juli til 3. august.

I århundrer har pilegrimer kommet til Trondheim/Nidaros. Omkring pilegrimsmålet, katedralen, har de kunnet besøke salgsboder og kjøpe håndverksvarer av høy kvalitet. Olavsfest tar vare på denne tradisjonen og skal under festivalen fylle området med markedsboder og telt, kultur og aktiviteter.

ORGANISASJONER OG UTSTILLERE

Årets Olavsmarked vil være et todelt marked. Vestfrontplassen vil være navet for debatt og meningsutveksling under festivalen. Her skal publikum kunne slå av en prat, lære noe nytt, utveksle meninger og ideer.

I Domkirkeparken vil bredt utvalg kvalitetsprodukter, et bredt utvalg av håndverk, litteratur, kunst, delikatesser, planter, matprodukter og mye mer!


ÅPNINGSTIDER:

28.07 – 03.08: 10.00–18.00

Mal din egen kopp

Mal en håndlaget kopp på Olavsmarked under Olavsfestdagene i sommer med FRANZ KLAMMER Keramikkverksted. 

Koppene er håndlaget i hvit steingodsleire. Hver kopp er unik! Du maler koppen på workshop på selve markedet.

De har et stort utvalg av farger som er lett å bruke og ikke giftige. De glaserer koppene i etterkant slik at de kan brukes til både varm og kald drikke, og vaskes i oppvaskmaskin. 

De ferdige koppene kan du hente på Franz Klammers verksted vårt på Munkaunet gård i Brænnebukta. Dersom du bor langt unna kan de også sende koppen i posten, porto kommer da i tillegg.

Koppene betales med vipps/kort på selve workshopen.

Tidspunkter (følg billettlenken for å reservere plass):

  • mandag 31.07 kl 15:30
  • mandag 31.07. kl 17
  • tirsdag 1.08. kl 15:30
  • tirsdag 1.08. kl 17
  • onsdag 2.08. kl 10
  • onsdag 2.08. kl 12
  • onsdag 2.08. kl 14
  • onsdag 2.08. kl 16
  • torsdag 3.08. kl 15:30
  • torsdag 3.08. kl 17

Stor familiefest med LITTLE AMAL og Rasmus & Verdens Beste Band

Vi inviterer alle familier til gratis familiefest i Borggården!


NB! HENT UT GRATISBILLETTER HER FOR Å SIKRE DEG PLASS

FOR INFO IN ENGLISH, TAP THE FLAG SYMBOL
INFO IN ARABIC
INFO IN DARI
INFO IN UKRANIAN

Søndag 30. juli steller vi i stand en stor velkomstfest for Little Amal – med ulike verksteder, dans, Fantorangen og konsert med Rasmus & Verdens Beste Band 🎨🎶

Men for at festen skal bli skikkelig gøy for Little Amal, trenger vi DIN hjelp! Bli med å ønske Little Amal velkommen du også❣️

PROGRAM FOR FESTEN

Kl. 14.00: Festen starter! Hele Borggården vil være fylt av mange ulike verksteder som representerer flere forskjellige nasjonaliteter. Her får barna være med på å lage pynt og dekorasjoner før Little Amal kommer. Little Amal er ei jente som også liker å danse, og barn og voksne får anledning til å lære seg danser fra flere land.

Fantorangen fra NRK Super kommer også innom verkstedene, ser på og deltar sammen med barna!

Kl. 16:00: Rasmus & Verdens Beste Band går på scenen og holder en forrykende konsert. De har også med seg noen gjester: Faylasufa Avatarisa Sashikirana og Batoul Nemr på sang, Ingvild Blæsterdalen spiller fiolin, mens Ung Kirkesang sin årlige korsommerskole på Mjuklia stiller med barne- og ungdomskor.

Kl. 16.40: Little Amal kommer for å bli med på festen, danse med barna og se på alt det fine de har laget til henne på verkstedene 💜

Arrangementet varer til cirka 17.30.

De ulike verkstedene er i samarbeid med:
Trondheim Kommune
Kvinner for endring
Sudanske Hus Kvinnegruppe
Mirmica Art Sen
Den ukrainske forening
Fribykunstner Marjan Poursharifi
Trondheim Mottakssenter
Brobyggerne
NRK Super
Trondhjems Kunstforening
Kirkens Bymisjon
Trofast Åpen Barnehage
Dansens Hus
Redd Barna
Barnas Katedral
Sparebank 1
Foraas

Rasmus & Verdens Beste Band

Samtale: Peter Sutton, årets festivalkunstner (Trondhjems Kunstforening)

Vi inviterer til å dele Flashbacks i samtale med billedkunstner Peter Sutton, som stiller ut i 2. etasje i Trondhjems Kunstforening under Olavsfest.

Peter Sutton var tidlig i sitt kunstnerskap opptatt av å skape glassmalerier, men har de siste årene funnet større glede med oljemalerier.

Han tar mange bilder med mobilen av hverdagssituasjoner. Når han tar fram fotoene en stund senere – når han nesten har glemt hele situasjonen – får billedkunstneren av og til en følelse ved å se på bildet som gir han en kickstart for å male.

Samtaleleder er fotograf og masterstudent i kunsthistorie Torstein Olav Eriksen.

Samtale: Kunstprosjektet – en oase fra hverdagslivet og en slagmark mellom følelser (Trondhjems Kunstforening)

Kunstprosjektet i regi av Enhet for rustjenester, Trondheim kommune har sakte men sikkert vokst fram over mange år.

Under pandemien ble billedkunstner og kunstterapeut Solveig Birna Stefansdotittir engasjert til å arrangere kunstterapitimer, og siden Olavsfest i fjor har kunstterapitimene foregått hver tirsdag i kunstforeningens lokaler.

Her har deltakerne i prosjektet vært en del av Bispegatas hverdagsliv og vært skapende selv, med ulike utstllinger rundt seg. De har også møtt kunstnere som har montert opp eller ned egne utstillinger i arbeid.

Møt aktivitetsgruppeleder Grethe Polle og andre fra prosjektet og få et innblikk i hva kunst virkelig betyr for de som deltar i kunstprosjektet. Samtalen ledes av kunsthistoriker Oda Pareliussen Austnes.

Samtale: Hay & Kong (Trondhjems Kunstforening)

Møt to av byens unge internasjonale trønderske billedkunstnere som i samtale forteller om sine kunstnerskap med røtter i Sverige og Kina.

Begge ble ferdige med sin master på den internasjonale masterutdanningen ved NTNU, Kunstakademiet i fjor.

Charlie Hay, tidligere Fjätström, har i tillegg blant annet en bachelor i foto fra London, UK og Yinlin Kong har en bachelor i kunst fra Sichuan, CN. Hay har svarthvite analoge foto som medium og Kong fokuser på tradisjonell kinesisk blekkmaling samt foto.

De ferske internasjonale trønderske kunstnerne bringer med seg andre kulturelle referanserammer, andre spørsmål og andre måter å tenke og arbeide på. Samtalen ledes av kunsthistoriker Oda Pareliussen Austnes.

Samtale: Rune Folgerø – billedkunstner, musiker, skrotnisse og skaper (Trondhjems Kunstforening)

Rune Folgerø viser i sommer utstillingen «I got to get dressed to go out of my mind…» Møt kunstneren som har mye på hjertet, men som sjelden stiller ut verkene sine.

Utstillingen består av en samling malerier som er spesielt utvalgt til å lage et samspill mellom kunst og den nyinnredete restauranten. Flere av malerienes motiver utspiller seg i en bar, man kan se folk som drikker og prater og røyker. Men det er noe mystisk og uklart ved dem, de oppløses i mønstre og former som svever over bildeflaten og tar over motivet. Noen av bildenes abstraksjoner kan minne om landskap eller byarkitektur, kanskje en by med en elv.

Rune Folgerø er også lærer i visuell kunst ved Kulturskolen i Trondheim. Samtalen ledes av billedkunstner Anne Kristin Myrseth.

Samtale: «Pust meg fram!» (Trondhjems Kunstforening)

Møt i samtale menneskene som har skapt prosjektet «Pust meg fram!»

«Pust meg fram!» er en fortelling fra fengselet om sårbarhet og kraft – og om hvordan alle kan vokse når de får og gir tillit. Det siste året har kunstner Lise Linnert og forfatter og prest Elisabeth Thorsen holdt foto- og skriveverksteder i Trondheim fengsel.

Under Olavsfest kan du bli kjent med prosjektet både i Nidarosdomen og i kunstforeningen. I Nidarosdomen vises en utstilling med fotografier, grafiske trykk og bokskulpturer samt danseteateret «BRUDD – frihet er et lite ord».  

Vi inviterer billedkunstner Lise Linnert og flere til samtale om den universelle kraften som ligger i kunst og kreativitet. Samtalen ledes av kunsthistoriker Oda Pareliussen Austnes.

Street Art i hagen (Trondhjems Kunstforening)

Sindre Woldvik er en dedikert street artist, som henter inspirasjon fra livet han ser rundt seg. Han han funnet en lidenskap i å drive med kunst, og latt seg sluke helt av denne hobbyen. Du får se Sindre i arbeid, og han viser deg hvordan du også kan bruke boksene.

Street art er gjerne assosiert med motkultur og undergrunnen, og man kan møte mye motstand som tagger. Men det kan også være en mulighet for å bringe mer kunst og glede ut til folk der de er – ute i byen, eller i hagen.

OBS! Vi bruker spraymaling, så det er en risiko for at maling kan sette seg på klær. Vi stiller med engangshansker for å beskytte hender, og masker for å beskytte lungene, men møt opp i klær du ikke er redd for slik at du også kan bli street artist!

Gratis, men krever påmelding via Hoopla

Street Art i hagen (Trondhjems Kunstforening)

Sindre Woldvik er en dedikert street artist, som henter inspirasjon fra livet han ser rundt seg. Han han funnet en lidenskap i å drive med kunst, og latt seg sluke helt av denne hobbyen. Du får se Sindre i arbeid, og han viser deg hvordan du også kan bruke boksene.

Street art er gjerne assosiert med motkultur og undergrunnen, og man kan møte mye motstand som tagger. Men det kan også være en mulighet for å bringe mer kunst og glede ut til folk der de er – ute i byen, eller i hagen.

OBS! Vi bruker spraymaling, så det er en risiko for at maling kan sette seg på klær. Vi stiller med engangshansker for å beskytte hender, og masker for å beskytte lungene, men møt opp i klær du ikke er redd for slik at du også kan bli street artist!

Gratis, men krever påmelding via Hoopla

Maling i hagen for barn og unge (Trondhjems Kunstforening)

Elsker du følelsen av sommer? Blir du inspirert av å se lyset filtreres gjennom løvet på trærne?

Du er ikke alene – mange kunstnere har likt å ta med seg arbeidet ut og forsøkt å fange lyset og stemningen fra naturen. Trondhjems Kunstforening er så heldige at vi har en hage med store fine trær i, og vil invitere deg til å bli med inn blant lønnetrærne og male utendørs med oss i sommer!

Gallerivakt og kunsthistoriker Oda Pareliussen Austnes setter opp et felles kunstprosjekt i hagen og inviterer barn og unge til å uttrykke seg kreativt med maling.

Vi skal male på et felles stort lerret ute i hagen, med vannfarger som flyter fritt. Etterpå skal Oda dele opp kunstverket og du kan ta med mesterverket ditt hjem!

Oppmøte kl 12.45.

Maling i hagen for barn og unge (Trondhjems Kunstforening)

Elsker du følelsen av sommer? Blir du inspirert av å se lyset filtreres gjennom løvet på trærne?

Du er ikke alene – mange kunstnere har likt å ta med seg arbeidet ut og forsøkt å fange lyset og stemningen fra naturen. Trondhjems Kunstforening er så heldige at vi har en hage med store fine trær i, og vil invitere deg til å bli med inn blant lønnetrærne og male utendørs med oss i sommer!

Gallerivakt og kunsthistoriker Oda Pareliussen Austnes setter opp et felles kunstprosjekt i hagen og inviterer barn og unge til å uttrykke seg kreativt med maling.

Vi skal male på et felles stort lerret ute i hagen, med vannfarger som flyter fritt. Etterpå skal Oda dele opp kunstverket og du kan ta med mesterverket ditt hjem!

Oppmøte kl 12.45.

Maling i hagen for barn og unge (Trondhjems Kunstforening)

Elsker du følelsen av sommer? Blir du inspirert av å se lyset filtreres gjennom løvet på trærne?

Du er ikke alene – mange kunstnere har likt å ta med seg arbeidet ut og forsøkt å fange lyset og stemningen fra naturen. Trondhjems Kunstforening er så heldige at vi har en hage med store fine trær i, og vil invitere deg til å bli med inn blant lønnetrærne og male utendørs med oss i sommer!

Gallerivakt og kunsthistoriker Oda Pareliussen Austnes setter opp et felles kunstprosjekt i hagen og inviterer barn og unge til å uttrykke seg kreativt med maling.

Vi skal male på et felles stort lerret ute i hagen, med vannfarger som flyter fritt. Etterpå skal Oda dele opp kunstverket og du kan ta med mesterverket ditt hjem!

Oppmøte kl 12.45.

Pop-Up kunstterapi (Trondhjems Kunstforening

Billedkunstner og kunstterapeut Solveig Birna Stefansdottir inviterer til en time med kunstterapi, hvor du kan oppleve fargeglede og kanskje fordypning i deg selv.

Kunst er for mange en måte å bearbeide tanker og uttrykke følelser på. Kunst i historien har symbolisert hva vi drømmer om, hva vi føler og tenker på, og som kanskje ikke er så enkelt å forklare med ord.

Kanskje du har sider ved deg som du ikke er kjent med, eller et talent som har potensiale til å virkelig blomstre opp?

Billetter kjøpes på Hoopla, kr 150,- inkl avgift

Pop Up kunstterapi (Trondhjems Kunstforening)

Billedkunstner og kunstterapeut Solveig Birna Stefansdottir inviterer til en time med kunstterapi, hvor du kan oppleve fargeglede og kanskje fordypning i deg selv.

Kunst er for mange en måte å bearbeide tanker og uttrykke følelser på. Kunst i historien har symbolisert hva vi drømmer om, hva vi føler og tenker på, og som kanskje ikke er så enkelt å forklare med ord.

Kanskje du har sider ved deg som du ikke er kjent med, eller et talent som har potensiale til å virkelig blomstre opp?

Billetter kjøpes på Hoopla, kr 150,- inkl avgift.

Sommer på museet: Middelalderdager under Olavsfest

Hvordan levde menneskene i Trondheim for 1000 år siden? Lekte de? Hva spiste de til middag? Hva kan vi finne av spor etter dem?

Hos Vitenskapsmuseet kan du prøve deg som arkeolog og grave i ekte middelalderjord som ingen arkeologer enda har gravd i. Kanskje finner du gjenstander fra menneskene som bodde i Trondheim for mange hundre år siden.

Lær om lek og spill i middelalderen og test ut middelalderens brettspill sammen med familien din. Er du en racer i spillet møllespill (også kalt mil) eller er du brutal i brettspillet hnefatafl, som betyr «nevekamp»?

Ved å besøke våre utstillinger får du nærkontakt med gutten Ivar som spikker et lekesverd (bildet), selveste Olav Tryggvason i båten og ikke minst middelalderkvinnen Tora, som gir oss muligheten til å se middelalderen rett i øynene.

Lær om liv og død, sykdom og medisin i løpet av spennende middelalderdager på Vitenskapsmuseet ved NTNU.

Vi byr på spennende aktiviteter for store og små besøkende:

PROGRAM:

• Kl. 12: Småprat for småfolk: «Lek og spill i middelalderen»

• Arkeologisk sandkasse (stengt under omvisninger)

• Lag din egen runepinne

• Spill middelalderens brettspill

• 29., 30. og 31. juli kl 14.00: Omvisning: «Et møte med middelalderen»

Når: I vanlig åpningstid 28. juli-3. august.

STL Dialogcafe

Velkommen til samtale om årets tema TILLIT.

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, STL, arrangerer dialogcafe 29. juli-2. august, rett etter Vestfrontmøtet.

Tid: 14.15-15.30

Sted: Frelsesarmeen, Prinsensgt. 2. 

ROM FOR REFLEKSJON: Grenseløs tillit

Er det mulig å skape varig tillit over kulturelle, religiøse og geografiske grenser? I idrett, kirke og bistand kommer disse utfordringene tett på. Hvordan legge grunnlaget for respekt og forståelse?

Deltagere:  

  • Rune Edvardsen, daglig leder Troens Bevis 
  • Terje Svendsen, tidligere president i Norges Fotballforbund 
  • Benedicte Næss Hafskjold, landdirektør Syria og Libanon, Kirkens Nødhjelp 
  • Petter Skauen, fredsarbeider 

«Rom for refleksjon» er Den norske kirkes samtaleprogram under Olavsfest, og finner sted i Kirkehagen ved Waisenhuset.

ROM FOR REFLEKSJON: Tillit og uenighet i folkekirka

Hvordan påvirker konflikter og debatter kirka? Hvordan skape tillit til en kirke med ulike overbevisninger og motsetninger? Hvordan skape tillitt til en kirke der folk har ulike overbevisninger og motsetninger?

Deltagere: 

  • Randi Sollie Denstad, toppkandidat Nominasjonskomitéens liste i Nidaros 
  • Kjersti Ngozi Furuseth, toppkandidat Bønnelista i Nidaros 
  • Ole Andreas Grøtte Børnes, toppkandidat Frimodig kirke i Nidaros
  • Gunnar Winther, toppkandidat Åpen Folkekirke Nidaros 

«Rom for refleksjon» er Den norske kirkes samtaleprogram under Olavsfest, og finner sted i Kirkehagen ved Waisenhuset.

ROM FOR REFLEKSJON: Fra Nidaros til Bjørgvin

Ragnhild Jepsen ble i år utnevnt til biskop i Bjørgvin. Hun har vært prest og prost i Nidaros domkirke i 20 år. Hva er viktig for henne for å skape tillit til et kirkerom som Nidarosdomen? Hva tar hun med seg fra nasjonalkatedralen til Bergen?

Deltager: 

  • Ragnhild Jepsen, biskop i Bjørgvin 

«Rom for refleksjon» er Den norske kirkes samtaleprogram under Olavsfest, og finner sted i Kirkehagen ved Waisenhuset.

ROM FOR REFLEKSJON: Tapt tillit

I juni la Sannhets- og forsoningskommisjonen fram rapporten om uretten som Norge har begått mot samer og andre urfolksgrupper i landet. Mange bærer på traumatiske historier. Samtidig preges nyhetene av demonstrasjoner og diskusjoner om vindkraft og reindrift, og mange hevder det viser at overgrepene fortsetter. Er det mulig å bygge tillit til storsamfunnet?  

Deltagere:  

  • Ella-Marie Hætta Isaksen, musiker og aksjonist 
  • Rolf Steffensen, sokneprest i lulesamisk område 
  • Heidi Greni, stortingsrepresentant Sp

«Rom for refleksjon» er Den norske kirkes samtaleprogram under Olavsfest, og finner sted i Kirkehagen ved Waisenhuset.

ROM FOR REFLEKSJON: Tillit til Gud?

Er det grunn til å stole på Gud i en verden med så mye lidelse? Her møter du presten som kjente at troen vaklet da han mistet to barn på kort tid, tenåringen fra Trondheim som bestemte seg for å bli nonne og biskopen som ikke orket å be til Gud da hun ble dødssyk.  

Deltagere: 

  • Odd Jarle Eidner, prostiprest i Bodø 
  • Sr.  Ingeborg-Marie Løvenskiold Grüner Kvam, søster i Lunden kloster 
  • Kari Mangrud Alvsvåg, biskop i Borg 

«Rom for refleksjon» er Den norske kirkes samtaleprogram under Olavsfest, og finner sted i Kirkehagen ved Waisenhuset.

ROM FOR REFLEKSJON: Å leve av tillit

Som folkevalgt er du avhengig av tillit. Denne høsten er det folkets tillit som avgjør hvem som skal styre i byer, kommuner og fylker. Hvordan er det å leve med det presset hver eneste dag? Hva gjør det med deg når stemningsbølgene skifter i stort tempo? Hva med media? Hva utfordrer tilliten, og hva gjør media for å få folks tillit?

Deltagere:  

  • Trygve Slagsvold Vedum, finansminister og partileder 
  • Rita Ottervik, ordfører i Trondheim 
  • Tone Sofie Aglen, kommentator i NRK 

«Rom for refleksjon» er Den norske kirkes samtaleprogram under Olavsfest, og finner sted i Kirkehagen ved Waisenhuset.

Tro, tvil og tillit

Daniel Skjevik-Aasberg er advokat og bruker sin kunnskap om teksttolkning når han leser Bibelen. Nå møter han flere biskoper for å lese bibeltekster sammen med dem. Det blir samtale rundt temaet tro, tvil og tillit – både fra scenen og over kaffekoppen. Her har du også muligheten til å komme med innspill og stille spørsmål til biskopene.

Sted: Kirkehagen ved Waisenhuset.

Tid: Mandag 31. juli og tirsdag 1. august kl. 11.00-12.00

Arrangeres av Den norske kirke.

Allsang i Kirkehagen

Den norske kirke inviterer til Allsang i Kirkehagen fem dager under Olavsfest!

PROGRAM:

Lørdag 29. juli kl. 16.15: En ettermiddag for lytting og deltakelse

Karin Okkenhaug og Hermund Nygård har etablert et musikalsk vennskap som har ført til over 60 spilte konserter de siste par årene. Sammen med dem skal vi dukke inn i noen av Lina Sandell sine innholdsrike salmer. Vi skal i tillegg få lytte til et lite knippe av deres livsnære sanger. Dette blir en ettermiddag for både lytting og deltakelse.

Mandag 31. juli kl. 16.15: Syng med på kjente salmer

Maria Solheim, Lewi Bergrud og Frøydis Grorud er tre sterke utøvernavn. Alle har gjort seg bemerket med sine svært personlige uttrykk. De har alle en rekke plateutgivelser, konserter, tv-opptredener, turneer på CV-en. I mars 2013 gjorde trioen sin første opptreden sammen. Her spilte de salmer og sang sanger på en vakker, neddempet og inderlig måte. Ovasjonene fra publikum etter denne opptredenen var over all forventning, og trioen bestemte seg for å fortsette det fine samarbeidet. Ved å bearbeide salmestoffet på en ny måte opplever tilhørerne å få nye opplevelser og oppdagelser av både tekst og toner. At musikk kan åpne hjerter, trøste, gi håp, glede og samhørighet er viktige elementer for trioen. Ved å spille kjente salmer inviteres også publikum til å synge med!

Tirsdag 1. august kl. 16.15: Gospel Explosion inviterer til gospel og allsang 

Under ledelse av Leif Ingvald Skaug tar sangere fra Gospel Explosion Trondheim oss med på en rundtur i gospelens verden. Gospel er som skapt for allsang, og her kan vi synge med på både vers og refreng! Vi får være med å synge på «Jesus is the Answer», «Take me Back» og mange andre flotte låter fra et rikholdig repertoar.

Onsdag 2. august kl. 17.15: Allsang i hagen med Grete Storbæk Eriksen og Leif Ingvald Skaug

For mange ble Organisten (Leif Ingvald Skaug) redningen under korona med sine konserter og musikalske andakter. I fjor ble det «publikumsrekord» i Kirkehagen da han tok oss med i allsangen. I år har han fått med seg Grete Storbæk Eriksen og inviterer til allsang med både viser, jazz og salmer.

Torsdag 3. august kl. 16.15: Fra ønskekonsert-sanger til pop og klassisk

Mari Kristine Brækken og Runa Svare har i en årrekke sunget sammen som et ledd i det diakonale arbeidet i Nidaros domkirkes menighet. I Kirkehagen opptrer de sammen med Knut Størdal på piano. Han har sitt daglige musikalske virke i Vår Frue – Åpen kirke og ved Institutt for musikk på NTNU. Julius Shutu, musiker og trommeslager med tilhørighet i menigheten medvirker også. Repertoaret spenner vidt; fra gamle ønskekonsert-sanger og slagere, til salmer, viser, pop og klassisk. Her får vi høre og synge med på sanger i de fleste kategorier.

BYVANDRING: Konger, geistlige og andre dødelige – en vandring på domkirkegården

Byvandringen «Konger, geistlige og andre dødelige – en vandring på domkirkegården» ledes av Øystein Ekroll.

Denne vandringen finner sted fire ganger. Trykk på ønsket tidspunkt for å kjøpe billetter:
FREDAG 28. JULI KL. 20
SØNDAG 30. JULI KL. 18
TIRSDAG 1. AUGUST KL. 18
TORSDAG 3. AUGUST KL. 18

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men foreningens dyktige guider levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om og diskusjonen har vært frisk. Har tilliten til forskerne sunket i debatten omkring den såkalte Klementskirken?

Årets festivaltema TILLIT belyses i vandringen «Stol på Herren av hele ditt hjerte, og sett ikke lit til ditt vett!» Hva
var tillit for middealdermennesket? La de all sin lit i Guds hender? Gjennom en vandring I middelalderbyen Nidaros forsøker vi å belyse årets festivaltema med stopp på steder som hadde betydning for menneskene den gang – og for oss i dag.

Byvandringene blir ledet av:


Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.

Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret.

Merethe Skjelfjord Kristiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA.

Aslak Draveng Røkke er historiker, korist og byguide.

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det makskapasitet på 20 pers. Pris på drikke kommer i tillegg.

BYVANDRING: Stol på Herren av hele ditt hjerte, og sett ikke lit til ditt vett! (årets festivalvandring)

Merethe Skjelfjord Kristiansen og Thina Andresen leder årets festivalvandring «Stol på Herren av hele ditt hjerte, og sett ikke lit til ditt vett!»

Denne vandringen finner sted sju ganger. Trykk på ønsket tidspunkt for å kjøpe billetter:
FREDAG 28. JULI KL. 14
LØRDAG 29. JULI KL. 18
SØNDAG 30. JULI KL. 14
MANDAG 31. JULI KL. 18
TIRSDAG 1. AUGUST KL. 14
ONSDAG 2. AUGUST KL. 18
TORSDAG 3. AUGUST KL. 14


Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men foreningens dyktige guider levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om og diskusjonen har vært frisk. Har tilliten til forskerne sunket i debatten omkring den såkalte Klementskirken?

Årets festivaltema TILLIT belyses i vandringen «Stol på Herren av hele ditt hjerte, og sett ikke lit til ditt vett!» Hva
var tillit for middealdermennesket? La de all sin lit i Guds hender? Gjennom en vandring I middelalderbyen Nidaros forsøker vi å belyse årets festivaltema med stopp på steder som hadde betydning for menneskene den gang – og for oss i dag.

Byvandringene blir ledet av:


Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.

Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret.

Merethe Skjelfjord Kristiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA.

Aslak Draveng Røkke er historiker, korist og byguide.

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers. Pris på drikke kommer i tillegg.

BYVANDRING: Vi drikker på vigslet grunn- pub til pubvandring på forsvunne hellige steder

Byvandringen «Vi drikker på vigslet grunn» ledes av Aslak Døveng Røkke.

Denne vandringer finner sted seks ganger. Trykk på ønsket tidspunkt for å kjøpe billetter:
FREDAG 28, JULI KL. 18
LØRDAG 29. JULI KL. 20
MANDAG 31. JULI KL. 20
TIRSDAG 1. AUGUST KL. 20
ONSDAG 2. AUGUST KL. 20
TORSDAG 3. AUGUST KL. 20

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men foreningens dyktige guider levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om og diskusjonen har vært frisk. Har tilliten til forskerne sunket i debatten omkring den såkalte Klementskirken?

Årets festivaltema TILLIT belyses i vandringen «Stol på Herren av hele ditt hjerte, og sett ikke lit til ditt vett!» Hva
var tillit for middealdermennesket? La de all sin lit i Guds hender? Gjennom en vandring I middelalderbyen Nidaros forsøker vi å belyse årets festivaltema med stopp på steder som hadde betydning for menneskene den gang – og for oss i dag.

Byvandringene blir ledet av:


Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.

Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret.

Merethe Skjelfjord Kristiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA.

Aslak Draveng Røkke er historiker, korist og byguide.

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det makskapasitet på 20 pers. Pris på drikke kommer i tillegg.

Etikketaten

Vær publikum når NRK lager podkasten «Etikketaten» fra Vestfrontplassen!

Livet er fullt av etiske dilemma, og det er ikke alltid så lett å vite hva man skal gjøre. Vi har invitert programleder Tamanna Agnihotri, filosof Heine Holmen og forfatter Michael Stilson for å reflektere rundt små og store valg vi står overfor i livet. 

I podkasten «Etikketaten» diskuterer ulike gjester etiske problemstillinger og spørsmål fra lytterne. Programleder er Madeleine Cederstrøm, og du finner alle episodene i appen NRK radio.

Katolsk messe

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Olavskino: SAMISKE FORTELLINGER OM RETT & URETT

SAMISKE FORTELLINGER OM RETT & URETT (Frode Vestad, 2023)
Tirsdag 1, august kl. 16.20 (verdenspremiere)
Prinsen kino

De kjemper for å gjenvinne samisk verdighet i et traumatisert samfunn. Relasjoner står på spill. Prisen de betaler for sitt engasjement er høy. Ikke alle er enige om veien videre går gjennom dialog og forsoning.

Konfliktene mellom norsk og samisk befolkning i Hamarøy og tidligere Tysfjord fortsetter. Det handler om mer enn reinsdyr og vindmøller. Det handler om å ta tilbake sin identitet, sitt språk og kultur. Det handler om å eie sin egen historie. Å ta tilbake sin verdighet.

Etter filmen blir det en samtale med regissør og medvirkende, ledet av preses Olav Fykse Tveit.

Olavskino er et samarbeid mellom Olavsfest, Kosmorama filmfestival og Trondheim kino.

BYVANDRING: Kirker, kloster og katedral – en vandring i middelalderbyen Nidaros

Byvandringen «Kirker, kloster og katedral – en vandring i middelalderbyen Nidaros» ledes av Øystein Ekroll.

Denne vandringen finner sted tre ganger. Trykk på ønsket tidspunkt for billetter:
LØRDAG 29. JULI KL. 14
MANDAG 31. JULI KL. 14
ONSDAG 2. AUGUST KL. 14

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men foreningens dyktige guider levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om og diskusjonen har vært frisk. Har tilliten til forskerne sunket i debatten omkring den såkalte Klementskirken?

Årets festivaltema TILLIT belyses i vandringen «Stol på Herren av hele ditt hjerte, og sett ikke lit til ditt vett!» Hva var tillit for middealdermennesket? La de all sin lit i Guds hender? Gjennom en vandring I middelalderbyen Nidaros forsøker vi å belyse årets festivaltema med stopp på steder som hadde betydning for menneskene den gang – og for oss i dag.

Byvandringene blir ledet av:


Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.

Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret.

Merethe Skjelfjord Kristiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA.

Aslak Draveng Røkke er historiker, korist og byguide.

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det makskapasitet på 20 pers. Pris på drikke kommer i tillegg.

Åpning av Olavsfest 2023

Bli en av 1030 som spiser frokost på Lian og vandrer til åpningen av Olavsfest 2023!

– Målet mitt er at minst 1030 mennesker blir med oss på gratis frokost på Lian før vi går de siste kilometrene av pilegrimsleden ned til Nidarosdomen og åpningen av Olavsfest 2023, sier direktør Steinar Larsen.

1030 er nemlig året Olav den hellige falt i slaget på Stiklestad, noe som markeres gjennom et stort nasjonaljubileum i 2030.

– På veien møter vi Little Amal for aller første gang, og hun blir med oss inn til åpningsarrangementet på Vestfrontplassen, forteller Larsen.

Det settes opp gratis trikk fra St. Olavs gate i Trondheim sentrum til Lian kl. 08.00 og 08.30.
På Lian blir det gratis frokost til alle fra kl. 08.30, i samarbeid med Nasjonalt pilegrimssenter og Streif Bakeri & Cafe.

Kl. 09.45 starter vi den drøyt sju kilometer lange vandringen ned mot sentrum og Nidarosdomen. Den tysk-tyrkiske advokaten, feministen og imamen Seyran Ates har gått pilegrimsleden helt fra Oslo, og går sammen med oss den siste etappen fra Lian.

Når vi nærmer oss målet, vil vi møte Little Amal for første gang, og hun slår følge med oss det siste stykket inn til Nidarosdomen.


Klokken 13.00 er det offisielt åpningsarrangement på Vestfrontplassen. Der vil koret SKRUK og Frode Fjellheim gi en smakebit på hva vi kan vente oss på åpningskonserten i Nidarosdomen kl. 19 samme kveld. Vi er også veldig glade for at stortingspresident Masud Gharahkhani kommer til Trondheim for å holde den offisielle åpningstalen.

Deretter er Olavsfest 2023 i gang og det går slag i slag en uke i strekk. Se oppdatert program.

Velkommen til frokost, vandring og åpning av Olavsfest 2023! ❤✨

Frokost og pilegrimsvandring fra Lian

Bli en av 1030 som spiser frokost på Lian og vandrer til åpningen av Olavsfest 2023!

– Målet mitt er at minst 1030 mennesker blir med oss på gratis frokost på Lian før vi går de siste kilometrene av pilegrimsleden ned til Nidarosdomen og åpningen av Olavsfest 2023, sier direktør Steinar Larsen.

1030 er nemlig året Olav den hellige falt i slaget på Stiklestad, noe som markeres gjennom et stort nasjonaljubileum i 2030.

– På veien møter vi Little Amal for aller første gang, og hun blir med oss inn til åpningsarrangementet på Vestfrontplassen, forteller Larsen.

Det settes opp gratis trikk fra St. Olavs gate i Trondheim sentrum til Lian kl. 08.00 og 08.30.
På Lian blir det gratis frokost til alle fra kl. 08.30, i samarbeid med Nasjonalt pilegrimssenter og Streif Bakeri & Cafe.

Kl. 09.45 starter vi den drøyt sju kilometer lange vandringen ned mot sentrum og Nidarosdomen. Den tysk-tyrkiske advokaten, feministen og imamen Seyran Ates har gått pilegrimsleden helt fra Oslo, og går sammen med oss den siste etappen fra Lian.

Når vi nærmer oss målet, vil vi møte Little Amal for første gang, og hun slår følge med oss det siste stykket inn til Nidarosdomen.


Klokken 13.00 er det offisielt åpningsarrangement på Vestfrontplassen. Der vil koret SKRUK og Frode Fjellheim gi en smakebit på hva vi kan vente oss på åpningskonserten i Nidarosdomen kl. 19 samme kveld. Vi er også veldig glade for at stortingspresident Masud Gharahkhani kommer til Trondheim for å holde den offisielle åpningstalen.

Deretter er Olavsfest 2023 i gang og det går slag i slag en uke i strekk. Se oppdatert program.

Velkommen til frokost, vandring og åpning av Olavsfest 2023! ❤✨

ADRESSA-SAMTALEN: Håvard. Jan Runar og Marion. Når demens endrer hverdagen

45 år gammel fikk Jan Runar Eliassen, kjent fra NRKs Demenskoret, Alzheimer-diagnosen. Det var kona Marion Tur Eliassen som så de første tegnene.
Adressa-fotograf Håvard Haugseth Jensen har fotografert sin far, pensjonert presseveteran Johan O. Jensen. – Da vi mistet moren vår i kreft i 2016, oppdaget vi samtidig at pappa var syk. Sakte forsvant han for oss, sier han.
Du møter også NTNU-forsker og overlege ved St. Olavs hospital Gøril R. Grøntvedt og Mina Gerhardsen fra Nasjonalforeningen for folkehelsen. Hvordan skal vi håndtere folkesykdommen demens?

Programleder er Siv Sandvik . Samtalen publiseres på adressa.no.

ADRESSA-SAMTALEN: Politisk tillit: Hva skjer når den rakner?

Ordfører Rita Ottervik (Ap) har vunnet velgernes tillit i fem valg på rad. Nå gir hun seg etter 20 år. Hvordan ser hun på tilliten velgerne har gitt henne? Og hvordan håndterte hun det da tilliten ble utfordret?
I del to av samtalen løfter vi blikket: Flere demokratier er under press. Vi spør USA-ekspert og jurist Sofie Høgestøl, russiskfødt litteraturviter og skribent Tatiana Elsoukova og Midtøsten-ekspert og historiker Marte Heian-Engdal: Hva skjer når tilliten til det politiske systemet rakner?

Programleder er Siv Sandvik. Samtalen sendes direkte på NRK P2 og publiseres på adressa.no.

Fotoutstilling: Søssa og Johan O.

Adresseavisens fotoutstilling under Olavsfest er en kjærlighetshistorie fortalt gjennom fotografier. 

– Da vi mistet moren vår i kreft i 2016 skjønte vi også i samme periode at pappa var syk, sier fotograf Håvard Haugseth Jensen, som har dokumentert sin far Johan O. Jensen.

– Sakte forsvant han for oss som en følge av Alzheimers sykdom. Bildene er en visuell tolkning av hans indre kaos, der steder, hukommelse og virkelighet har smuldret bort. Men dette er også en historie om kjærlighet som ikke tar slutt. Han fortsetter å plukke blomster, slik han gjorde det til mamma som var hans store kjærlighet. 

Fotoutstillingen åpnes søndag 30. juli kl. 16 i Rådhusparken. 

Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN

ADRESSA-SAMTALEN: Maja. Elle. Marja. Er forsoning mulig?

Fornorsking, sterke protester og en knallhard dom fra Sannhetskommisjonen. Hvordan ser den nye generasjonen samer på framtida?

Da musiker Marja Mortensson ble mor, fikk hun også et dilemma i fanget. Vanskelige valg har hennes mor Elin Fjellheim og familien levd med i generasjoner. Elle Risten Appfjell Eira deltok i Fosen-opprøret som «stengte staten» og førte til en beklagelse fra regjeringen. Reineier Sissel Stormo Holtan og fungerende sametingspresident Maja Jåma kjemper hver dag for samiske rettigheter. Er forsoning mulig?

*Elle Risten A. Eira deltar i samtalen da Elle Rávdná Näkkäläjärvi ble forhindret.

Programleder er Siv Sandvik. Samtalen sendes direkte på NRK P2 og publiseres på adressa.no.

Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Olsoknatta venter. I katedralen skal vi feire Olavsvake, gudstjeneste og våkenatt. Bli med på vandregudstjenesten fram pilegrimsmålet.

Vandregudstjenester fra Lade og Sverresborg. Vandringen fra vest starter ved Sverresborg kirkesenter og går via Ilen kirke og Hospitalskirken til Vår Frue kirke.

Vandringen fra nordøst starter ved Lade kirke og går via Lademoen og Bakke kirker til Vår Frue kirke (ca 21:30).

Gruppene møtes ved Vår Frue kirke og går videre via Klementskirken og Marinen til Nidarosdomen hvor Olavsvaka starter kl. 23.

Olavsvaka og Olsokhøymesse (28. og 29. juli): Olavsfestens viktigste gudstjenester – den nattlige Olavsvaka som avslutter vandregudstjenesten med pilegrimer fra hele verden, og den storslåtte Olsokhøymessen der vi feirer sammen med generasjonene i nesten tusen år og forenet med kristne over hele verden.

Det hellige døgnet – våkenatt (natt til 29. juli): Domkirken er åpen for bønn, musikk og øvelser i håp gjennom natten.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

2. Vesper

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Det hellige døgnet – laudes, vesper og kompletorium (28. og 29. juli): Vi synger tidebønnene med gregorianske melodier gjennom det hellige døgnet – middelalderens tonespråk som fremdeles åpner våre sanser. Dykk ned i en bønnepuls som bærer omsorgen for verden.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Familiemesse

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Høymesse, orgelmeditasjon: Alle våre gudstjenester preges av Olsokfeiringen, og i høymesse synger vi med Ung kirkesangs korsommerskole og inviterer barn og voksne til en gudstjeneste i bevegelse.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Våkenatt

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Olavsvaka og Olsokhøymesse (28. og 29. juli): Olavsfestens viktigste gudstjenester – den nattlige Olavsvaka som avslutter vandregudstjenesten med pilegrimer fra hele verden, og den storslåtte Olsokhøymessen der vi feirer sammen med generasjonene i nesten tusen år og forenet med kristne over hele verden.

Det hellige døgnet – våkenatt (natt til 29. juli): Domkirken er åpen for bønn, musikk og øvelser i håp gjennom natten.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Laudes

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Det hellige døgnet – laudes, vesper og kompletorium (28. og 29. juli): Vi synger tidebønnene med gregorianske melodier gjennom det hellige døgnet – middelalderens tonespråk som fremdeles åpner våre sanser. Dykk ned i en bønnepuls som bærer omsorgen for verden.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Olsokhøymesse

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Olavsvaka og Olsokhøymesse (28. og 29. juli): Olavsfestens viktigste gudstjenester – den nattlige Olavsvaka som avslutter vandregudstjenesten med pilegrimer fra hele verden, og den storslåtte Olsokhøymessen der vi feirer sammen med generasjonene i nesten tusen år og forenet med kristne over hele verden.

Det hellige døgnet – våkenatt (natt til 29. juli): Domkirken er åpen for bønn, musikk og øvelser i håp gjennom natten.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

1. Vesper

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Det hellige døgnet – laudes, vesper og kompletorium (28. og 29. juli): Vi synger tidebønnene med gregorianske melodier gjennom det hellige døgnet – middelalderens tonespråk som fremdeles åpner våre sanser. Dykk ned i en bønnepuls som bærer omsorgen for verden.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Olavsvaka

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Olavsvaka og Olsokhøymesse (28. og 29. juli): Olavsfestens viktigste gudstjenester – den nattlige Olavsvaka som avslutter vandregudstjenesten med pilegrimer fra hele verden, og den storslåtte Olsokhøymessen der vi feirer sammen med generasjonene i nesten tusen år og forenet med kristne over hele verden.

Det hellige døgnet – våkenatt (natt til 29. juli): Domkirken er åpen for bønn, musikk og øvelser i håp gjennom natten.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Kompletorium (Kapittelhuset)

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Det hellige døgnet – laudes, vesper og kompletorium (28. og 29. juli): Vi synger tidebønnene med gregorianske melodier gjennom det hellige døgnet – middelalderens tonespråk som fremdeles åpner våre sanser. Dykk ned i en bønnepuls som bærer omsorgen for verden.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Åpent kirkerom i Kapittelhuset

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Åpent kirkerom i Kapittelhuset: De fleste dagene vil Kapittelhuset i Nidarosdomen være et åpent kirkerom for ro og rast. Her kan du møte en kirkelig ansatt å snakke med; det vil være mulighet for lystenning, samtale, salving, forbønn og kort nattverdsfeiring.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret)