Bigbang med venner + special guest Darling West

Urkraften Bigbang er en institusjon i norsk rock, og i Borggården lørdag 3. august stiller de med kraftig utvidet mannskap for å skape en pangavslutning av Olavsfest 2024!

Bass, trommer og en gitar – kanskje det mest krevende men kanskje også det edleste bandformatet. Hør bare på Cream, Nirvana eller The Jimi Hendrix Experience. Når det funker blir det magisk. Med Bigbang funker det.

Til Olavsfest 2024 kommer imidlertid bandet i XL-utgave med flere gjester og utvidet besetning for å gi publikum en festivalavslutning som lukter svidd. Detaljer om alle som vil gjeste bandet på scenen kommer. Men vi kan allerede røpe at Rohey Taalah, som sist sommer ga publikum hakeslepp under Susanne Sundfør-konserten i Borggården, er med som gjestevokalist. 

Et annet av Norges fineste band, Darling West, vil både spille et eget support-sett og være gjester under Bigbangs konsert. 

BILLETTER I SALG FRA TORSDAG 29. FEBRUAR

Musikere i toppklassen

Olaf, Niko og Øystein er ikke Bigbangs første besetning, men det er utvilsomt denne konstellasjonen som har definert dem. Like utvilsomt er det at vi snakker om tre av landets fremste musikere, uansett sjanger.

Olaf Olsen er lett gjenkjennelig bak trommene og en ettertraktet bidragsyter for andre når han ikke er på veien med Bigbang. Glem heller ikke at han er en av to Olsens i bandprosjektet til sin bror (Todd) Terje. Nikolai Hængsle, også en travel mann, både som bassist par excellence og som musikkprodusent. Han er også fast inventar i Elephant9 og svært sentral i det glimrende prosjektet Band of Gold. Både Hænglse og Olsen er i tillegg begge sentrale i Ola Kvernbergs Steamdome-konsept.

Som bandets vokalist, gitarist og låtskriver er Øystein Greni en tydelig frontmann og eneste konstante medlem siden starten. Øystein vokste opp i et hjem med en stor platesamling og en far som også er musiker. Han var med på bandøvelser fra før han kunne snakke, musikken ligger i blodet.

– Pur energi og publikumsappell

2023-albumet «Le Californie» ble til gjennom Covid-19 og full nedstenging. Låtene på albumet oser av spilleglede og unike gitarriff som har blitt finslipt gjennom den lange og ufrivillige ventetiden. Festivalsesongen 2023 ble kronet med en opptreden på Øyafestivalen der Bigbang virkelig demonstrerte hvilken unik kraft de er på en scene, til panegyrisk respons fra publikum og presse.

«Bigbang er en skatt, en urkraft i norsk rocks samtid som i sine beste stunder trekker med seg store folkemengder på pur energi og publikumsappell (…) Det er rett og slett noe av det beste vi har sett av Bigbang noensinne.» (Dagsavisen om konserten på Øyafestivalen 12. august, terningkast 6)

DARLING WEST

Før Olavsfest 2024 avsluttes med et «big bang», får du oppleve Darling West på scenen. Foruten å spille et eget sett, vil de også være gjester under Bigbangs konsert.

Darling West har siden de debuterte for ti år siden markert seg som et ekstremt stilsikkert og musikalsk strøkent band innen stilretninger som americana, vestkystpop og cosmic folk.

Darling West gav i 2023 ut sitt femte studioalbum – Cosmos – og som om ikke det var nok, spilte de inn og slapp et julealbum («Lights»)  basert på den smått legendariske NRK-konserten fra jula 2022. Men nå handler alt om en sommer fylt med festival og musikk, og bandet, som har blitt omtalt som et av Norges beste liveband, har skumle planer om å levere sitt beste festivalsett noensinne.

De som har sett bandet før vet at man kan forvente seg musikalitet fra øverste hylle, som man blant annet så da de åpnet selveste Øyafestivalen i 2023. De som er på førstereis inn i Darling West sin verden, kan se fram til gitarfinesser, flotte vokalharmonier og feelgood-stemning.

Darling West handler om musikkglede og formidlingsevne, humor og sårbarhet, og de inviterer deg herved inn i sitt univers.

Sagt om «Cosmos»:

Dagbladet: 5/6 «Et popmonster er født!»

Musikknyheter: 10/10 «Tusen takk, kjære Mari, Tor, Christer, Thomas og alle små og store medhjelpere på Cosmos! Dette var 37 minutter med pur nytelse fra start til slutt».

Klassekampen 5/6 «Uansett om man kaller dette vestkyst-pop eller americana, er det både norsk og skandinavisk. Det er fjerne ekko av både ABBA og The Cardigans her – og for den saks skyld Fleetwood Mac»

GAFFA (Sverige): «Futuristisk 70-tals americana»

iTromsø: «Like mye Taylor Swift som Fleetwood Mac»

Darling West framfører «Caroline» sammen med Bigbangs Øystein Greni.

Oda Felicia

Olavsfest er stolte over å presentere ODA FELICIA i Nidarosdomen torsdag 1. august og fredag 2. august. Der vil hun framføre et av norsk musikks aller såreste og mest personlige prosjekter – live for aller første gang.  

Billetter i salg fra onsdag 28. februar
Billetter til torsdag 1. august // Billetter til fredag 2. august

«The Huntington Chorea Project (2007-2025)» er Oda Felicias livsverk. Et audiovisuelt kunstprosjekt skrevet og komponert over en periode på 16 år, og fremdeles under utvikling. “Dette er moderne pop i kompromissløst format, fylt av variasjon og idérikdom.” skrev Aftenpostens anmelder da første akt av prosjektet ble sluppet, og trillet terningkast 6.

Oda Felicia Bardal Sigstad Abdelmaguid (34) vokste opp i en familie rammet av den sjeldne og brutale sykdommen Huntington Chorea. Den degenerative hjernesykdommen er svært arvelig, og barn av bærer vil ha 50 prosents sjanse for å arve genfeilen. Det finnes ingen kur. Alle som rammes dør.

Prosjektet er hennes dypt personlige bearbeiding av en livssituasjon og en maktesløshet det er vanskelig å sette seg inn i og begripe.

Instagram-profilen til Oda Felicia er et mektig og sterkt eksempel på kreativiteten som kan utløses også av det som er så vondt at det knapt er til å leve med. Ektemannen Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid kjenner vi alle fra Karpe, og han bidrar inn i den visuelle og konseptuelle delen av prosjektet.
 

«But this shotgun up on the attic
It pulls me right at it
‘Cause I know that I have this
And if I have it
It’s better I vanish
I’m not gonna fight it
The way that my dad did»

«Shotgun (2013)»

FRIE TØYLER I NIDAROSDOMEN

De to konsertene i Nidarosdomen blir første gang «The Huntington Chorea Project» framføres live. Oda Felicia har fått frie tøyler fra Olavsfest til å gjøre dette til en unik opplevelse, og vil ta i bruk kirkerommet på nye måter, både musikalsk og visuelt, slik at historien får den rammen den fortjener.

– Sykdommen har påvirket absolutt alle aspekter av livet mitt, og fordi det var og er et veldig vanskelig tema å snakke om, utviklet jeg mitt eget språk i kunsten, forklarer Oda Felicia.

– Der klarte jeg å skrive, der klarte jeg å komponere og der noterte jeg hvert eneste bilde og hver eneste film jeg fikk i hodet.

LES PORTRETTINTERVJU: -Sykdommen var en slags «Lord Voldemort» i vår familie

Hun begynte å skrive samtidig som faren fikk diagnosen Huntingtons sykdom i 2007.
– Det tok mange år før prosjektet tok en konkret form, men de siste årene føler jeg at brikkene har begynt å falle på plass. Nå er jeg klar for å dele, sier Oda Felicia, som forklarer at situasjonen har vekket en rekke sterke følelser, gjerne motstridende.

– Dette er ikke bare én følelse. I så fall hadde det blitt én låt. Å vokse opp med dette er altoppslukende, så hva enn jeg skapte måtte bli nettopp det. Musikalsk lar jeg meg inspirere av alt jeg tror på. Om det er Grieg, Frank Ocean eller SAINt JHN har ingenting å si, så lenge jeg kjenner på at musikken kommer fra et følt sted.


Hvordan leve med en far som svinner bort? Hvordan leve med uvisshet om man selv er bærer av sykdommen og en potensiell belastning for sine nærmeste? Og ikke minst – hvordan leve med frykten for at man kan bære sykdommen over til sine egne barn? Dette er spørsmål som behandles uten filter i låter som virkelig setter varige spor hos lytteren.


«I don’t have time to wait for cures, if I’m gonna be a mother
How can someone grow inside of me?
What life can I offer, I am weak
You’re expecting flowers – but before you plant the seed
Know that I am weed»

«Weed (2011) – rev.3»

– ÅRETS STERKESTE PROSJEKT

«The Huntington Chorea Project» er dypt personlig og viktig kunst. Olavsfest-direktør Steinar Larsen er stolt og takknemlig for tilliten Oda Felicia har vist festivalen. 

– Verdigrunnlaget vårt og det vi står for som festival har bidratt til at hun ønsker å framføre det nettopp hos oss. Befaringene vi har hatt i Nidarosdomen med Oda Felicia har vært en spennende prosess, der hun har vist stor respekt for rommets historie og betydning, forteller Larsen.

– Gjennom to kvelder i Nidarosdomen blir dette det største og sterkeste prosjektet under årets Olavsfest. Tematikken kan naturlig knyttes direkte opp mot årets tema MAKT – prosjektet setter ord på maktesløsheten vi opplever i møte med alvorlig sykdom, men også hvordan alvorlige traumer kan forløse grenseløst kreative prosesser, forklarer han.

Konseptet og formen rundt de to konsertene er under utarbeiding. Men vi kan allerede røpe at Kristoffer Lo (som også produserte Oda Felicias første EP), vokalist Andrea Louise Horstad og fiolinist Harpreet Bansal vil delta.

Oda Felicia

Olavsfest er stolte over å presentere Oda Felicia i Nidarosdomen torsdag 1. august og fredag 2. august. Der vil hun framføre et av norsk musikks aller såreste og mest personlige prosjekter – live for aller første gang.  


Billetter i salg fra onsdag 28. februar
Billetter til torsdag 1. august // Billetter til fredag 2. august

«The Huntington Chorea Project (2007-2025)» er Oda Felicias livsverk. Et audiovisuelt kunstprosjekt skrevet og komponert over en periode på 16 år, og fremdeles under utvikling. “Dette er moderne pop i kompromissløst format, fylt av variasjon og idérikdom.” skrev Aftenpostens anmelder da første akt av prosjektet ble sluppet, og trillet terningkast 6.

Oda Felicia Bardal Sigstad Abdelmaguid (34) vokste opp i en familie rammet av den sjeldne og brutale sykdommen Huntington Chorea. Den degenerative hjernesykdommen er svært arvelig, og barn av bærer vil ha 50 prosents sjanse for å arve genfeilen. Det finnes ingen kur. Alle som rammes dør.

Prosjektet er hennes dypt personlige bearbeiding av en livssituasjon og en maktesløshet det er vanskelig å sette seg inn i og begripe.

Instagram-profilen til Oda Felicia er et mektig og sterkt eksempel på kreativiteten som kan utløses også av det som er så vondt at det knapt er til å leve med. Ektemannen Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid kjenner vi alle fra Karpe, og han bidrar inn i den visuelle og konseptuelle delen av prosjektet.
 

«But this shotgun up on the attic
It pulls me right at it
‘Cause I know that I have this
And if I have it
It’s better I vanish
I’m not gonna fight it
The way that my dad did»

«Shotgun (2013)»

De to konsertene i Nidarosdomen blir første gang «The Huntington Chorea Project» framføres live. Oda Felicia har fått frie tøyler fra Olavsfest til å gjøre dette til en unik opplevelse, og vil ta i bruk kirkerommet på nye måter, både musikalsk og visuelt, slik at historien får den rammen den fortjener.

– Sykdommen har påvirket absolutt alle aspekter av livet mitt, og fordi det var og er et veldig vanskelig tema å snakke om, utviklet jeg mitt eget språk i kunsten, forklarer Oda Felicia.

– Der klarte jeg å skrive, der klarte jeg å komponere og der noterte jeg hvert eneste bilde og hver eneste film jeg fikk i hodet.

LES PORTRETTINTERVJU: -Sykdommen var en slags «Lord Voldemort» i vår familie

Hun begynte å skrive samtidig som faren fikk diagnosen Huntingtons sykdom i 2007.
– Det tok mange år før prosjektet tok en konkret form, men de siste årene føler jeg at brikkene har begynt å falle på plass. Nå er jeg klar for å dele, sier Oda Felicia, som forklarer at situasjonen har vekket en rekke sterke følelser, gjerne motstridende.

– Dette er ikke bare én følelse. I så fall hadde det blitt én låt. Å vokse opp med dette er altoppslukende, så hva enn jeg skapte måtte bli nettopp det. Musikalsk lar jeg meg inspirere av alt jeg tror på. Om det er Grieg, Frank Ocean eller SAINt JHN har ingenting å si, så lenge jeg kjenner på at musikken kommer fra et følt sted.


Hvordan leve med en far som svinner bort? Hvordan leve med uvisshet om man selv er bærer av sykdommen og en potensiell belastning for sine nærmeste? Og ikke minst – hvordan leve med frykten for at man kan bære sykdommen over til sine egne barn? Dette er spørsmål som behandles uten filter i låter som virkelig setter varige spor hos lytteren.


«I don’t have time to wait for cures, if I’m gonna be a mother
How can someone grow inside of me?
What life can I offer, I am weak
You’re expecting flowers – but before you plant the seed
Know that I am weed»

«Weed (2011) – rev.3»

«The Huntington Chorea Project» er dypt personlig og viktig kunst. Olavsfest-direktør Steinar Larsen er stolt og takknemlig for tilliten Oda Felicia har vist festivalen. 

– Verdigrunnlaget vårt og det vi står for som festival har bidratt til at hun ønsker å framføre det nettopp hos oss. Befaringene vi har hatt i Nidarosdomen med Oda Felicia har vært en spennende prosess, der hun har vist stor respekt for rommets historie og betydning, forteller Larsen.

– Gjennom to kvelder i Nidarosdomen blir dette det største og sterkeste prosjektet under årets Olavsfest. Tematikken kan naturlig knyttes direkte opp mot årets tema MAKT – prosjektet setter ord på maktesløsheten vi opplever i møte med alvorlig sykdom, men også hvordan alvorlige traumer også kan forløse grenseløst kreative prosesser, forklarer han.

Konseptet og formen rundt de to konsertene er under utarbeiding. Men vi kan allerede røpe at Kristoffer Lo (som også produserte Oda Felicias første EP), Andrea Louise Horstad og fiolinist Harpreet Bansal vil delta.

Chris Holsten + support Emelie Hollow

Chris Holsten, en av Norges aller mest populære artister, kommer til Olavsfest og Borggården. Han har også med seg stjerneskuddet Emelie Hollow!

Da Olavsfest holdt en gjettekonkurranse på Facebook før jul i forbindelse med vårt første slipp til Borggården, svarte et overveldende flertall nettopp Chris Holsten. Derfor er vi ekstra glade for å kunne gi nettopp denne konserten til vårt kjære publikum – utvilsomt en etterlengtet artist!

Den sjarmerende 30-åringen fra Lillestrøm har sunget seg inn i hjertene til hundretusener av nordmenn i alle aldre med gull-låter som «Smilet i ditt eget speil», «Slå hjerte slå», «Bare når det regner», «Gå bli lykkelig, du» og «Hvis verden».

Publikum elsker Chris Holsten. For bare få dager siden spilte han en triumferende konsert foran 10 000 fans i et fullsatt Oslo Spektrum, en storslått avslutning på lanseringsturneen for albumet «Gå bli lykkelig, du».

– Å få spille arenakonsert i Oslo Spektrum én gang var stort. Å få gjøre det enda en gang, drøyt ett år senere, er nesten litt uvirkelig. Det er noe helt eget å stå på scenen i den mektige salen og høre publikum synge med, forteller Chris.

Stemning og allsang

Hele to ganger har Chris Holsten vunnet Spellemannpris for «årets låt», først sammen med Frida Ånnevik for «Hvis verden» i 2020, så året etter for «Smilet i ditt eget speil». I 2021 vant han også P3 Gull som «årets artist» og for «årets låt». Han vant også Musikkforleggeprisen i 2022 for «årets verk innen populærmusikk».

Sammen med sitt eminente band er Chris klar for å lage god stemning med høy allsangfaktor når de tar fatt på festivalsommeren 2024.

– Vi har fremdeles Spektrum-konserten brusende i blodet og klarer knapt å vente til sommeren. Å få reise rundt og spille, synge og danse med folk på festival er alltid et høydepunkt for meg.

Emelie Hollow – en stigende stjerne

Før Chris Holsten går på scenen får publikum oppleve en artist som virkelig er i ferd med å bli allemannseie. Emelie Hollow (25) fra Vinterbro i Ås imponerer i skrivende stund som tolker av andres sanger i det populære tv-programmet «Hver gang vi møtes» på TV2. Der synger hun gåsehud og tårer i øyekroken både på de andre artistene rundt bordet og folk hjemme i tv-stuene. Emelie Hollow utmerker seg med en karakteristisk, nydelig stemme som er blitt beskrevet som «en krysning mellom Marit Larsen og Robyn».

Musikalsk oppvekst

Emelie vokste opp i et hjem med musikk rundt seg, tidlig lærte hun å spille piano og etter hvert cello. Allerede som 12-åring ga hun ut sin første egenkomponerte låt på stort selskap, etter å ha vunnet en låtkonkurranse i regi av P4. I intervjuer har hun fortalt at hun tidlig begynte å høre på Taylor Swift, og at hun lot seg både overraske og inspirere av nakenheten og den bunnløse ærligheten i Swifts tekster. For tenåringen Emelie ga det en stor trygghet å vite at hun ikke var alene om å kjenne på store følelser.

18 år gammel deltok hun i TV-programmet The Stream, og opplevelsen gjorde henne sikker på at det var i musikken hun hadde sitt naturlige ståsted. Seks år senere er hun en etablert artist som står støtt på egne bein, med en helt spesiell evne til å skrive låter i skjæringspunktet mellom melankoli og eufori, der det nakne og nedstrippede glir over i det storslåtte og orkestrale. Å være på konsert med Emelie Hollow er å ta del i en mektig opplevelse – få artister er i stand til å fremkalle like mye gåsehud hos tilhørerne.

Med årene har hun dessuten blitt en ettertraktet låtskriver, med oppdrag i byer som Stockholm, København, London og Nashville, og de musikalske samarbeidene har blitt mange: Dagny, Seeb, Ruben, Emma Steinbakken, Victoria Nadine, Alexander Oscar, Jesper Jenset, TIX, Skaar og Alan Walker er bare noen av artistene som fins i kontaktlista. Emelie og Alan Walkers «LILY», som hun både skrev og var gjestevokalist på, er i dag strømmet mer enn tre milliarder ganger på verdensbasis. Av forbilder trekker hun, foruten Taylor Swift, frem artister som Adele, Ane Brun og Norah Jones.

«Vår neste store pop-eksport»


Etter å ha gitt ut sin første EP i 2019, slapp Emelie i 2021 debutalbumet «Half The Story». Albumet besto av tre kapitler om de ulike emosjonelle fasene i et kjærlighetsbrudd. Mange lot seg begeistre, inkludert Aftenposten, som i sin anmeldelse våget påstanden om at Emelie Hollow «fort kan bli vår neste store pop-eksport».

Selv ser hun på låtskrivingen som en form for terapi og en måte å få uttrykk for det hun ikke alltid er i stand til å si på noen annen måte. Hun ser på seg selv som en «ekstrovert introvert», og bærer nesten alltid rundt på en bok. Den store interessen for litteratur gjorde at hun høsten 2019 startet på litteraturstudier ved Universitetet i Oslo.

En av hennes store drømmer er å en dag kunne holde konsert i operaen i Bjørvika, en annen å lære seg mer om produsentfaget.

Den største drømmen er likevel å kunne skape noe tidløst og evig som folk også vil høre på om tjue, tretti og førti år.

Angélique Kidjo – Celebrating 40 Years + support Beharie

Det er en stor ære for Olavsfest å presentere selveste Angélique Kidjo på scenen i Borggården tirsdag 30. juli.

Angelique Kidjo er en levende musikalsk legende. I 2024 feirer verdensmusikk-pioneren fra Benin 40 år som artist, og er mer vital enn noen gang.

– Angélique Kidjo er en udiskutabel verdensstjerne, og det er unikt at hun velger å komme til Olavsfest som en del av sin store jubileumsturné. Dette er stort for oss, sier Olavsfest-direktør Steinar Larsen.

Billetter i salg!

– Et fyrverkeri

Den omfattende verdensturneen startet i Royal Albert Hall i London i november. Den skal innom blant annet operahuset i Sydney, Kennedy-senteret i Washington – og Borggården i Trondheim – før den avsluttes i New York neste høst.

– Jeg var selv så heldig å få være til stede på turnéåpningen i London, og fikk se et fyrverkeri av en artist. Ikke minst var det gøy å se publikummet, som både i alder og bakgrunn viste et mangfold vi også etterstreber i Olavsfest, sier Larsen.

Prisgrossist

Time Magazine har kalt Angélique Kidjo «Africa’s premier diva». Gjennom sine 16 album har hun hanket inn hele fem Grammypriser, ingen andre afrikanske soloartister har flere. Så sent som i 2023 mottok hun den høythengende Polar Music Prize («musikkens Nobelpris»), og havnet dermed i selskap med navn som Bob Dylan, Paul McCartney, Paul Simon, Björk, Pink Floyd, Iggy Pop og Metallica.

Stemmen, utstrålingen og energien Angelique Kidjo viser på scenen er formidabel. Musikalsk kan hun kalles en sann verdensmusikk-pioner med sin blanding av tradisjonell vestafrikansk musikk, amerikansk R&B, funk og jazz, i tillegg til musikalske elementer både fra Europa og Latin-Amerika. Alle hennes 14 siste album har vært inne på topp 10 av Billboard World Albums-liste, tre av dem har gått helt til topps. Hun kan skilte med mange hits, blant andre «Agolo», Wombo Lombo», «Salala» og «Wé-Wé».

Stort engasjement

Kidjo flyttet fra Benin til Paris i voksen alder. Planen var å bli menneskerettighetsadvokat, men hun endte opp med å studere musikk. Engasjementet hennes for menneskerettigheter har imidlertid ikke avtatt. Angélique Kidjo har engasjert seg i en rekke veldedige saker og har hatt flere verv, spesielt innen fredsarbeid og kvinners globale rettigheter. Blant annet er hun ambassadør for både UNICEF og OXFAM. Siden 2006 har drevet sin egen stiftelse, Batonga, som arbeider for utdanning blant vanskeligstilte unge jenter i hjemlandet Benin.

– Tema for Olavsfest 2024 er MAKT, og i Angéliqe KIdjo har vi fått en artist som bruker sin store påvirkning og makt konstruktivt og positivt, sier Larsen.  

Angélique Kidjo har en bunnsolid diskografi, men som et inntrykk av hva har i vente fra scenen, anbefaler vi det eksplosive livealbumet «Spirit Rising» fra 2010:

Vi er stolte å presentere Norges nye soulstjerne BEHARIE som support for Angélique Kidjo i Borggården 30. juli.

Som en varm klem – slik føles det å utforske Beharies musikalske univers. Musikken er dypt forankret i et indie/soul-uttrykk, og musikken har en sårbar og insisterende nerve. Denne kombinasjonen har ført til dedikerte fans og begeistrede anmeldelser i flere land.

Beharies debutalbum «Are You There, Boy?» kom i fjor høst. Albumet tar lytterne med på en utforskende og følelsesladet reise som avdekker flere nyanser av Beharies kunstneriske verden. Med et komplekst narrativ utforsker albumet temaer som identitet, skeiv kjærlighet, selvsikkerhet, sårbarhet og følelsen av ensomhet. Albumet ble særdeles godt mottatt, og her til lands har det ikke manglet på superlativer – et samlet anmelderkorps har erklært Beharie som Norges nye soulstjerne. Aftenposten sier det slik:

«På sitt beste greier Beharies musikk å få lytteren til å forsvinne som et dykk under vann som tilsynelatende aldri ender. Han behersker både det mektige og det lille, og selv om han blant annet er sammenlignet med storheter som Frank Ocean, er Beharie først og fremst Beharie. En av de beste artistene vi har i Norge i dag.»

Dagens Næringslivs kritikernestor Audun Vinger mener på sin side at Beharie «fremstår som en av de mest givende og imponerende mannlige artistene i dagens norske popmusikk.»

Da albumet kom hadde Beharie allerede vunnet Spellemannpris for sin andre EP, «Beharie // Beharie», han ble også nominert til samme pris for sin tredje EP, «Beharie, the Third».

De gode skussmålene har ført til ærefulle oppdrag for 29-åringen fra Sandnes. Blant annet har Beharie spilt support for Leon Bridges på Sentrum Scene, spilt på den offisielle åpningen av Nasjonalmuseet, han opptrådte også under regjeringens markering av Skeivt Kulturår. Andre høydepunkter inkluderer månedslang support-turné i Europa og prestisjetunge festivaler i både Norge og utland, ikke minst på hovedscenen under fjorårets Øyafestival. I tillegg til å bli nominert av svenske GAFFA som «Årets internasjonale gjennombrudd», har også internasjonale musikkmedier som Wonderland, COLORS og Clash lagt sin elsk på Beharie.

Beharie fortsetter å utforske nye og spennende horisonter med sin evne til å uttrykke følelser gjennom et varmt, sjelfullt og tidløst lydbilde.

Sammen med Angélique Kidjo kommer Beharie til å skape en kveld i Borggården du kommer til å huske!

Beharie varmer opp for Angélique Kidjo 30. juli.

Beharie

Sigrid

Opplev fantastiske Sigrid i helt nye omgivelser i Borggården.

Vi får aldri nok av Sigrid! Da hun gjestet Byscenen tidligere i høst, var etterspørselen så stor at det måtte settes opp hele to ekstrakonserter. Selv dansende ut døra til «Strangers», hadde ikke publikum fått nok av Sigrid, skrev Adresseavisen etter tre fulle hus og elektrisk stemning i oktober.

Verdensnavn

Nå kan Sigrids utallige fans se fram til å se henne i helt nye og magiske omgivelser i Borggården under Olavsfest 2. august.

Som Sigrid sier selv:

Jeg har hørt så mye bra om Olavsfest, og har jo spilt i Trondheim flere ganger – men nå gleder jeg meg vilt mye til å se Borggården!

Sigrid, som er ute med fersk EP og den populære radiohiten «The Hype», har levert en imponerende rekke prestasjoner på verdensscenen. Hun har blitt et stort navn både her hjemme og i utlandet, har bevist at hun er en av våre aller beste og mest populære liveartister og selger ut konserter i mange land.

Wembley, Spektrum og Øya

I 2023 headlinet hun noen av landets største festivaler, inkludert Neon, Bergenfest, og ikke minst Øyafestivalen, hvor hun mottok strålende anmeldelser. Bare det siste året har Sigrid turnert i Europa, inkludert en minneverdig opptreden på Wembley Arena i Storbritannia og konserter i USA og Asia. Hun fylte også Oslo Spektrum, en begivenhet Aftenposten belønnet med terningkast 6. Nå i høst har hun holdt hele 22 konserter i 16 ulike byer over hele Norge.

Med 1,6 milliarder strømminger globalt, en million solgte album og hits som «Strangers», «Don’t Kill My Vibe», «Sucker Punch», «Bad Life», «Don’t Feel Like Crying», «Home To You», «Mirror» og «Burning Bridges», har Sigrid etablert seg som låtskriver, vokalist og liveartist av høyt internasjonalt format.

Fredag 2. august får du sjansen til å oppleve henne i Borggården, byens mest unike utendørsarena 🔥

Tro, tvil og tillit

Prest Petter Dille inviterer – med utgangspunkt i en bibeltekst – biskop i Borg, Kari Mangrud Alvsvåg og publikum i hagen til samtale rundt temaet tro, tvil og tillit. har har du også muligheten til å komme med innspill og stille spørsmål til biskopen.

Sted: Kirkehagen ved Waisenhuset

Arrangeres av Den norske kirke

Tro, tvil og tillit

Prest Petter Dille/prest Gunnhild Hermstad inviterer til samtale rundt bibeltekster med Olav Fykse Tveit, preses i Den norske kirke og biskop for Nidaros domprosti.

Sted: Kirkehagen ved Waisenhuset

Arrangeres av Den norske kirke

Drop-in-dåp i Kapittelhuset

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Søndag 30. juli er Kapittelhuset i domkirken åpent for drop-in-dåp – Dette passer særlig for deg som har vært på vei som søkende pilegrim en stund, for deg som ønsker deg dåp i en enkel ramme, eller for deg som det aldri har passet for før nå.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Utstillingsåpning: Gi oss en drøm vi kan tro på

Åpning av fotoutstillingen Gi oss en drøm vi kan tro på med påfølgende samtale mellom Mette Randem og Marit Skartveit, Frelsesarmeen, Ingunn Moser, Diakonhjemmet, Hege Farnes Hildrum, Signo.

Samtaleleder: Magne Vik Ravndal.

Koret Liv Laga deltar.

BOKLANSERING: «Inntoning. Pilegrim i poesi og teologi»

Boka «Inntoning. Pilegrim i poesi og teologi» lanserast 30.juli kl. 17.00 ved Nidaros pilegrimsgård.

Boka omhandlar pilegrimsverksemda i Nidaros bispedømme og er skriven av pilegrimsprest Einar Vegge.

Under lanseringa blir det ein samtale mellom pilegrimsprest Einar Vegge og preses i Den norske kyrkja, Olav Fykse Tveit. Samtalen blir leia av direktør ved Nasjonalt pilegrimssenter, Hans Morten Løvrød.

Det blir også musikalsk innslag ved Ole Henrik Moe og Kari Rønnekleiv. Talar frå bispedømmerådet og forlaget Embla akademiske.

Få også med deg fotoutstillinga «Verden rommer mye mer», ei fotoutstilling om pilegrimsverksemda i Nidaros bispedømme.

«Verden rommer mye mer» – ei fotoutstilling om pilegrimsverksemda i Nidaros bispedømme

Kva er og gjer ein pilegrimsprest? Og kven møter han ute pilegrimsvandring? Under Olavsfest viser vi fotoutstillinga «Verden rommer mye mer» for første gong. I denne utstillinga møter du pilegrimsprest i Nidaros, Einar Vegge, gjennom ord og bilete.

I juli 2022 følgde fotograf i kommunikasjonsbyrået Berre,  Amanda Gerhardsen Vollen, pilegrimspresten i Nidaros bispedømme, Einar Vegge, ute på pilegrimsvegane til Nidaros og under Olavsfest.

– Det religiøse pilegrimsuniverset er mykje omtalt, men det er sjeldan folk får anledning til å gå inn i den eksistensielle opplevinga. Her blir folk tatt med inn i det, som ein del av bybilete, og i nær kontakt med Nidaros pilegrimsgård. Arven frå det kristne pilegrimsuniverset gir nerve til pilegrimsrørsla som heilskap. Her får folk moglegheit til å sjå korleis denne tradisjonen kan førast inn i vår samtid, seier pilegrimsprest Einar Vegge.

Fotoutstillinga har tittelen «Verden rommer mye mer» og tittelen er teken frå eit av dikta til pilegrimsprest Einar, som du møter i utstillinga. Utstillinga er produsert av Berre AS på oppdrag frå Nidaros bispedømmeråd, i samarbeid med Olavsfest. Utstillinga skal stå like ved Nidaros Pilegrimsgård.

– Eg tykkjer det er viktig at pilegrimsopplevingar blir synleggjort under Olavsfest, som ein del av festivalens DNA. Plasseringa til utstillinga mellom bispegata og pilegrimsgården vil gi kontakt med bybilete, samstundes som staden gir rom for refleksjon.

Dikta i utstillinga er tekne frå boka «Inntoning- pilegrim i poesi og teologi». Boka omhandlar pilegrimsverksemda i Nidaros, og blir lansert under Olavsfest 30.juli kl. 17.00 ved Nidaros pilegrimsgård.

Pilegrimsmøte

I utstillinga følgjer vi pilegrimsprest Einar på Gudbrandsdalsleden seint i juli 2022 og under Olavsfeiringa same år.

– Det var veldig interessant å ha Amanda Gerhardsen Vollen med meg langs pilegrimsledene i møte med pilegrimane. Ho har klart å fange augeblikk som uttrykkjer møter mellom pilegrimar. Og eg tykkjer samklangen mellom natur og menneske som ho har fått fram i bileta, er eineståande.

Pilegrimsvandring og håp

Forteljarstemma til fotograf Amanda Gerhardsen Vollen møter du gjennom heile utstillinga.

– Det har vore utruleg spanande. Det å vere vitne til kva Einar gjer med menneska han møter, har vore veldig spesielt.  Eg trur ikkje han skjønar det sjølv, men energien var annleis då vi gjekk frå pilegrimane enn då vi møtte dei,  fortel Gerhardsen.

Ho trur pilegrimsvandring i vår tid er ekstra viktig og riktig.

Pilegrimsvandring gir påfyll, men det gir også håp, i ei tid kor håp somme stunder kan kjennast langt unna. Det er viktig at pilegrimspresten møter pilegrimane ute på ledene til Nidaros. Det å møte folk ansikt til ansikt, vere nysgjerrig og vise interesse er viktig for folk. Det å sjå forskjellen eit slikt møte kan gjere, gir meg håp. Eg blir rørt og stolt over at Den norske kyrkja gjer dette for mange menneske.

Ho håpar utstillinga gir folk flest eit innblikk i ei verd dei kanskje ikkje kjenner så godt.

– Det er viktigare enn nokon gong å oppsøke det utilgjengelege. Eg håpar det kan røre nokon, at dette håpet skin gjennom heile utstillinga.

Boka «Inntoning. Pilegrim i poesi og teologi» lanserast 30. juli kl. 17.00 ved Nidaros pilegrimsgård. Boka omhandlar pilegrimsverksemda i Nidaros bispedømme og er skriven av pilegrimsprest Einar Vegge.

Under lanseringa blir det ein samtale mellom pilegrimsprest Einar Vegge og preses i Den norske kyrkja, Olav Fykse Tveit. Samtalen blir leia av direktør ved Nasjonalt pilegrimssenter, Hans Morten Løvrød.

Det blir også musikalsk innslag ved Ole Henrik Moe og Kari Rønnekleiv. Talar frå bispedømmerådet og forlaget Embla akademiske.

Bønn for verden

Hver dag kl. 14.00 i Vår Frue – Åpen kirke har vi «Hverdagsbønn».

Her lytter vi til en bibeltekst, vi tenner lys og vi ber for den verden som vi lever i og deler. Med «bønn for verden» ønsker vi å invitere inn andre fra byen til å lage en bønn. En bønn med ord, som musikk, dans mm.

Mandag 31.juli kl. 14: Bønn for verden med Kjersti Kveli og Knut Størdal

Tirsdag 1. august kl. 14: Hverdagsmesse

Onsdag 2. august kl. 14: Bønn for verden med Matilda Rolfson

Torsdag 3. august kl. 14: Bønn for verden med Jakob Leirvik og Knut Størdal

Farvel, Little Amal

Etter en fantastisk uke er det på tide å ta farvel med vår nye venn Little Amal. ❤😥

Hun starter med å se på barneaktivitetene øverst i Munkegata ca. kl 13.45.

Klokken 14 går hun derfra sammen med Olavsfest-direktør Steinar Larsen ned mot Ravnkloa via Torvet.

Fra Matfestivalens produsenter får hun med seg ferdamat, og kl. 14.30 tar hun båten fra Ravnkloa og videre ut i verden… 👋🥰

Little Amal på Trøndersk Matfestival

Little Amal er opptatt av bærekraft og matsituasjonen i verden, så hun er selvfølgelig nysgjerrig på hva som skjer på Trøndersk Matfestival!

Klokken 10.30 er hun på plass i Ravnkloa, der hun tar imot båtene som kommer fra Frosta med mat.

Sammen med landbruks- og matminister Sandra Borch blir hun med i paraden som går opp til Stiftsgården og åpningsseremonien for Matfestivalen.

Alle Little Amal-arrangement er gratis, og passer for alle aldre.

Little Amal og havet

Olavsfest tar med seg Little Amal til havgapet og øya Sula.

Etter flere dager på festival i Trondheim, tar Little Amal fri fra byens kjas og mas og drar ut til havgapet og Sula! 

For Amal er det naturlig å besøke kysten og havet. Havene har spilt en sentral rolle i flyktningers situasjon opp gjennom årene – både som reisevei og kysten som et sted å livnære seg. På Sula, Hitra og Frøya finnes det i dag 45 ulike nasjonaliteter. Sula er også et nøkkelsted på Kystpilegrimsleia.

Sentralt plassert på Sula, og på Little Amals vei, står også kunstverket «Plastsolen» av Eirik Audunsson Skaar. Verket er inspirert av Edvard Munchs «Solen», kjent fra Universitetets aula, men er i sin helhet laget av plastsøppel kunstneren har samlet inn langs trøndelagskysten.


Verket tydeliggjør den sårbare sitasjonen vi befinner oss i med plastforsøplingen av verdenshavene, og med Little Amals engasjement for klimasaken og bærekraft er det naturlig at hun betrakter kunstverket under sitt besøk.

Little Amal vil komme inn med båt fra Bogøya ca kl. 12 og følges av en armada av småbåter. Hun starter vandringen rundt på Sula ca. klokken 14.

Du kan nå Sula i tide til Amals besøk dersom du tar Frøyaferga kl 10:00.
Det blir organisert skyss for de minste og eldste fra Sula fergekai.

Alle Little Amal-arrangement er gratis, og passer for alle aldre.

Little Amal – tillit til den fremmede

Little Amal er blitt ønsket velkommen til byen, men hun leter fortsatt etter vennskap og fellesskap med andre – på vei gjennom et mangfoldig Trondheim.

Denne dagen starter hun fra Vår Frue kirke ca. kl. 12.25, og møter flere grupper på vei opp til Nidarosdomen og Vestfronten.

Blant dem som hjelper Little Amal på veien er en dansegruppe med barn fra Ukraina.
Ved Vestfronten møtes hun av Danseteaterer (seniordansere) og danselaboratoriet (dansere med funksjonsvariasjoner) i regi av DansiT – samt sangere fra Barnas Katedral.

Alle Little Amal-arrangementer er gratis og passer for alle aldre.

Åpning av Olavsfest 2023 – Velkommen til Trondheim, Little Amal!

Little Amal har reist langt og endelig kommet fram til Norge og Trondheim. La oss gi henne en varm velkomst!


Etter å ha sovnet i byen blir hun vekket av det samiske miljøet.

Ca. klokken 12.30 vil hun komme pilegrimsvandrerne, som har gått fra Lian på morgenen, i møte ved området mellom Gamle Bybro og Pilegrimsgården.

Herfra vil alle gå til Vestfronten, akkompagnert av trommeslagere og sanger Marja Mortensson. På veien får de følge av felespillere og folkedansere fra BUL Nidaros.

Little Amal og følget kommer fram til Vestfronten i tide til Olavsfests åpningsseremoni kl. 13.

Der vil publikum og Little Amal få oppleve kunst laget av barn fra Barnas katedral, mens Frode Fjellheim og SKRUK framfører Fjellheims verdenshit «Vuelie».

Stortingspresident Masud Gharahkhani holder årets åpningstale!

Alle Little Amal-arrangementer er gratis og passer for alle aldre.

Velkommen!

Kriminell byvandring

Et hus, en gate og en park rommer mange historier om det beste og det verste i mennesket. Hvordan har vi taklet de som faller utenfor gjennom tidene, og hvordan skal vi få tillit igjen til dem som trår feil?

Omvisere: Byhistoriker Terje Bratberg og økonomiekspert og ekskriminell Arman Vestad (bildet)

Gjennom Trondheim har det alltid rent mye penger. Det har alltid vært fattigfolk og forbrytere, og på denne byvandringen får du historien om dem som falt utenfor samfunnet, tok snarveier og brøt alle regler.

Byhistoriker Terje Bratberg forteller om Nerbyns mange mørke sider, med bondefangere, ransmenn og mannlige enkejegere som spesialiserte seg på kvinner som hadde arvet mye penger, mens eks-kriminell Arman Vestad forteller om det ville livet på 90-tallet når hvitt pulver fløt fritt på byens utesteder og de kriminelle forretningsideene fikk blomstre.

Men før eller senere tar festen slutt. Selv mesterkriminelle må gi tapt for politiet, avhengighet eller samvittigheten sin. Hvordan skal vi få tillit igjen til dem som har brutt den?

Svaret kan være overraskende: – Vi må ta i bruk de kriminelle ferdighetene også, sier Arman helt til slutt, og forklarer hvorfor. Men det må du være med på byvandringen for å få vite…

Kriminell byvandring finner sted to ganger:

Tirsdag 1. august kl. 16
Onsdag 2. august kl. 16

Oppmøte ved Bønnekorset på Ytre Kongsgård.

Kriminell byvandring

Et hus, en gate og en park rommer mange historier om det beste og det verste i mennesket. Hvordan har vi taklet de som faller utenfor gjennom tidene, og hvordan skal vi få tillit igjen til dem som trår feil?

Omvisere: Byhistoriker Terje Bratberg og økonomiekspert og ekskriminell Arman Vestad (bildet)

Gjennom Trondheim har det alltid rent mye penger. Det har alltid vært fattigfolk og forbrytere, og på denne byvandringen får du historien om dem som falt utenfor samfunnet, tok snarveier og brøt alle regler.

Byhistoriker Terje Bratberg forteller om Nerbyns mange mørke sider, med bondefangere, ransmenn og mannlige enkejegere som spesialiserte seg på kvinner som hadde arvet mye penger, mens eks-kriminell Arman Vestad forteller om det ville livet på 90-tallet når hvitt pulver fløt fritt på byens utesteder og de kriminelle forretningsideene fikk blomstre.

Men før eller senere tar festen slutt. Selv mesterkriminelle må gi tapt for politiet, avhengighet eller samvittigheten sin. Hvordan skal vi få tillit igjen til dem som har brutt den?

Svaret kan være overraskende: – Vi må ta i bruk de kriminelle ferdighetene også, sier Arman helt til slutt, og forklarer hvorfor. Men det må du være med på byvandringen for å få vite…

Kriminell byvandring finner sted to ganger:

Tirsdag 1. august kl. 16
Onsdag 2. august kl. 16

Oppmøte ved Bønnekorset på Ytre Kongsgård.

SFO-dagen: Lek med Little Amal

SFO-barn fra Trondheim møter Little Amal på Marinen med kunst de har laget selv!

Little Amal deltar på Olavsfests tradisjonelle SFO-dag! Fra klokken 11 vil over tusen SFO-barn fra hele Trondheim, som gjennom sommeren har forberedt seg og laget flott kunst til ære for Amal, komme til Marinen.

Der tar de imot Little Amal, og leker med henne. Med på leken er også The Flying Seagulls og Propellen teater,
mens det blir danseverksteder der barna kan lære dans fra Nicaragua, Hellas og Norge.

Ikke minst kommer NRK Super-profilen Martin Lilleberg og framfører årets BlimE-dans sammen med barna!

Arrangementet foregår mellom kl. 11.00 og 13.00 og er åpent for alle!

Alle Little Amal-arrangement er gratis og passer for alle aldre.

Utstilling: «Flashbacks» / Peter Sutton

«Flashbacks» er Trondhjems Kunstforenings festivalutstilling under Olavsfest, og i tillegg til utvidete åpningstider inkluderer den en rekke aktiviteter og samtaler relatert til festivalens tema som i år er Tillit.

Sutton jobber med flere medier, deriblant olje, råpigment, eggtempera, glitter og akryl. Han har tidligere arbeidet med glassmaleri, og jobber stadig med å la bildeflaten gløde og stråle på samme måte. For ham er farge det samme som følelse, og han leker seg med varierende fargeintensiteter, kraftige opake strøk, og tynne lag maling over tykk vev.

I flashbacks bearbeider kunstneren minner, korte glimt som mer enn å beskrive en naturalistisk scene avbilder følelser som de var i et øyeblikk som har passert. Bildenes utgangspunkt er gjerne raske fotografier, snapshots som kan være mer eller mindre banale men som skaper en emosjonell reaksjon som deretter utvikler seg til å bli et maleri.

Utover i prosessen blir det mindre viktig å forholde seg til hva fotografiet avbildet, og mer til hva som gjør selve maleriet bra. Hvordan viser man hva det øyeblikket føltes som. Det er ingen planlagte bilder, men en magefølelse som styrer hvordan bildene blir til sist.

Motivene nærmest svever mellom abstraksjon og narrativ, i en serie drømmeaktige scener.

Utstillingen åpner 20. juli kl. 18, og vises fram til 14. august.

Åpningstid: 12.00-18.00

Olavmarkedet 2023

Møt både organisasjoner og utstillere på sommerens Olavsmarked!

Olavsmarkedet arrangeres i området rundt Nidarosdomen under hele festivalperioden 28. juli til 3. august.

I århundrer har pilegrimer kommet til Trondheim/Nidaros. Omkring pilegrimsmålet, katedralen, har de kunnet besøke salgsboder og kjøpe håndverksvarer av høy kvalitet. Olavsfest tar vare på denne tradisjonen og skal under festivalen fylle området med markedsboder og telt, kultur og aktiviteter.

ORGANISASJONER OG UTSTILLERE

Årets Olavsmarked vil være et todelt marked. Vestfrontplassen vil være navet for debatt og meningsutveksling under festivalen. Her skal publikum kunne slå av en prat, lære noe nytt, utveksle meninger og ideer.

I Domkirkeparken vil bredt utvalg kvalitetsprodukter, et bredt utvalg av håndverk, litteratur, kunst, delikatesser, planter, matprodukter og mye mer!


ÅPNINGSTIDER:

28.07 – 03.08: 10.00–18.00

Mal din egen kopp

Mal en håndlaget kopp på Olavsmarked under Olavsfestdagene i sommer med FRANZ KLAMMER Keramikkverksted. 

Koppene er håndlaget i hvit steingodsleire. Hver kopp er unik! Du maler koppen på workshop på selve markedet.

De har et stort utvalg av farger som er lett å bruke og ikke giftige. De glaserer koppene i etterkant slik at de kan brukes til både varm og kald drikke, og vaskes i oppvaskmaskin. 

De ferdige koppene kan du hente på Franz Klammers verksted vårt på Munkaunet gård i Brænnebukta. Dersom du bor langt unna kan de også sende koppen i posten, porto kommer da i tillegg.

Koppene betales med vipps/kort på selve workshopen.

Tidspunkter (følg billettlenken for å reservere plass):

 • mandag 31.07 kl 15:30
 • mandag 31.07. kl 17
 • tirsdag 1.08. kl 15:30
 • tirsdag 1.08. kl 17
 • onsdag 2.08. kl 10
 • onsdag 2.08. kl 12
 • onsdag 2.08. kl 14
 • onsdag 2.08. kl 16
 • torsdag 3.08. kl 15:30
 • torsdag 3.08. kl 17

Stor familiefest med LITTLE AMAL og Rasmus & Verdens Beste Band

Vi inviterer alle familier til gratis familiefest i Borggården!


NB! HENT UT GRATISBILLETTER HER FOR Å SIKRE DEG PLASS

FOR INFO IN ENGLISH, TAP THE FLAG SYMBOL
INFO IN ARABIC
INFO IN DARI
INFO IN UKRANIAN

Søndag 30. juli steller vi i stand en stor velkomstfest for Little Amal – med ulike verksteder, dans, Fantorangen og konsert med Rasmus & Verdens Beste Band 🎨🎶

Men for at festen skal bli skikkelig gøy for Little Amal, trenger vi DIN hjelp! Bli med å ønske Little Amal velkommen du også❣️

PROGRAM FOR FESTEN

Kl. 14.00: Festen starter! Hele Borggården vil være fylt av mange ulike verksteder som representerer flere forskjellige nasjonaliteter. Her får barna være med på å lage pynt og dekorasjoner før Little Amal kommer. Little Amal er ei jente som også liker å danse, og barn og voksne får anledning til å lære seg danser fra flere land.

Fantorangen fra NRK Super kommer også innom verkstedene, ser på og deltar sammen med barna!

Kl. 16:00: Rasmus & Verdens Beste Band går på scenen og holder en forrykende konsert. De har også med seg noen gjester: Faylasufa Avatarisa Sashikirana og Batoul Nemr på sang, Ingvild Blæsterdalen spiller fiolin, mens Ung Kirkesang sin årlige korsommerskole på Mjuklia stiller med barne- og ungdomskor.

Kl. 16.40: Little Amal kommer for å bli med på festen, danse med barna og se på alt det fine de har laget til henne på verkstedene 💜

Arrangementet varer til cirka 17.30.

De ulike verkstedene er i samarbeid med:
Trondheim Kommune
Kvinner for endring
Sudanske Hus Kvinnegruppe
Mirmica Art Sen
Den ukrainske forening
Fribykunstner Marjan Poursharifi
Trondheim Mottakssenter
Brobyggerne
NRK Super
Trondhjems Kunstforening
Kirkens Bymisjon
Trofast Åpen Barnehage
Dansens Hus
Redd Barna
Barnas Katedral
Sparebank 1
Foraas

Rasmus & Verdens Beste Band

Samtale: Peter Sutton, årets festivalkunstner (Trondhjems Kunstforening)

Vi inviterer til å dele Flashbacks i samtale med billedkunstner Peter Sutton, som stiller ut i 2. etasje i Trondhjems Kunstforening under Olavsfest.

Peter Sutton var tidlig i sitt kunstnerskap opptatt av å skape glassmalerier, men har de siste årene funnet større glede med oljemalerier.

Han tar mange bilder med mobilen av hverdagssituasjoner. Når han tar fram fotoene en stund senere – når han nesten har glemt hele situasjonen – får billedkunstneren av og til en følelse ved å se på bildet som gir han en kickstart for å male.

Samtaleleder er fotograf og masterstudent i kunsthistorie Torstein Olav Eriksen.

Samtale: Kunstprosjektet – en oase fra hverdagslivet og en slagmark mellom følelser (Trondhjems Kunstforening)

Kunstprosjektet i regi av Enhet for rustjenester, Trondheim kommune har sakte men sikkert vokst fram over mange år.

Under pandemien ble billedkunstner og kunstterapeut Solveig Birna Stefansdotittir engasjert til å arrangere kunstterapitimer, og siden Olavsfest i fjor har kunstterapitimene foregått hver tirsdag i kunstforeningens lokaler.

Her har deltakerne i prosjektet vært en del av Bispegatas hverdagsliv og vært skapende selv, med ulike utstllinger rundt seg. De har også møtt kunstnere som har montert opp eller ned egne utstillinger i arbeid.

Møt aktivitetsgruppeleder Grethe Polle og andre fra prosjektet og få et innblikk i hva kunst virkelig betyr for de som deltar i kunstprosjektet. Samtalen ledes av kunsthistoriker Oda Pareliussen Austnes.

Samtale: Hay & Kong (Trondhjems Kunstforening)

Møt to av byens unge internasjonale trønderske billedkunstnere som i samtale forteller om sine kunstnerskap med røtter i Sverige og Kina.

Begge ble ferdige med sin master på den internasjonale masterutdanningen ved NTNU, Kunstakademiet i fjor.

Charlie Hay, tidligere Fjätström, har i tillegg blant annet en bachelor i foto fra London, UK og Yinlin Kong har en bachelor i kunst fra Sichuan, CN. Hay har svarthvite analoge foto som medium og Kong fokuser på tradisjonell kinesisk blekkmaling samt foto.

De ferske internasjonale trønderske kunstnerne bringer med seg andre kulturelle referanserammer, andre spørsmål og andre måter å tenke og arbeide på. Samtalen ledes av kunsthistoriker Oda Pareliussen Austnes.

Samtale: Rune Folgerø – billedkunstner, musiker, skrotnisse og skaper (Trondhjems Kunstforening)

Rune Folgerø viser i sommer utstillingen «I got to get dressed to go out of my mind…» Møt kunstneren som har mye på hjertet, men som sjelden stiller ut verkene sine.

Utstillingen består av en samling malerier som er spesielt utvalgt til å lage et samspill mellom kunst og den nyinnredete restauranten. Flere av malerienes motiver utspiller seg i en bar, man kan se folk som drikker og prater og røyker. Men det er noe mystisk og uklart ved dem, de oppløses i mønstre og former som svever over bildeflaten og tar over motivet. Noen av bildenes abstraksjoner kan minne om landskap eller byarkitektur, kanskje en by med en elv.

Rune Folgerø er også lærer i visuell kunst ved Kulturskolen i Trondheim. Samtalen ledes av billedkunstner Anne Kristin Myrseth.

Samtale: «Pust meg fram!» (Trondhjems Kunstforening)

Møt i samtale menneskene som har skapt prosjektet «Pust meg fram!»

«Pust meg fram!» er en fortelling fra fengselet om sårbarhet og kraft – og om hvordan alle kan vokse når de får og gir tillit. Det siste året har kunstner Lise Linnert og forfatter og prest Elisabeth Thorsen holdt foto- og skriveverksteder i Trondheim fengsel.

Under Olavsfest kan du bli kjent med prosjektet både i Nidarosdomen og i kunstforeningen. I Nidarosdomen vises en utstilling med fotografier, grafiske trykk og bokskulpturer samt danseteateret «BRUDD – frihet er et lite ord».  

Vi inviterer billedkunstner Lise Linnert og flere til samtale om den universelle kraften som ligger i kunst og kreativitet. Samtalen ledes av kunsthistoriker Oda Pareliussen Austnes.

Street Art i hagen (Trondhjems Kunstforening)

Sindre Woldvik er en dedikert street artist, som henter inspirasjon fra livet han ser rundt seg. Han han funnet en lidenskap i å drive med kunst, og latt seg sluke helt av denne hobbyen. Du får se Sindre i arbeid, og han viser deg hvordan du også kan bruke boksene.

Street art er gjerne assosiert med motkultur og undergrunnen, og man kan møte mye motstand som tagger. Men det kan også være en mulighet for å bringe mer kunst og glede ut til folk der de er – ute i byen, eller i hagen.

OBS! Vi bruker spraymaling, så det er en risiko for at maling kan sette seg på klær. Vi stiller med engangshansker for å beskytte hender, og masker for å beskytte lungene, men møt opp i klær du ikke er redd for slik at du også kan bli street artist!

Gratis, men krever påmelding via Hoopla

Street Art i hagen (Trondhjems Kunstforening)

Sindre Woldvik er en dedikert street artist, som henter inspirasjon fra livet han ser rundt seg. Han han funnet en lidenskap i å drive med kunst, og latt seg sluke helt av denne hobbyen. Du får se Sindre i arbeid, og han viser deg hvordan du også kan bruke boksene.

Street art er gjerne assosiert med motkultur og undergrunnen, og man kan møte mye motstand som tagger. Men det kan også være en mulighet for å bringe mer kunst og glede ut til folk der de er – ute i byen, eller i hagen.

OBS! Vi bruker spraymaling, så det er en risiko for at maling kan sette seg på klær. Vi stiller med engangshansker for å beskytte hender, og masker for å beskytte lungene, men møt opp i klær du ikke er redd for slik at du også kan bli street artist!

Gratis, men krever påmelding via Hoopla

Maling i hagen for barn og unge (Trondhjems Kunstforening)

Elsker du følelsen av sommer? Blir du inspirert av å se lyset filtreres gjennom løvet på trærne?

Du er ikke alene – mange kunstnere har likt å ta med seg arbeidet ut og forsøkt å fange lyset og stemningen fra naturen. Trondhjems Kunstforening er så heldige at vi har en hage med store fine trær i, og vil invitere deg til å bli med inn blant lønnetrærne og male utendørs med oss i sommer!

Gallerivakt og kunsthistoriker Oda Pareliussen Austnes setter opp et felles kunstprosjekt i hagen og inviterer barn og unge til å uttrykke seg kreativt med maling.

Vi skal male på et felles stort lerret ute i hagen, med vannfarger som flyter fritt. Etterpå skal Oda dele opp kunstverket og du kan ta med mesterverket ditt hjem!

Oppmøte kl 12.45.

Maling i hagen for barn og unge (Trondhjems Kunstforening)

Elsker du følelsen av sommer? Blir du inspirert av å se lyset filtreres gjennom løvet på trærne?

Du er ikke alene – mange kunstnere har likt å ta med seg arbeidet ut og forsøkt å fange lyset og stemningen fra naturen. Trondhjems Kunstforening er så heldige at vi har en hage med store fine trær i, og vil invitere deg til å bli med inn blant lønnetrærne og male utendørs med oss i sommer!

Gallerivakt og kunsthistoriker Oda Pareliussen Austnes setter opp et felles kunstprosjekt i hagen og inviterer barn og unge til å uttrykke seg kreativt med maling.

Vi skal male på et felles stort lerret ute i hagen, med vannfarger som flyter fritt. Etterpå skal Oda dele opp kunstverket og du kan ta med mesterverket ditt hjem!

Oppmøte kl 12.45.

Maling i hagen for barn og unge (Trondhjems Kunstforening)

Elsker du følelsen av sommer? Blir du inspirert av å se lyset filtreres gjennom løvet på trærne?

Du er ikke alene – mange kunstnere har likt å ta med seg arbeidet ut og forsøkt å fange lyset og stemningen fra naturen. Trondhjems Kunstforening er så heldige at vi har en hage med store fine trær i, og vil invitere deg til å bli med inn blant lønnetrærne og male utendørs med oss i sommer!

Gallerivakt og kunsthistoriker Oda Pareliussen Austnes setter opp et felles kunstprosjekt i hagen og inviterer barn og unge til å uttrykke seg kreativt med maling.

Vi skal male på et felles stort lerret ute i hagen, med vannfarger som flyter fritt. Etterpå skal Oda dele opp kunstverket og du kan ta med mesterverket ditt hjem!

Oppmøte kl 12.45.

Pop-Up kunstterapi (Trondhjems Kunstforening

Billedkunstner og kunstterapeut Solveig Birna Stefansdottir inviterer til en time med kunstterapi, hvor du kan oppleve fargeglede og kanskje fordypning i deg selv.

Kunst er for mange en måte å bearbeide tanker og uttrykke følelser på. Kunst i historien har symbolisert hva vi drømmer om, hva vi føler og tenker på, og som kanskje ikke er så enkelt å forklare med ord.

Kanskje du har sider ved deg som du ikke er kjent med, eller et talent som har potensiale til å virkelig blomstre opp?

Billetter kjøpes på Hoopla, kr 150,- inkl avgift

Pop Up kunstterapi (Trondhjems Kunstforening)

Billedkunstner og kunstterapeut Solveig Birna Stefansdottir inviterer til en time med kunstterapi, hvor du kan oppleve fargeglede og kanskje fordypning i deg selv.

Kunst er for mange en måte å bearbeide tanker og uttrykke følelser på. Kunst i historien har symbolisert hva vi drømmer om, hva vi føler og tenker på, og som kanskje ikke er så enkelt å forklare med ord.

Kanskje du har sider ved deg som du ikke er kjent med, eller et talent som har potensiale til å virkelig blomstre opp?

Billetter kjøpes på Hoopla, kr 150,- inkl avgift.

Sommer på museet: Middelalderdager under Olavsfest

Hvordan levde menneskene i Trondheim for 1000 år siden? Lekte de? Hva spiste de til middag? Hva kan vi finne av spor etter dem?

Hos Vitenskapsmuseet kan du prøve deg som arkeolog og grave i ekte middelalderjord som ingen arkeologer enda har gravd i. Kanskje finner du gjenstander fra menneskene som bodde i Trondheim for mange hundre år siden.

Lær om lek og spill i middelalderen og test ut middelalderens brettspill sammen med familien din. Er du en racer i spillet møllespill (også kalt mil) eller er du brutal i brettspillet hnefatafl, som betyr «nevekamp»?

Ved å besøke våre utstillinger får du nærkontakt med gutten Ivar som spikker et lekesverd (bildet), selveste Olav Tryggvason i båten og ikke minst middelalderkvinnen Tora, som gir oss muligheten til å se middelalderen rett i øynene.

Lær om liv og død, sykdom og medisin i løpet av spennende middelalderdager på Vitenskapsmuseet ved NTNU.

Vi byr på spennende aktiviteter for store og små besøkende:

PROGRAM:

• Kl. 12: Småprat for småfolk: «Lek og spill i middelalderen»

• Arkeologisk sandkasse (stengt under omvisninger)

• Lag din egen runepinne

• Spill middelalderens brettspill

• 29., 30. og 31. juli kl 14.00: Omvisning: «Et møte med middelalderen»

Når: I vanlig åpningstid 28. juli-3. august.

STL Dialogcafe

Velkommen til samtale om årets tema TILLIT.

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, STL, arrangerer dialogcafe 29. juli-2. august, rett etter Vestfrontmøtet.

Tid: 14.15-15.30

Sted: Frelsesarmeen, Prinsensgt. 2. 

ROM FOR REFLEKSJON: Grenseløs tillit

Er det mulig å skape varig tillit over kulturelle, religiøse og geografiske grenser? I idrett, kirke og bistand kommer disse utfordringene tett på. Hvordan legge grunnlaget for respekt og forståelse?

Deltagere:  

 • Rune Edvardsen, daglig leder Troens Bevis 
 • Terje Svendsen, tidligere president i Norges Fotballforbund 
 • Benedicte Næss Hafskjold, landdirektør Syria og Libanon, Kirkens Nødhjelp 
 • Petter Skauen, fredsarbeider 

«Rom for refleksjon» er Den norske kirkes samtaleprogram under Olavsfest, og finner sted i Kirkehagen ved Waisenhuset.

ROM FOR REFLEKSJON: Tillit og uenighet i folkekirka

Hvordan påvirker konflikter og debatter kirka? Hvordan skape tillit til en kirke med ulike overbevisninger og motsetninger? Hvordan skape tillitt til en kirke der folk har ulike overbevisninger og motsetninger?

Deltagere: 

 • Randi Sollie Denstad, toppkandidat Nominasjonskomitéens liste i Nidaros 
 • Kjersti Ngozi Furuseth, toppkandidat Bønnelista i Nidaros 
 • Ole Andreas Grøtte Børnes, toppkandidat Frimodig kirke i Nidaros
 • Gunnar Winther, toppkandidat Åpen Folkekirke Nidaros 

«Rom for refleksjon» er Den norske kirkes samtaleprogram under Olavsfest, og finner sted i Kirkehagen ved Waisenhuset.

ROM FOR REFLEKSJON: Fra Nidaros til Bjørgvin

Ragnhild Jepsen ble i år utnevnt til biskop i Bjørgvin. Hun har vært prest og prost i Nidaros domkirke i 20 år. Hva er viktig for henne for å skape tillit til et kirkerom som Nidarosdomen? Hva tar hun med seg fra nasjonalkatedralen til Bergen?

Deltager: 

 • Ragnhild Jepsen, biskop i Bjørgvin 

«Rom for refleksjon» er Den norske kirkes samtaleprogram under Olavsfest, og finner sted i Kirkehagen ved Waisenhuset.

ROM FOR REFLEKSJON: Tapt tillit

I juni la Sannhets- og forsoningskommisjonen fram rapporten om uretten som Norge har begått mot samer og andre urfolksgrupper i landet. Mange bærer på traumatiske historier. Samtidig preges nyhetene av demonstrasjoner og diskusjoner om vindkraft og reindrift, og mange hevder det viser at overgrepene fortsetter. Er det mulig å bygge tillit til storsamfunnet?  

Deltagere:  

 • Ella-Marie Hætta Isaksen, musiker og aksjonist 
 • Rolf Steffensen, sokneprest i lulesamisk område 
 • Heidi Greni, stortingsrepresentant Sp

«Rom for refleksjon» er Den norske kirkes samtaleprogram under Olavsfest, og finner sted i Kirkehagen ved Waisenhuset.

ROM FOR REFLEKSJON: Tillit til Gud?

Er det grunn til å stole på Gud i en verden med så mye lidelse? Her møter du presten som kjente at troen vaklet da han mistet to barn på kort tid, tenåringen fra Trondheim som bestemte seg for å bli nonne og biskopen som ikke orket å be til Gud da hun ble dødssyk.  

Deltagere: 

 • Odd Jarle Eidner, prostiprest i Bodø 
 • Sr.  Ingeborg-Marie Løvenskiold Grüner Kvam, søster i Lunden kloster 
 • Kari Mangrud Alvsvåg, biskop i Borg 

«Rom for refleksjon» er Den norske kirkes samtaleprogram under Olavsfest, og finner sted i Kirkehagen ved Waisenhuset.

ROM FOR REFLEKSJON: Å leve av tillit

Som folkevalgt er du avhengig av tillit. Denne høsten er det folkets tillit som avgjør hvem som skal styre i byer, kommuner og fylker. Hvordan er det å leve med det presset hver eneste dag? Hva gjør det med deg når stemningsbølgene skifter i stort tempo? Hva med media? Hva utfordrer tilliten, og hva gjør media for å få folks tillit?

Deltagere:  

 • Trygve Slagsvold Vedum, finansminister og partileder 
 • Rita Ottervik, ordfører i Trondheim 
 • Tone Sofie Aglen, kommentator i NRK 

«Rom for refleksjon» er Den norske kirkes samtaleprogram under Olavsfest, og finner sted i Kirkehagen ved Waisenhuset.

Tro, tvil og tillit

Daniel Skjevik-Aasberg er advokat og bruker sin kunnskap om teksttolkning når han leser Bibelen. Nå møter han flere biskoper for å lese bibeltekster sammen med dem. Det blir samtale rundt temaet tro, tvil og tillit – både fra scenen og over kaffekoppen. Her har du også muligheten til å komme med innspill og stille spørsmål til biskopene.

Sted: Kirkehagen ved Waisenhuset.

Tid: Mandag 31. juli og tirsdag 1. august kl. 11.00-12.00

Arrangeres av Den norske kirke.

Allsang i Kirkehagen

Den norske kirke inviterer til Allsang i Kirkehagen fem dager under Olavsfest!

PROGRAM:

Lørdag 29. juli kl. 16.15: En ettermiddag for lytting og deltakelse

Karin Okkenhaug og Hermund Nygård har etablert et musikalsk vennskap som har ført til over 60 spilte konserter de siste par årene. Sammen med dem skal vi dukke inn i noen av Lina Sandell sine innholdsrike salmer. Vi skal i tillegg få lytte til et lite knippe av deres livsnære sanger. Dette blir en ettermiddag for både lytting og deltakelse.

Mandag 31. juli kl. 16.15: Syng med på kjente salmer

Maria Solheim, Lewi Bergrud og Frøydis Grorud er tre sterke utøvernavn. Alle har gjort seg bemerket med sine svært personlige uttrykk. De har alle en rekke plateutgivelser, konserter, tv-opptredener, turneer på CV-en. I mars 2013 gjorde trioen sin første opptreden sammen. Her spilte de salmer og sang sanger på en vakker, neddempet og inderlig måte. Ovasjonene fra publikum etter denne opptredenen var over all forventning, og trioen bestemte seg for å fortsette det fine samarbeidet. Ved å bearbeide salmestoffet på en ny måte opplever tilhørerne å få nye opplevelser og oppdagelser av både tekst og toner. At musikk kan åpne hjerter, trøste, gi håp, glede og samhørighet er viktige elementer for trioen. Ved å spille kjente salmer inviteres også publikum til å synge med!

Tirsdag 1. august kl. 16.15: Gospel Explosion inviterer til gospel og allsang 

Under ledelse av Leif Ingvald Skaug tar sangere fra Gospel Explosion Trondheim oss med på en rundtur i gospelens verden. Gospel er som skapt for allsang, og her kan vi synge med på både vers og refreng! Vi får være med å synge på «Jesus is the Answer», «Take me Back» og mange andre flotte låter fra et rikholdig repertoar.

Onsdag 2. august kl. 17.15: Allsang i hagen med Grete Storbæk Eriksen og Leif Ingvald Skaug

For mange ble Organisten (Leif Ingvald Skaug) redningen under korona med sine konserter og musikalske andakter. I fjor ble det «publikumsrekord» i Kirkehagen da han tok oss med i allsangen. I år har han fått med seg Grete Storbæk Eriksen og inviterer til allsang med både viser, jazz og salmer.

Torsdag 3. august kl. 16.15: Fra ønskekonsert-sanger til pop og klassisk

Mari Kristine Brækken og Runa Svare har i en årrekke sunget sammen som et ledd i det diakonale arbeidet i Nidaros domkirkes menighet. I Kirkehagen opptrer de sammen med Knut Størdal på piano. Han har sitt daglige musikalske virke i Vår Frue – Åpen kirke og ved Institutt for musikk på NTNU. Julius Shutu, musiker og trommeslager med tilhørighet i menigheten medvirker også. Repertoaret spenner vidt; fra gamle ønskekonsert-sanger og slagere, til salmer, viser, pop og klassisk. Her får vi høre og synge med på sanger i de fleste kategorier.

BYVANDRING: Konger, geistlige og andre dødelige – en vandring på domkirkegården

Byvandringen «Konger, geistlige og andre dødelige – en vandring på domkirkegården» ledes av Øystein Ekroll.

Denne vandringen finner sted fire ganger. Trykk på ønsket tidspunkt for å kjøpe billetter:
FREDAG 28. JULI KL. 20
SØNDAG 30. JULI KL. 18
TIRSDAG 1. AUGUST KL. 18
TORSDAG 3. AUGUST KL. 18

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men foreningens dyktige guider levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om og diskusjonen har vært frisk. Har tilliten til forskerne sunket i debatten omkring den såkalte Klementskirken?

Årets festivaltema TILLIT belyses i vandringen «Stol på Herren av hele ditt hjerte, og sett ikke lit til ditt vett!» Hva
var tillit for middealdermennesket? La de all sin lit i Guds hender? Gjennom en vandring I middelalderbyen Nidaros forsøker vi å belyse årets festivaltema med stopp på steder som hadde betydning for menneskene den gang – og for oss i dag.

Byvandringene blir ledet av:


Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.

Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret.

Merethe Skjelfjord Kristiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA.

Aslak Draveng Røkke er historiker, korist og byguide.

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det makskapasitet på 20 pers. Pris på drikke kommer i tillegg.

BYVANDRING: Stol på Herren av hele ditt hjerte, og sett ikke lit til ditt vett! (årets festivalvandring)

Merethe Skjelfjord Kristiansen og Thina Andresen leder årets festivalvandring «Stol på Herren av hele ditt hjerte, og sett ikke lit til ditt vett!»

Denne vandringen finner sted sju ganger. Trykk på ønsket tidspunkt for å kjøpe billetter:
FREDAG 28. JULI KL. 14
LØRDAG 29. JULI KL. 18
SØNDAG 30. JULI KL. 14
MANDAG 31. JULI KL. 18
TIRSDAG 1. AUGUST KL. 14
ONSDAG 2. AUGUST KL. 18
TORSDAG 3. AUGUST KL. 14


Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men foreningens dyktige guider levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om og diskusjonen har vært frisk. Har tilliten til forskerne sunket i debatten omkring den såkalte Klementskirken?

Årets festivaltema TILLIT belyses i vandringen «Stol på Herren av hele ditt hjerte, og sett ikke lit til ditt vett!» Hva
var tillit for middealdermennesket? La de all sin lit i Guds hender? Gjennom en vandring I middelalderbyen Nidaros forsøker vi å belyse årets festivaltema med stopp på steder som hadde betydning for menneskene den gang – og for oss i dag.

Byvandringene blir ledet av:


Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.

Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret.

Merethe Skjelfjord Kristiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA.

Aslak Draveng Røkke er historiker, korist og byguide.

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers. Pris på drikke kommer i tillegg.

BYVANDRING: Vi drikker på vigslet grunn- pub til pubvandring på forsvunne hellige steder

Byvandringen «Vi drikker på vigslet grunn» ledes av Aslak Døveng Røkke.

Denne vandringer finner sted seks ganger. Trykk på ønsket tidspunkt for å kjøpe billetter:
FREDAG 28, JULI KL. 18
LØRDAG 29. JULI KL. 20
MANDAG 31. JULI KL. 20
TIRSDAG 1. AUGUST KL. 20
ONSDAG 2. AUGUST KL. 20
TORSDAG 3. AUGUST KL. 20

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men foreningens dyktige guider levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om og diskusjonen har vært frisk. Har tilliten til forskerne sunket i debatten omkring den såkalte Klementskirken?

Årets festivaltema TILLIT belyses i vandringen «Stol på Herren av hele ditt hjerte, og sett ikke lit til ditt vett!» Hva
var tillit for middealdermennesket? La de all sin lit i Guds hender? Gjennom en vandring I middelalderbyen Nidaros forsøker vi å belyse årets festivaltema med stopp på steder som hadde betydning for menneskene den gang – og for oss i dag.

Byvandringene blir ledet av:


Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.

Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret.

Merethe Skjelfjord Kristiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA.

Aslak Draveng Røkke er historiker, korist og byguide.

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det makskapasitet på 20 pers. Pris på drikke kommer i tillegg.

Etikketaten

Vær publikum når NRK lager podkasten «Etikketaten» fra Vestfrontplassen!

Livet er fullt av etiske dilemma, og det er ikke alltid så lett å vite hva man skal gjøre. Vi har invitert programleder Tamanna Agnihotri, filosof Heine Holmen og forfatter Michael Stilson for å reflektere rundt små og store valg vi står overfor i livet. 

I podkasten «Etikketaten» diskuterer ulike gjester etiske problemstillinger og spørsmål fra lytterne. Programleder er Madeleine Cederstrøm, og du finner alle episodene i appen NRK radio.

Katolsk messe

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Olavskino: SAMISKE FORTELLINGER OM RETT & URETT

SAMISKE FORTELLINGER OM RETT & URETT (Frode Vestad, 2023)
Tirsdag 1, august kl. 16.20 (verdenspremiere)
Prinsen kino

De kjemper for å gjenvinne samisk verdighet i et traumatisert samfunn. Relasjoner står på spill. Prisen de betaler for sitt engasjement er høy. Ikke alle er enige om veien videre går gjennom dialog og forsoning.

Konfliktene mellom norsk og samisk befolkning i Hamarøy og tidligere Tysfjord fortsetter. Det handler om mer enn reinsdyr og vindmøller. Det handler om å ta tilbake sin identitet, sitt språk og kultur. Det handler om å eie sin egen historie. Å ta tilbake sin verdighet.

Etter filmen blir det en samtale med regissør og medvirkende, ledet av preses Olav Fykse Tveit.

Olavskino er et samarbeid mellom Olavsfest, Kosmorama filmfestival og Trondheim kino.

BYVANDRING: Kirker, kloster og katedral – en vandring i middelalderbyen Nidaros

Byvandringen «Kirker, kloster og katedral – en vandring i middelalderbyen Nidaros» ledes av Øystein Ekroll.

Denne vandringen finner sted tre ganger. Trykk på ønsket tidspunkt for billetter:
LØRDAG 29. JULI KL. 14
MANDAG 31. JULI KL. 14
ONSDAG 2. AUGUST KL. 14

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men foreningens dyktige guider levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om og diskusjonen har vært frisk. Har tilliten til forskerne sunket i debatten omkring den såkalte Klementskirken?

Årets festivaltema TILLIT belyses i vandringen «Stol på Herren av hele ditt hjerte, og sett ikke lit til ditt vett!» Hva var tillit for middealdermennesket? La de all sin lit i Guds hender? Gjennom en vandring I middelalderbyen Nidaros forsøker vi å belyse årets festivaltema med stopp på steder som hadde betydning for menneskene den gang – og for oss i dag.

Byvandringene blir ledet av:


Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.

Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret.

Merethe Skjelfjord Kristiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA.

Aslak Draveng Røkke er historiker, korist og byguide.

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det makskapasitet på 20 pers. Pris på drikke kommer i tillegg.

Åpning av Olavsfest 2023

Bli en av 1030 som spiser frokost på Lian og vandrer til åpningen av Olavsfest 2023!

– Målet mitt er at minst 1030 mennesker blir med oss på gratis frokost på Lian før vi går de siste kilometrene av pilegrimsleden ned til Nidarosdomen og åpningen av Olavsfest 2023, sier direktør Steinar Larsen.

1030 er nemlig året Olav den hellige falt i slaget på Stiklestad, noe som markeres gjennom et stort nasjonaljubileum i 2030.

– På veien møter vi Little Amal for aller første gang, og hun blir med oss inn til åpningsarrangementet på Vestfrontplassen, forteller Larsen.

Det settes opp gratis trikk fra St. Olavs gate i Trondheim sentrum til Lian kl. 08.00 og 08.30.
På Lian blir det gratis frokost til alle fra kl. 08.30, i samarbeid med Nasjonalt pilegrimssenter og Streif Bakeri & Cafe.

Kl. 09.45 starter vi den drøyt sju kilometer lange vandringen ned mot sentrum og Nidarosdomen. Den tysk-tyrkiske advokaten, feministen og imamen Seyran Ates har gått pilegrimsleden helt fra Oslo, og går sammen med oss den siste etappen fra Lian.

Når vi nærmer oss målet, vil vi møte Little Amal for første gang, og hun slår følge med oss det siste stykket inn til Nidarosdomen.


Klokken 13.00 er det offisielt åpningsarrangement på Vestfrontplassen. Der vil koret SKRUK og Frode Fjellheim gi en smakebit på hva vi kan vente oss på åpningskonserten i Nidarosdomen kl. 19 samme kveld. Vi er også veldig glade for at stortingspresident Masud Gharahkhani kommer til Trondheim for å holde den offisielle åpningstalen.

Deretter er Olavsfest 2023 i gang og det går slag i slag en uke i strekk. Se oppdatert program.

Velkommen til frokost, vandring og åpning av Olavsfest 2023! ❤✨

Frokost og pilegrimsvandring fra Lian

Bli en av 1030 som spiser frokost på Lian og vandrer til åpningen av Olavsfest 2023!

– Målet mitt er at minst 1030 mennesker blir med oss på gratis frokost på Lian før vi går de siste kilometrene av pilegrimsleden ned til Nidarosdomen og åpningen av Olavsfest 2023, sier direktør Steinar Larsen.

1030 er nemlig året Olav den hellige falt i slaget på Stiklestad, noe som markeres gjennom et stort nasjonaljubileum i 2030.

– På veien møter vi Little Amal for aller første gang, og hun blir med oss inn til åpningsarrangementet på Vestfrontplassen, forteller Larsen.

Det settes opp gratis trikk fra St. Olavs gate i Trondheim sentrum til Lian kl. 08.00 og 08.30.
På Lian blir det gratis frokost til alle fra kl. 08.30, i samarbeid med Nasjonalt pilegrimssenter og Streif Bakeri & Cafe.

Kl. 09.45 starter vi den drøyt sju kilometer lange vandringen ned mot sentrum og Nidarosdomen. Den tysk-tyrkiske advokaten, feministen og imamen Seyran Ates har gått pilegrimsleden helt fra Oslo, og går sammen med oss den siste etappen fra Lian.

Når vi nærmer oss målet, vil vi møte Little Amal for første gang, og hun slår følge med oss det siste stykket inn til Nidarosdomen.


Klokken 13.00 er det offisielt åpningsarrangement på Vestfrontplassen. Der vil koret SKRUK og Frode Fjellheim gi en smakebit på hva vi kan vente oss på åpningskonserten i Nidarosdomen kl. 19 samme kveld. Vi er også veldig glade for at stortingspresident Masud Gharahkhani kommer til Trondheim for å holde den offisielle åpningstalen.

Deretter er Olavsfest 2023 i gang og det går slag i slag en uke i strekk. Se oppdatert program.

Velkommen til frokost, vandring og åpning av Olavsfest 2023! ❤✨

ADRESSA-SAMTALEN: Håvard. Jan Runar og Marion. Når demens endrer hverdagen

45 år gammel fikk Jan Runar Eliassen, kjent fra NRKs Demenskoret, Alzheimer-diagnosen. Det var kona Marion Tur Eliassen som så de første tegnene.
Adressa-fotograf Håvard Haugseth Jensen har fotografert sin far, pensjonert presseveteran Johan O. Jensen. – Da vi mistet moren vår i kreft i 2016, oppdaget vi samtidig at pappa var syk. Sakte forsvant han for oss, sier han.
Du møter også NTNU-forsker og overlege ved St. Olavs hospital Gøril R. Grøntvedt og Mina Gerhardsen fra Nasjonalforeningen for folkehelsen. Hvordan skal vi håndtere folkesykdommen demens?

Programleder er Siv Sandvik . Samtalen publiseres på adressa.no.

ADRESSA-SAMTALEN: Politisk tillit: Hva skjer når den rakner?

Ordfører Rita Ottervik (Ap) har vunnet velgernes tillit i fem valg på rad. Nå gir hun seg etter 20 år. Hvordan ser hun på tilliten velgerne har gitt henne? Og hvordan håndterte hun det da tilliten ble utfordret?
I del to av samtalen løfter vi blikket: Flere demokratier er under press. Vi spør USA-ekspert og jurist Sofie Høgestøl, russiskfødt litteraturviter og skribent Tatiana Elsoukova og Midtøsten-ekspert og historiker Marte Heian-Engdal: Hva skjer når tilliten til det politiske systemet rakner?

Programleder er Siv Sandvik. Samtalen sendes direkte på NRK P2 og publiseres på adressa.no.

Fotoutstilling: Søssa og Johan O.

Adresseavisens fotoutstilling under Olavsfest er en kjærlighetshistorie fortalt gjennom fotografier. 

– Da vi mistet moren vår i kreft i 2016 skjønte vi også i samme periode at pappa var syk, sier fotograf Håvard Haugseth Jensen, som har dokumentert sin far Johan O. Jensen.

– Sakte forsvant han for oss som en følge av Alzheimers sykdom. Bildene er en visuell tolkning av hans indre kaos, der steder, hukommelse og virkelighet har smuldret bort. Men dette er også en historie om kjærlighet som ikke tar slutt. Han fortsetter å plukke blomster, slik han gjorde det til mamma som var hans store kjærlighet. 

Fotoutstillingen åpnes søndag 30. juli kl. 16 i Rådhusparken. 

Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN

ADRESSA-SAMTALEN: Maja. Elle. Marja. Er forsoning mulig?

Fornorsking, sterke protester og en knallhard dom fra Sannhetskommisjonen. Hvordan ser den nye generasjonen samer på framtida?

Da musiker Marja Mortensson ble mor, fikk hun også et dilemma i fanget. Vanskelige valg har hennes mor Elin Fjellheim og familien levd med i generasjoner. Elle Risten Appfjell Eira deltok i Fosen-opprøret som «stengte staten» og førte til en beklagelse fra regjeringen. Reineier Sissel Stormo Holtan og fungerende sametingspresident Maja Jåma kjemper hver dag for samiske rettigheter. Er forsoning mulig?

*Elle Risten A. Eira deltar i samtalen da Elle Rávdná Näkkäläjärvi ble forhindret.

Programleder er Siv Sandvik. Samtalen sendes direkte på NRK P2 og publiseres på adressa.no.

Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Olsoknatta venter. I katedralen skal vi feire Olavsvake, gudstjeneste og våkenatt. Bli med på vandregudstjenesten fram pilegrimsmålet.

Vandregudstjenester fra Lade og Sverresborg. Vandringen fra vest starter ved Sverresborg kirkesenter og går via Ilen kirke og Hospitalskirken til Vår Frue kirke.

Vandringen fra nordøst starter ved Lade kirke og går via Lademoen og Bakke kirker til Vår Frue kirke (ca 21:30).

Gruppene møtes ved Vår Frue kirke og går videre via Klementskirken og Marinen til Nidarosdomen hvor Olavsvaka starter kl. 23.

Olavsvaka og Olsokhøymesse (28. og 29. juli): Olavsfestens viktigste gudstjenester – den nattlige Olavsvaka som avslutter vandregudstjenesten med pilegrimer fra hele verden, og den storslåtte Olsokhøymessen der vi feirer sammen med generasjonene i nesten tusen år og forenet med kristne over hele verden.

Det hellige døgnet – våkenatt (natt til 29. juli): Domkirken er åpen for bønn, musikk og øvelser i håp gjennom natten.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

2. Vesper

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Det hellige døgnet – laudes, vesper og kompletorium (28. og 29. juli): Vi synger tidebønnene med gregorianske melodier gjennom det hellige døgnet – middelalderens tonespråk som fremdeles åpner våre sanser. Dykk ned i en bønnepuls som bærer omsorgen for verden.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Familiemesse

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Høymesse, orgelmeditasjon: Alle våre gudstjenester preges av Olsokfeiringen, og i høymesse synger vi med Ung kirkesangs korsommerskole og inviterer barn og voksne til en gudstjeneste i bevegelse.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Våkenatt

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Olavsvaka og Olsokhøymesse (28. og 29. juli): Olavsfestens viktigste gudstjenester – den nattlige Olavsvaka som avslutter vandregudstjenesten med pilegrimer fra hele verden, og den storslåtte Olsokhøymessen der vi feirer sammen med generasjonene i nesten tusen år og forenet med kristne over hele verden.

Det hellige døgnet – våkenatt (natt til 29. juli): Domkirken er åpen for bønn, musikk og øvelser i håp gjennom natten.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Laudes

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Det hellige døgnet – laudes, vesper og kompletorium (28. og 29. juli): Vi synger tidebønnene med gregorianske melodier gjennom det hellige døgnet – middelalderens tonespråk som fremdeles åpner våre sanser. Dykk ned i en bønnepuls som bærer omsorgen for verden.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Olsokhøymesse

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Olavsvaka og Olsokhøymesse (28. og 29. juli): Olavsfestens viktigste gudstjenester – den nattlige Olavsvaka som avslutter vandregudstjenesten med pilegrimer fra hele verden, og den storslåtte Olsokhøymessen der vi feirer sammen med generasjonene i nesten tusen år og forenet med kristne over hele verden.

Det hellige døgnet – våkenatt (natt til 29. juli): Domkirken er åpen for bønn, musikk og øvelser i håp gjennom natten.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

1. Vesper

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Det hellige døgnet – laudes, vesper og kompletorium (28. og 29. juli): Vi synger tidebønnene med gregorianske melodier gjennom det hellige døgnet – middelalderens tonespråk som fremdeles åpner våre sanser. Dykk ned i en bønnepuls som bærer omsorgen for verden.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Olavsvaka

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Olavsvaka og Olsokhøymesse (28. og 29. juli): Olavsfestens viktigste gudstjenester – den nattlige Olavsvaka som avslutter vandregudstjenesten med pilegrimer fra hele verden, og den storslåtte Olsokhøymessen der vi feirer sammen med generasjonene i nesten tusen år og forenet med kristne over hele verden.

Det hellige døgnet – våkenatt (natt til 29. juli): Domkirken er åpen for bønn, musikk og øvelser i håp gjennom natten.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Kompletorium (Kapittelhuset)

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Det hellige døgnet – laudes, vesper og kompletorium (28. og 29. juli): Vi synger tidebønnene med gregorianske melodier gjennom det hellige døgnet – middelalderens tonespråk som fremdeles åpner våre sanser. Dykk ned i en bønnepuls som bærer omsorgen for verden.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Åpent kirkerom i Kapittelhuset

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Åpent kirkerom i Kapittelhuset: De fleste dagene vil Kapittelhuset i Nidarosdomen være et åpent kirkerom for ro og rast. Her kan du møte en kirkelig ansatt å snakke med; det vil være mulighet for lystenning, samtale, salving, forbønn og kort nattverdsfeiring.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Hellig rast – nattverd underveis: Under Olavsfest kan du stikke innom Kapittelhuset for en kort rast for kropp og sjel. Med enkle symboler og i et moderne språk deler vi “nattverd underveis” – et hellig øyeblikk av gudsberøring midt i dagen. Dette skjer med jevne mellomrom i tiden 12-15.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Middagsmesse (Johanneskapellet)

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Middagsbønn og middagsmesse: Året igjennom holdes disse enkle gudstjenestene midt i mylderet kl. 12.05 på hverdager.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Pilegrimsgudstjeneste  og pilegrimsmesse: Daglige gudstjenester med pilegrimsmotivet – for mennesker på vandring gjennom livet. Om morgenen er gudstjenesten en morgensang med mulighet for forbønn, og om ettermiddagen feirer vi nattverd.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret)

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Pilegrimsgudstjeneste  og pilegrimsmesse: Daglige gudstjenester med pilegrimsmotivet – for mennesker på vandring gjennom livet. Om morgenen er gudstjenesten en morgensang med mulighet for forbønn, og om ettermiddagen feirer vi nattverd.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Pilegrimsgudstjeneste  og pilegrimsmesse: Daglige gudstjenester med pilegrimsmotivet – for mennesker på vandring gjennom livet. Om morgenen er gudstjenesten en morgensang med mulighet for forbønn, og om ettermiddagen feirer vi nattverd.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Kveldsmesse for håp og heling

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Kveldsmesse for håp og heling: Her kan du legge fra deg det som tynger, og søke håpet i Guds kjærlighet. Med personlig forbønn og salving søker vi å bli mer hele.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

OM ÅRETS GUDSTJENESTER

Olavsvaka og Olsokhøymesse (28. og 29. juli): Olavsfestens viktigste gudstjenester – den nattlige Olavsvaka som avslutter vandregudstjenesten med pilegrimer fra hele verden, og den storslåtte Olsokhøymessen der vi feirer sammen med generasjonene i nesten tusen år og forenet med kristne over hele verden.

Det hellige døgnet – våkenatt (natt til 29. juli): Domkirken er åpen for bønn, musikk og øvelser i håp gjennom natten.

Det hellige døgnet – laudes, vesper og kompletorium (28. og 29. juli): Vi synger tidebønnene med gregorianske melodier gjennom det hellige døgnet – middelalderens tonespråk som fremdeles åpner våre sanser. Dykk ned i en bønnepuls som bærer omsorgen for verden.

Høymesse, orgelmeditasjon: Alle våre gudstjenester preges av Olsokfeiringen, og i høymesse synger vi med Ung kirkesangs korsommerskole og inviterer barn og voksne til en gudstjeneste i bevegelse.

Kveldsmesse for håp og heling: Her kan du legge fra deg det som tynger, og søke håpet i Guds kjærlighet. Med personlig forbønn og salving søker vi å bli mer hele.

Pilegrimsgudstjeneste  og pilegrimsmesse: Daglige gudstjenester med pilegrimsmotivet – for mennesker på vandring gjennom livet. Om morgenen er gudstjenesten en morgensang med mulighet for forbønn, og om ettermiddagen feirer vi nattverd.

Middagsbønn og middagsmesse: Året igjennom holdes disse enkle gudstjenestene midt i mylderet kl. 12.05 på hverdager.

Åpent kirkerom i Kapittelhuset: De fleste dagene vil Kapittelhuset i Nidarosdomen være et åpent kirkerom for ro og rast. Her kan du møte en kirkelig ansatt å snakke med; det vil være mulighet for lystenning, samtale, salving, forbønn og kort nattverdsfeiring.

Hellig rast – nattverd underveis: Under Olavsfest kan du stikke innom Kapittelhuset for en kort rast for kropp og sjel. Med enkle symboler og i et moderne språk deler vi “nattverd underveis” – et hellig øyeblikk av gudsberøring midt i dagen. Dette skjer med jevne mellomrom i tiden 11-15.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)

Gudstjenestene er en sentral del av olsokfeiringen, og Olavsfest har et nært samarbeid med Nidarosdomen og kirken.

Middagsbønn og middagsmesse: Året igjennom holdes disse enkle gudstjenestene midt i mylderet kl. 12.05 på hverdager.

GUDSTJENESTEPROGRAM 

Fredag 28. juli:  
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
17.00 – 1. Vesper 
20.00 – Vandregudstjeneste til Olavsvaka fra Lade og Sverresborg
23.00 – Olavsvaka 
00.00 – Våkenatt 

Lørdag 29. juli 
07.30 – Laudes 
11.00 – Olsokhøymesse 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
15.00 – Katolsk messe 
18.00 – 2. Vesper 
21.15 – Kompletorium (Kapittelhuset) 

Søndag 30. juli 
11.00 – Familiemesse
13.00-16.00 – Drop-in-dåp i Kapittelhuset
18.00 – Kveldsmesse for håp og heling

Mandag 31. jul
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell)
15.00 – Pilegrimsmesse (Kapittelhuset)

Tirsdag 1. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kaptittelhuset
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Kvinnenes minnekapell) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset)

Onsdag 2. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset) 
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsmesse (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsgudstjeneste (Kapittelhuset) 

Torsdag 3. august 
09.30 – Morgensang ved pilegrimsmålet (Kapittelhuset)
10.00-16.00 – Åpent kirkerom i Kapittelhuset 
12.00-15.00 – Hellig rast – nattverd underveis (Kapittelhuset)
12.05 – Middagsbønn (Johanneskapellet) 
15.00 – Pilegrimsmesse til Olavs helgenkåring (Langkoret) 

PUST MEG FRAM! i Nidarosdomen

Utstilling av foto, poesi og skulptur skapt i samarbeid med innsatte i Trondheim og Ullersmo fengsel.

Pust meg fram! er en fortelling fra fengselet om sårbarhet og kraft – og om hvordan alle kan vokse når de får og gir tillit. Det siste året har kunstner Lise Linnert og forfatter og prest Elisabeth Thorsen holdt foto- og skriveverksteder i Trondheim fengsel. Råmateriale fra verkstedene er satt sammen til utstillingen som vises i Nidarosdomens hovedskip.

Utstillingen består av fotografier laget uten kamera direkte på lyssensitivt papir ved hjelp av aske, pust, bevegelser og tilfeldige ting man kan finne i et fengsel. Store fotografier installeres sammen med grafiske trykk av dikt fra skriveverkstedene.

Utstillingen rommer også to bokskulpturer. Bøkene viser mindre fotoarbeider satt sammen med tekstfragmenter fra skriveverkstedene. Publikum inviteres til å bla.

All utstilt tekst er håndtrykket med bokstaver som er skåret ut i fengselet.

Ansvarlig for utforming av utstilling: Lise Linnert

Utstillingen er åpen i kirkens åpningstid under hele festivalen 28. juli-3. august.
Pris: Ordinær inngangsbillett til Nidarosdomen, kjøpes i Nidarosdomens besøkssenter.

OMVISNING: mandag. 31. juli, tirsdag 1. august, onsdag 2. august og torsdag 3. august kl 12.30-13.00 med Linnert, Thorsen og deltager i prosjektet.

En annen viktig del av Pust meg fram! er danseteateret BRUDD – frihet er et lite ord som framføres i Nidarosdomen søndag 30. juli kl. 22.00

COBRA 75 år

Under Olavsfest kan du besøke utstillingen COBRA 75 ÅR i Lavetthuset i Erkebispegården.

Utstillingen «COBRA 75 år – Asger Jorn» er et samarbeid mellom Riis-samlingen og Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR).

Utstillingen er en hyllest til kunstnergruppen, COBRA, som ble dannet i Paris for 75 år siden, og som fikk stor påvirkning i flere tiår – også utenfor Europas grenser. Kunstnergruppen COBRA er kjent for sin abstrakte og ekspressive kunstnerisk stil. Navnet COBRA er satt sammen av de første bokstavene i Copenhagen, Brussel og Amsterdam, byene flere av kunstnerne kom fra.

Fokus på Asger Jorn

Utstillingen i Lavetthuset består av 70 verk. Den danske kunstneren Asger Jorn, som var en av de mest betydningsfulle danske kunstnerne i etterkrigstiden, står bak hele 50 av disse. Her finner vi både malerier, grafiske arbeider, tekstilarbeider og keramikk. I tillegg til Asger Jorn, inkluderer utstillingen verk av Karel Appel, Egill Jacobsen, Mogens Balle, Pierre Alechinsky, Christian Dotremont og Conrelis Corneille.

Deler entusiasmen

Kunsten som vises er i sin helhet utlånt fra Riis-samlingen, som ble etablert av ekteparet Inger og Andreas Lilje Riis på 1960-tallet og som i dag eies og videreutvikles av deres sønn Frithjof Lilje Riis. Asger Jorn hadde en spesiell plass hos Inger og Andreas. Frithjof Lilje Riis deler foreldrenes entusiasme for Jorn, og det er han som har tatt initiativet til årets utstilling. 

Som eier og forvalter av Riis-samlingen er det en stor glede og ære, samt en begivenhet på flere plan, når vi nå i juni 2023 kan presentere en større utstilling med COBRA kunstnere og i særdeleshet Asger Jorn i Trondheim, sier Frithjof Lilje Riis.

– Valget av samarbeidspartner og utstillingssted er ikke tilfeldig; Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider er en bunnsolid allianse og Lavetthuset er det perfekte sted og rom for det store antallet bilder som skal stilles ut; det må og sies at tilgjengeligheten i Erkebispegården gir mulighet for å nå et stort publikum, sier han.

– Stor stas

Bjørgvin Thorsteinsson, direktør ved NDR, ønsker Riis-samlingens COBRA-verk velkommen.

– Det er stor stas å kunne presentere en kunstutstilling av internasjonalt format i våre utstillingslokaler i Lavetthuset. Betydningen av samlingen som Frithjof Lilje Riis besitter, understrekes av at Danmarks ambassadør til Norge åpnet utstillingen i juni. Vi er overbevist at byens befolkning og tilreisende får stor glede av å se denne utstillingen som markerer 75 år siden Cobra ble stiftet i Paris.

FARGESTERK: Asger Jorns kunst bruker sterke farger i abstrakt stil. Verket har tittelen «La luxure lucide de L ‘hyperesthesie» (1970).

Fotoutstilling: Alle kommer vi fra et sted – ВСЕ МЫ РОДОМ ОТКУДА-ТО

15 mennesker fra Russland i Norge. 15 portretter. 15 historier. 

Olavsfest er stolte av å kunne vise fotograf Hege Landrø Johnsens fotoutstilling «Alle kommer vi fra et sted» under årets festival. 

Utstillingen, som vil stå på Ytre Kongsgård, viser 15 portretter av 15 mennesker fra Russland bosatt i Norge. Bildene akkompagneres av disse menneskenes personlige historier, relatert til krigen i Ukraina,  og deres erfaringer med å bo i Norge etter krigsutbruddet. 

I fjor laget Johnsen en sak for et magasin om en kvinne med russisk opphav som drev hjelpearbeid blant ukrainske flyktninger. 

Forsonende utstilling

– Hun fortalte hvordan hun ble påvirket av krigen, og det hun fortalte gjorde noe med meg, forteller Johnsen. 

Sakte, men sikkert vokste ideen til utstillingen fram. Målet er å gi de russiske menneskene i Norge et ansikt og en stemme. Slik kan vi bli bedre kjent med dem, og få en større forståelse i en tid med mye uro og usikkerhet.  

– Det kan lett oppstå fordommer mot folk fra Russland nå, men alle de jeg snakket med og fotograferte er motstandere av krigen. Hva har krigen gjort med dem? Hvordan kan vi fortsatt leve sammen? Jeg håper det er blitt en forsonende utstilling som handler om tillit og passer godt inn i Olavsfests tema, mener fotografen. 

Identitetskrise

Hun har møtt mennesker med russiske røtter bosatt over hele Norge, fra Svolvær til Moss, i ulike aldre og livssituasjoner. 

Blant annet har hun fotografert en familie der en av foreldrene har russisk bakgrunn og den andre ukrainsk, med barn født i Norge. 

– Før 24. februar i fjor var ikke dette et tema hos dem , forklarer Johnsen, som sitter igjen med sterke historier og inntrykk etter møtene.  

– Jeg fikk vite mye jeg ikke visste fra før og som forbauset meg. Vi mennesker har lett for å kategorisere, men alt flyter inn i hverandre. Mange av russerne har for eksempel familie og slekt i Ukraina. For mange av dem har krigen ført til en identitetskrise. Hvor kommer vi egentlig fra, spør Johnsen. 

Utstillingen vises på Ytre Kongsgård under hele festivalen 28. juli – 3. august, og er gratis.  

Bilde 1:
Anna, 28, født i Pskov, Russland. Bor i Oslo
– Jeg har gått gjennom mange faser. Først håpet jeg bare at krigen ville stoppe. Så innså jeg at veldig mange i Russland er påvirket av propagandaen, til og med noen av mine nærmeste. Når noen som står meg så nær, og som jeg elsker, støtter krigen, blir det et sjokk og et stort nederlag. Men jeg føler at min historie bare er et lite fragment av det marerittet som nå pågår. Den kan ikke sammenlignes med den kampen ukrainske mennesker går gjennom, under den daglige russiske bombingen.

Bilde 2:
Helene (10), russisk-norsk. Bor i Trondheim
– Det verste med krigen var at mamma ble så lei seg. Da ble jeg lei meg jeg også. Jeg synes det er trist å høre om det Yarik har opplevd.
Yarik (11), Ukrainsk, bor i Trondheim.
– Det er vanskelig at det ble krig. Jeg mistet bestekompisen min, Daniil, i rakettangrep i boligblokken vi bodde i.

Foto: HEGE LANDRØ JOHNSEN

Gi oss en drøm vi kan tro på – En fotoutstilling om diakoni

Mange vet ikke hva diakoni er. Derfor har seks diakonale organisasjoner samarbeidet om et fotoprosjekt med sterke historier, og forfatter Lars Saabye Christensen har skrevet en salme til utstillingen.

–  Det er første gang diakonale organisasjoner samarbeider på denne måten. Vi er seks fotografer som tror at bilder kan fortelle noe om hva diakoni er. Vi vil gjøre begrepet diakoni mer synlig og forståelig, og ønsker å vise hva slikt arbeid kan være, sier Pål A. Berg, prosjektleder og en av fotografene.

Fotoutstillingen skal vises på under Olavsfest i Trondheim hvor den vil stå ved Nidarosdomen fra 28. juli til 3. august.

Prosjektet har tittelen «Gi oss en drøm vi kan tro på. En fotoutstilling om diakoni» og er en utstilling der fotografer fra Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon, stiftelsen Signo, Kirkens Nødhjelp, Den norske kirke og Diakonhjemmet har valgt ut seks historier som til sammen gir et innblikk i hva diakoni er. 

Diakoni er kort beskrevet som «handlingsorientert nestekjærlighet». Sagt med litt flere ord, er diakoni evangeliet i handling som uttrykkes gjennom nestekjærlighet, inkluderende fellesskap, vern om skaperverket og kamp for rettferdighet.

En annen måte å beskrive det på er at diakoni betyr å tjene. I praksis betyr det omsorg for hele mennesket fra vugge til grav, både forebyggende og legende, lokalt eller globalt. Diakonale organisasjoner driver faglig, profesjonelt arbeid for å hjelpe mennesker med ulike behov, lidelser og problemer – fysiske, psykiske og sosiale. Diakoni har en kristen overbygning, men den stiller ikke krav, og er åpen for alle som trenger den – den er livssynsåpen.

Skrev salme til prosjektet

– Til denne fotoutstillingen ønsket vi å ha en forfatter som kunne skrive en «himmel» over bildene, og gi bildene en ekstra dimensjon. Det var derfor fantastisk da Lars Saabye Christensen syntes dette var et fint prosjekt, fikk se alle bildene, og kom tilbake med beskjeden om at han måtte skrive en salme til dette fotoprosjektet, sier Pål A. Berg.

Utstillingsåpning Olavsfest

Åpningen av utstillingen under Olavsfest vil foregå 28. juli kl 15.15–16.00 i Kirkehagen.

De seks fotoprosjektene

Kirkens Bymisjon følger kvinner med bakgrunn fra ulike kulturer på et sykkelkurs, der folk som har hatt tøffe liv i rus og kriminalitet er instruktører. 

Frelsesarmeen følger innsatte gjennom et retreat-tilbud i Halden fengsel. Retreaten er åpen for alle innsatte, uavhengig av religion. Rammen under retreaten er bønn, bibeltekster og messer.

Kirkens Nødhjelp følger ukrainske flyktninger som tar farvel med familiemedlemmer på grensen. Kirkens Nødhjelp gir mat, vann og husly til mennesker på flukt.

Stiftelsen Signo følger Oda, elev ved Signo grunn- og videregående skole, til konfirmasjon i Tomaskirken, Signos egen sansekirke. Undervisningen foregår på tegnspråk.

Den norske kirke følger flyktninger og innvandrerkvinner som inviteres til kvinnekvelder for å bli kjent med hverandres ulike kulturer og religioner.  

Diakonhjemmet følger pasienters møter med ansatte på to avdelinger ved Diakonhjemmet sykehus. Institusjonen står daglig i en to tusen år gammel tradisjon som utfordrer ansatte til omsorg og behandling av mennesker i nød.

PUST MEG FRAM! i Nidarosdomen

Utstilling av foto, poesi og skulptur skapt i samarbeid med innsatte i Trondheim og Ullersmo fengsel.

Pust meg fram! er en fortelling fra fengselet om sårbarhet og kraft – og om hvordan alle kan vokse når de får og gir tillit. Det siste året har kunstner Lise Linnert og forfatter og prest Elisabeth Thorsen holdt foto- og skriveverksteder i Trondheim fengsel. Råmateriale fra verkstedene er satt sammen til utstillingen som vises i Nidarosdomens hovedskip.

Utstillingen består av fotografier laget uten kamera direkte på lyssensitivt papir ved hjelp av aske, pust, bevegelser og tilfeldige ting man kan finne i et fengsel. Store fotografier installeres sammen med grafiske trykk av dikt fra skriveverkstedene.

Utstillingen rommer også to bokskulpturer. Bøkene viser mindre fotoarbeider satt sammen med tekstfragmenter fra skriveverkstedene. Publikum inviteres til å bla.

All utstilt tekst er håndtrykket med bokstaver som er skåret ut i fengselet.

Ansvarlig for utforming av utstilling: Lise Linnert

Utstillingen er åpen i kirkens åpningstid under hele festivalen 28. juli-3. august.
Pris: Ordinær inngangsbillett til Nidarosdomen, kjøpes i Nidarosdomens besøkssenter.

OMVISNING: mandag. 31. juli, tirsdag 1. august, onsdag 2. august og torsdag 3. august kl 12.30-13.00 med Linnert, Thorsen og deltager i prosjektet.

En annen viktig del av Pust meg fram! er danseteateret BRUDD – frihet er et lite ord som framføres i Nidarosdomen søndag 30. juli kl. 22.00

Min tro – ELSE KÅSS FURUSETH

Avisa Vårt Land har i en årrekke besøkt Olavsfest med sine «Min tro»-samtaler, der de snakker med kjente personer om deres forhold til tro.

I år flyttes samtalene fra Vår Frue kirke til Vestfrontplassen, og ledes av Vårt Lands religions- og featureredaktør Elise Kruse.

«Min tro» finner sted tirsdag 1. august, onsdag 2. august og torsdag 3. august kl. 14-15.

ÅRETS SAMTALER

1. august: KRISTIN MOEN SAXEGAARD

Kristin Moen Saxegaard er prost i Ringerike og nylig tilsatt som ny domprost i Nidaros – en av de mest profilerte lederstillingene i Den norske kirke.

2. august: TRYGVE SKAUG

Trygve Skaug er låtskriver, musiker og poet. Han har blant annet deltatt i Hver gang vi møtes og i fjor vant han Vårt Lands Petter Dass-pris for å sette kristen tro på den offentlige dagsorden.

3. august: ELSE KÅSS FURUSETH

Else Kåss Furuseth er programleder, skuespiller og komiker. Hun er blant annet kjent for talkshowet «Kåss til kvelds» på NRK og er nylig aktuell med serien «Helsekost Furuseth» .

Komiker og programleder Else Kåss Furuseth (t.v) samtaler om tro med Vårt Lands Elise Kruse torsdag 3. august.

Min tro – TRYGVE SKAUG

Avisa Vårt Land har i en årrekke besøkt Olavsfest med sine «Min tro»-samtaler, der de snakker med kjente personer om deres forhold til tro.

I år flyttes samtalene fra Vår Frue kirke til Vestfrontplassen, og ledes av Vårt Lands religions- og featureredaktør Elise Kruse.

«Min tro» finner sted tirsdag 1. august, onsdag 2. august og torsdag 3. august kl. 14-15.

ÅRETS SAMTALER

1. august: KRISTIN MOEN SAXEGAARD

Kristin Moen Saxegaard er prost i Ringerike og nylig tilsatt som ny domprost i Nidaros – en av de mest profilerte lederstillingene i Den norske kirke.

2. august: TRYGVE SKAUG

Trygve Skaug er låtskriver, musiker og poet. Han har blant annet deltatt i Hver gang vi møtes og i fjor vant han Vårt Lands Petter Dass-pris for å sette kristen tro på den offentlige dagsorden. Trygve Skaug holder også konsert i Nidarosdomen torsdag 3. august.

3. august: ELSE KÅSS FURUSETH

Else Kåss Furuseth er programleder, skuespiller og komiker. Hun er blant annet kjent for talkshowet «Kåss til kvelds» på NRK og er nylig aktuell med serien «Helsekost Furuseth«.

Vårt Lands Elise Kruse (t.v.) samtaler om tro med artist og lyriker Trygve Skaug onsdag 1. august.

Min tro – KRISTIN MOEN SAXEGAARD

Avisa Vårt Land har i en årrekke besøkt Olavsfest med sine «Min tro»-samtaler, der de snakker med kjente personer om deres forhold til tro.

I år flyttes samtalene fra Vår Frue kirke til Vestfrontplassen, og ledes av Vårt Lands religions- og featureredaktør Elise Kruse.

«Min tro» finner sted tirsdag 1. august, onsdag 2. august og torsdag 3. august kl. 14-15.

ÅRETS SAMTALER

1. august: KRISTIN MOEN SAXEGAARD

Kristin Moen Saxegaard er prost i Ringerike og nylig tilsatt som ny domprost i Nidaros – en av de mest profilerte lederstillingene i Den norske kirke.

2. august: TRYGVE SKAUG

Trygve Skaug er låtskriver, musiker og poet. Han har blant annet deltatt i Hver gang vi møtes og i fjor vant han Vårt Lands Petter Dass-pris for å sette kristen tro på den offentlige dagsorden.

3. august: ELSE KÅSS FURUSETH

Else Kåss Furuseth er programleder, skuespiller og komiker. Hun er blant annet kjent for talkshowet «Kåss til kvelds» på NRK og er nylig aktuell med serien «Helsekost Furuseth».

Elise Kruse fra Vårt Land og domprost i Nidaros Kristin Moen Saxegaard
Vårt Lands Elise Kruse (t.v.) samtaler om tro med Kristin Moen Saxegaard, nytilsatt domprost i Nidaros, tirsdag 1. august.

Kompass

Vær publikum når NRK P2 sender «Kompass» direkte fra Vestfrontplassen.

«Kompass» utforsker troen, livssynet, verdiene og etikken vi navigerer etter i samfunnet. Programmet sendes hverdager klokken 12 på NRK P2, og nå debuterer «Kompass» på Olavsfest!

Programleder Pål Plassen inviterer kunnskapsrike og engasjerte gjester til scenen foran Nidarosdomen for å snakke om aktuelle saker fra norsk trosliv, om impulser utenfra og om historiske hendelser du kanskje aldri har hørt om.

Dagens program vil handle om det nordiske livssynskartet, hvor Pål Plassen får med seg det nordiske panelet kjent fra «Norsken, svensken og dansken». De vil også snakke om den kommende dokumentarfilmen «Praying for Armageddon», som handler om kristenfundamentalister i USA som forbereder seg på hellig krig. Filmens produsent Torstein Parelius og NRKs USA-korrespondent Tove Bjørgaas er gjester. Arkeolog Øystein Ekroll bidrar med funfacts om Nidarosdomen!

Sendingene går direkte på NRK P2, med reprise klokken 19 på kvelden, og når du vil i appen NRK Radio.

«Kompass» sendes mandag 31. juli, tirsdag 1. august, onsdag 2. august og torsdag 3. august kl. 12.

Onsdag 2. august klokken 15 kan du også oppleve innspillingen av den delen av Kompass som kalles Etikketaten.

Kompass

Vær publikum når NRK P2 sender «Kompass» direkte fra Vestfrontplassen.

«Kompass» utforsker troen, livssynet, verdiene og etikken vi navigerer etter i samfunnet. Programmet sendes hverdager klokken 12 på NRK P2, og nå debuterer «Kompass» på Olavsfest!

Programleder Pål Plassen inviterer kunnskapsrike og engasjerte gjester til scenen foran Nidarosdomen for å snakke om aktuelle saker fra norsk trosliv, om impulser utenfra og om historiske hendelser du kanskje aldri har hørt om.

Dagens sending vil handle om joikens kraft og samenes kamp, gjester er Olavsfest-artistene Frode Fjellheim og Marja Mortensson. Mona Grudt, filosof Heine Holmen og prest Silje Kristin Meisal kommer for snakke om døden og utvikling rundt gravferdseremonier. Programmet vil også ta en nærmere titt på Olavsfest-attraksjonen Little Amal, og hvorfor hun virker så sterkt på folk.

Sendingene går direkte på NRK P2, med reprise klokken 19 på kvelden, og når du vil i appen NRK Radio.

«Kompass» sendes mandag 31. juli, tirsdag 1. august, onsdag 2. august og torsdag 3. august kl. 12.

Onsdag 2. august klokken 15 kan du også oppleve innspillingen av den delen av Kompass som kalles Etikketaten.

Kompass

Vær publikum når NRK P2 sender «Kompass» direkte fra Vestfrontplassen.

«Kompass» utforsker troen, livssynet, verdiene og etikken vi navigerer etter i samfunnet. Programmet sendes hverdager klokken 12 på NRK P2, og nå debuterer «Kompass» på Olavsfest!

Programleder Pål Plassen inviterer kunnskapsrike og engasjerte gjester til scenen foran Nidarosdomen for å snakke om aktuelle saker fra norsk trosliv, om impulser utenfra og om historiske hendelser du kanskje aldri har hørt om.

Dagens program vender fokus mot kirkemøtet: Hvordan krangle uten å polarisere? Og hva gjør kirken med glisne kirkebenker? Med på diskusjonen er Kristin Gunleiksrud Raaum, Therese Egebakken og Øyvin Rudolf Sønnesyn Berg.

Trygve Skaug, Harald Stanghelle og Vårt Lands Elise Kruse er også blant gjestene.

Sendingene går direkte på NRK P2, med reprise klokken 19 på kvelden, og når du vil i appen NRK Radio.

«Kompass» sendes mandag 31. juli, tirsdag 1. august, onsdag 2. august og torsdag 3. august kl. 12.

Onsdag 2. august klokken 15 kan du også oppleve innspillingen av den delen av Kompass som kalles Etikketaten.

Vestfrontmøtet: MATEN OG Æ’EN. VÅRT DAGLIGE BRØD

Torsdag 3. august kl. 13

Mat og drikke er livsnødvendig for oss mennesker. De som lager og selger næringsmidlene vi putter i munnen har stor makt over vårt kosthold, helse og økonomi. Prisene på mat øker og pakker og poser i butikken minker. Hvordan kan vi vite at ikke matvaregigantene lurer oss?

DELTAKERE:

Else Kåss Furuseth (komiker og programleder)
Sandra Borch (landbruks- og matminister)
Simon Dankel (professor og forsker på medisin og biokjemi)
Tyra Merker (professor og forsker på konkurranseøkonomi)
Per Christian Rålm (daglig leder, Matsentralen Norge)

Vestfrontmøtet ledes også i år av Håkon Haugsbø og sendes direkte på NRK P2. 

Vestfrontmøtet: TILLIT I KRISE

Søndag 30. juli kl. 13 


Russlands fullskala angrepskrig i Ukraina har skapt varige geopolitiske endringer. Kina og USA står i et kappløp om økonomi, teknologi – våpen og verdensmakt. Den globale økonomien er mer ustabil enn på lenge. Når usikkerhet og krise truer; er tilliten vår venn – eller fiende?

DELTAKERE:

Gunnhild Hoogensen Gjørv (professor, Senter for fredsstudier, Universitetet i Tromsø)
Beate Gangås (sjef for Politiets sikkerhetstjeneste i Norge)
Inga Bejer Engh (barneombud og 22. juli-aktor)
Tone Sofie Aglen (politisk kommentator i NRK)
Elena Refsnes (norsk-russer bosatt i Trondheim)

Vestfrontmøtet ledes også i år av Håkon Haugsbø og sendes direkte på NRK P2. 

Vestfrontmøtet: FORBRYTELSE OG STRAFF – OG TILLIT

Onsdag 2. august kl. 13 

Tillit mellom mennesker er selve limet i vårt samfunn, og undersøkelser har vist at folk i Norge har høy tillit til myndigheter og institusjoner. Men både politikere på Stortinget, NAV, Forsvaret, barnevernet, politiet og domstolene har blitt avslørt i å gjøre grove feil – som også har rammet uskyldige. Hvordan kan i være så sikre på at staten er vår tillit verdig?

DELTAKERE:

Kirsti Skogsholm (mor til tvillingene Mina og Mille, som døde i Spydeberg i januar)
Elisabeth Thorsen (prest, forfatter og medskaper av «Pust meg Fram!»)
Asle (kunstner, «Pust meg Fram!»)
Knut Hermstad (Klinisk sexolog, teolog og forfatter)

Vestfrontmøtet ledes også i år av Håkon Haugsbø og sendes direkte på NRK P2. 

Vestfrontmøtet: NÅR TILLITEN ER TAPT

Tirsdag 1. august kl. 13.

Tillit tar lang tid å bygge opp, og kort tid å rive ned. «Ikke at du løy for meg, men at jeg ikke lenger tror på deg, har rystet meg». Sitatet fra filosofen Friedrich Nietzsche kan illustrere sjokket og sorgen vi føler når noen bryter tilliten vår. Tillitsbrudd ødelegger ekteskap, karrierer og vennskap. Hva gjør man for å bygge opp igjen tapt tillit?

DELTAKERE:

Kathrine Sørland (modell og tv-profil) og ektemannen Andreas Holck.
Esben Esther Pirelli Benestad (lege)
Arman Vestad (økonomisk rådgiver, ekskriminell)

Vestfrontmøtet ledes også i år av Håkon Haugsbø og sendes direkte på NRK P2. 

Vestfrontmøtet: TILLIT TIL DE FAKTISKE FORHOLD

Mandag 31. juli kl. 13 

Stadig flere får nyheter servert av algoritmer i sosiale medier. Færre stoler på at de redaktørstyrte mediene skriver det som er sant. Kunstig intelligens er på full fart inn i litteraturen og journalistikken. Hva skjer med et samfunn når innbyggerne ikke lenger skiller mellom sant og usant, falsum og fakta?

DELTAKERE:
Tove Bjørgaas (USA-korrespondent for NRK)
Inga Strümke (fysiker, forfatter og ekspert på kunstig intelligens)
Lars Akerhaug (journalist)
Åsa Linderborg (journalist og forfatter)
Eskil Grendahl Sivertsen (spesialrådgiver innen kognitiv krigføring og påvirkningsoperasjoner ved Forsvarets forskningsinstitutt)

Vestfrontmøtet ledes også i år av Håkon Haugsbø og sendes direkte på NRK P2. 

Vestfrontmøtet: TILLIT TIL DEN FREMMEDE

Lørdag 29. juli kl. 13

Samtidig som titusenvis av mennesker er stuet sammen i håpløshet i flyktningeleirene i Hellas, strekker norske kommuner seg langt for å skaffe ukrainske flyktninger bolig, barnehage og jobb. Mange kommuner håper at flykningene, og arbeidskraften deres, blir værende i landet. Hvorfor har vi større tillit til dem som er like oss selv?

DELTAKERE:

Sondre Justad (artist)
Amir Nizar Zuabi (kunstnerisk leder, Little Amal)
Birgitte Lange (generalsekretær, Redd Barna)
Zaineb Abdulsatar (skribent, tidligere varaordfører for Ungdommens bystyre i Trondheim)

Vestfrontmøtet ledes også i år av Håkon Haugsbø og sendes direkte på NRK P2. 

Kompass

Vær publikum når NRK P2 sender «Kompass» direkte fra Vestfrontplassen.

«Kompass» utforsker troen, livssynet, verdiene og etikken vi navigerer etter i samfunnet. Programmet sendes hverdager klokken 12 på NRK P2, og nå debuterer «Kompass» på Olavsfest!

Programleder Pål Plassen inviterer kunnskapsrike og engasjerte gjester til scenen foran Nidarosdomen for å snakke om aktuelle saker fra norsk trosliv, om impulser utenfra og om historiske hendelser du kanskje aldri har hørt om.

Dagens hovedfokus: Pilegrimsvandring og nyreligiøsitet.

Blant gjestene er forfatter og redaktør Harald Stanghelle, pilegrimsprest Einar Vegge, pilegrimsvandrer Anne Kvitka og Margrethe Løøv, som forsker på nyreligiøsitet. Arkeolog Øystein Ekroll bidrar med funfacts om Nidarosdomen!

Sendingene går direkte på NRK P2, med reprise klokken 19 på kvelden, og når du vil i appen NRK Radio.

«Kompass» sendes mandag 31. juli, tirsdag 1. august, onsdag 2. august og torsdag 3. august kl. 12.

Onsdag 2. august klokken 15 kan du også oppleve innspillingen av den delen av Kompass som kalles Etikketaten.

Olavskino: BAGHDAD ON FIRE


BAGHDAD ON FIRE (Karrar Al-Azzawi, 2023)
Søndag 30. juli kl. 16.00
Prinsen kinosenter

I «Baghdad on Fire» følger vi Noor og vennene hennes i kamp for et med demokratisk Irak. Noors liv endrer seg dramatisk mens hun deltar i den største ungdomsbevegelsen i Iraks historie.

Olavskino er et samarbeid mellom Olavsfest, Kosmorama filmfestival og Trondheim kino.

Olavskino: NEIGHBOURS


NEIGHBOURS (Mano Khalil, 2021)
Torsdag 3. august kl. 16.00
Prinsen kino


Livet til seks år gamle Sero tar nye og utfordrende veier når landsbyens ulike etnisiteter blir utsatt for storpolitikken i regionen. En hjertevarm film om menneskelige relasjoner i en utrygg tid.

Filmen vant publikumsprisen under Arabiske filmdager i mars.

Filmen vises også onsdag 2. august kl. 16.00

Olavskino er et samarbeid mellom Olavsfest, Kosmorama filmfestival og Trondheim kino.

Olavskino: NEIGHBOURS


NEIGHBOURS (Mano Khalil, 2021)
Onsdag 2. august 16.00
Prinsen kino


Livet til seks år gamle Sero tar nye og utfordrende veier når landsbyens ulike etnisiteter blir utsatt for storpolitikken i regionen. En hjertevarm film om menneskelige relasjoner i en utrygg tid.

Filmen vant publikumsprisen under Arabiske filmdager i mars.

Filmen vises også torsdag 3. august kl. 16.00

Olavskino er et samarbeid mellom Olavsfest, Kosmorama filmfestival og Trondheim kino.

Olavskino: HAROLD FRYS UTROLIGE PILGRIMSFERD


HAROLD FRYS UTROLIGE PILGRIMSFERD (Hettie Macdonald, 2023)
Tirsdag 1. august kl. 16.00
Prinsen kino

Da pensjonisten Harold Fry går ut av huset en morgen for å poste et brev mens kona Maureen gjør rent, har han ingen anelse om at han er i ferd med å legge ut på en reise fra Sør- til Nord-England. Til fots. Han har ikke skikkelige sko, ikke kart, slett ikke kompass, han har verken regntøy eller mobiltelefon. Han vet bare at han må gå. For å redde livet til en kvinne han kjente for lenge siden.
Basert på Rachel Joyce’ Bookerpris-nominerte bok med samme navn.

Denne filmen vises også mandag 31. juli kl. 16.00


Olavskino er et samarbeid mellom Olavsfest, Kosmorama filmfestival og Trondheim kino.

Olavskino: HAROLD FRYS UTROLIGE PILGRIMSFERD


HAROLD FRYS UTROLIGE PILGRIMSFERD (Hettie Macdonald, 2023)
Mandag 31. juli kl. 16.00
Prinsen kino

Da pensjonisten Harold Fry går ut av huset en morgen for å poste et brev mens kona Maureen gjør rent, har han ingen anelse om at han er i ferd med å legge ut på en reise fra Sør- til Nord-England. Til fots. Han har ikke skikkelige sko, ikke kart, slett ikke kompass, han har verken regntøy eller mobiltelefon. Han vet bare at han må gå. For å redde livet til en kvinne han kjente for lenge siden.
Basert på Rachel Joyce’ Bookerpris-nominerte bok med samme navn.

Denne filmen vises også tirsdag 1. august kl. 16.00.

Olavskino er et samarbeid mellom Olavsfest, Kosmorama filmfestival og Trondheim kino.

Olavskino: SEYRAN ATES: SEX REVOLUTION & ISLAM

SEYRAN ATES: SEX, REVOLUTION AND ISLAM (Nefise Özkal Lorentzen, 2021)
Lørdag 29. juli kl. 16.00
Prinsen kinosenter

Den tysk-tyrkiske advokaten, feministen og imamen Seyran Ates slåss for en seksuell revolusjon innen islam. Det har gjort at hun er utsatt for fatwa og dødstrusler, og lever under konstant politibeskyttelse. Ates tror på å endre religionen fra innsiden, og hun leder derfor en liberal moské som er åpen for alle seksuelle minoriteter. Filmen følger hennes personlige og ideologiske kamp mot ekstremisme og hat, på en reise rundt om i verden der hun møter en rekke utsatte mennesker.

Filmen vises også fredag 28. juli kl. 14.00.

Olavskino er et samarbeid mellom Olavsfest, Kosmorama filmfestival og Trondheim kino.

Olavskino: SEYRAN ATES: SEX, REVOLUTION AND ISLAM

SEYRAN ATES: SEX, REVOLUTION AND ISLAM (Nefise Özkal Lorentzen, 2021)
Fredag 28. juli kl. 14.00
Prinsen kinosenter

Den tysk-tyrkiske advokaten, feministen og imamen Seyran Ates slåss for en seksuell revolusjon innen islam. Det har gjort at hun er utsatt for fatwa og dødstrusler, og lever under konstant politibeskyttelse. Ates tror på å endre religionen fra innsiden, og hun leder derfor en liberal moské som er åpen for alle seksuelle minoriteter. Filmen følger hennes personlige og ideologiske kamp mot ekstremisme og hat, på en reise rundt om i verden der hun møter en rekke utsatte mennesker.

Etter visningen fredag 28.07 blir det samtale mellom Seyran Ates og regissør Nefise Özkal Lorentzen, ledet av Elisabeth Thorsen.

Filmen vises også lørdag 29. juli kl. 16.00, da uten samtale i etterkant.

Olavskino er et samarbeid mellom Olavsfest, Kosmorama filmfestival og Trondheim kino.

YODOK III

Nattlig, tillitsbasert improvisasjon av skyhøy klasse i Nidarosdomen.

YODOK III består av den belgiske gitaristen Dirk Serries, den svenske trommeslageren Tomas Järmyr og den norske multiinstrumentalisten Kristoffer Lo – tre internasjonale kapasiteter innen improvisert musikk. I møtet med Nidarosdomen og natten, vil både publikum og musikantene få oppleve noe som ikke vil oppleves igjen. 

YODOK III møttes første gang i studio. Uten å ha spilt en tone sammen før, uten å kjenne hverandre, møttes de tre for å se hva som oppsto. Dirk møtte forberedt, med notater over hva han skulle spille og hvilke effekter han skulle bruke på gitaren sin. Tomas og Kristoffer hadde ikke tenkt en tanke rundt hva som skulle skje. 

Da Tomas og Kristoffer dag to foreslo at Dirk skulle droppe notatene, bare spille det som føltes naturlig, skvatt Dirk til. Det hadde han aldri gjort før. 

Siden den gang har det blitt 12 album, hvorav kun det første albumet inneholder noen som helst form for forberedelser. Siden den gang har tilliten vokst, tilliten som er selve fundamentet for å improvisere musikk sammen.

Olivier Latry – Recital

Notre Dames domkantor returnerer til Nidarosdomen – denne gangen for å holde konsert på Wagner-orgelet.

Domkantor i Notre Dame og en av verdens ledende organister, Olivier Latry, spilte en fantastisk konsert på Steinmeyer-orgelet under Olavsfest 2021. Han var så begeistret over katedralen at han ønsker å komme tilbake – denne gangen for å spille på Wagner-orgelet.

Under Olavsfest 2023 står JOHANN-SEBASTIAN BACH på programmet: 

 • Concerto i C-dur BWV 595 (etter Johan Ernst, prins av Sachsen-Weimar)
 • Allein Gott in der Höh sei Ehr BWV 663
 • Allein Gott in der Höh sei Ehr BWV 711
 • Allein Gott in der Höh sei Ehr BWV 715

 • Concerto i C-dur, etter Antonio Vivaldi BWV 594
  (Allegro)
  Recitativ: Adagio
  Allegro

 • Pastorella BWV 590
 • Toccata og fuge i d (dorisk) BWV 538

Det er en av kirkeorgelets virkelige mestere som kommer tilbake til Olavsfest. Olivier Latry blir betegnet som en av verdens aller fremste kirkeorganister. Han har spilt i verdens mest prestisjetunge arenaer, som Filharmonien i Berlin, Musikverein i Wien og Disney Hall i L.A. Han han har gjort en rekke verdenspremierer av orgelkonserter med orkester, deriblant «Varjot» av Kaija Saariaho. Som eksklusiv artist for Deutsche Grammophon har han gjort en rekke innspillinger, blant annet Messiaens samlede orgelverk. Han har mottatt en rekke æresbevisninger for sitt musikalske virke.

BRUDD – frihet er et lite ord

Rått, sterkt og sårbart danseteater, basert på innsattes erfaringer.

Dette danseteateret er en del av prosjektet Pust meg fram!, der innsatte ved Trondheim fengsel har skapt fotokunst og poetiske tekster sammen med kunstner Lise Linnert og forfatter og prest Elisabeth Thorsen.

Pust meg fram! er en fortelling fra fengselet om sårbarhet og kraft – og om hvordan alle kan vokse når vi får og gir tillit. Under Olavsfest får prosjektet form av en utstilling og et danseteater.

Danseteateret har fått tittelen «BRUDD – frihet er et lite ord» og tolker eksistensielle følelser i møte med isolasjon og angst, skam og avvisning, søvnløshet og motløshet. Den uttrykker savn og sorg, men også protest og sinne.

Stykket er skapt på bakgrunn av innsattes erfaringer og beskrivelser av fengselssituasjonen. Like fullt har det en dyp, allmenn appell.

Det er en sammenheng mellom danseteateret og den store utstillingen som finnes i kirkerommet under hele Olavsfest.

MEDVIRKENDE:

Idè: Lise Linnert og Biniam A. Gezai

Koreografi/regi/kjerneteam: Biniam A. Gezai, Hege Gabrielsen og Øyvind Jørgensen

Utøvere: Biniam A. Gezai, Hege Gabrielsen, Øyvind Jørgensen, Enya Maria Oshaug Weibell, Guillermo John Magno, Erik Rulin, Jørgen Fenstad Kottum, Michael Aspli, Marie Rechsteiner, Kamilla Moen og Emily Daisy Colton.

Tekster: Basert på råmateriale utarbeidet av innsatte ved Ullersmo og Trondheim fengsel sammen med Elisabeth Thorsen. 

Prosjektkoordinator: Øyvind Jørgensen.

Støttet av E C Dahls stiftelse, Kulturrådet, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere og DansiT.

SKRUK & Mahsa Vahdat – Braids of Innocence

Musikken som ble en del av iranske kvinners kamp for frihet.

Da SKRUK og Mahsa Vahdat spilte inn sitt nye cd-prosjekt i 2022, foreslo Mahsa at det skulle hete «Braids of innocence» (Uskyldens fletter). Lite visste hun da at albumet og tittelen kom til å bli brennaktuelle noen måneder senere.

SKRUK, Mahsa Vahdat & Ellen Bødkter: Braids of Innocence
Vår Frue kirke
Søndag 30. juli kl. 18.00

11 år gammel skulle Mahsa besøke sin onkel som satt fengslet for politisk aktivisme i Teheran. Etter den islamske revolusjonen var obligatorisk hodeplagg innført for alle kvinner over 9 år. Mahsas mor hadde samme morgen laget en klynge av fletter av det tjukke håret hennes. Da de møtte onkelen som satt bak en glassvegg sammen med et titalls andre fanger, snek moren seg til å vise fram Mahsas fletter, og for fangene ble glimtet de fikk av flettene som et solstreif av frihet.

Ble et kampskrift

Alle så på tittelen som litt spesiell, men en kilde til nysgjerrighet. Så, den 18.september, ble Mahsa Amini drept av moralpolitiet i Tehran fordi flettene ikke ble dekket godt nok. Denne handlingen tente sinnet og frihetslengselen til en hel generasjon av iranske kvinner, og fletter ble et symbol, et frihetsflagg for kvinner over hele verden. Med ett ble Mahsa Vahdats og SKRUKs album et kampskrift, en brennhet kommentar til nyhetsflommen.

De iranske musikerne Mahsa Vahdat og Atabak Elyasi har i tre år arbeidet med dette prosjektet for SKRUK og harpisten Ellen Bødtker. Vahdat har laget melodier, Elyasi har skrevet dikt og komponert arrangementer og tilleggsmelodier for koret, og produsent Erik Hillestad har gjendiktet diktene til engelsk.

SKRUKVetle Lid Larssen & Barokkanerne – LUCIAS REISE

Vetle Lid Larssen og Barokkanerne presenterer konsertforestillingen «Lucias reise» basert på forfatterens siste bok.

«Lucias reise» er en spennende og brutal fortelling om kisten med den døde Sankta Lucia som forsvinner fra Sicilia og sendes ut på en dramatisk reise gjennom Europas historie.

Publikum skal få møte Lucia og høre fortellingen om hennes martyrium som bare ble begynnelsen på en eventyrlig historie med flukter, beleiringer, ran og en over tusen år lang reise fra Syracusa til Venezia via Konstantinopel – og tilbake.

Vetle forteller og Barokkanerne, med den italienske sopranen Silvia Frigato og den spanske fiolinsten Lina Tur Bonet i spissen, fremfører musikk av blant annet Vivaldi, Scarlatti, Stradella, Monteverdi og Caccini.  

Barokkanerne. Foto: Jonathan Vivaas Kise

Trygve Skaug

Folkekjære Trygve Skaug inntar Nidarosdomen med to splitter nye prosjekter som skal bli et dobbeltalbum.

Trygve Skaug er ikke bare en av våre mest populære artister, han er også den mestselgende lyrikeren i Norge. Siden 2010 har musikken hans ligget på NRKs spillelister i 350 uker, og diktene hans deles av 300 000 følgere på sosiale medier.

NIDAROSDOMEN
Torsdag 3. august kl. 18.00
Pris: 590,-

Konserten under Olavsfest blir i tillegg en engangsbegivenhet – Trygve Skaug lanserer nemlig et dobbeltalbum samme dag som han spiller i Nidarosdomen.

– Den ene er ei salmeplate med mine favorittsalmer, produsert av Ellen Andrea Wang. Vi har forsket på hvor godt salmene med tekst og melodi står alene, uten så mye mikkmakk, forklarer Skaug. Den andre plata beskriver han som en «Spotify-messe».

– Altså en plate som inneholder alt som finnes i en gudstjeneste – fra første ring fra kirkeklokka til preken og postludium. Den er produsert av Eiolf Ødegård og tekstene er skrevet sammen med forfatter André Vaaler, sier han, og forteller at konserten i domen blir en forestilling der han henter litt fra hvert av de to prosjektene og presenterer dem på samme konsert.

Trygve Skaug har siden 2012 gitt ut fem studioalbum og spilt i alt fra stuer til Oslo Spektrum. Han har gitt ut åtte diktsamlinger og bidratt til en rekke diktantologier. Han har også et sterkt engasjement for bistandsarbeid, i 2020 samlet han inn over halvannen million kroner til feltarbeid i Moria-leiren gjennom konserten «Langfredag for Moria».

Trygve Skaug har ekstra store forventninger til å spille i Nidarosdomen.

-Vi skal kose oss veldig med akustikken der. Dette er jo en engangsforestilling, så det gir muligheten til å fin-tune settlista og planlegge ut fra det! Jeg har med noen få, men svært utmerkede musikere denne kvelden. Men nå vil jeg ikke røpe for mye…

Skaug ble nominert til Spellemannpris i 2017 for «Sanger du skal få når jeg dør». I 2021 fikk Trygve Skaug Bjørg Vik-prisen for sitt forfatterskap, med begrunnelsen «med syv diktsamlinger og fire soloalbum har Skaug skapt lyriske bilder som publikum kjenner seg igjen i. Det legges vekt på at prisvinneren har eksperimentert med forskjellige formidlingsmetoder, og at han med stemme og musikk har skapt en friskhet og moderne tone i poesien som litterært uttrykk».

Mari Boine & Bugge Wesseltoft

To bautaer i norsk musikk har sin aller første konsert sammen under Olavsfest.

NIDAROSDOMEN
Mandag 31. juli kl. 23.30
Pris: 500,-

Mari Boine og Bugge Wesseltoft har over lengre tid jobbet med musikk sammen, og nå ønsker de endelig å ta prosjektet ut på veien. Duoens aller første konsert blir i selveste Nidarosdomen under Olavsfest. Vi kan ikke tenke oss en bedre ramme for det som kommer til å bli en helt spesiell konsertopplevelse.

LAST NED TEKSTENE TIL KONSERTEN HER

– Mitt samarbeid med Bugge Wesseltoft går helt tilbake til 2002, da han produserte albumet mitt, «Eight Seasons». Jeg har alltid likt musikken hans, og denne gangen ville jeg jobbe med pianisten Bugge, sier Mari Boine.

Siden debuten for over 30 år siden har Mari Boine levert en særdeles innholdsrik diskografi, og spredd vår felles kulturarv over hele verden. Hun er også blitt hedret behørig for dette: En rekke Spellemannpriser (inkludert hedersprisen), Rockheim Hall of Fame, Nordisk Råds Musikkpris, Samerådets Ærespris, Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, Anders Jahres Kulturpris, hun er utnevnt til æresdoktor, statsstipendiat og mye mer. Mari Boine skaper musikk i grenselandet mellom samisk og annen folkemusikk, rock og jazz, og leverer liveopptredener som bergtar publikum.

Bugge Wesseltoft har siden starten av 90-tallet vært en av våre mest folkekjære og innovative jazzmusikere. Fra starten med kjølig nordisk jazz, gikk han videre til å eksperimentere med moderne musikk i sitt New Conception of Jazz-prosjekt og gjennom plateselskapet Jazzland Recordings. Han trekker fulle hus til sine konserter, nå skal den alltid søkende keyboardisten skape ny magi sammen med en av landets mest uttrykksfulle sangere.

Norsken, svensken og dansken – Live

Opplev radiosuksessen Norsken, svensken og dansken live på Byscenen.

Har du hørt den om norsken, svensken og dansken? Nå får du muligheten til også å se dem. Gjør deg klar for live-versjonen av radioprogrammet Norsken, svensken og dansken, som til vanlig sendes hver helg på NRK/SR/DR.

Live fra scenen skal Hilde Sandvik, Åsa Linderborg og Hassan Preisler sørge for sårt tiltrengt familieterapi mellom broder- og søsterlandene Norge, Sverige og Danmark.

Til vanlig møtes de hver uke i radioprogrammet med samme navn, som sendes i alle tre landene. Nå tar de med seg terapibenken til Trondheim for å finne ut hvem som er mest gudfryktig, om #metoo noen gang fant sted og stiller spørsmål om man i det hele tatt bør høre på ungdommen.

NRK Superbussen 2023

Superbuss-suksessen er tilbake!

Opplev Superbussens sceneshow på Ytre Kongsgård der kjente programledere danser, synger og leker sammen med barna!

Supernytt har siste lokalnytt, barna får bli med i Sangfonikoret og vi skal selvsagt danse BlimE-dansen sammen.

En skjerm på scenen binder forestillingen sammen, med videochallenges, hilsener og annet innhold fra NRK Super-universet.

Det blir konkurranser og quiz der taperne får Daidalos sin nådeløse straff, og kanskje dukker selveste Fantorangen opp? 

Alle forestillinger er nå utsolgt. Tusen takk for interessen, kos dere på show! 🎈

Showet vises fem ganger:

Fredag 28. juli kl. 15.00 UTSOLGT!
Fredag 28. juli kl. 17.00 UTSOLGT!
Lørdag 29. juli kl. 12.00
UTSOLGT!
Lørdag 29. juli kl. 15.00 UTSOLGT!
Søndag 30. juli kl. 12.00
UTSOLGT!

Billettpris: Kr. 95.- per person. Barn under 3 år går gratis

Nidarosdomens jentekor & Trondheimsolistene

Opplev Kim André Arnesens Grammy-nominerte verk «Tuvayhun» under Olavsfest.

I Nidarosdomen tirsdag 1. august har vi æren av å presentere tre spydspisser i Trondheims musikkmiljø: Komponist Kim André Arnesen, Nidarosdomens jentekor og Trondheimsolistene.

På programmet står «Tuvayhun», verket som var nominert til Grammy i kategoriene Best Immersive Audio Album og Best Engineered Album.

I tillegg får vi høre urframføringen av Arnesens nye verk «Fragile Beauty», med solistene Ruth Potter (harpe) og Catriona McKay (skotsk harpe).

BILLETTER I SALG FREDAG 5. MAI KL. 10.00

OM «TUVAYHUN»:

Vi lever i en såret verden. Overalt omkring oss ser vi sprekkene: effektene av miljøkrise, massemigrasjon, global pandemi, politisk polarisering, økende inntektsulikhet, framveksten av autoritære regimer, sosiale endringer uten sidestykke, og unnvikelse eller resignasjon blant mange når det gjelder hva vi kan gjøre med noe av det. Likevel er verdenen vi lever i også vidunderlig vakker, med en skjønnhet som omgir oss hvis vi bare har øyne til å se den. Mer enn noensinne trenger vi budskap om håp og samhold, budskap som minner oss om det vi allerede vet – at verden er vakker, at mennesker er vakre, og hvis vi finner sammen, respekterer hverandre, velsigner hverandre, og åpner hjertene våre til å bli velsignet tilbake – kan vi slukke fortvilelsen, og lege bruddene som truer vår sårbare verden.

Med «TUVAYHUN – Saligprisninger for en såret verden» ønsker vi å møte denne sårbarheten og rollen vi har i å lege den. «Tuvayhun» på arameisk er det første ordet i alle saligprisningene: «Salige …». I Bergprekenen i Matteusevangeliet sa trolig Jesus nettopp dette ordet da han løftet fram dem som er særlig salige i Guds øyne. Men han sa ikke: «Salige er de store sponsorene» eller «Salige er kirkens ledere» eller «Salige er de som ber høyest». I stedet sjokkerte han tilhørerne sine ved å saligprise ikke de glade, men de som sørger; ikke de rettvise, men de som er fattige i ånden; ikke de mektige, men de som skaper fred og de ydmyke. Han saligpriste de syndige, de ødelagte og de marginaliserte.

Musikken i Tuvayhun tar oss med på en reise gjennom dype følelser og dypt menneskelige situasjoner. Musikken beveger seg inn og ut, på terskelen mellom det eldgamle og det moderne, det hellige og det profane. Vi beveger oss fra semi-liturgisk messing til energisk folkedans, fra rike orkestrale lag til blottstilte soloer, fra det kjente til det eksotiske, og tilbake igjen. Musikken belyser de mange forskjellige folkeslagene og erfaringene som tekstene vekker, og tjener i lydlig form som en påminnelse om det universelle og evig-varende budskapet i Saligprisningene.

Målet er å forene bilder og musikk fra forskjellige kulturer, å oppfordre oss til å se oss selv i den andre, å rekke ut hendene våre i velsignelse; for ved å velsigne andre, blir vi selv velsignet. Å høre dette budskapet sunget i barns stemmer gjør det desto mer forpliktende.

OM «FRAGILE BEAUTY»:

Ideen bak «Fragile Beauty» kom til etter innspillingen av «Tuvayhun», hvor harpisten Ruth Potter også medvirker. 
– Da fikk vi en idé å skrive noe med harpen som solist. Harpen er regnet som et utrydningstruet instrument, da det er færre som underviser i det og vanskelig å få tak i, sier Arnesen.

-På bakgrunn av det, ble det et verk som fokuserer på noe av det som er utrydningstruet og som vi må ta vare på i denne verden: Naturen, dyr – og instrumenter, forklarer komponisten. 

Verket er på fire satser og skrives for to harper og strykeorkester. Solister er Ruth Potter på harpe og Catriona McKay på skotsk harpe: 

Sats 1: Echoes of the Forest
Sats 2: Silent Streams
Sats 3: Whispers of the Wind
Sats 4: Reverence for Life

MEDVIRKENDE:

Tuvayhun:
Kim André Arnesen – musikk
Charles Anthony Silvestri – tekster
Nidarosdomens jentekor under ledelse av Anita Brevik
Trondheimsolistene
Kirsti Huke – vokal
Mohammed Al-Majzoub – vokal
Hans Fredrik Jacobsen – fløyter
Hans-Kristian Kjos Sørensen – cimbalom og perkusjon
Ruth Potter – harpe
Espen Aalberg – perkusjon
Carl Haakon Waadeland – perkusjon

Fragile Beauty:

Kim André Arnesen – musikk
Trondheimsolistene
Ruth Potter – harpe
Catriona McKay – harpe

Nidarosdomens jentekor og Trondheimsolistene

Kim André Arnesen (født 1980) fra Trondheim er en av de mest fremførte nålevende korkomponistene i verden i dag. Han har sin musikalske utdanning fra NTNU Institutt for musikk. Han har de siste årene etablert seg innen korfeltet med fremføringer i over 50 land.

Den første innspillingen med hans musikk ble utgitt i 2014 på 2L. Dette var hans første store verk «Magnificat». I 2018 kom en ny albumutgivelse med en samling av korverker på Naxos. Utgivelsen kom på 2. plass blant bestselgende klassiske album på iTunes og på 6. plass på de klassiske billboard-listene. I 2017 ble han invitert til New York-premieren av sitt «Requiem» i Carnegie Hall. «The Wound in the Water» var et bestillingsverk for Olavsfests åpningskonsert i 2016, og «The Stranger» ble bestilt av Together In Hope Project med urfremføring under samme festival i 2022.

Arnesens «Holy Spirit Mass» ble urfremført i Washington i 2017 i anledning 500 år siden reformasjonen.  Dette verket ble hans første album på Decca Classics. I desember 2020 kom første utgivelse av egne pianokomposisjoner på Decca. Et av disse stykkene kom på 1.plass på Apple Musics klassiske utgivelser.

Arnesen er valgt medlem av Norsk Komponistforening og fra 2017 huskomponist i forlaget Boosey & Hawkes.

Nidarosdomens jentekor ble etablert i 1992, og hører til i Nidaros domkirke i Trondheim.  Koret består av Jentegruppa (10-13 år) og Ungdomsgruppa (14-20 år), omtrent 85 medlemmer totalt. Dirigent og kunstnerisk leder er Anita Brevik.

Jentekoret har etablert seg som et av Norges ledende jentekor, kjent for utsøkt musikalitet og nytenkende programmering. Koret kjennetegnes ved høy kunstnerisk kvalitet, stor musikalsk variasjon og har urfremført en rekke verk. Nidarosdomens jentekor har alltid hatt høye kunstneriske ambisjoner, med et spesielt ønske om å bidra til at det blir skrevet og fremført ny musikk for jente-og damekor.

Koret opptrer jevnlig med profesjonelle artister og musikere, og samarbeider tett med Trondheim symfoniorkester og Trondheimsolistene. Koret har også samarbeidet med internasjonalt anerkjente dirigenter som Andrew Parrott, Bob Chilcott, Stephen Layton, Edward Higginbottom, Grete Pedersen, og Anton Armstrong. I 2002 sang de i Prinsesse Märtha Louise og Ari Behns vielse, og har opptrådt for det norske kongeparet ved en rekke anledninger.

To ganger har koret vært med på juleproduksjoner for amerikansk TV i samarbeid med St. Olaf Choir, USA. Programmene ble spilt inn i Nidarosdomen og ble sendt på PBS og NRK både i 2005 og 2013. Produksjonen fra 2013 «Christmas in Norway with The St. Olaf Choir and the Nidarosdomens Jentekor» ble hedret med to regionale EMMY-priser. I 2011 holdt koret konserter under World Symposium on Choral Music i Puerto Madryn, Argentina, som ett av 20 kor plukket ut blant topp kor fra hele verden.

Ellers har de gitt en rekke konserter utenfor Trondheim, både nasjonalt og internasjonalt. Nidarosdomens jentekor mottok Trondheim kommunes kulturpris i 2010, og ble i januar 2018 hedret med Liv Ullmann-prisen. Albumet MAGNIFICAT (2014) ble nominert til GRAMMY og korets album, LUX (2019) vant GRAMMY i kategorien Best Immersive Audio Album.

Trondheimsolistene er anerkjent for å representere kammermusikk på høyeste nivå. Lidenskapelige opptredener, innovasjon og en iboende musikalitet er stikkord, både når de lager kritikerroste innspillinger, spiller live fra Lofoten til Berlin eller danner meningsfulle samarbeid med musikere fra alle disipliner.

Det hele begynte i 1988 med Trondheims musikkprofessor Bjarne Fiskum. Hans evne til å oppsøke talentfulle musikere, ruste dem med ferdighetene til å opptre til sitt fulle potensial og oppfordre dem til å gi maksimalt av seg selv, ble drivkraften og signaturstilen til ensemblet. Snart ville solister, plateselskap, festivaler og konsertarenaer verden over være en del av dette spennende ensemblets virksomhet. Ensemblet har videre fordypet sin distinkte profil med spennende og innovative prosjekter på tvers av et bredt spekter av sjangre, og fortsatte å utvide sin musikalske erfaring.

Det som gjør dem unike, er at Trondheim alltid skinner igjennom. Den nære tilknytningen til byen, en forpliktelse til å utvikle unge stryketalenter fra regionen, og regionens natur og stadig skiftende årstider er akkurat hva du hører i den umiskjennelige trondheimslyden – en autentisk, ærlig og oppløftende opptreden.

STEAMDOME III – Ola Kvernberg & Trondheim Symfoniorkester

Ola Kvernberg har ambisjoner om å skape bakoversveis og hakeslepp hos publikum når tredje utgave av «Steamdome» urframføres i Borggården. Forsterket med Trondheim Symfoniorkester blir beistet større og mektigere enn noen gang!

– Torsdag 3. august er skrevet inn med blod i kalenderen, sier Ola Kvernberg.

Det er nemlig dagen han skal stå på scenen i Borggården med bandet sitt og Trondheim Symfoniorkester og for aller første gang framføre «Steamdome III» for publikum.

Det er datoen han nå jobber på spreng opp mot. Og ingen ting er overlatt til tilfeldighetene.

– Jeg har sjekket akkurat når sola går ned! Visualisert hvordan lyset vil være gjennom kvelden, og skriver verket konkret ut fra det, forteller Kvernberg.
 

Større, mektigere og tøffere

Olavsfest 2023 får en pangavslutning når vi samler to giganter og spydspisser i Trondheims musikkliv: Ola Kvernberg og Trondheim Symfoniorkester. Med sitt «Steamdome»-prosjekt har Ola Kvernberg gjennom to album og euforiske konserter for alvor tatt steget over fra den høflige jazzmenigheten og ut på klubbscener og dansegulv. Når han slipper løs tredje og foreløpig siste del av «Steamdome»-beistet, er det en urframføring uten hemninger – i et prosjekt som blir enda større, mektigere og tøffere.

Det er i alle fall meningen, for Kvernberg er fortsatt midt inne i prosessen. Men han lover at han er godt i gang. For å klare å sette kloa i et såpass stort prosjekt har han vært avhengig av å visualisere. Se for seg medmusikere og publikum i Borggården.

– En metodikk jeg bruker stadig oftere, er å nagle prosjektet til én hendelse eller ett tidspunkt. Jeg spiller av en film for mitt indre øye der jeg ser for meg blikkene, ser for meg hvem som ser på hvem, hvem som gir ulike signaler og når ting skal skje. Dette former også musikken. Den indre filmen om Borggården ser veldig kul ut, må jeg si. Jeg har jo en megaloman ambisjon om å skape bakoversveis og hakeslepp. Med stort orkester er det en helt vanvittig mulighet, gliser han.

Fra midtlivskrise til hovedprosjekt

Da «Steamdome I» så dagens lys, først som bestillingsverk for Jazzfest i 2016, beskrev Kvernberg prosjektet som en slags midtlivskrise, musikerens versjon av å kjøpe motorsykkel. Siden har det fått en større og bredere betydning.

– I starten skulle det jo være et isolert prosjekt, jeg hadde ikke perspektivet om at vi skulle bli et working band. Men det gikk opp for meg at «Steamdome» var en slags kulminasjon for meg. Det ble logisk for meg å bruke det som et musikalsk prosjekt der alt får lov til å ta plass. Da den erkjennelsen kom, var «Steamdome» blitt meg, på en måte, sier Kvernberg. Det betyr at prosjektet ikke er en strengt dogmatisk øvelse, men noen grunnpilarer står fast gjennom alle de tre inkarnasjonene av prosjektet:

– Framdrifta, feelingen og grooven – det må gå framover! Men det kan løses på så utrolig mange måter, forklarer han.

Lager musikken han ønsker fantes

De fleste prosjekter har sin levetid og tidsavgrensning, men etter «Steamdome II» ble Kvernberg både overrasket og lettet over at han ikke følte seg ferdig med prosjektet. Hodet jobbet mer eller mindre bevisst med mange nye ideer.
– Jeg hørte mange små spirer i toeren som har en naturlig fortsettelse. Når det gjelder orkesterformatatet, har det vært en drøm for meg hele tida. Så da jeg fikk litt støtte til å realisere det, tenkte jeg bare «this is it». Nå må jeg bare bykse på og klore meg fast!

Kvernberg forteller at hodet hans er delt opp i mange deler og at han derfor har vært avhengig av å gjøre mye forskjellig. «Steamdome»-uttrykket gir likevel nesten plass til alt han ønsker å uttrykke, derfor det også det ærligste prosjektet for ham.

– For meg er det én hellig gral i musikk og annen kunst: Autentisitet og troverdighet. Du må tro på at de som framfører musikken har jævlig lyst til å spille den, hvis ikke har du tapt før du starter. Jeg tror på «Steamdome», jeg får en god følelelse av det vi driver og skrur sammen. Med «Steamdome» lager jeg musikk jeg skulle ønske fantes, rett og slett. Det synes jeg er en god måleenhet!

Stabling av lyd

Tanken på å skrive for stort orkester har vært fristende lenge, men den har måttet modnes. Han har trengt å opparbeide seg erfaring, og har kommet langt på vei gjennom arbeidet med det orkestrerte prosjektet «The Mechanical Fair» (2014), komponering av filmmusikk og produksjon for andre musikere. Endelig kjenner han seg kapabel til å bre vingene rundt det enorme musikalske koldtbordet et symfoniorkester representerer. I tillegg har han de siste månedene vært fast publikummer når TSO har spilt konserter i Olavshallen.

– Jeg har binga symfonier for å få det intravenøst! For å finne ut hva musikerne rent akustisk er i stand til. Til et visst punkt er det ganske likt måten jeg har jobba på tidligere. «Steamdome II» var maksimalistisk og en slags symfoni det også, med ørten spor på hver låt. Det handler fortsatt om å stable lyd, men på en annen måte.

Han beskriver samarbeidet mellom band og orkester som 100 prosent likestilt. TSO skal ikke bli degradert til statister som supplerer med noen fine akkorder mens bandet står på den andre siden av scenen og spiller noe tøft.

– For meg er alle musikerne som The Avengers, og det er min jobb å finne de superkreftene som finnes blant dem. Det vil uansett være grov misbruk av ressurser, dette er rå musikere på ekstremt høyt nivå, sier Kvernberg.

Musikerne skal glede seg

Han snakker om eierskapsfølelsen alle musikere er avhengige av. Om å være mer enn en tjener for noen prikker på et ark. Om hvordan du som musiker spiller ti ganger bedre dersom du føler at musikken er din. For å få til det, forklarer Kvernberg at han prøver å skrive musikken på en måte som gjør at alle musikerne har noe å glede seg til.

– Det blir ikke plass for at alle skal briljere, hele veien. Men litt av magien med et orkester er at det er et felles prosjekt, med en felles klang som driver alt framover. Som felespiller selv kan jeg også skrive ting for strykere som jeg vet er artig å spille, som gir noe tilbake og som klinger godt. Det er en idiomatisk tilnærming – et instrument er mer enn en tonegenerator, det har sitt eget særpreg og sitt eget meningsinnhold.

-En ekstrem kapasitet

Dirigent for Trondheim Symfoniorkester & Opera på «Steamdome III» blir Nick Davies. Briten startet sin dirigentkarriere i 1986 i Londons West End. Han hadde i 1991 sin symfoniorkesterdebut med Royal Philharmonic Orchestra, der han fortsatt er en populær gjestedirigent. Siden 2011 har han vært sjefdirigent for Vantaa Pops Orchestra i Finland og han har i mange år vært tilknyttet GöteborgsOperan. Davies dirigerte Kringkastingsorkesteret under Nobelkonserten hvert år mellom 2007 og 2017. Han har også jobbet med blant andre Central Opera Company of Beijing, Hong Kong Philharmonic, Hong Kong Sinfonietta, Melbourne Symphony Orchestra, Sydney Symphony Orchestra og New York City Opera.

– Nick og jeg skal møtes snart, noe jeg gleder meg veldig til. Jeg har jobbet med ham flere ganger tidligere og han er en ekstrem kapasitet. Det er gull verdt at han er inne i prosessen så tidlig og kan være et bindeledd inn mot orkesteret allerede nå. Å kunne konsultere dirigenten mens jeg fortsatt skriver på musikken er en sjelden anledning jeg må utnytte maksimalt, sier Kvernberg.

Musikalsk hviskelek

Kvernberg forklarer at det finnes et hav av fantastisk orkestermusikk i bakspeilet som han lytter til og lar seg inspirere av. Han kommer innom Strauss og Mahler, samt Kryzysztof Penderecki, en mer avantgardistisk komponist som sparket inn låvedører på 60-tallet.

– Du kan velge å se på meg som bare en liten lort som leter meg fram etter ting å stjele. Men samtidig: myten om at musikere og komponister bare finner ut av ting helt ut av det blå, helt av seg selv, stemmer ikke. Hele musikkhistorien er en eneste lang hviskelek. Med bare noen små tweaks her og der, kan du ende opp med noe som låter helt nytt. Det er en øvelse som drar kompositoriske ambisjoner ned til jorda. Du slipper å sitte og vente på the touch of God. Vi er arkeologer, og gehøret er børstene vi bruker.

Fortsatt rytmisk grunnfjell

Kvernberg forklarer at der «Steamdome I» var ganske punka, jammete og løs, var «Steamdome II» strammere og mer gjennomkomponert. Men alle som falt for de to første delene vil kjenne seg igjen også til sommeren – selv med symfoniorkester vil det rytmiske stå sentralt.

– Den samme ramma ligger i bånn, uansett hvor langt vi drar det. Bandet består av, etter min mening, de beste rytmiske musikerne i landet. Det rytmiske står så sentralt i prosjektet at det ikke er til å unngå at det blir en bærebjelke også i «Steamdome III».

Olavsfest tør allerede nå å love at «Steamdome III» blir en unik og fantastisk opplevelse i Borggården 3. august – enten du foretrekker å la grooven ta bolig i kroppen og danse, eller du vil fortape deg i det gnistrende, svimlende samspillet mellom noen av Norges ypperste musikere.


MEDVIRKENDE:

Trondheim Symfoniorkester & Opera under ledelse av Nick Davies

Ola Kvernberg (fele, bratsj, tangenter, elektronikk)

Nikolai Hængsle (bass/gitar/perk)
Øyvind Blomstrøm (gitarer/pedal steel)
Daniel Formo (tangenter/elektronikk)
Erik Nylander (trommer/trommemaskin)
Olaf Olsen (trommer)

Lyd: Tor Brevik
Lys: Steffen Telstad

Foto Ola Kvernberg: Marthe Amanda Vannebo

Susanne Sundfør // Metteson

Unike Susanne Sundfør og sensasjonen Metteson kommer til Olavsfest og Borggården.

Velkommen til dobbel konsert i Borggården mandag 31. juli med Susanne Sundfør og Metteson!

Vi er ekstra glade i artister som tør å tenke stort. Artister som ikke ber om unnskyldning for å få lov til å fylle scenen, som sprenger rammer og grenser – og som leverer på et skyhøyt kunstnerisk nivå. Derfor er vi stolte over å presentere en kveld med to artister som befinner seg på to ulike steder i karrieren, men som begge representerer det ypperste av norsk popmusikk.

Klassiker på klassiker

Susanne Sundfør kommer til Borggården med fullt band og låter fra hele sin fantastiske karriere.

Få norske artister klarer kunststykket å kombinere publikumsappell med kompromissløs kunstnerisk kreativitet på samme skyhøye nivå som Susanne Sundfør. Siden debuten i 2007 har hun vokst til å bli noe av en nasjonalskatt, og levert den ene albumklassikeren etter den andre.

Der debuten fra 2007 lente seg tungt på 70-tallets melodiøse folk- og pianopop, tok Sundfør fort større musikalske sjanser og beveget seg inn i et elektronisk og ambisiøst lydbilde. Det store gjennombruddet kom med Sundførs andre studioalbum «The Brothel», som ble det mestselgende albumet i Norge i 2010 samtidig som tittelsporet ble en kjempehit. Fortjent, men likevel gledelig overraskende med tanke på musikkens dybde og kompleksitet.

«The Silicone Veil» (2012) fulgte samme spor, før Sundfør tok en særdeles vellykket kursendring i retning dansegulvet på «Ten Love Songs» (2015). Hun headlinet både Øya- og Pstereofestivalen samme år, og fikk for alvor et internasjonalt gjennombrudd.

I april slapp hun sitt sjette album «Blómi», og nok engang var anmelderne unisone i sin begeistring.

Fire plater, fem priser

På «Music For People in Trouble» (2017) gikk Sundfør tilbake til et folk-inspirert og det akustiske lydbildet fra tidlig i karrieren, iblandet den ambisiøse og komplekse låtskrivingen fra senere i karrieren. For fjerde gang på rad gikk hun til topps på albumlistene. Hun har også vunnet hele fem Spellemannpriser samt Nordic Music Prize.

I 15 år har hennes musikalske univers tøyd seg lengre, dypere og bredere. Uansett hvilken vei hun går, kan vi være sikre på at Susanne Sundfør leverer på et skyhøyt nivå. Og i unike i Borggården får musikken hennes de storslåtte omgivelsene den fortjener!  

«Høres ut som fremtiden»

Før Sundfør går på scenen med bandet sitt, får publikum oppleve det neste store i form av Metteson.

«Dette høres ut som fremtiden: uforskammet storslått kaleidoskopisk pop», har britiske The Guardian skrevet om Norges neste store popstjerne

Når mannen Sverre Breivik går på scenen blir han til artisten Metteson – en unik, teatral scenepersonlighet. Bland inn et stort knippe smarte og fengende poplåter med store refrenger, og du får en uimotståelig helhet. Han vakte først nasjonal oppmerksomhet da han ble kåret til «Årets stjerneskudd» under Bylarm i 2021. Siden har Metteson bare vokst, og sist sommer trakk han 6000 entusiastiske lyttere til et stappfullt Sirkus under Øyafestivalen.

29-åringen fra Moss er utdannet skuespiller, og har hatt flere store roller ved Den Nationale Scene i Bergen. Skuespillerbakgrunnen er åpenbar, Metteson skaper et dramatisk rom både i musikken og på scenen.

Glede og energi

Han finner inspirasjon i artister som ABBA, Perfume Genius, George Michael, Christine & the Queens og Robyn. Men hans største musikalske forbilde er nettopp Susanne Sundfør, og særlig stemmen hennes.

«Jeg liker store stemmer. Og jeg kan selvsagt bli både smigret og glad om anmeldere kaller musikken min kunstpop. Samtidig høres det ut som om noen vil gi musikken min kredibilitet. Men jeg er ikke redd for at musikken min skal være kommersiell. Jeg har ikke noe mål om å bli en smal kred-artist. Jeg har jo vokst opp med Whitney Houston, Maria Carey, Toni Braxton og Celin Dion. Jeg har ligget i senga og fått sjokkbehandling i kroppen av de store stemmene», sier Metteson i et intervju med Blikk.

Han forklarer at musikken hans handler om å løfte folk, få folk til å danse, gjennom å formidle glede og en tydelig energi.

Mandag 31. juli får du oppleve begge i Borggården. Velkommen til en kveld med to publikumsfavoritter som begge søker nye måter å møte, utfordre og røre publikum på.

Bernhoft // No. 4

Olavsfest presenterer to av landets mest folkekjære navn – Bernhoft og No. 4 – på samme kveld i Borggården!

Tirsdag 1. august kommer Bernhoft og No. 4, to artister som både holder skyhøy kunstnerisk kvalitet og har et svært bredt og stort publikum.

NO. 4

Først ut denne kvelden er No. 4, som tidligere i høst holdt en smekkfull konsert på Studentersamfundet, der allsangen til tider overdøvet Emilie Christensen, Ingeborg Marie Mohn, Julia Witek og de andre musikerne. Med sine smarte og finurlige tekster, vakre melodier og harmonier har bandet fått en stor og hengiven fanbase. De har gått gradene fra intimkonserter for venners venner via støvete klubbscener og Rockefeller til Operahuset, hovedscenen på Øyafestivalen og Oslo Spektrum.

Med tre Spellemann-nominerte album og over 35 millioner Spotify-streams, har de befestet posisjonen sin som et av Norges mest populære og elskede band. Sanger som «Lite og stort», «Alt feil», «Låst» og «Farlig» har No. 4 vært lydsporet til hverdag og fest for tusenvis av mennesker – og når bandet spiller live, er konsertene preget av allsang, dans og elektrisk stemning.

Bernhoft

Jarle Bernhoft har vært blant landets mest markante artister de siste 20 årene, først som frontfigur i bandet Span og deretter med en særdeles suksessrik solokarriere. Vokalisten, komponisten og multiintrumentalisten opererer i et musikalsk landskap der han blander pop, funk og soul til et tidløst musikalsk brygg som selger ut konsertlokaler over hele landet.

Bernhoft er blitt kåret til Årets Spellemann og Årets mannlige artist under Spellemannprisen, han ble til og med nominert til Grammy-pris i USA for beste R&B-album med «Islander» (2014). I 2021 kom han med albumet «Dancing On My Knees», et album Bernhoft selv mener er det mest personlige han har laget. Tittelen peker mot at han han føler at han alltid er på vei, ned eller opp, med discokula til topps. Tekstene sirkler rundt hans evige tvil på alt, inkludert egen verdi.

Under både skriving og innspilling har han gått litt mer fandenivoldsk og åpent til verks enn tidligere. Han har jobbet med låtskrivere og produsenter som Skinny Days, Kristian Flatmate Vik, Alex Pavelich, Carl-Victor Guttormsen og – sin faste makker over flere år – Bjarne Stensli. De har dyttet ham ut av komfortsonen og Bernhoft kaller resultatet en øvelse i å stå utstilt – ikke bare naken, men flådd.

Etter nyttår vil han være på TV som ny mentor i «The Voice», men til sommeren gleder Bernhoft seg til å skru opp lyden og presentere det nye materialet ispedd mange gamle hits.

Velkommen til en festkveld med to av Norges beste og kjæreste artister i Borggården!

Sondre Justad

Sondre Justad, en av Norges beste liveartister, kommer til Borggården lørdag 29. juli!

Rett fra to triumferende konserter i Oslo Spektrum røper Sondre Justad at han kommer til Olavsfest 2023!

I 2018 holdt Sondre Justad en fantastisk, utsolgt konsert i Borggården som det fortsatt snakkes om. I 2023 er han tilbake på samme arena, og i mellomtiden har han bare vokst seg enda større og enda bedre.

FRI ALDERSGRENSE I BORGGÅRDEN

Spektrum-triumf

Med sine gripende og energiske konserter har Sondre Justad etablert seg som en av de sterkeste og mest populære liveartistene i landet. Etter lengre tids pause vendte han i 2022 tilbake til scenen, og rundet av et stort år med hele to utsolgte konserter i Oslo Spektrum i november.

Anmeldelsene fra Spektrum-konsertene var entydige:

Aftenposten 5/6: «En velprodusert kveld full av store følelser»

Dagsavisen 6/6: «Jubelkveld med Sondre Justad i Oslo Spektrum»

VG 5/6: «I et par intense timer fikk låtene hans endelig stadionbehandlingen de fortjener»


Ut på veien

I 2023 tar han endelig med seg sitt faste band ut på veien for alvor. Han reiser ut på sin mest omfattende festivalturné på flere år, og Olavsfest er eneste stoppested i Midt-Norge.

Justad slapp i vår sitt tredje album En anna mæ. Albumet er hans mest kritikerroste i karrieren, og låter som «Sorry», «Pause fra mæ sjøl» og «Meninga med livet» har vært markante på både på radio- og topplister.

Sondre Justad

Lofotværingen Sondre Justad (f. 1990) debuterte med et brak sommeren 2014, da han ga ut sin første singel, «Nu har du mæ». Låta ble en av de mest spilte på NRK P3 påfølgende høst, og var samtidig A-listet på NRK P1. I november samme år gjorde han sin første TV-opptreden da han spilte låta under P3 Gull på NRK.

Etter en rekke singelslipp kom det virkelige gjennombruddet høsten 2015, med debutalbumet Riv i hjertet og singelen ved samme navn. Albumet ble liggende på VG-lista i over to år, og fikk over 50 millioner streams, mens singelen ble den mest spilte norskspråklige låta på radio i 2015.

Gripende og energisk

Samtidig som låtene og tekstene har truffet en nerve har han utviklet seg til å også bli en av landets mest populære liveartister. I kjølvannet av debutalbumet reiste han rett ut på sin første turné, og tok ikke pause før han hadde turnert i halvannet år. Her ble han raskt kjent for å levere gripende og energiske opptredener, og skapte tidlig et spesielt bånd til lytterskaren sin.

Etter en relativt kort pause returnerte Justad med nye låter i 2017, etterfulgt av sitt andre album, Ingenting i Paradis, (2018). Med albumet tok Justad nye steg, både som låtskriver, formidler og liveartist. På scenene tok han nå plass som trekkplaster på en rekke festivaler, mens hans med sine egne konserter fylte hus over hele landet og satte salgsrekorder i flere av byene.

I likhet med debuten solgte Ingenting i Paradis til platinatrofé, og begge albumene har til sammen gikk han syv Spellemann-nominasjoner og fire P3 Gull-nominasjoner.

Låtene hans har også tatt plass i landets radiokanaler. 15 låter har vært i rotasjon på nasjonal radio, og i 2019 hadde han for andre gang den mest spilte norskspråklige låten på radio, med singelen «Fontena på Youngstorget».

Brennende engasjement

Ved siden av musikken har han vist et brennende engasjement for miljø og politikk. Han har blant annet brukt stemmen sin i kampen for å hindre olje- eller gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, og har flere ganger uttalt seg kritisk om Norges håndtering av flyktningkrisen.

Etter en omfattende festivalturné sommeren 2019 tok Sondre en planlagt pause fra konserter på ubestemt tid, for å gi seg selv tid og rom til å gå inn i sitt neste prosjekt med hele seg.

I mars 2021 vendte han tilbake med singelen «Sorry» – første låt etter pausen, og en markering av starten på det som blir artistens tredje kapittel. Låten ble A-listet hos både NRK P3 og P1 og har streamet til platinatrofé.

Han fulgte opp med låtene «Chill litt» og «Pause fra mæ sjøl», før hans neste og tredje album ble sluppet i mars 2022.

Kim Myhr – «Sympathetic Magic»

Anmelderne har trillet seksere i fleng for Kim Myhrs siste album «Sympathetic Magic». Under Olavsfest kan du oppleve magien selv på Byscenen.

Ifølge komponist og gitarist Kim Myhr fra Trondheim, er musikken «en kjærlighetserklæring til det å være sammen». Hva kan da være bedre enn å oppleve «Sympathetic Magic» sammen med andre konsertgjengere på Byscenen 2. august?

Kim Myhr har lenge vært et større navn i utlandet enn i Norge, men nå er han også i ferd med å få full anerkjennelse også her hjemme for sin sjangeroverskridende musikk et sted mellom jazz, improvisasjon, samtidsmusikk og alternativ populærmusikk. La oss begynne med et knippe godord fra høstens anmeldelser av «Sympathetic Magic»:

«Treffer både hjerte og hjerne» (Aftenposten, 6/6)

«En nydelig lydskulptur fra en komponist og visjonær av et voldsomt format» (Nettavisen, 6/6)

«Primært en intrikat instrumentalplate, både melodiøs og mykt flytende. Den har drømmende og nær sakrale øyeblikk (…) et verk som rommer svært mye, både på mikro- og makro-nivå. Ikke en plate som snakker i store bokstaver, men i underlige alfabeter. Og herved oppriktig anbefalt» (Klassekampen, 5,5/6)

«Myhr er i et frodig, melodisk stemningsleie på denne innspillingen, som virkelig fortjener å ha ordet magi heftet ved seg. Ved hjelp av enkle skifter utløses store emosjonelle effekter hos lytteren». (Dagens Næringsliv)  

Ønsker å slå ut vegger

-Innenfor min sjanger, som er vanskelig å plassere, kan en ikke regne med en såpass voldsom og positiv dekning, smiler Kim Myhr, som naturlig nok er strålende fornøyd med mottakelsen plata har fått. Han tror at forgjengeren «You I Me» ble nominert til Nordic Music Prize kan ha fungert som en vekker.   

-Det er ekstra kult ettersom kjernepublikummet mitt er vanskelig å definere. Denne plata henvender seg kanskje alle mest til et eventyrlystent pop/rock-publikum? Det er jo en slags sanger, bare at de er veldig utstrakte og tar andre former, sier han.

Det er likevel viktig for Myhr å ikke henvende seg til ett spesifikt publikum, men heller jobbe mot å utfordre de ulike musikkmenighetene.  

-Det skjer ingen ting om du kun skal oppfylle forventningene fra én musikalsk menighet. Jeg har mye mer lyst til å flytte på ting, slå ut veggene.

Påvirket av pandemien


Albumet «Sympathetic Magic» er et produkt av pandemien, som påvirket både tematikk, innspillingsprosess og musikkens grunnstemning. Myhr og de sju andre musikerne som medvirker på plata kunne aldri samles i samme rom, i stedet måtte de spille inn sine partier én og én. Tittelen peker mot flere momenter.

-Selv om det var en mørk situasjon i verden rundt meg, ble jeg så oppløftet og lett til sinns av å lage musikken – en slags magisk tilstand. En utopisk positivitet du samtidig vet ikke er helt sann. En dobbeltbetydning som også understrekes av bruken av rosa på coveret, sier Myhr, som forklarer at «Sympathetic Magic» er et begrep fra antropolog James Frazer, som handler om at ting og mennesker som en gang har vært i kontakt med hverandre, fortsetter å være i kontakt selv om de er adskilt. Dermed ble prosessen også en kjærlighetserklæring til det å være sammen.

-Det passer bra både med den konkrete situasjonen med pandemi og adskillelse fra musikerne og andre mennesker, men står også godt opp mot Olavsfests tema «tillit», forklarer han.

200 lydspor

Albumet har vært det mest tidkrevende av alt Myhr har gjort så langt i karrieren. Det tok 13 måneder med jobbing på fulltid, der et halvår ble brukt på å skape skjelettet i musikken med trommer og gitarer. Deretter kom bandet inn med sine bidrag, før trommene ble spilt inn enda en gang. På det meste har låtene på plata hele 200 spor.

-Det krevde en langsom og detaljert master-prosess. Med så mange lag kan det bli voldsomt intenst å høre på om det ikke blir mastret riktig. Du kunne ikke mastre denne som ei rockeplate, men mer som ei kammermusikkplate, forteller 41-åringen.

Plata inneholder for første gang også innslag av vokal fra Myhr. Han forteller at han har våget å nærme seg sangen mer for hver utgivelse.

-Tidligere har jeg ment at lyttere skal finne sin egen vei i musikken, og derfor valgt å ikke la veldig tydelige elementer som sang stikke fram. Men med tida har jeg endret mening, og nå tenker jeg at det er litt feigt å ikke gjøre det. Samtidig er det en utfordring til meg sjøl, det stiller større krav. Om jeg bruker en sangmelodi, må den være så fin at den rettferdiggjør plassen, sier Myhr, som bedyrer at det ikke er ei «sangplate». Men nærværet av vokal gjør samtidig at den ikke kan plasseres i den forslitte båsen «instrumentalmusikk».

-At vokalen finnes der, betyr at den kan komme tilbake – som en mulighet, smiler han.  

Stjernelag

Til framføringen av «Sympathetic Magic» på Byscenen tar Kim Myhr med seg et stjernelag fra norsk jazz og improvisasjonsmusikk: Hans Hulbækmo (trommer), Ingar Zach (pauke/perkusjon), David Stackenäs (gitarer), Adrian Myhr (bass og gitarer), Anja Lauvdal (orgel/synth), Michaela Antalová (trommer) og Håvard Volden (gitar/synth).  Stig Gunnar Ringen står for lyd og Martin Myrvold for lysdesign.

-Det er utfordrende musikk å framføre live. Mye mer krevende enn «You I Me», som var enklere og som kunne røffes opp. Her er det så mange distinkte enkeltelement – det krever mye og god lytting av musikerne, heldigvis er de utrolig bra, skryter Myhr.

Han forklarer at selv om verket et gjennomkomponert, åpner de rom for å la partier i musikken vare lengre enn på plate.   

-En gang vi spilte det, varte det i 75 minutter, en annen gang 90. Det kan være partier der elementene er avklart, men hvor intenst, høyt og langt spiller vi det? Vi holder det åpent, dersom det føles bra skal det få leve lengre!

Kim Myhr har turnert internasjonalt siden tidlig 2000-tall og har gitt ut flere album under eget navn. Albumet «You|me» (2017) ble nominert til Nordic Music Prize 2018, og ble hyllet internasjonalt. Hans forrige plate «Vesper» med Australian Art Orchestra ble nominert til Spellemannpris 2020 i kategorien «Samtid». Som komponist har han skrevet musikk for Australian Art Orchestra, Quatuor Bozzini, Kitchen Orchestra, Trondheim Jazz Orchestra, og han har også samarbeidet med Jenny Hval, Lasse Marhaug, Christian Wallumrød og mange flere.

Kim Myhr med band på scenen.

Foto Kim Myhr: Orfee Schuijt

Live-foto: Jorunn Valle Nilsen

Åpningskonsert: SKRUK med Frode Fjellheim

Åpningskonserten for Olavsfest 2023 blir et møte mellom Frode Fjellheim og SKRUK, mellom samisk musikk, salmer og toner fra bedehuset.

Komponist og musiker Frode Fjellheim har gjennom en årrekke stått fram som en våre fremste tradisjonsbærere og -fornyere av samisk musikk – både gjennom band som Transjoik og som komponist av bestillingsverk til blant andre Festspillene i Nord-Norge. Han fikk også stor internasjonal suksess da han komponerte åpningslåten «Vuelie» til Disney-suksessen «Frost».

Koret SKRUK feirer i år 50 år, hele tiden under karismatisk ledelse av dirigent Per Oddvar «Prots» Hildre. De har i alle sine år vært blant landets mest profilerte kor, og spesielt utmerket seg med sine tolkninger av religiøse folketoner, men også for sine mange samarbeid med musikere fra andre musikkulturer.  

Møtet mellom dem i Nidarosdomen blir åpningskonsert for Olavsfest 2023.

– Ikke flink, men god

– Jeg har fulgt SKRUK med dyp respekt i mange år. De er et spesielt og flott kor, og for meg som har jobbet mest med damekor tidligere blir det spennende å lage musikk for blandakor, sier Fjellheim, før Prots kvitterer:

– Jeg liker ikke å bruke orden «flink» om musikere, så for meg er Frode en god musiker. Han evner å strippe ned musikken, og er ingen posør.

– Jeg noterer meg kommentaren, smiler Fjellheim.

Prots forteller om da han hørte Fjellheim og perkusjonist Snorre Bjerck (som også blir med på åpningskonserten) i et prosjekt i Aserbajdsjan, der de framførte norsk og samisk musikk for et muslimsk publikum.

– Musikken gikk ikke fra hode til hode, men fra hjerte til hjerte. Det er jo nettopp det vi håper skal skje i denne konserten også.

Ekstra dimensjon

Initiativet til samarbeidet med tatt av SKRUK, opprinnelig skulle det skje allerede for et par år siden, men pandemien stakk kjepper i hjulene – helt fram til nå. Før jul skal SKRUK gi ut album med persisk musikk sammen med sangeren Mahsa Vahdat («dødsvanskelig, men vakkert»). På nyåret går derimot all energi inn i samarbeidet med Fjellheim, og allerede i april går de i studio for å spille inn materialet på et album som slippes under Olavsfest.

Albumet og konserten på Olavsfest vil inneholde både helt nyskrevet musikk og tidligere materiale som tilpasses anledningen.

– Konseptet og detaljene er ikke helt klare ennå. Jeg har mange nye ideer på blokka, men også noe som blir omarbeidet og tilpasset SKRUK. Vi har prøvd ut noe allerede, jeg har sendt demoer til koret og fått tilbake ting som har vært veldig kult. Som ikke høres ut som det jeg hadde i hodet, men som vokser og får en ekstra dimensjon, forklarer Fjellheim.

Gnist og formidlingsevne

Han trekker fram at SKRUK er et kor som har gjort mange spennende samarbeid i sin etter hvert lange historie. De har utforsket både latinamerikansk, afroamerikansk, øst-europeisk, afrikansk og arabisk musikk.

– Det gir dem en genuin gnist og formidlingsevne, de når ut med det de gjør. De tar med seg erfaringen til dirigenten over en imponerende lang periode og det gir et eller annet du ikke finner noe annet sted. En genuin musikalsk sjel som treffer folk – uavhengig av språkbarrierer eller andre ulikheter, sier Fjellheim.

Tillit – det motsatte av frykt

Tema for Olavsfest 2023 er TILLIT, noe både komponist og kor mener er et godt utgangspunkt for et musikalsk møte.

– Det er et fint begrep i dag, og aktuelt som aldri før med situasjonen i verden og generelt mellom oss mennesker. Det går an å uttrykke musikalsk på mange måter, mener Fjellheim.  

– Tillit er på mange måter det motsatte av frykt. Når ulike kulturbakgrunner møtes må vi ha tillit til hverandre, tillit til å våge menneskemøter på tvers. Mye av det SKRUK holder på med er tillitsbasert, noe som bygger bruer på tross av ulikheter, sier Ingeborg Mork Håskjold, leder for SKRUK.

– I en kirkelig setting er tillit grunnlaget for fellesskap, og fellesskapet er en kristen dyd – mens med splittelse er helvete løs. Tillit er et veldig sterkt begrep. Som musiker må en ofte tøye komfortsonen, må ha tillit til den du jobber med og samtidig jobbe for å ha tillit til deg sjøl, mener dirigent Prots.

Utforsker musikalske kulturer

SKRUK startet for 50 år siden, i 1973, ved Volda Gymnas – da Hildre mente det var synd om koret han var med i der skulle slutte. Han samlet en gjeng sangere i påska 1973, og planen var å møtes hver påske.

Slik startet det, og det ble raskt mer enn årlige påsketreff. Koret platedebuterte i 1977, og siden er det blitt 30 plateutgivelser og utallige konserter i Norge og utlandet.

– Vi startet med å synge Bach og de andre klassikerne for kirkekor. Så møtte vi Erik Hillestad fra Kirkelig Kulturverksted og han oppfordret oss til å gjøre ting annerledes. Vi begynte å ta tak i bedehusmusikken, vi utforsket folkemusikk sammen med Henning Sommerro. Så ble det salmer, så gospel og spirituals med Ytre Suløen Jass-ensemble. Siden har de musikalske turene gått til Sør-Amerika, Aserbajdsjan, Afrika og Iran. Du kan si at vi kan ingen ting helt skikkelig, men vi kan litt av hvert. Det er SKRUK, proklamerer Prots.  

SKRUK har opptrådt flere ganger tidligere på Olavsfest. I 2010 framførte de Tord Gustavsens Requiem i Vår Frue kirke, og i 2019 holdt de konsert med militærkoret LOVA fra Madagaskar. Det er en udelt glede å ønske dem velkommen tilbake sammen med Frode Fjellheim!

MEDVIRKENDE:

SKRUK – dirigent Per Oddvar Hildre

Frode Fjellheim: keyboard og vokal

Åsbjørg Ryeng: bandoneon

Snorre Bjerck: perkusjon og vokal

Koret SKRUK

Foto: Stein Grebstad (Frode Fjellheim) og Erlend Berge (Per Oddvar Hildre)

Den som har ører, hør

Det er Jesus som sier dette. Fortellingene fra Bibelen er kjære og kjente for noen av oss, nye opplevelser for andre. Kom og hør en bibelfortelling fra Parkscenen. Passer for både voksne og barn! 

Forteller: Vigdis Aanderaa Aakre, rådgiver Nidaros bispedømmeråd. 

Varighet: ca 10 minutter. 

Arrangør: Den norske kirke

Tro mot 2030

Hvert år fram mot nasjonaljubileet i 2030, vil Olavsfest invitere artister og andre medvirkende på festi­va­len til å svare på sju faste spørsmål om tro:

Fantes det noen form for religiøsitet i familien din da du vokste opp? Hva tenker du om dette i dag? Har du erfart noe i livet ditt som du tenker på som uforklarlig? Hva er det som gir din tilværelse mening? Har du et ritual for å finne fred og ro? Hva tror du skjer når du dør? Hva tenker du om årets tema for Olavsfest?

I kapellet i Borggården kan du se svarene vi fikk fra mennesker som bidro til Olavsfest 2021.

MEDVIRKENDE:

Brynjar Meling

Helga Samset

Bertil Palmar Johansen

Jostein Odland

Manuela Ramin-Osmundsen

Haddy Njie

Sara Parkman

Carsten Jensen

Moddi

Åsa Linderborg

Erik Hillestad

Rania Jalal Al-Nahi

Katrin Glatz Brubakk

Under Olavsfest 2022 vil vi gjøre flere opptak med artister og medvirkende som vil gå inn i prosjektet Tro mot 2030.

STL Dialogcafe

Velkommen til samtale om årets tema HÅP.

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) Trondheim arrangerer dialogcafe seks ganger under Olavsfest, umiddelbart etter Vestfrontmøtet. Har kan du samtale med andre om Vestfrontmøtets tema. 

Tid:
Kl. 14.15

Sted:

29. juli – 31. juli: Café Ni Muser


1. august – 3. august: Streif Café, Pilegrimsgården.

STL Dialogcafe

Velkommen til samtale om årets tema HÅP.

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) Trondheim arrangerer dialogcafe seks ganger under Olavsfest, umiddelbart etter Vestfrontmøtet. Har kan du samtale med andre om Vestfrontmøtets tema. 

Tid:
Kl. 14.15

Sted:

29. juli – 31. juli: Café Ni Muser


1. august – 3. august: Streif Café, Pilegrimsgården.

Åpningsarrangement 2022

Delta på markeringen som offisielt åpner Olavsfest 2022!

Fra klokken 13.00 i Borggården får du oppleve åpningen av Olavsfest 2022, med flere taler og mange musikalske innslag.

Bjørn Tomren, Isam B og Angrusori opptrer, mens Marthe Wang urframfører årets bestillingssalme. I tillegg kommer Together in Hope Choir fra USA og gir oss en smakebit fra årets åpningskonsert «The Stranger».

Kyiv kammerkor avslutter arrangementet med sin første av flere opptredener under olavsfest!

Arrangementet er gratis – velkommen!

Barry Taylor: «‘Tis a Pity She’s a Whore»

Fra AC/DC til teologi!

Han var roadie forAC/DC men ble senere teolog. Under Olavsfest vil Barry Taylor både holde foredrag og delta på Vestfrontmøte.

Barry Taylor er en britisk teolog, artist og forfatter som har brukt mer enn tretti år av sitt liv på å utfordre tradisjonelle oppfatninger av religion og kirke.

Taylor var også roadie for et av verdens største rockband, AC/DC, i mange år. Barry Taylors foreløpig siste bok er en selvbiografi med tittelen: «Sex, God & Rock’n’Roll» (2020) med undertittelen «Catastrophies, epiphanies and sacred anarchies». Han har også gitt ut boka «Entertainemnt Theology» (2008), som påpeker at kirken slik vi kjenner den er ferdig. I vår digitale verden søker menneskene spirituelle svar gjennom populærkulturen. Kristne mennesker må enten tenke nytt om det hellige og engasjere seg i globale samtaler om Gud i filmer, litteratur, TV og musikk – eller akseptere at kirken vil dø.

Taylor er spesielt interessert i kulturelle fenomener som ikke lar seg kategorisere, og som derfor kan bidra til å utvide vår forestillingsverden. På Olavsfest 2022 snakker han om «Håp som bedrar oss» på Vestfrontmøtet, søndag 31. juli kl. 13. Samme dag, på Parkscenen kl. 17.00, holder han foredraget «’Tis A Pity She’s A Whore», som dels handler om Maria Magdalena og dels drar veksler på Taylors erfaringer fra tiden med AC/DC.

-The talk will focus on the long history of the so-called «loose woman» who becomes the catalyst and point where all the truths of society converge, a symbol for the re-imagining of the world and the hope of a different future, forklarer Taylor.

Beer & Hymns

Øl og salmer, sa du? Hvorfor ikke? Opplev det britiske suksesskonseptet der du drikker øl mens du synger salmer.

Det britiske konseptet «Beer & Hymns» startet for snart 20 år siden. Engelskmennene Tim Fox og Dave Ball var en gang på reise med en gruppe unge mennesker. En kveld satt Dave ved pianoet, og da gjengen hadde sunget seg gjennom hele Beatles-repertoaret, fant de en salmebok og begynte å synge salmer. Der og da skjønte de at kombinasjonen øldrikking og salmer var en sikker vinner!

«Beer & Hymns» har siden 2006 vært en stor og viktig del av Greenbelt-festivalen i England – en festival som har klart slektskap med Olavsfest. Rundt 2500 mennesker deltar vanligvis på Beer & Hymns på Greenbelt, der de elsker å synge vakre salmer og drikke øl i en jovial og morsom, men respektfull atmosfære.

I dag er Beer & Hymns også et turnékonsept som reiser rundt i Storbritannia, resten av Europa og USA.

Slapp av, ta deg en øl, syng med på salmene og ha det gøy!

The Flying Seagulls

De har reist verden rundt for å spre latter og glede blant de som trenger det aller mest. Nå kommer The Flying Seagulls tilbake til Olavsfest.

Flying Seagulls skaper liv og røre på Ytre Kongsgård hele dagen fra 10-18 mandag 1., tirsdag 2. og onsdag 3. august. Disse dagene har de også GRATIS sceneshow kl. 12 og 15!

Flying Seagulls Norge er en humanitær organisasjon som arbeider for barns rett til lek, latter og glede. De besøker barn i sårbare situasjoner og gjennom forestillinger, musikk, sirkus, magi og leker jobber de for å skape øyeblikk der barn kan være barn.

Den internasjonale organisasjonen har møtt 300 000 barn de siste 14 årene, og de har siden 2015 fokusert på å hjelpe barn på flukt. I Norge besøker de skoler, barnehager, institusjoner, asylmottak, festivaler og nabolag, og vårt mål er å spre glede og latter til de som trenger det aller mest.

Flying Seagulls var en suksess i fjor, og i år kommer de tilbake til Olavsfest med både Bussen Blåmåka og det blå teltet! Her vil det være aktivitet, forestillinger, sirkus og lek gjennom hele dagen.

Gjengen har med seg all sin energi, glede og lekenhet, og de lover at det aldri blir kjedelig. Kom innom og delta på en av forestillingene, eller lær sirkusferdigheter til heseblesende Balkan-musikk!

Byvandring: Passio et miraculi beati Olavi

I hellige Olavs fotefar.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men dyktige guider fra Fortidsminneforeningen levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige. Årets festivaltema “håp” belyses i vandringen «La alt håp fare, dere som går inn her!» 
Kom og bli med oss på vandring!

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers.

Byvandringene blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.
Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret
Merethe Skjelfjord Krstiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA
Aslak Draveng Røkke skriver mastergrad i historie og driver med byguiding ved siden av.

Byvandring: Helter og skurker i Nidaros

En vandring blant kjente og ukjente navn i middelalderbyen.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men dyktige guider fra Fortidsminneforeningen levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige. Årets festivaltema “håp” belyses i vandringen «La alt håp fare, dere som går inn her!» 
Kom og bli med oss på vandring!

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers.

Byvandringene blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.
Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret
Merethe Skjelfjord Krstiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA
Aslak Draveng Røkke skriver mastergrad i historie og driver med byguiding ved siden av.

Byvandring: Helter og skurker i Nidaros

En vandring blant kjente og ukjente navn i middelalderbyen.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men dyktige guider fra Fortidsminneforeningen levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige. Årets festivaltema “håp” belyses i vandringen «La alt håp fare, dere som går inn her!» 
Kom og bli med oss på vandring!

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers.

Byvandringene blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.
Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret
Merethe Skjelfjord Krstiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA
Aslak Draveng Røkke skriver mastergrad i historie og driver med byguiding ved siden av.

Byvandring: Bøddel og galgefugler

Lov og rett i det gamle Trondheim.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men dyktige guider fra Fortidsminneforeningen levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige. Årets festivaltema “håp” belyses i vandringen «La alt håp fare, dere som går inn her!» 
Kom og bli med oss på vandring!

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers.

Byvandringene blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.
Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret
Merethe Skjelfjord Krstiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA
Aslak Draveng Røkke skriver mastergrad i historie og driver med byguiding ved siden av.

Byvandring: Konger, geistlige og vanlige dødelige

En vandring på Domkirkegården.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men dyktige guider fra Fortidsminneforeningen levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige. Årets festivaltema “håp” belyses i vandringen «La alt håp fare, dere som går inn her!» 
Kom og bli med oss på vandring!

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers.

Byvandringene blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.
Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret
Merethe Skjelfjord Krstiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA
Aslak Draveng Røkke skriver mastergrad i historie og driver med byguiding ved siden av.

Byvandring: Konger, geistlige og vanlige dødelige

En vandring på Domkirkegården.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men dyktige guider fra Fortidsminneforeningen levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige. Årets festivaltema “håp” belyses i vandringen «La alt håp fare, dere som går inn her!» 
Kom og bli med oss på vandring!

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers.

Byvandringene blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.
Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret
Merethe Skjelfjord Krstiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA
Aslak Draveng Røkke skriver mastergrad i historie og driver med byguiding ved siden av.

Byvandring: Maktens sentrum

Kongen og erkebiskopens område i middelalderens Nidaros.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men dyktige guider fra Fortidsminneforeningen levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige. Årets festivaltema “håp” belyses i vandringen «La alt håp fare, dere som går inn her!» 
Kom og bli med oss på vandring!

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers.

Byvandringene blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.
Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret
Merethe Skjelfjord Krstiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA
Aslak Draveng Røkke skriver mastergrad i historie og driver med byguiding ved siden av.

Byvandring: Vi drikker på vigslet grunn

Pub til pub-vandring på forsvunne hellige steder.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men dyktige guider fra Fortidsminneforeningen levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige. Årets festivaltema “håp” belyses i vandringen «La alt håp fare, dere som går inn her!» 
Kom og bli med oss på vandring!

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers.

Byvandringene blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.
Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret
Merethe Skjelfjord Krstiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA
Aslak Draveng Røkke skriver mastergrad i historie og driver med byguiding ved siden av.

Byvandring: Vi drikker på vigslet grunn

Pub til pub-vandring på forsvunne hellige steder.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men dyktige guider fra Fortidsminneforeningen levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige. Årets festivaltema “håp” belyses i vandringen «La alt håp fare, dere som går inn her!» 
Kom og bli med oss på vandring!

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers.

Byvandringene blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.
Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret
Merethe Skjelfjord Krstiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA
Aslak Draveng Røkke skriver mastergrad i historie og driver med byguiding ved siden av.

Byvandring: Vi drikker på vigslet grunn

Pub til pub-vandring på forsvunne hellige steder.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men dyktige guider fra Fortidsminneforeningen levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige. Årets festivaltema “håp” belyses i vandringen «La alt håp fare, dere som går inn her!» 
Kom og bli med oss på vandring!

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers.

Byvandringene blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.
Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret
Merethe Skjelfjord Krstiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA
Aslak Draveng Røkke skriver mastergrad i historie og driver med byguiding ved siden av.

Byvandring: Vi drikker på vigslet grunn

Pub til pub-vandring på forsvunne hellige steder.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men dyktige guider fra Fortidsminneforeningen levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige. Årets festivaltema “håp” belyses i vandringen «La alt håp fare, dere som går inn her!» 
Kom og bli med oss på vandring!

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers.

Byvandringene blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.
Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret
Merethe Skjelfjord Krstiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA
Aslak Draveng Røkke skriver mastergrad i historie og driver med byguiding ved siden av.

Byvandring: Vi drikker på vigslet grunn

Pub til pub-vandring på forsvunne hellige steder.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men dyktige guider fra Fortidsminneforeningen levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige. Årets festivaltema “håp” belyses i vandringen «La alt håp fare, dere som går inn her!» 
Kom og bli med oss på vandring!

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers.

Byvandringene blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.
Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret
Merethe Skjelfjord Krstiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA
Aslak Draveng Røkke skriver mastergrad i historie og driver med byguiding ved siden av.

Byvandring: Vi drikker på vigslet grunn

Pub til pub-vandring på forsvunne hellige steder.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men dyktige guider fra Fortidsminneforeningen levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige. Årets festivaltema “håp” belyses i vandringen «La alt håp fare, dere som går inn her!» 
Kom og bli med oss på vandring!

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers.

Byvandringene blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.
Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret
Merethe Skjelfjord Krstiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA
Aslak Draveng Røkke skriver mastergrad i historie og driver med byguiding ved siden av.

Byvandring: Kirker, kloster og katedral

En vandring i middelalderbyen Nidaros.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men dyktige guider fra Fortidsminneforeningen levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige. Årets festivaltema “håp” belyses i vandringen «La alt håp fare, dere som går inn her!» 
Kom og bli med oss på vandring!

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers.

Byvandringene blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.
Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret
Merethe Skjelfjord Krstiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA
Aslak Draveng Røkke skriver mastergrad i historie og driver med byguiding ved siden av.

Byvandring: Kirker, kloster og katedral

En vandring i middelalderbyen Nidaros.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men dyktige guider fra Fortidsminneforeningen levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige. Årets festivaltema “håp” belyses i vandringen «La alt håp fare, dere som går inn her!» 
Kom og bli med oss på vandring!

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers.

Byvandringene blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.
Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret
Merethe Skjelfjord Krstiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA
Aslak Draveng Røkke skriver mastergrad i historie og driver med byguiding ved siden av.

Byvandring: Kirker, kloster og katedral

En vandring i middelalderbyen Nidaros.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men dyktige guider fra Fortidsminneforeningen levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige. Årets festivaltema “håp” belyses i vandringen «La alt håp fare, dere som går inn her!» 
Kom og bli med oss på vandring!

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers.

Byvandringene blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.
Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret
Merethe Skjelfjord Krstiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA
Aslak Draveng Røkke skriver mastergrad i historie og driver med byguiding ved siden av.

Byvandring: Kirker, kloster og katedral

En vandring i middelalderbyen Nidaros.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men dyktige guider fra Fortidsminneforeningen levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige. Årets festivaltema “håp” belyses i vandringen «La alt håp fare, dere som går inn her!» 
Kom og bli med oss på vandring!

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers.

Byvandringene blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.
Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret
Merethe Skjelfjord Krstiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA
Aslak Draveng Røkke skriver mastergrad i historie og driver med byguiding ved siden av.

Byvandring: La alt håp fare, dere som går inn her!

Årets festivalvandring.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men dyktige guider fra Fortidsminneforeningen levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige. Årets festivaltema “håp” belyses i vandringen «La alt håp fare, dere som går inn her!» 
Kom og bli med oss på vandring!

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers.

Byvandringene blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.
Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret
Merethe Skjelfjord Krstiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA
Aslak Draveng Røkke skriver mastergrad i historie og driver med byguiding ved siden av.

Byvandring: La alt håp fare, dere som går inn her!

Årets festivalvandring.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men dyktige guider fra Fortidsminneforeningen levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige. Årets festivaltema “håp” belyses i vandringen «La alt håp fare, dere som går inn her!» 
Kom og bli med oss på vandring!

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers.

Byvandringene blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.
Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret
Merethe Skjelfjord Krstiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA
Aslak Draveng Røkke skriver mastergrad i historie og driver med byguiding ved siden av.

Byvandring: La alt håp fare, dere som går inn her!

Årets festivalvandring.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men dyktige guider fra Fortidsminneforeningen levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige. Årets festivaltema “håp” belyses i vandringen «La alt håp fare, dere som går inn her!» 
Kom og bli med oss på vandring!

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers.

Byvandringene blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.
Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret
Merethe Skjelfjord Krstiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA
Aslak Draveng Røkke skriver mastergrad i historie og driver med byguiding ved siden av.

Byvandring: La alt håp fare, dere som går inn her!

Årets festivalvandring.

Fortidsminneforeningen gjør med sine vandringer et dypdykk inn i middelalderens Trondheim, til tiden da pilegrimer fra nord og sør strømmet til byen for å ære Olav den hellige.

I de siste årene har utgravinger i Midtbyen gjort funn som gjør at byens historie må skrives om. Det meste av middelalderbyen ligger skjult, men dyktige guider fra Fortidsminneforeningen levendegjør historien med sine anekdoter og levende kunnskap. Vandringene foregår utendørs, men turen legges innom de ruinene som er tilgjengelige. Årets festivaltema “håp” belyses i vandringen «La alt håp fare, dere som går inn her!» 
Kom og bli med oss på vandring!

Oppmøte: Bønnekorset ved Ytre Kongsgård (sør for Waisenhuset).
NB! På pub og kirkegårdsvandringene er det max 20 pers.

Byvandringene blir ledet av:

Øystein Ekroll er bygningsarkeolog ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og en av Norges fremste eksperter på steinbygninger fra norsk middelalder.
Thina Andresen er historiker ansatt på Austrått og Hannah Ryggen-senteret
Merethe Skjelfjord Krstiansen er kunsthistoriker og daglig leder i Fortidsminneforeningen DTA
Aslak Draveng Røkke skriver mastergrad i historie og driver med byguiding ved siden av.

Olavsmarkedet 2022

Håndverkere, organisasjoner, debatter og et mylder av aktiviteter – velkommen til Olavsmarkedet 2022!

Olavsmarkedet befinner seg midt i hjertet av Olavsfest, der det slynger seg rundt i områdene ved Nidarosdomen.

I århundrer har pilegrimer kommet til Nidaros. Omkring pilegrimsmålet, katedralen, har de kunnet besøke salgsboder og kjøpe håndverksvarer av høy kvalitet. Dette kan man også få oppleve i 2022!

Bodselgerne på Olavsmarkedet er nøye utplukkede håndverkere som tilbyr kvalitetsprodukter som de ofte har laget selv. Her kan dere treffe igjen noen kjente og kjære selgere, men også få gleden av å oppdage nye selgere og produkter.

Olavsmarkedet er imidlertid ikke bare et marked med varer og produkter, det er også et sted der du kan komme for å få nye impulser, opplevelser og møte mennesker.

I år har vi invitert inn flere organisasjoner til markedet, hvor publikum kan slå av en prat med dem om deres aktiviteter og verdier. Flere av organisasjonene bidrar også med aktiviteter på markedet.

På tre scener kan man oppleve debatt, refleksjoner og underholdning. Nytt i år er at vi bygger opp en scene midt i Domkirkeparken. Her vil man oppleve både debatter, musikk og daglige boksigneringer.

Barna kan også glede seg til markedet. For dem arrangerer vi daglig flere barneforestillinger på Ytre Kongsgård. Her kan man få gjensyn med NRK Superbussen, som kommer med Fantorangen, BliME-dans og programlederne Selma og Matias. Gjøglerne i The Flying Seagulls vender også tilbake etter suksessen i fjor. I tillegg tilde store forstillingene har vi også lagt til rett for de små magiske øyeblikkene med mange aktiviteter for barna rundt om på markedet.

Åpningstider:

28.juli – 3.august kl. 10.00-18.00

DELTAKERE PÅ OLAVSMARKEDET 2022:

Gottköping
Ocarinas Arpad Takacs
Bakklandet delikatesser
NMS – Norske Misjonsselskap
Leger Uten Grenser
Litteraturhuset i Trondheim
Sjømannskirken – Norsk kirke i utlandet
Hospiceforum Norge
Amfora Design
Beate Lund Kristiansen
Holum Gård
Ragnhild Tekstildesign
Gebo Design, Eli Næss
Himalaya Møre
Tautra Mariakloster
Ingjerd Broch
Marthe M. Maalø
Nennsom
Buvik Design
Ren Fryd
Vevstova, Ranveig Lunestad
Benarik Art
Torild Velure
Rirkula
Vevstua v/ Anne Mærli
ZLata Lazareva, Gaver fra hjertet
Organisasjonsteltet: Ny organisasjon hver dag

Fanget av kunsten: Samtale med Solveig Birna Stefansdottir

Solveig Birna Stefansdottir deler med oss hvordan hun kom frem til at å bruke kunst var en måte å nå ut til andre, og hjelpe dem å uttrykke seg på i en terapeutisk setting.

Ting som kan være vanskelig å uttrykke med ord, kan plutselig komme til uttrykk i form av bilder og figurer, og det å oppleve mestringsfølelse gir så mye selvtillit og glede at det i seg selv er terapeutisk.

Å studere kunst kan gi oss innsikt og tid til å reflektere over vårt eget indre liv, og å bearbeide tanker og følelser på en visuell fortolkende og symbolsk måte.

Solveig Birna utdannet seg først som billedkunstner, nå har hun nettopp avsluttet den toårige videreutdanningen som kunstterapeut.

Samtalen ledes av Terje Wiik, styret i kunstforeningen, og foregår i 2. etasje i Kunstforeningens lokaler. 

Arrangør: Trondhjems Kunstforening

Fanget av kunsten: Samtale med Nikolai Torgersen

Nikolai Torgersen er en ung kunstner som har fått en enorm interesse rundt sitt arbeid i senere tid. Han er utdannet ved Einar Granum kunstfagskole, har fått kjenne rus og sorg på kroppen, men han har også opplevd å bli allemannseie og en kjent kunstner.

Nikolai debuterte på Høstutstillingen i 2012.

Med slående talent og arbeidskapasitet i mengder blir det spennende å følge hans karriere videre. Siden 2020 har han levd uten rus, kunsten har fått all oppmerksomhet.

Nikolai deler sine tanker om kunst med oss, og vil delta digitalt.

Samtalen blir ledet av Edvard Smedås og Erik Lungård, Kunstprosjektet, og vil foregå i 1. etasje i Kunstforeningens lokaler. 

Arrangør: Trondhjems Kunstforening

Fanget av kunsten: Samtale med Anders Strugstad Køhl og Juni Pape Skjærvold

Kulturskolen er et kommunalt tilbud hvor barn og unge får lære seg kunstneriske uttrykk sammen med kunstnere, lærere og andre elever med samme interesse. De siste to årene har verk som elevene har arbeidet med i løpet av skoleåret blitt vist på kulturskolens sommerutstilling i Trondhjems Kunstforening, og mange kulturskoleelever har besøkt utstillinger i foreningen opp gjennom årene.

Vi inviterer i til en kunstnersamtale med Anders Strugstad Køhl fra Steinkjer og Juni Pape Skjærvold fra Trondheim, to av elevene som bruker hver lørdag på kulturskolens Lørdagsskole til å jobbe med billedkunst. De har også sine verk representert under utstillingen «Fanget av kunsten»

Hvordan er det å bli fanget av kunsten som ung? Hvordan tar de unge kunstnerne med seg den kreative hobbyen videre i livet? Kan kreative uttrykk være verdifullt i andre områder enn som hobby?

Samtalen ledes av Kristina C. Karlsen, avdelingsleder ved Kulturskolen, og foregår i 2. etasje i Kunstforeningens lokaler. 

Arrangør: Trondhjems Kunstforening

Fanget av kunsten: Samtale med Thomas Pahr

Thomas Pahr er psykiater og en aktiv og kreativ kunstner.

Når han kommer hjem, venter hans «andre liv» som kunstneren «Tåmmas» på han i boden, hvor han kan male i timevis.

Vi inviterer til en samtale med Thomas for å høre hvordan han opplever å ha kunstpraksis som en form for terapi eller selvpleie, og alter ego.

Som mange andre opplever han at det å uttrykke seg kunstnerisk har blitt en slags avhengighet, han ble fanget av kunsten, og det har blitt til en stor del av livet hans. Når han bruker arbeidsdagen på å snakke med andre om deres tanker, kan kunsten være en måte for ham å slappe av, få tankene over på noe annet og konsentrere seg om seg selv.

Samtalen ledes av Oda Pareliussen Austnes, kunsthistoriker og gallerivakt i kunstforeningen, og foregår i 2. etasje i Kunstforeningens lokaler. 

Arrangør: Trondhjems Kunstforening

Fanget av kunsten: Samtale med Andreas Widerøe Hagen og Kristin Widerøe

Andreas Widerøe Hagen har malt siden han var tenåring, og har utviklet en helt særegen teknikk og formspråk i sin kunst. Han opplever og prosesserer inntrykk på sin egen måte, noe som gir bildene hans et helt særegent preg. Hans bruk av farger og linjer gjør kunsten hans lett gjenkjennelig.

Andreas ble «oppdaget» av Kjell Erik Killi Olsen gjennom et verk i vinduet hos Østerlie kunst og farge, noe som raskt bidro til at publikum fikk øynene opp for han som kunstner. Andreas er medlem av Norske Billedkunstnere.

Andreas lever og ånder for kunsten og kan gjerne male 10-12 timer om dagen. Kunstneren og hans mor Kristin Widerøe deler med oss hvordan Andreas uttrykker seg i sin kunst og hvordan kunsten har påvirket han.

Samtalen ledes av Jan Olav Straume, styret i kunstforeningen, og foregår i 2. etasje i Kunstforeningens lokaler. 

Arrangør: Trondhjems Kunstforening

Fanget av kunsten: Samtale med Kari Kristine Engan og Knut Loe Dønnesen

«Blikket» er et velkjent begrep når vi snakker om kunst. Kunst er jo noe vi gjerne inntar aller først på avstand, med synet. Men hvordan oppleves et verk som henvender seg til en sans man ikke har? Vi inviterer til en samtale om å oppleve kunst med ulike sanser.

Kari Kristine Engan opplevde å bli døvblind i voksen alder, noe som var en stor omveltning. Hun lot seg derimot ikke stoppe, men fortsetter å leve aktivt og engasjerer seg på forskjellige arenaer. Og Kari Kristine kan fortsatt oppleve kunst, som hun gjerne gjør.

Knut Loe Dønnessen er aktiv i Hørselsrådet, som tilrettelegger tilpasningskurs for personer med syns- og hørselsvansker, og har blitt svært engasjert i kunstens potensiale for å nå ut til personer med sansetap.

Samtalen ledes av Inge Fottland, styret i kunstforeningen og foregår i 2. etasje i Kunstforeningens lokaler. 

Arrangør: Trondhjems Kunstforening

Fanget av kunsten: Pop Up kunstterapi

Pop Up kunstterapi med kunstterapeut Solveig Birna Stefansdottir.

Kunst er for mange en måte å bearbeide tanker og uttrykke følelser på. Kunst i historien har symbolisert hva vi drømmer om, hva vi føler og tenker på, og som kanskje ikke er så enkelt å forklare med ord.

Solveig Birna Stefansdottir er billedkunstner og kunstterapeut, og bruker kunstpraksis for å hjelpe andre. Hun inviterer til pop up kunstterapi, hvor du kan ledes gjennom en times fordypning i deg selv.

Kanskje du har sider ved deg som du ikke er kjent med, eller et talent som har potensiale til å virkelig blomstre opp?

Arrangør: Trondhjems Kunstforening

Kjøp billetter:

Søndag 31. juli kl. 16:00
Tirsdag 2. august kl. 16:00

Fanget av kunsten: Maling i hagen for barn og unge

Elsker du følelsen av sommer? Blir du inspirert av å se lyset filtreres gjennom løvet på trærne? Du er ikke alene – mange kunstnere har likt å ta med seg arbeidet ut og forsøkt å fange lyset og stemningen fra naturen. Trondhjems Kunstforening er så heldige at vi har en hage med store fine trær i, og vil invitere deg til å bli med inn blant lønnetrærne og male utendørs med oss i sommer!

Gallerivakt og kunsthistoriker Oda Pareliussen Austnes setter opp et felles kunstprosjekt i hagen og inviterer barn og unge til å uttrykke seg kreativt med maling.

Vi skal male på et felles stort lerret ute i hagen, med vannfarger som flyter fritt. Etterpå skal Oda dele opp kunstverket og du kan ta med mesterverket ditt hjem!

Arrangør: Trondhjems Kunstforening

Alder: 10-14 år
29.07-01.08, kl. 13-14
Oppmøte kl 12.45.
Pris: 120,-

Kjøp billetter ved å følge lenken:

Fredag 29. juli
Lørdag 30. juli
Søndag 31. juli
Mandag 1. august

Utstilling: Fanget av kunsten

Kulturskoleelever og kunstprosjektet stiller ut  i «Fanget av kunsten». 

Prosjektet «Fanget av kunsten» – håp gjennom utstilling, samtaler og uteaktiveter – er ved Trondhjems Kunstforening, i samarbeid med Trondheim kulturskole, kunstprosjektet i enhet for rustjenester, Hørselsrådet og Olavsfest.

Utstillingen har to innganger: «Ungt liv» av elever ved Trondheim kulturskole, og «Levd liv» av deltakere i kunstprosjektet i enhet for rustjenester. Både de unge elevene og de litt eldre deltakerne er fanget av kunsten, å selv lage kunst er noe som gir livsglede og innhold i hverdagen – å lage kunst er noe de med glød ønsker å dele med publikum. Utstillingen blir kuratert av masterstudent i kunsthistorie, Håkon Viksmo Lie, den åpner ei uke før olsok, og utstillingen er åpen til og med søndag 7. august. 

Trondhjems Kunstforening
Åpningstid: 28.07 – 03.08, kl. 12.00-18.00

Trondhjems Kunstforening presenterer i tillegg flere samtaler og uteaktiviteter under Olavsfest. Det blir Street ArtKunst i hagen for barn og unge, samt Pop up kunstterapi i og rundt TKFs lokaler i Bispegata.  

Arrangør: Trondhjems Kunstforening

Rom for refleksjon: Salmenes håpskraft

Stemmer det at Salmenes bok i Bibelen kan være en kilde til håp? Hvordan kan flere tusen år gamle salmer gi håp for 2022 og dagene som kommer? Kan tidebønntradisjonen fortsatt skape håp hos moderne mennesker? Hvilken betydning kan den kristne salme- og sangtradisjonen ha i våre liv?

Medvirkende: Sogneprest i St. Olav katolske kirke i Trondheim Egil Mogstad, musiker Aasmund Flaten, skuespiller Wenche Strømdal og en representant fra Ukrainske foreningen i Trondheim. Samtalen ledes av Magne Vik Ravndal.

Arrangør: Den norske kirke

Påfyll i Kirkehagen: Å være håpsbærer

Hvordan kan det ha seg at noen ordvekslinger kan skape håp som bærer? Hvor viktig er håp – ved sykesenga, rundt bålpanna, i sosiale medier og via telefon? Hvordan kan vi være håpsbærere i møte med andre mennesker?

Samtale med generalsekretær Lasse Heimdahl fra Kirkens SOS, gateprest Odd Halvor Moen fra Kirkens bymisjon, sykehusprest Ingvild Knudsen Hammernes, snapchatprest Christine Josephine Andreassen. Samtalen ledes av Øyvind Andre Haram.

Arrangør: Den norske kirke

Påfyll i Kirkehagen: Kirkens Nødhjelp – 75 år i håpets tjeneste

I et krigsherjet Europa startet Kirkens Nødhjelp for 75 år siden opp sitt arbeid for nødlidende. Ikke visste de, ved inngangen til organisasjonens jubileumsår, at dette året skulle bli preget av at Europa på ny er en krigsherjet kampplass, ropende etter nødhjelp.

Hvordan nå frem til og hjelpe de som lider nød? Hvordan skue rettferdighet og håp der urettferdighet og lidelse rår? Hvordan jobbe for fred og forsoning?  

I et krigsherjet Europa startet Kirkens Nødhjelp for 75 år siden opp sitt arbeid for nødlidende. Ikke visste de, ved inngangen til organisasjonens jubileumsår, at dette året skulle bli preget av at Europa på ny er en krigsherjet kampplass, ropende etter nødhjelp.

Hvordan nå frem til og hjelpe de som lider nød? Hvordan skue rettferdighet og håp der urettferdighet og lidelse rår? Hvordan jobbe for fred og forsoning?  

Du møter: 

Petter Skauen, fredsarbeider og tidligere ansatt i Kirkens Nødhjelp

Henrik Urdal, direktør ved PRIO

Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd

Arne Sæverås, seniorrådgiver fred og forsoning i Kirkens Nødhjelp

Lisa Sivertsen, avdelingsleder i Kirkens Nødhjelp

Samtaleleder: Øyvind Haram

Servering av marsipankake og kaffe etter arrangementet. Vi feirer at Kirkens Nødhjelp er 75 år. Alle er velkomne!

Arrangør: Kirkens Nødhjelp og Den norske kirke

Rom for refleksjon: Håp og forsoning

Den lille bygda Tysfjord fikk nasjonens oppmerksomhet da historiene kom om overgrep og fortielser i enkelte miljø. For Ronja Katrin Larsen var disse historiene tett på hennes eget liv. Som kunstner og musiker brukte hun sin egen fortelling til å lage en forestilling om forsoning og håp. Hvor finnes håpet i møte med ondskapen?

Larsen møter Herborg Finnset til samtale, ledet av Magne Vik Ravndal.

Arrangør: Den norske kirke

Påfyll i Kirkehagen: Håp i en dråpe vann

For mennesker, dyr og natur. Helt nødvendig for å overleve. Vann er også helt nødvendig for å kunne leve et verdig liv. Trygt drikkevann. God hygiene. Et rent bomiljø. Levende økosystemer.

Nesten 800 millioner mennesker mangler tilgang til rent drikkevann, og tallet stiger i takt med klimaendringene. I årene fremover vil verden få mer flom og tørke. Hvordan sikre vann, fruktbar jord, og livsviktige avlinger og livsmiljø for planter og dyr? Hvordan bidra til rettferdig og bærekraftig håndtering av alle ressurser og økosystemtjenester forbundet med dem?

Lisa Sivertsen (Kirkens Nødhjelp), Lars Haltbrekken (SV), Bendik Eithun Halgunset (Vannregionmyndighetene i Trondheim) og Christian Steel (Sabima) møtes til samtale.

Samtalen ledes av Øyvind Andre Haram

Arrangør: Den norske kirke og Kirkens Nødhjelp.

Rom for refleksjon: Håp i dødens tid

Han har opplevd store tap i familien, men ønsker likevel å spre håp og livslyst. Hun mistet sin ektemann, og har tatt til orde for å sørge på sin måte. Og den tredje har vært pionéren for arbeidet med å bringe pleie, håp og verdighet inn i hverdagen til den som snart skal dø.

Finnes det et håp i det håpløse? Går det an å møte håp i møte med døden?

Jan Kristian Liabø, Sunniva Gylver og Marie Aakre møtes til samtale. Magne Vik Ravndal er samtaleleder.

Arrangør: Den norske kirke

A Gospel Explosion of Hope

Organist Leif Ingvald Skaug har invitert med seg prest og gitarist Svein Skulstad sammen med et knippe gospelsangere som tar oss med gjennom noen av gospelens håpefulle sanger. 

Arrangør: Den norske kirke

Rom for refleksjon: Håp om en himmel

Mange setter sitt håp til en himmel og en evighet. Finnes det virkelig et liv etter døden? Er det mulig å tro på en himmel i 2022? Hvordan har troen på evigheten utviklet seg? Hva gjør den med hvordan vi lever livet her på jorda. Og hvordan kan den bidra til håp?

Artisten Sondre Mulongo Nystrøm sang og fortalte på «Stjernekamp» på NRK om sitt himmelhåp. Han kommer til scenen i Kirkehagen sammen med leder i Kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum, biskop Halvor Nordhaug og Klas Sundelin fra Human-Etisk Forbund.

Arrangør: Den norske kirke

Organisten inviterer til sanger om håp

Organist Leif Ingvald Skaug har med seg sanger Linda Holm Hansen og prest og gitarist Svein Skulstad i en liten halvtime med håp. Sanger som lindrer og som peker framover mot en lysere morgendag.

Arrangør: Den norske kirke

Påfyll i Kirkehagen: Håp i helse?

Hvilken plass har håp i helsesektoren? Hvordan kan mennesker i utsatte livssituasjoner være hovedperson i sin egen utvikling, i balansen mellom sammensatte problemstillinger i eget liv og strukturelle utfordringer i offentlige systemer?

Hvordan åpne opp for et håp om at det er mulig å gå videre, og hvordan kan kirke og lokalsamfunn støtte?

Samtalen ledes av Øyvind Andre Haram.

Arrangør: Den norske kirke

Rom for refleksjon: Håp i krig og fred

Hvor finnes håpet når krigen raser? Kan et forsvar og en militærmakt i det hele tatt være en håpsaktør? Hvordan formidler kirken et håp inn i krigen, og hva gjør det med budskapet, troen og troverdigheten når kirken tar tydelig side?

Sjef for Luftkrigsskolen i Trondheim Marianne Døhl møter Den norske kirkes preses Olav Fykse Tveit og Håvard Bjelland, som er fotograf og har reist i krigssoner for Kirkens Nødhjelp. Magne Vik Ravndal leder samtalen.

Arrangør: Den norske kirke

Trine Melhuus: I møte med døden

Fotograf Trine Melhuus skulle dokumentere ett år av alderdommen til sin far Thor. Etter fire måneder døde han. Nå kan du se de sterke og varme bildene under Olavsfest.   

«I møte med døden» er en fotoutstilling på 40 bilder som skildrer Trine Melhuus’ far, den kjente fotografen Thor Melhuus, i den siste tiden fram til han dør i 2017. Thor hadde kognitiv svikt etter et kraftig hjerteinfarkt. De sterke bildene viser hvordan sykdommen preger ham og forholdet til menneskene rundt ham.   

Den opprinnelige planen var å ta bilder av faren i ett år, som en dokumentasjon på hvordan det er å bli eldre. Så ble Thor Melhuus raskt dårligere, og døde etter bare fire måneder.  

– Jeg spurte ham underveis om hvor lenge jeg skulle fortsette å fotografere. «Ta det helt ut, Trine», sa han. Så jeg gjorde det, og med ydmykhet ville jeg vise foreldrene mine på en fin og kjærlig måte, også etter at pappa døde, forklarer Trine Melhuus. 

Trodde det skulle ordne seg

Underveis hadde hun ikke engang tenkt tanken på at faren kom til å dø. Hun hadde hele tiden et håp om at han skulle bli bra igjen og få et godt liv hjemme med moren. Hun så riktignok at han ble tristere og mistet livsgnisten, men trodde det ville ordne seg.  

– Det ordnet seg jo alltid for pappa, smiler hun. 

 Først i etterkant, da hun begynte å se gjennom bildene, innså hun hvor fort det hadde gått nedover med ham.  

– Det var nesten et sjokk, en veldig rar opplevelse. Jeg så det ikke da jeg sto midt oppi det. Da gjorde jeg på en måte bare det vi hadde blitt enige om, og det føltes godt å ha kameraet mellom oss og sammen med oss. 

Har trengt tid

Trine Melhuus forteller at hun la bort prosjektet i to år etter farens dødsfall, lot det synke inn både for sin egen og for morens del.  

– Da jeg tok fram bildene igjen ble jeg innmari glad, jeg syntes de var så fine og fortalte en nydelig historie om to eldre menneskers siste tid sammen. Men da jeg viste dem til mamma, ble hun ulykkelig over å se bildene av pappa etter at han var død. Det var ubetenksomt av meg å vise dem til henne, jeg innså ikke at hun var på et annet sted i sorgen enn meg, sier Melhuus, og forteller at det derfor har vært nødvendig at prosessen har fått lov til å modnes og ta tid.  

 – Jeg har ikke ønsket å såre mamma. Nå sier hun til meg at jeg må gjøre det jeg må, fortelle den historien jeg må. Men hun ønsker fortsatt ikke å se bildene av ham som død, og har sagt at hun vil lukke øynene når hun går forbi dem.  

En kjærlighetserklæring

Trine Melhuus har vist bildene til sine søsken og til Thors barnebarn, som synes det er fint, men rart å se dem. De kjenner jo Thor som en helt annet menneske enn mannen som vises fram på de fleste bildene.  

– Jeg håper folk vil se på bildene som en kjærlighetserklæring til en far fra en datter, jeg har alltid vært pappajente.  VI har jobbet sammen, reist mye sammen og pappa var i tillegg kjempeartig å danse med. Mange har spurt meg hvordan jeg har klart å gjøre dette prosjektet, og mye av svaret ligger nok i at i vi også var kolleger, ikke bare far og datter, mener hun.   

Personlig, men universelt

«I møte med døden» er i utgangspunktet en bok ved samme navn, der bildene presenteres sammen med dialoger mellom far og datter i livets siste fase. En trist, men vakker og poetisk bok. Å skulle stille ut bildene offentlig i tillegg, har krevd lange og vanskelige avveininger.  

– Samtidig har jeg ikke lyst til å gjemme ham bort, og døden er et viktig tema som kan få alle generasjoner til å stille viktige spørsmål og reflektere litt, tror Melhuus.  
 Hun mener at selv om bildene er personlige, er temaet universelt og allment. At døden kommer til noen som står oss nær, er noe vi alle har erfart eller vil erfare. Når Melhuus viser fram bildene til andre, får hun høre deres historie om tap og sorg, og opplever at det er noe alle føler at det er godt å snakke om.  

 – Så er det også i pappas ånd. Han var en mann som bød på seg sjøl – også i møte med døden.   

NÆR TIL DET SISTE: Gretha og Thor Melhuus var gift i 64 år. – De utfylte hverandre både på jobb og hjemme, de hadde hatt et rikt liv sammen.
MØTTES I PORTEN: Thor Melhuus kommer hjem fra sykehuset og blir møtt av sin kjære kone Gretha. Å komme hjem var alltid et høydepunkt for Thor. De møttes i porten, og gikk hånd i hånd sammen inn i leiligheten.

STERKE FØLELSER: Thor Melhuus får besøk av et av sine barnebarn. Familien kjente ham som en annen mann enn han som vises på de fleste av bildene i utstillingen.

Alle foto: Trine Melhuus

Min tro: Naja Amanda Lynge Møretrø

I over 30 år har avisen Vårt Land pratet med mennesker om hva de tror på, i helgeportrettet «Min tro». De seneste årene har vi også tatt med disse samtalene til Olavsfest og Vår Frue kirke i Trondheim.  

I samtalene møter du mennesker som forteller om sin vei i møte med de eksistensielle spørsmålene og erfaringer de har gjort seg gjennom livet.

Onsdag 3. august møter du Naja Amanda Lynge Møretrø, leder for Changemaker – Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon. Møretrø deltar også i samtalen «Verden står i en klimakrise. Unge mennesker viser vei fra avmakt til håp» på Folkebiblioteket samme dag kl. 11.30.

Samtalene ledes av forfatter og Vårt Land-journalist Alf Kjetil Walgermo og religions- og featureredaktør i Vårt Land, Elise Kruse.

Min tro: Carola

I over 30 år har avisen Vårt Land pratet med mennesker om hva de tror på, i helgeportrettet «Min tro». De seneste årene har vi også tatt med disse samtalene til Olavsfest og Vår Frue kirke i Trondheim.  

I samtalene møter du mennesker som forteller om sin vei i møte med de eksistensielle spørsmålene og erfaringer de har gjort seg gjennom livet.

Tirsdag 2. august møter du den svenske artisten Carola. Dagen før er hun sentral i urframføringen av «Maria Magdalena» i Borggården, en konsertforestilling Carola har skrevet sammen med Erik Hillestad.

Samtalene ledes av forfatter og Vårt Land-journalist Alf Kjetil Walgermo og religions- og featureredaktør i Vårt Land, Elise Kruse.

Min tro: Odd Nordstoga

I over 30 år har avisen Vårt Land pratet med mennesker om hva de tror på, i helgeportrettet «Min tro». De seneste årene har vi også tatt med disse samtalene til Olavsfest og Vår Frue kirke i Trondheim.  

I samtalene møter du mennesker som forteller om sin vei i møte med de eksistensielle spørsmålene og erfaringer de har gjort seg gjennom livet.

Mandag 1. august møter du artist Odd Nordstoga. Han spiller også solokonsert i Vår Frue kirke samme kveld, i tillegg er han gjesteartist på Trondheimsnatt med Åge og Sambandet onsdag 3. august.

Samtalene ledes av forfatter og Vårt Land-journalist Alf Kjetil Walgermo og religions- og featureredaktør i Vårt Land, Elise Kruse.

Foto: Lasse Fløde

Min tro: Marja Mortensson

I over 30 år har avisen Vårt Land pratet med mennesker om hva de tror på, i helgeportrettet «Min tro». De seneste årene har vi også tatt med disse samtalene til Olavsfest og Vår Frue kirke i Trondheim.  

I samtalene møter du mennesker som forteller om sin vei i møte med de eksistensielle spørsmålene og erfaringer de har gjort seg gjennom livet.

Søndag 31. juli møter du artist Marja Mortensson. Hun har en sentral rolle i urframføringen av Georg Buljos «Kalvskinnsangen» 29. juli, og deltar også som gjesteartist på Trondheimsnatt med Åge og Sambandet.

Samtalene ledes av forfatter og Vårt Land-journalist Alf Kjetil Walgermo og religions- og featureredaktør i Vårt Land, Elise Kruse.

Min tro: Marja Mortensson 
Vår Frue kirke 
31. juli kl. 15 
Gratis 

Foto: Jørn Kristensen

Min tro: Svein Tindberg

I over 30 år har avisen Vårt Land pratet med mennesker om hva de tror på, i helgeportrettet «Min tro». De seneste årene har vi også tatt med disse samtalene til Olavsfest og Vår Frue kirke i Trondheim.  

I samtalene møter du mennesker som forteller om sin vei i møte med de eksistensielle spørsmålene og erfaringer de har gjort seg gjennom livet.

Lørdag 30. juli møter du skuespiller Svein Tindberg. Han spiller også forestillingen «Gudspartikkelen» på Byscenen mandag 1. august og tirsdag 2. august.

Samtalene ledes av forfatter og Vårt Land-journalist Alf Kjetil Walgermo og religions- og featureredaktør i Vårt Land, Elise Kruse.

Foto: Dag Jenssen

Min tro: Bjørn Tomren

I over 30 år har avisen Vårt Land pratet med mennesker om hva de tror på, i helgeportrettet «Min tro». De seneste årene har vi også tatt med disse samtalene til Olavsfest og Vår Frue kirke i Trondheim.  

I samtalene møter du mennesker som forteller om sin vei i møte med de eksistensielle spørsmålene og erfaringer de har gjort seg gjennom livet.

Fredag 29. juli møter du artist Bjørn Tomren, som også spiller konsert i Borggården tirsdag 2. august.

Samtalene ledes av forfatter og Vårt Land-journalist Alf Kjetil Walgermo og religions- og featureredaktør i Vårt Land, Elise Kruse.

Min tro: Bjørn Tomren 
Vår Frue kirke 
29. juli kl. 15 
Gratis 

Pilegrimsfrokost på Lian

I år er det 25 år siden Kronprins Håkon Magnus erklærte Pilegrimsleden for åpnet. Dette skjedde under Olavsfest – 29. juli 1997. Siden den gangen har Pilegrimsleden fått status som Europeisk Kulturrute, og blitt til ni ulike leder som strekker seg mot Trondheim og Olav den helliges gravkirke. Ansvaret for koordineringen av den nasjonale pilegrimssatsningen ligger hos Nasjonalt pilegrimssenter.

– Antallet pilegrimer som vandrer kortere eller lengre vandringer mot Nidarosdomen økte år for år fram til pandemien, og nå er vi skikkelig spente på hvor mange det blir å se langs ledene denne sommeren, sier Hans Morten Løvrød, leder for Nasjonalt pilegrimssenter.

De første pilegrimene kom for snart 1000 år siden. Da den lutherske reformasjonen nådde Norge i 1537 ble helgendyrkelse forbudt og pilegrimsvandringer tok slutt. Helt til pilegrimene i moderne tid igjen begynte å gå til katedralen i nord.

25 årsjubileet markeres med jubileumsvandringer fra både Oslo i sør og Selånger i øst – til Trondheim og Nidarosdomen. Siste stopp for jubileumsvandrerne vil være den tradisjonelle pilegrimsfrokosten på Lian 28. juli. Siden 2015 har Nasjonalt Pilegrimssenter invitert både vandrere, festivaldeltakere og Trondheims befolkning til kortreist frokost og musikalske innslag på Lian. Under frokosten i år framføres konserten «En Nordisk historie» av de tre svenske folkemusikerne Göran Månsson, Ulrikka Boden og Niklas Rosvall, musikk med røtter i Olavshistorien.

Pilegrimsfrokosten på Lian markerer slutten på en lang pilegrimsvandring og starten på Olavsfest. Etter frokosten vandrer pilegrimer og andre deltakere sammen ned til sentrum for å overvære åpningen av Olavsfest i Borggården i Erkebispegården.

Torsdag 28. juli

☀ Gratis trikk går fra St. Olavs gate til Lian kl. 08.00 og 08.30
☀ Gratis frokost til de 600 første – matserveringen starter 08.30.
☀ Konserten på Lian starter kl. 09.00
☀ Ta med sitterunderlag og drikkeflaske. Det er muligheter for å fylle på vann før vandringen.
☀ Pilegrimsvandringen starter kl. 10.15.

Angrusori

Sanger om smerte og forfølgelse, kjærlighet og samhold, i unik blanding av improvisert samtidsmusikk og tradisjonell rom-musikk.  

Angrusori er navnet på det prisvinnende og kritikerroste samarbeidet mellom slovakiske rom-musikere og det norske improvisasjonsensemblet Kitchen Orchestra. Resultatet er en unik blanding av improvisert samtidsmusikk og tradisjonell rom-musikk. På åpningsdagen av Olavsfest spiller de gratiskonsert i Borggården. Velkommen!  

Angrusori 
Borggården 
Torsdag 28. juli kl. 16.30 
Gratis 

«Konserten var en berg- og dalbanetur, dels planlagt og dels tok den veien vinden blåste. En annen solid klisjé: Dette er ekte vare, fullt av nerve og risiko og alt det som gjør god livemusikk til noe ekstra», proklamerte Stavanger Aftenblads anmelder om konserten i Stavanger 26. juli, og trillet sekser på terningen.

«Jeg så flere som tørket en tåre, og til slutt var det noen som ikke klarte å holde seg i sitt stavangerske skinn – og danset. Det var såpass.»

I 2016 slo medlemmer av Stavanger-baserte Kitchen Orchestra seg sammen med slovakiske musikere for å utforske blandingen mellom en musikalsk tradisjon – de gamle sangene til romfolket – med oppfinnsomheten i eksperimentell samtidsmusikk. Angrusori var født, og resulterte i albumet «Live at Tou» som kom på britisk plateselskap i 2021. Et album som høstet rosende ord og fire av fem stjerner i The Guardian. I mars vant albumet også World Music-Folk-kategorien i Radio Head Awards i Slovakia, noe som tilsvarer Spellemannpris.  

I forgrunnen for prosjektet står den norske komponisten og organisten Nils Henrik Asheim og den tsjekkiske avantgarde-fiolinisten, sangeren og komponisten Iva Bittová. Sistnevnte har, etter lang tids samarbeid med slovakiske musikere, nytolket og omarbeidet den tradisjonelle musikken i en mer moderne estetikk.  

Asheim og Bittová har også jobbet med forsker Jana Belišová, som har tilbragt mange år sammen med romfolket i Slovakia. Der har hun samlet og dokumentert sanger som tidligere knapt er blitt sunget utenfor den slovakiske landsbygda.  

Albumet inneholder et knippe av disse sangene, i ny form og innpakning, med mål om å nå et bredt publikum – både de som er kjente med romfolkets musikk og de som ikke er det. Dette er sanger fra et samfunn som vanligvis er lukket, sanger som vanligvis kun synges i private stuer og kjøkken. Sanger som forteller om en annen europeisk virkelighet, en virkelighet som bærer på opplevelser om sosial segregering, dyp fattigdom og alvorlig sykdom, om sjalusi, tap – og kjærlighet. Historier om menneskelig tragedie, som likevel forteller om motstandskraft og samhold.  

Angrusori er et uvanlig og uvanlig modig forsøk på å skape et møte mellom to svært ulike musikalske verdener og verdensbilder. Dette er musikk som prøver å gi nytt håp for vår felles humanitet, gjennom evnen til å krysse grenser.  

Angrusori er: 

Iva Bittová – komponist/fiolin/vokal, Nils Henrik Asheim – komponist/orgel/orkesterleder, Signe Irene Time – vokal, Marcela Dreveňáková – vokal, Jozef Dreveňák – vokal/gitar, Gjertrud Økland – fiolin, Patrik Žiga – fiolin, Roman Harvan – cello, Petter Frost Fadnes – saksofon, Johan Egdetveit – trekkspill, Ståle Birkeland – trommer/perkusjon. 

Konserten støttes av EØS-midlene.

ADRESSA-SAMTALEN: Veier. Hytter. Vindkraft. Er det håp for naturen?

Hytter som popper opp, nye E6, vindkraftutbygging og annen industri. Hvor mye natur tåler vi å miste? Kan natur repareres? Biolog og professor Dag O. Hessen har tatt et oppgjør med nybygging og forbrukersamfunn. Seniorforsker Dagmar Hagen ved Norsk institutt for naturforskning har sett konsekvensene av natur som forsvinner i Romania, Sør-Afrika, Svalbard – og i Norge. Norwea-sjef og tidligere Sp-statsråd Åslaug Haga mener mer vindkraft på land må til for å nå klimamålene. Hvilke dilemmaer må vi stå i fremover?

Programleder: Siv Sandvik, politisk redaktør i Adresseavisen.

ADRESSA-SAMTALEN: Øyenvitnet. Journalisten. Forskeren. Hva er krigens konsekvenser?

– Noe av det sterkeste jeg har opplevd, sa NRKs Morten Jentoft etter å ha kjørt inn i ukrainske Butsja. Bildene derfra av døde sivile i gatene har rystet verden. Karen-Anna Eggen var en av få forskere som forsto at Russland ville gå til krig mot Ukraina. Russland-eksperten tar også doktorgrad på russisk informasjonskrigføring. Hvordan foregår kampen om sannheten? Ukrainske Olena Ivashkina jobbet som fotograf da Russland invaderte landet med flere styrker 24. februar. Etter mer enn en måned under angrep, i skjul og i kamp, flyktet hun til Trondheim.

Programleder: Siv Sandvik, politisk redaktør i Adresseavisen.

ADRESSA-SAMTALEN: Øivind. Claes. Andrea. Jon Reidar. Når kan vi alle være fri?

Professor Øivind Lunde (78) og journalist Claes Gylling (77) forelsket seg da homofili var straffbart og en sykdomsdiagnose i Norge. Nå er de gift, men først som 50-åring våget daværende riksantikvar Øivind å komme ut av skapet for fullt. Fotograf og musiker Andrea Blåsmo har levd som mann mesteparten av livet. Så oppdaget hun hvem hun egentlig er. Politiker Jon Reidar Øyan fra Snillfjord visste at faren mislikte homofile. Etter å ha tiet i flere år, tok han mot til seg. I Adressa-samtalen møter du ham sammen med foreldrene Jan og Mary Øyan.

Programleder: Siv Sandvik, politisk redaktør i Adresseavisen.

ADRESSA-SAMTALEN: Hannah Ryggen. Hvordan kan kunsten gi oss håp?

Vevkunstneren Hannah Ryggens budskap om solidaritet og frihet er brennaktuelle. Kunstnerne Anne-Karin Furunes, Julie Ebbing og Veslemøy Lilleengen har et sterkt forhold til Ryggen. Hvordan kan kunsten gi oss håp i urolige og krevende tider? 

(Ingar Dragset som skulle delta i denne samtalen må dessverre melde forfall).

Programleder: Annemona Grann, journalist i Adresseavisen.

ADRESSA-SAMTALEN: Mustafa. Sara. Kadafi. Hvem er norsk nok?

Mustafa Hasan, kjent fra blant annet NRK-serien «Uønsket», har bodd i Norge siden han var seks år. Hvordan beholdt han håpet da myndighetene ville kaste han ut av landet? Hva gjorde det med hans norske identitet? TV2s Kadafi Zaman ble kalt muslimjævel under en direktesending. Han har konkludert med at han er «Kadafi fra Lier. Punktum». Mangfoldrådets leder Sara Shafighi (Ap) fra Trondheim var 25 da noen utenfor familien endelig uttalte navnet hennes riktig. Det var Magdi og Chirag fra Karpe.

Programleder: Siv Sandvik, politisk redaktør i Adresseavisen.

ADRESSA-SAMTALEN: Alt blir dyrere. Er festen over nå?

Tøffe tider venter. De som aldri var invitert til festen, vil få det verst. Dyrere mat, drivstoff, strøm og høyere rente. Hva skjer med forskjellene i samfunnet? Sosionom og foredragsholder Armand Vestad har erfaring som både gjeldsoffer og økonomirådgiver. Endre Jo Reite, privatøkonom og direktør for personmarked i BN Bank, er sterkt bekymret. De deltar sammen med Mari Holm Lønseth fra Høyre, AUF-leder Astrid Hoem og Marte Bjørnsund ved Matsentralen Trøndelag.  Hva har vi i vente?

Programleder: Siv Sandvik, politisk redaktør i Adresseavisen.

Moria – håpets fengsel

De flyktet alle i håp om en bedre fremtid, sikkerhet og et liv uten frykt. Noen fra krig, noen fra tortur, noen fra fattigdom. Hvordan holde håpet levende når Europa sperrer dem inne bak piggtrådgjerder. I telt gjennom vinteren. År etter år. De fleste om bor i Moria i dag har gjort det i tre-fire år. Hva gjør det med håp og drømmer? 

I dette videoprosjektet forteller mennesker i Moria om sine håp da de flyktet og hvilke håp som er igjen etter den lange ventetiden.  

Prosjektet er et samarbeid mellom Katrin Glatz Brubakk, barnepsykolog og feltarbeider for Leger Uten Grenser og Mahmoud Alizadeh fra Afghanistan. Den tidligere TV-medarbeideren har bodd i Moria siden oktober 2019.  

Videoprosjektet vises i Erkebispegårdens kapell fra kl. 11.00 til 13.30. Hver dag under festivalen bortsett fra lørdag 30. juli.

Gratis.

Kuratoromvisning i Hannah Ryggen Triennale

Kuratoromvisning i Hannah Ryggen Triennale 2022: Anti-monument I TKM Gråmølna på Solsiden

Hva skjuler seg mellom trådene i teppet som uforutsett ble et minnesmerke? Levde vi noen gang på en stjerne, slik Hannah Ryggen forestilte oss med sitt aller største teppe, et størrelsesmessig monumentalt, men føyelig og sårbart uttrykk for universell medmenneskelighet og respekt for jorda vi lever på?

Kurator for utstillingen, Solveig Lønmo (Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum) tar publikum med på en reise i Ryggens vevunivers, og viser hvordan verkene hennes fortsatt endrer seg og kommenterer vår tid.

Hver dag mellom 28.07 og 03.08, kl 15.00
TKM Gråmølna, Solsiden

Billett kjøpes på stedet.

Kuratoromvisning i Hannah Ryggen Triennale

Kuratoromvisning i Hannah Ryggen Triennale 2022: Anti-monument I TKM Gråmølna på Solsiden

Hva skjuler seg mellom trådene i teppet som uforutsett ble et minnesmerke? Levde vi noen gang på en stjerne, slik Hannah Ryggen forestilte oss med sitt aller største teppe, et størrelsesmessig monumentalt, men føyelig og sårbart uttrykk for universell medmenneskelighet og respekt for jorda vi lever på?

Kurator for utstillingen, Solveig Lønmo (Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum) tar publikum med på en reise i Ryggens vevunivers, og viser hvordan verkene hennes fortsatt endrer seg og kommenterer vår tid.

Hver dag mellom 28.07 og 03.08, kl 15.00
TKM Gråmølna, Solsiden

Billett kjøpes på stedet.

Kuratoromvisning i Hannah Ryggen Triennale

Kuratoromvisning i Hannah Ryggen Triennale 2022: Anti-monument I TKM Gråmølna på Solsiden

Hva skjuler seg mellom trådene i teppet som uforutsett ble et minnesmerke? Levde vi noen gang på en stjerne, slik Hannah Ryggen forestilte oss med sitt aller største teppe, et størrelsesmessig monumentalt, men føyelig og sårbart uttrykk for universell medmenneskelighet og respekt for jorda vi lever på?

Kurator for utstillingen, Solveig Lønmo (Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum) tar publikum med på en reise i Ryggens vevunivers, og viser hvordan verkene hennes fortsatt endrer seg og kommenterer vår tid.

Hver dag mellom 28.07 og 03.08, kl 15.00
TKM Gråmølna, Solsiden

Billett kjøpes på stedet.

Kuratoromvisning i Hannah Ryggen Triennale

Kuratoromvisning i Hannah Ryggen Triennale 2022: Anti-monument I TKM Gråmølna på Solsiden

Hva skjuler seg mellom trådene i teppet som uforutsett ble et minnesmerke? Levde vi noen gang på en stjerne, slik Hannah Ryggen forestilte oss med sitt aller største teppe, et størrelsesmessig monumentalt, men føyelig og sårbart uttrykk for universell medmenneskelighet og respekt for jorda vi lever på?

Kurator for utstillingen, Solveig Lønmo (Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum) tar publikum med på en reise i Ryggens vevunivers, og viser hvordan verkene hennes fortsatt endrer seg og kommenterer vår tid.

Hver dag mellom 28.07 og 03.08, kl 15.00
TKM Gråmølna, Solsiden

Billett kjøpes på stedet.

Kuratoromvisning i Hannah Ryggen Triennale

Kuratoromvisning i Hannah Ryggen Triennale 2022: Anti-monument I TKM Gråmølna på Solsiden

Hva skjuler seg mellom trådene i teppet som uforutsett ble et minnesmerke? Levde vi noen gang på en stjerne, slik Hannah Ryggen forestilte oss med sitt aller største teppe, et størrelsesmessig monumentalt, men føyelig og sårbart uttrykk for universell medmenneskelighet og respekt for jorda vi lever på?

Kurator for utstillingen, Solveig Lønmo (Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum) tar publikum med på en reise i Ryggens vevunivers, og viser hvordan verkene hennes fortsatt endrer seg og kommenterer vår tid.

Hver dag mellom 28.07 og 03.08, kl 15.00
TKM Gråmølna, Solsiden

Billett kjøpes på stedet.

Kuratoromvisning i Hannah Ryggen Triennale

Kuratoromvisning i Hannah Ryggen Triennale 2022: Anti-monument I TKM Gråmølna på Solsiden

Hva skjuler seg mellom trådene i teppet som uforutsett ble et minnesmerke? Levde vi noen gang på en stjerne, slik Hannah Ryggen forestilte oss med sitt aller største teppe, et størrelsesmessig monumentalt, men føyelig og sårbart uttrykk for universell medmenneskelighet og respekt for jorda vi lever på?

Kurator for utstillingen, Solveig Lønmo (Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum) tar publikum med på en reise i Ryggens vevunivers, og viser hvordan verkene hennes fortsatt endrer seg og kommenterer vår tid.

Hver dag mellom 28.07 og 03.08, kl 15.00
TKM Gråmølna, Solsiden

Billett kjøpes på stedet.

Kuratoromvisning i Hannah Ryggen Triennale

Kuratoromvisning i Hannah Ryggen Triennale 2022: Anti-monument I TKM Gråmølna på Solsiden

Hva skjuler seg mellom trådene i teppet som uforutsett ble et minnesmerke? Levde vi noen gang på en stjerne, slik Hannah Ryggen forestilte oss med sitt aller største teppe, et størrelsesmessig monumentalt, men føyelig og sårbart uttrykk for universell medmenneskelighet og respekt for jorda vi lever på?

Kurator for utstillingen, Solveig Lønmo (Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum) tar publikum med på en reise i Ryggens vevunivers, og viser hvordan verkene hennes fortsatt endrer seg og kommenterer vår tid.

Hver dag mellom 28.07 og 03.08, kl 15.00
TKM Gråmølna, Solsiden

Billett kjøpes på stedet.

DEN BLÅ TRÅDEN – en byvandring mellom Hannah Ryggens billedtepper

I samarbeid med Hannah Ryggen Triennale 2022, arrangeres vandrende omvisninger som tar publikum mellom fem utstillingssteder i Trondheim som viser verk av den verdensberømte kunstneren Hannah Ryggen (1894–1970).

Formidler på vandringen er Solveig Lønmo, kurator ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og prosjektleder for triennalen.

Vandringen starter i TKM Gråmølna på Solsiden kl. 11.30, og går innom K-U-K, Kunsthall Trondheim, Sparebank1 og Trondheim kunstmuseum Bispegata.

Varighet 90 minutter.

Les også om Olavsfests unike Hannah Ryggen-plakater.

DEN BLÅ TRÅDEN – en byvandring mellom Hannah Ryggens billedtepper

I samarbeid med Hannah Ryggen Triennale 2022, arrangeres vandrende omvisninger som tar publikum mellom fem utstillingssteder i Trondheim som viser verk av den verdensberømte kunstneren Hannah Ryggen (1894–1970).

Formidler på vandringen er Solveig Lønmo, kurator ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og prosjektleder for triennalen.

Vandringen starter i TKM Gråmølna på Solsiden kl. 11.30, og går innom K-U-K, Kunsthall Trondheim, Sparebank1 og Trondheim kunstmuseum Bispegata.

Varighet 90 minutter.

Les også om Olavsfests unike Hannah Ryggen-plakater.

DEN BLÅ TRÅDEN – en byvandring mellom Hannah Ryggens billedtepper

I samarbeid med Hannah Ryggen Triennale 2022, arrangeres vandrende omvisninger som tar publikum mellom fem utstillingssteder i Trondheim som viser verk av den verdensberømte kunstneren Hannah Ryggen (1894–1970).

Formidler på vandringen er Solveig Lønmo, kurator ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og prosjektleder for triennalen.

Vandringen starter i TKM Gråmølna på Solsiden kl. 11.30, og går innom K-U-K, Kunsthall Trondheim, Sparebank1 og Trondheim kunstmuseum Bispegata.

Varighet 90 minutter.

Les også om Olavsfests unike Hannah Ryggen-plakater.

DEN BLÅ TRÅDEN – en byvandring mellom Hannah Ryggens billedtepper

I samarbeid med Hannah Ryggen Triennale 2022, arrangeres vandrende omvisninger som tar publikum mellom fem utstillingssteder i Trondheim som viser verk av den verdensberømte kunstneren Hannah Ryggen (1894–1970).

Formidler på vandringen er Solveig Lønmo, kurator ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og prosjektleder for triennalen.

Vandringen starter i TKM Gråmølna på Solsiden kl. 11.30, og går innom K-U-K, Kunsthall Trondheim, Sparebank1 og Trondheim kunstmuseum Bispegata.

Varighet 90 minutter.

Les også om Olavsfests unike Hannah Ryggen-plakater.

DEN BLÅ TRÅDEN – en byvandring mellom Hannah Ryggens billedtepper

I samarbeid med Hannah Ryggen Triennale 2022, arrangeres vandrende omvisninger som tar publikum mellom fem utstillingssteder i Trondheim som viser verk av den verdensberømte kunstneren Hannah Ryggen (1894–1970).

Formidler på vandringen er Solveig Lønmo, kurator ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og prosjektleder for triennalen.

Vandringen starter i TKM Gråmølna på Solsiden kl. 11.30, og går innom K-U-K, Kunsthall Trondheim, Sparebank1 og Trondheim kunstmuseum Bispegata.

Varighet 90 minutter.

Les også om Olavsfests unike Hannah Ryggen-plakater.

DEN BLÅ TRÅDEN – en byvandring mellom Hannah Ryggens billedtepper

I samarbeid med Hannah Ryggen Triennale 2022, arrangeres vandrende omvisninger som tar publikum mellom fem utstillingssteder i Trondheim som viser verk av den verdensberømte kunstneren Hannah Ryggen (1894–1970).

Formidler på vandringen er Solveig Lønmo, kurator ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og prosjektleder for triennalen.

Vandringen starter i TKM Gråmølna på Solsiden kl. 11.30, og går innom K-U-K, Kunsthall Trondheim, Sparebank1 og Trondheim kunstmuseum Bispegata.

Varighet 90 minutter.

Les også om Olavsfests unike Hannah Ryggen-plakater.

Skjelettene snakker

Mot slutten av 1100-tallet ble en mann kastet ned i brønnen på borgområdet på Sverresborg. Ifølge sagaen var dette en Birkebeiner som Baglerne prøvde å forgifte drikkevannet i borgen med. I middelalderbyen Nidaros har arkeologene funnet hundrevis av skjelett som kan fortelle oss om hverdagsliv, sykdom og død for flere hundre år siden.

Hva kan skjelettene fortelle om middelalderlivet? Hvem var mannen i brønnen på Sverresborg? Hvorfor boret man hull i hodet på pasienter? Hvilke sykdommer led menneskene av i middelalderen? Kan døde bein gi oss hint om levende liv?

Bli med til NTNU Vitenskapsmuseet og omvisningen «Skjelettene snakker» hvor vi besøker utstillingene «Mannen i brønnen» og «Skjelettene snakker».

Omvisning ved Vilde Skjemstad Værness

Tid: 30. juli kl. 13.00

Sommer på museet: Middelalderdager

Hvordan levde menneskene i Trondheim for 1000 år siden? Lekte de? Hva spiste de til middag? Hva kan vi finne av spor etter dem?

Hos NTNU Vitenskapsmuseet kan du prøve deg som arkeolog og grave i ekte middelalderjord som ingen arkeologer enda har gravd i. Kanskje finner du gjenstander fra menneskene som bodde i Trondheim for mange hundre år siden.

Lær om lek og spill i middelalderen og test ut middelalderens brettspill sammen med familien din. Ved å besøke våre utstillinger får du nærkontakt med gutten Ivar som spikker et lekesverd, selveste Olav Tryggvason i båten og mannen som ble kastet i brønnen på Sverresborg i middelalderen. Lær om liv og død, sykdom og medisin i løpet av en spennende sommeruke på museet.

Tid: torsdag 28. juli til onsdag 3. august kl. 11.00-16.00